Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
| Обновлено 18 января 2014, 19:58
5487
1

Кирило ЦИПУН:«На чемпіонаті Європи легко однозначно не буде»

Голкіпер «Урагану» Кирило ЦИПУН про свої очікування від ЧЄ-2014, що невдовзі стартує в Антверпені

| Обновлено 18 января 2014, 19:58
5487
1
Кирило ЦИПУН:«На чемпіонаті Європи легко однозначно не буде»

Наступного тижня голкіпер «Урагану» Кирило Ципун вирушить до Києва на навчально-тренувальний збір національної команди. Бельгійське Євро-2014 з футзалу може стати для 26-річного воротаря третім поспіль міжнародним чемпіонатом, адже у 2012 році Ципун захищав «синьо-жовті» кольори у фінальних частинах чемпіонату Європи та світу. Напередодні кубкового поєдинку з «Кардиналом-Рівне» страж воріт івано-франківської команди охоче відповів на запитання клубної прес-служби.

- За підсумками 2013-го ти потрапив до символічної збірної одного з провідних спортивних сайтів України. Адже часто потрапляв до п'ятірки кращих гравців і визнавався найкориснішим гравцем туру. Як сприйняв цю новину?
- Мені приємно – але найголовніше, що я потрапив у лави національної збірної. А щодо інформації на різних сайтах, то я за цим не дуже слідкую. Хоча, коли про тебе пишуть, ти на слуху, і коли оцінюють твою роботу, то, звісно, приємно.

- А яким для тебе видався загалом минулий рік?
- В цілому, 2013 рік був непоганим. Звичайно, прикро, що нам не вдалося вибороти чемпіонство, тому будемо працювати над цим цього року. Втім, я дуже радий, що національна збірна України боротиметься на чемпіонаті Європи.

- Чого чекаєш від 2014-го? На Новий рік загадав якісь бажання?
- Очікувань, як завжди, багато. В спортивному плані, хотілося б знову стати чемпіонами та вперше у житті виграти Кубок України. А на Новий рік бажання, звісно, загадував, проте вони були особистого характеру.

- Чи стало для тебе несподіванкою теперішнє турнірне становище Екстра-ліги? Зокрема, одноосібне лідерство «Єнакієвця»?
- Я б так не сказав. Особисто в мене перша четвірка жодного подиву не викликає, і лідерство «Єнакієвця» також не стало несподіванкою, здивувало тільки те, що зараз такий великий відрив. Донбасівці зіграли багато ігор на характері з різницею в один м'яч, а в «Урагану» були очкові втрати, значна кількість нічиїх, тому теперішня позиція нашої команди в турнірній таблиці, вважаю, закономірна.

- У трансферне вікно у деяких командах можуть з'явитися новачки. Конкуренція тільки посилиться?
- Нові люди завжди посилюють конкуренцію, додають свого колориту, техніки. Ти не тільки вчишся грати проти них, а й вчишся чомусь новому. Тому, гадаю, здорова конкуренція повинна бути у кожному колективі.

- Регулярний чемпіонат – це одна справа, а от матчі плей-офф, коли доводиться грати два дні поспіль – зовсім інше. Це важко психологічно чи фізично?
- Звичайно, важко і фізично, і психологічно, адже протягом сезону накопичується втома. Але ми до цього йдемо цілий рік, готуємося, тому налаштовуємося на дві гри поспіль у всіх аспектах. Перед собою ми ставимо тільки єдину ціль – перемогти суперника, а все інше відходить на задній план.

- Минулого року у чемпіонській серії тричі пробивалися післяматчеві шестиметрові. Тоді у воротах «Урагану» стояв твій колега Роман Колток, який став героєм у двох поєдинках. Він спеціаліст по пенальті?
- Статистика – річ вперта, тому, якщо людина відбиває більше, аніж йому забивають, то це про щось говорить.

- А як у тебе справи з шестиметровими і дабл-пенальті? Які відносини у плані конкуренції з Колтком?
- Думаю, в цьому випадку польовим гравцям важче, бо саме на них лежить більша відповідальність, в тому числі і психологічна. А щодо відносин з Ромою Колтком, то у нас вони чудові. Хто стоятиме на воротах у грі – вирішує головний тренер, тож між нами не виникає жодного негативного моменту чи напруги.

- Які плюси та мінуси воротаря Кирила Ципуна?
- Своєю головною перевагою вважаю гру на лінії. Щодо недоліків, то це, мабуть, не завжди впевнена гра на виходах. Але я працюю над цим як на тренуваннях, так і під час ігор, тому стараюся це виправити.

- У чемпіонаті України виступає чимало непоганих воротарів. Охарактеризуй своїх колег з інших клубів. Які у них сильні та слабкі місця?
- У кожного гравця та голкіпера є свої сильні та слабкі сторони. В Екстра-лізі багато висококласних воротарів. Наприклад, я б відзначив Сагайдаченка, кіпера «Єнакієвця» – це мій хороший друг. Мені імпонує його гра на лінії та емоційний заряд, з яким він ділиться з партнерами по команді. Коли він виходить на гру, то тільки з єдиною метою – добитися свого. Хорошим кіпером є Іваняк з «Локомотива» – він досвідчений, впевнений, здорово читає гру. Також я б виділив Дєнюжкіна з «Кардиналу-Рівне», який грає ногами не гірше польового гравця.

- У збірній України повинні грати найсильніші на даний момент гравці?
- Безумовно, у будь-якій збірній мають грати тільки найсильніші. Як на мене, вони повинні бути в найкращій фізичній кондиції саме на період гри. Проте, я розумію, що рівно весь сезон пройти неможливо, як і неможливо бути в одній формі. Тому, думаю, що тренери повинні постійно слідкувати за гравцями і викликати тих, хто найсильніший в той момент, коли необхідно грати.

- В ході підготовки до Євро-2014 збірна України провела чотири товариські матчі – по два з італійцями і хорватами. Які враження залишили ці ігри?
- Враження тільки позитивні, нарешті за стільки років вдалося добитися хорошого результату з командами такого рівня. Це позитивний досвід, він потім здорово допомагає навіть у внутрішньому чемпіонаті. Італійці дуже потужні індивідуальні гравці, кожен з яких може створити небезпечний момент на рівному місці. А от хорвати сильні командою, в них немає особливо яскравих індивідуальностей, але натомість вражають згуртованістю.

- У розширеному списку національної збірної до Євро-2014 одразу п'ять воротарів (Іваняк, Литвиненко, Ципун, Кардаш, Савенко). До Бельгії хтось з них не поїде...
- Це не мені вирішувати. Звісно, хочуть поїхати всі. Мені здається, що вся перелічена п'ятірка гідна та виглядає досить впевнено. Але кому надасть перевагу тренер – не знаю, час покаже.

- Збірній України пощастило з жеребкуванням у групі А чемпіонату Європи? Суперники – Бельгія і Румунія…
- Мені здається, що це не так вже й погано, немає топ-команд, але Бельгія та Румунія – дуже міцні середнячки. До того ж, Бельгія гратиме на своєму майданчику, зі своїми трибунами, це також зіграє певну роль. Скажу одне – легко однозначно не буде.

- Які завдання збірної України на Євро-2014? Як далеко можуть пройти «синьо-жовті» в Антверпені?
- На чемпіонатах Європи та світу завжди важко. Кожна команда, яка туди потрапляє, хоче показати себе з найкращої сторони. Хтось ставить перед собою ціль здобути медалі, хтось – просто взяти участь. Гадаю, для України головне пройти якомога далі, тому перед собою ми ставимо виключно високі завдання.

- Чи є в тебе кумири – в Україні, за кордоном? На кого рівнявся свого часу?
- Загалом, «кумир» – дуже гучне слово, я завжди старався уникати цього. Але, звичайно, є люди, які мені імпонують. Це, зокрема – Луїс Амадо в збірній Іспанії. Мені взагалі подобається гра іспанських воротарів, стараюся брати щось і для себе.

- Які, на твою думку, головні якості для воротаря?
- Найперше – це воротарські навики, які повинні бути у будь-якому випадку. Крім того, важливими є впевненість в собі та вміння читати гру.

- Про що мрієш? Які завдання у цьому сезоні?
- Завдання на цей сезон, як завжди, тільки найвищі. Це - чемпіонство, і, звичайно, хотілося б підняти Кубок України. Сподіваюся, що в цьому році мрії стануть реальністю..

- Побажання вболівальникам «Урагану» та збірної України…
- Вітаю всіх з новорічно-різдвянами святами. Вболівальникам хочу побажати, щоб з кожною нашою грою в них з'являлося більше позитивних емоцій, сил, віри. А ми будемо віддячуватися хорошою грою та результатом.

Олег ЛАНЯК, Христина ЧУЛОВСЬКА, прес-служба НФК «Ураган»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Назван инициатор «травм» Ракицкого перед спаррингами сборной Украины
Футбол | 28 марта 2024, 09:32 5
Назван инициатор «травм» Ракицкого перед спаррингами сборной Украины

Журналист Виктор Вацко вспомнил кейс из карьеры защитника «Шахтера»

ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же
Футбол | 27 марта 2024, 14:39 5
ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же

Болельщики очень хотели получить общую фотографию с капитаном сборной Украины

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.