Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 18 июля 2020, 06:09
1364
0

РАФАИЛОВ: «Нет возможности начать сезон на своем стадионе»

Генеральний директор «Зари» - о возможном участии в еврокубках, «деле Лозинского» и сепаратистах

| Обновлено 18 июля 2020, 06:09
1364
0

Генеральний директор «Зорі» Сергій Рафаїлов розповів про прийдешнє зібрання представників вітчизняних клубів, зустріч із сепаратистами та ситуацію довкола екс-гравця луганців Лозинського

— Сергію Васильовичу, почну з приємного, адже днями святкували 61 день народження. Як у таких умовах відзначали іменини?
— Зараз складний час, отож не до святкувань. Більше хвилюють питання, де ми гратимемо? Із ким гратимемо? І як це відбуватиметься? Ситуація нині непроста…

— Не вщухають розмови щодо єврокубків, мовляв, луганці таки замінять донецький «Металург» в Лізі Європи. Які останні новиниу цій площині?
— На даний момент офіційних документів щодо того, що «Зоря» все ж стане останньою командою в єврокубковій заявці, у нас немає. Проте, наскільки розумію, УЄФА вкрай рідко змінює своє попереднє рішення.

— Отож випливає, що «чорно-білі» готуються до такого кроку? Можливо, вже розглядаються варіанти, де проводитимуться домашні матчі?
— Поки нічого конкретного вам не скажу. Завтра пройде зустріч перших осіб вітчизняних клубів, де й вирішуватиметься: в якому форматі, з якими командами та на яких стадіонах відбуватиметься наступний сезон. Коротше кажучи, вирішуватиметься доля нашого чемпіонату. Відтак розповідати про те, що ухвалюватиметься завтра, я не можу.

— У керівництва луганського клубу є сформована позиція, в якому вигляді ви хочете, щоби стартував черговий сезон?
— Думаю, що позиція в усіх клубах одна — всі бажають зберегти першість у звичному вигляді з 16-ма командами. Однак життя внесло свої корективи, відтак зрозуміло, що ухвалення такого формату не варто очікувати, позаяк кримських клубів із нами не буде, а «Арсенал» припинив існування. Щодо представників першої ліги, то лише «Олімпік» висловлює бажання підвищитись у класі. Хоча, припускаю, що справа не так у прагненні, як у можливостях. Як на мене, все зведеться до того, що команд буде менше, ніж 16, а завтра лише вирішиться, в якому форматі ми всі гратимемо.

На згадану зустріч запрошені перші особи (себто власники клубів), але, говорячи про нас, пана Геллера завтра не буде, оскільки у цей час у президента «Зорі» важлива зустріч за його основним видом діяльності. Як знаєте, Євген Борисович — депутат і голова комітету Верховної Ради. Утім, не виключаю, що він таки зможе встигнути, проте в іншому випадку на загальні збори поїду я, адже головне, щоби була людина, котра може ухвалювати рішення від імені ФК.

— Гадаю, розмовляли з президентом клубу паном Геллером щодо можливих варіантів розгортання подій. Чи готова належним чином «Зоря» до виступів у Лізі Європи із фінансового боку?
— Якщо колектив заслужив (може, й не зовсім за спортивним принципом) виступати на євроарені, значить він повинен там грати. Ми все ж боролися за це право, тож повірте, маємо для цього можливості.

Готуватиметься до сезону команда, як і до попереднього. Хоча потрібно врахувати, що кваліфікаційні раунди до відбору в ЛЄ проходитимуть раніше, тому, напевне, підготовка відбуватиметься в інших умовах. Проте із цим питанням краще зверніться до нашого тренера Юрія Вернидуба, як він готуватиме футболістів. Єдине, що точно скажу: збиратимемось у Луганську 18 червня. А далі полетимо до Словенії.

— Чи немає остраху збиратись у Луганську?
— Це питання вирішене, тож стовідсотково зустрінемось із гравцями в нашому місті. Щоправда, лише з українцями, адже легіонери приєднаються до команди вже на виїзному зібранні.

— Не розповідатиму те, що я дивлюсь у новинах, утім…
— Я вас прошу! У місті спокійно, попри всі події. Так, уже менше людей гуляє вулицями, багато виїхало з Луганська, проте я на це вплинути не можу. До слова, мої діти та внуки зараз зі мною. У цьому аспекті повинні ухвалювати рішення депутати, а чому вони зволікають, мені не відомо. Проблема лише в тому, коли всі сторони зберуться за столом перемовин, а яким він буде (квадратним, круглим) не важливо. Хочу ще сказати, що містом озброєні люди масово не ходять.

— Яка ймовірність того, що сезон для луганців почнеться на рідному «Авангарді»?
— Думаю, що немає жодної можливості для цього. Якщо я правильно розумію, «Зоря» не почне сезон на домашньому стадіоні. Я зустрічався з тими людьми (навіть не знаю, як їх назвати, ви ж потім своє напишете), яких зараз називають терористами. Відзначу, що вони нормальні люди, в яких є свої погляди на життя, які вони, власне, й відстоюють. Звичайно, погано, що діалог ведеться зі зброєю в руках, але маємо те, що маємо. Уважаю, що раніше це все можна було не допустити. Отож, я зустрічався з ними — вони проти того, щоби в Луганську проходили матчі української прем’єр-ліги.

— До речі, бесіда з, дозволю собі сказати, сепаратистами стосувалася винятково домашніх поєдинків чи й інших аспектів життєдіяльності клубу?
— Узагалі-то в розмові ми порушили всі моменти роботи клуба. Проте, найголовніше, що вирішилося, — питання проведення ігор у Луганську. Нам рекомендували не проводити їх на «Авангарді».

— Отож запасні варіанти все ж існують?
— Звісно. Уже підготували кілька варіантів, які зараз опрацьовуємо. Тобто поки я вам сказати не можу, з-поміж яких міст та арен ми вибираємо. На даний момент відбуваються консультації з представниками правоохоронних органів у тих містах і керівниками тамтешніх стадіонів.

— Наостанок, справа з Лозинським. Днями сплило, що вже півроку «Зоря» не може розрахуватись із Євгеном після того, як Лозаннський суд постановив виплатити вашому колишньому футболісту компенсацію.
— Однозначно ми виконуватимемо рішення суду. У цьому питанні навіть немає жодних «але». Це рішення остаточне (хоча все ж намагалися подавати апеляції), тому тут не можуть бути обговорення: розрахується «Зоря» чи ні. Хоча зізнаюся, що у цьому існують певні складнощі.

Я не хочу говорити щодо того інтерв’ю, що з’явилось у ЗМІ. Стосовно тієї людини, що його дала, в мене сформувалася певна думка, тому навіть не хочеться відповідати.

Насамкінець, хочу пояснити, чому так сталось. У сучасному світі не ідеальна контрактна схема взаємодії футболіст — клуб. Знаєте, у схожих ситуаціях завжди найнезахищенішим боком виступає клуб. Адже на боці гравця стоять багато установ: КДК, Палата спорів і суд Лозанни. Я би заплатив великі гроші за такий контракт, у якому порівно враховуватимуться інтереси обох сторін. А поки все напрочуд однобічне. Складно довести, що футболіст не хоче тренуватися та грати за нашу команду, тож не виконує своїх обов’язків. А ми всі ж чуємо більше про те, що хтось комусь не заплатив, чи тренер не хоче його ставити до основного складу.

Український футбол

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Экс-игрок Ливерпуля: «Я подумывал о том, чтобы покончить с собой»
Футбол | 27 апреля 2024, 03:15 0
Экс-игрок Ливерпуля: «Я подумывал о том, чтобы покончить с собой»

Стивен Уорнок сделал откровенное признание и рассказал о своей карьере

Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 апреля 2024, 12:00 0
Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?

«Арсенал разгромил «Челси», фиаско «Ливерпуля», уверенная победа «Манчестер Сити»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.