Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
|
1982
0

КОТЕЛЬНИК: "Усе вирішиться на рингу..."

"..., а не шляхом закулісних маніпуляцій"

Відразу кілька зірок українського професіонального боксу навесні підуть у наступ на боксерський трон. Має наміри повернутися в бокс Віталій Кличко, а його молодший брат Володимир 10 березня захищатиме свій чемпіонський пояс у бою з американцем Реєм Остіном.
 
17 березня у Штуттгарті вийдуть на ринг чемпіон WBA у вазі до 53,5 кг Володимир Сидоренко та суперважковаговики Олександр Дмитренко і Тарас Біденко. Цього ж дня в англійському Ліверпулі львів’янин, інтерконтинентальний чемпіон Андрій Котельник, боксуватиме за титул чемпіона світу WBА у суперлегкій (або напівсередній) вазі (до 63,5 кг) з чемпіоном світу французом Сулейманом Мбайє. Для Котельника це буде матч-реванш, позаяк 21 жовтня 2004 року у передмісті Парижа він вже бився з французом, і судді роздільним рішенням присудили сумнівну перемогу господарю рингу – 2:1. Вакантний чемпіонський пояс WBA Мбайє здобув у бою з аргентинцем Раулем Бальбо, двічі відправивши суперника на підлогу, а тепер федерація зобов’язала француза захистити цей титул у бою з обов’язковим претендентом на чемпіонський пояс українцем Андрієм Котельником.

- Зараз я на передматчевих тренувальних зборах у німецькому місті Шверіні, - розповідає Андрій Котельник. – Тренери готують мене за спеціальним графіком, а пік спортивної форми має припасти саме на 17 березня. По дві години зранку та ввечері проводжу спаринг-бої, для цього сюди запросили німецького та французького боксерів. Зі мною працює мій тренер Міхаель Тімм, якому допомагає мій одноклубник - чемпіон світу Володимир Сидоренко.

- Той факт, що бій відбудеться, умовно кажучи, на “території суперника”, для тебе має якесь значення? Адже у попередньому бою з французом Мбайє у Парижі та у поєдинку з англійцем Джуліусом Віттером у Ноттінгемі тобі присуджували поразку...
- Для мене не має значення, де відбудеться бій. Я не програвав у цих поєдинках. Ми врахували попередній досвід. Сподіваюся, цього разу тиску арбітрів не буде.

- Але твій суперник співпрацює з промоутером Франком Ворреном, який власне й організував цей бій. Зрозуміло, що організатори прагнутимуть, аби переможцем став їхній боксер...
- Хотіти не шкідливо (сміється). Все має вирішитися на рингу, а не шляхом закулісних маніпуляцій.

- Яке враження склалося про англійську публіку?
- Англію вважають родоначальницею боксу, тому глядачі розуміють і люблять цей вид спорту. Під час бою з Віттером публіка, звісно, спершу підтримувала свого співвітчизника. Проте віддавали належне й аплодували моїм вдалим діям. А коли суддя підняв угору руку Джуліуса, зал був роздратований несправедливим рішенням. Публіка свистіла, тупала ногами і не розходилась десь з півгодини.

- Ти вже маєш досвід боксування з французом: які його сильні та слабкі сторони?
- Сулейман Мбайє – чемпіон світу, і цим все сказано. Він технічний, швидкий, жорсткий, володіє хорошим ударом. Все залежатиме від того, як складатиметься поєдинок. Настроюємося, що суперник упродовж усіх 12 раундів не витримає швидкого темпу. Мені ж варто більше працювати серіями ударів.

- Навесні планують провести свої поєдинки й твої колишні одноклубники з “Юніверсум бокс промоушн” - брати Клички? Чи контактуєш зараз із Віталієм і Володимиром?
- Ситуація щодо чемпіонського бою Віталія Кличка з Олегом Маскаєвим наразі заплутана, але вірю, що він обов’язково повернеться на ринг. Щодо Володимира, який 10 березня битиметься у Маннгаймі з Реєм Остіном, то він, проводячи бої у Німеччині, заключний етап своєї підготовки здійснює на Мальорці.

- Чи реально проводити чемпіонські бої такого масштабу в Україні? Адже промоутер Френк Воррен віддав за організацію поєдинку 640 тисяч доларів...
- Звичайно, реально. Що для наших чиновників чи депутатів якийсь мільйон доларів? (Сміється.)

- Андрію, знаю, у тебе недавно народилась донечка Вікторія. Де зараз живе твоя сім’я?
- Зараз дружина й дочка у Гамбурзі, де я винаймаю помешкання. Бачимось лише у вихідні, проте для мене дуже важливою є підтримка рідних.

- 14 лютого святкують День Валентина. Вже вибрав якийсь подарунок для дружини?
- Нехай це буде для неї сюрпризом (наша розмова відбулася напередодні свята. – Авт.). Вже придбав для неї автомобіль...

Досьє «ВЗ»

Андрій Котельник народився 29 грудня 1977 року у Львові. Зріст 171 см, вага – 61 кг, стійка – правостороння. В аматорському боксі провів 150 офіційних поєдинків, здобув 135 перемог. Тренувався під керівництвом Дмитра Сосновського. П’ятиразовий чемпіон України, чемпіон Європи серед юніорів, віце-чемпіон Олімпіади-2000 у Сіднеї, після чого перейшов у професіональний бокс (дебют 16 грудня 2000 року). На профі-рингу провів 29 боїв (здобув 27 перемог (12 нокаутом), зазнав двох поразок). Представляє гамбурзький клуб Universum Box-Promotion. Промоутер – Клаус-Пітер Коль (Німеччина). Тренер Міхаель Тімм (Німеччина). На початок 2007 року Котельник посідав перше місце у рейтингу суперлегкої вагової категорії (до 63,503 кг) WBA та WBO, друге у рейтингу EBU, та шосте – у рейтингу IBF. В останньому поєдинку – 21 жовтня 2006 року - у німецькому Галле технічним нокаутом у восьмому раунді переміг панамця Вільяма Гонсалеса. Президент Благодійного фонду Андрія Котельника, організатор щорічного всеукраїнського юнацького турніру. Нагороджений орденом “За заслуги”.

Михайло Романяк, газета Високий Замок

бокс
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шестеро детей травмированы. Авиабомбой поврежден зал карате в Дергачах
Другие виды | 04 мая 2024, 06:25 3
Шестеро детей травмированы. Авиабомбой поврежден зал карате в Дергачах

Террористы из рф творят террор, повреждая спортивную инфраструктуру

Стала известна сумма отступных за Довбика. Интересуются два топ-клуба
Футбол | 03 мая 2024, 18:04 1
Стала известна сумма отступных за Довбика. Интересуются два топ-клуба

«Атлетико» и «Челси» – фавориты на трансфер нападающего

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.