Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 18 декабря 2013, 21:18
2532
4

Игорь ИЩЕНКО: «Мы хотим сделать арбитраж лучше»

Руководитель «Национальной школы футбольного арбитра» рассказал о ходе работы проекта

| Обновлено 18 декабря 2013, 21:18
2532
4
Игорь ИЩЕНКО: «Мы хотим сделать арбитраж лучше»
ffu.org.ua

Керівник «Національної школи футбольного арбітра», екс-арбітр ФІФА Ігор Іщенко підбив підсумки року щодо функціонування проекту Комітета арбітрів та Федерації футболу України.

- На початку грудня відбувся перший випуск «Національної школи футбольного арбітра» - проекту Комітету арбітрів Федерації футболу України, який створений для популяризації та навчання арбітражу футбольних змагань. Молоді арбітри з усіх регіонів України здали підсумкові іспити і отримали відповідні сертифікати. Які підсумки можна підбити після закінчення першого курсу навчання арбітрів у «Школі»?
- Так, дійсно, можна підвести підсумки щодо першого року навчання у «Національній школі футбольного арбітра». У першу чергу, ми отримали позитивний результат в плані популяризації професії футбольного арбітра у всіх регіонах України, збільшення кількості молоді, яка вирішила частину свого життя присвятити такій непростій, але цікавої діяльності, як арбітраж змагань з футболу. Ми не гналися за статистикою, хоча вона говорить сама за себе - приріст молодих арбітрів у країні склав 316 осіб.

Друге завдання, яке було успішно вирішене - забезпечення навчальними матеріалами слухачів в рамках трьохмодульної навчальної програми. Завдяки сучасним технологіям були підготовлені відео-презентації для кожної теми. Вони детально висвітлювали питання, що стосувалися основ Правил гри у футбол, методичних аспектів трактування тих чи інших порушень, способів підготовки арбітрів до матчів, механізмів взаємодії і т.д. Усього таких презентацій, якими могли користуватися всі регіональні школи, було підготовлено близько 45. Крім того, були запропоновані способи перевірки знань молодих арбітрів. Було впроваджено комп'ютерне тестування і традиційні письмові та усні іспити.

- Що очікує молодих арбітрів, які пройшли навчання у «Національній школі футбольного арбітра» і успішно здали підсумкові іспити? Чи будуть вони брати участь у проекті і надалі? Чи зможуть вони вже працювати на яких-небудь змаганнях?
- Комітет арбітрів сформував групу підвищення майстерності, до якої увійшли 60 арбітрів - представники практично всіх регіональних шкіл України. Ці арбітри в першій половині 2014 року будуть працювати на матчах старших вікових категорій ДЮФЛ, на матчах серед команд аматорів, а кращі будуть задіяні на фінальних турнірах серед аматорських команд. За цими арбітрами буде вестись постійний контроль з боку керівництва школи, для них будуть організовані спеціальні семінари під час турнірів. Моніторинг їх фізичного стану здійснюватиметься за допомогою здачі нормативів - за аналогією з арбітрами Прем'єр-ліги, першої та другої ліг. У другій половині року з цих арбітрів сформується група «Молоді таланти України», кращі з яких будуть претендувати на перехід до другої ліги.

- «Національна школа футбольного арбітра» оголосила про набір хлопців і дівчат у регіональні школи футбольних арбітрів. Що потрібно зробити людині, яка бажає пройти курс навчання? Куди і до кого потрібно звертатися?
- На сайті Комітету арбітрів ми маємо свою сторінку, де опубліковані основні документи школи: Положення, навчальні програми та контакти регіональних представництв.

- Чи є віковий ценз, і якщо людині вже більше 30 років, чи є у нього шанс у майбутньому працювати арбітром на високому рівні?
- Ідеальний вік для початку кар'єри футбольного арбітра - 18-20 років. Щодо тридцятирічних кандидатів, поступки робляться тільки колишнім футболістам, які до зазначеного віку грали у професійних клубах.

- Яка вартість навчання? Коли закінчується термін подачі документів на навчання у 2014 році? Який буде графік занять і чи можливо дистанційне теоретичне навчання? Що робити , якщо людина пропустить пару занять з поважної причини (наприклад, хвороба)?
- Навчання у школі - безкоштовне. За планом на 2014 рік, перше заняття планується провести 20-21 січня. Річ йде про одне теоретичне і одне заняття з фізичної підготовки на тиждень. Теоретичні заняття проводяться у вечірній час і тривають зазвичай 2,5-3 години, у залежності від обсягу досліджуваного матеріалу. Щодо пропусків: усі регіональні школи мають макет, щось схоже на шкільний журнал, де інструктори школи перевіряють присутність слухачів. До прогульників у нас підхід простий: «Футбол без вас існував, і будьте впевнені - без вас буде існувати і надалі!».

- Проект «Національна школа футбольного арбітра» вийшов в Інтернет і почав освоювати простори соціальних мереж. Яку корисну інформацію може знайти для себе слухач «Школи» на сторінках проекту у соціальних мережах? Як проект має намір розвиватися надалі в Інтернеті?
- Два місяці тому в Facebook з'явилася група «НШФА України». Це закрита група. Її учасником може бути тільки школи футбольного арбітра або її випускник. На даній сторінці представлені фото, відеоінформація у рамках навчання та обговорення моментів, пов'язаних з трактуванням Правил гри, особливо - у змаганнях серед аматорських команд. Тут ми нагадуємо слухачам про вимоги, яких арбітр повинен дотримуватися, проводячи матчі з футболу. Ми прагнемо зробити арбітраж краще!

ФФУ

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
OM27
Этот арбитр ещё и работает??? Думал на пенсии проедает свои барыши.
Можно многое вспомнить, но заключительный матч Ильичевец-Днепр стоит особняком.
Serge
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Поручик Ржевский
А давайте уже лучше Национальный фонд помощи нуждающимся арбитрам им. В. Годуляна создадим, и клубы будут скидываться по 10% от бюджета, а то, мне кажется, что судьям денег не хватает, поэтому они плохо работают.
И вообще, 5 судей на матч - мало. Должно быть, хотя бы 10... И зарплату им надо в 2 раза поднять.
t2_romario
Подстилка донецкая, не увидившая руку Срны в матче с Кривбасом, а за год до этого назначившая 3 пеналя в ворота Карпат и наконец похоронившая Днепр в матче с Арендовцем, теперь собралась делать арбитраж лучше!!! Я в шоке куда мы катимя, его за яйца повесить нужно было, а он ещё и наставником стал.