Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
| Обновлено 16 октября 2013, 18:42
9056
85

«В дисквалификации стадиона сборной виновен Кремль»

Действительно ли украинские фанаты вели себя, как нацисты?

| Обновлено 16 октября 2013, 18:42
9056
85

Один из отечественных телеканалов попытался разобраться, действительно ли украинские болельщики виноваты в возможной дисквалификации стадиона в матче с участием команды Михаила Фоменко.

Ущент заповнений стадіон у Львові. Надпотужна підтримка національної збірної. І повний розгром збірної Сан-Марино з рахунком 9:0.

Однак свято футболу і патріотизму тривало недовго.

Організація ФАРЕ, абревіатура якої розшифровується як «Футбол проти расизму в Європі», під час матчу заявила про численні порушення з боку українських фанатів. На фотографіях з листа ФАРЕ до ФІФА зафіксовані: банер СС «Галичина», неонацистський лозунг «Гуд найт, лефт сайд» та чоловік у чорній футболці з номером «88», який розшифрували як абревіатуру двох латинських Н – Хайль Гітлер.

У мережі з’явилося і відео, відзняте нібито спостерігачем ФАРЕ, – фанати піднімають праву руку у нацистському вітанні.

Реакція ФІФА не забарилася. 27 вересня  Дисциплінарний комітет Міжнародної федерації заявив про заборону збірній Україні грати на стадіоні «Арена Львів» до 2018 року. А також пригрозив порожніми трибунами на наступному матчі між збірними України та Польщі у Харкові.

Водночас із цим сталася і ще одна прикрість для українських уболівальників – червоно-чорний стяг, разом із портретами Бандери і Шухевича, опинився у методичці образливих і дискримінаційних знаків ФАРЕ. Дуже скоро скандал перейшов у політичну площину.

АНДРІЙ ІЛЛЄНКО, народний депутат, ВО «Свобода»:

– Це очевидно, що ноги ростуть із Кремля. І я думаю, що просто це є спецоперація з метою дискредитувати Україну перед Вільнюським самітом.

Запанікували й у Федерації футболу України. Можливу санкцію розцінили як невиправдано жорстку.

СЕРГІЙ СТОРОЖЕНКО, перший віце-президент Федерації футболу України:

– Якщо стовідсотково заповнений стадіон, майже 35 тисяч, і знайшлося три ідіоти, які це зробили, – то невже треба карати 47 мільйонів українців?

АНДРІЙ ПАВЕЛКО, віце-президент Федерації футболу України:

– Честно – у меня есть подозрение, что в этом есть политика. Я не хочу в это вдаваться, я хочу оставить долю светлого в этом вопросе, в том, что все-таки это было действительно, назовем так, череда негативных тенденций в европейском футболе, которую ФИФА контролирует более жестко.  

«50 тисяч за Бандеру» – цей матеріал журналіста й активіста Євгена Карася у і без того ошелешеній від заяв ФАРЕ країні справив ефект бомби. В ньому автор заявив, що координатор освітніх проектів ФАРЕ у Східній Європі Павло Клименко є футбольним фанатом ФК «Арсенал» та пов’язав його із проросійськими організаціями. Тому, мовляв, йому і вигідно показати Україну расистською перед Європою.

ЄВГЕН КАРАСЬ, журналіст, громадський активіст:

– Павло Клименко неодноразово співпрацював з Олегом Верником. Олег Верник є головою представництва організації CIS-EMO в Україні. А організацією CIS-EMO, в свою чергу, керує Дмитро Кочетков з Росії. Це людина, яка в минулому була пов’язана з структурою РНЄ і працює на Кремль.

Не забарилася і відповідь Клименка. Він почав заперечувати практично все – нагадав, що Україну каратимуть не за Бандеру і звинуватив самого Євгена у тому, що він належить до організації, де використовують кельтський хрест – один із символів неонацизму.

ЄВГЕН КАРАСЬ, журналіст, громадський активіст:

– Я вважаю, що бреше він. І я готовий з ним сперечатися. Якщо він хоче на мене в суд подавати, я теж можу подавати в суд, тому що він оббріхує мене.

І хоча ФАРЕ справді не скаржилася на Бандеру, Шухевича і червоно-чорний стяг, з електронної версії дискримінаційних символів методички їх не виключили досі. Більше того – Карась каже, на деяких стадіонах стюарди сумлінно використовують її як керівництво до дії.

ЄВГЕН КАРАСЬ, журналіст, громадський активіст:

– На українському секторі «Динамо» стюарди підійшли, почали знімати червоно-чорні прапори. Ми почали розпитувати, чому так відбувається. Вони показали методичку ФАРЕ. І напряму стюарди сказали – завжди були червоно-чорні прапори, але зараз нам прийшла нова методичка, в якій вони є.

Нам не вдалося домовитися про інтерв’ю із Павлом Клименком. Однак заборону щодо лідерів визвольного руху та червоно-чорного стягу він пояснив у ефірі Громадського радіо: «На стадіонах такі прапори найчастіше вивішують поряд із нацистською символікою і поряд скоюються дискримінаційні дії на стадіонах».

Як так узагалі вийшло, що у ФАРЕ знайшли привід обвинуватити українських фанів у расизмі? «Знак оклику!» зустрівся з одним із лідерів динамівського ультрас-руху. Артем Худолєєв переконує – те, що впадає у око ФАРЕ, іноді є відвертою маніпуляцією. Він виправдовується – жест руки, який зафільмували на «Львів-Арені», у цьому випадку не є нацистським привітанням.

АРТЕМ ХУДОЛЄЄВ, представник ультрас-руху ФК «Динамо»:

– Уся трибуна піднімає праву руку і зображає жест римських легіонерів. Насправді це була перекличка секторами. Сектор за воротами спочатку в правий бік скандував гасло «Слава Україні» і їм відповідали «Героям слава», потім – в лівий.

А кельтський хрест, заклеймований неонацизмом, каже Артем, є невід’ємним символом ультрас.

АРТЕМ ХУДОЛЄЄВ,  представник ультрас-руху ФК «Динамо»:

– Це поєднання стихій води, землі, сонця і так далі. Тобто це поєднання також християнської і язичницької символіки. Була традиція використовувати, про заміну говорити важко.

Водночас він не заперечує і того, що на сектори таки приходять люди з расистськими написами і закликами: «Проконтролювати з двох тисяч одну людину, яка на 30 секунд покаже якусь футболку – це нереально зовсім. Тим більше, якщо ця людина знає, що її фотографує потрібний оператор, і цей оператор заробить кошти і з нею поділиться – то це взагалі нереально».

А поки вся країна жваво обговорювала санкції проти України та футболку з двома вісімками, розгорівся другий футбольний скандал. 7 жовтня відбувся матч між принциповими ворогами – харківським «Металістом» та дніпропетровським «Дніпром». На початку другого тайму зникає світло.

Ржавченко забирає команди з поля – ось таке рішення головного арбітра зустрічі. Тепер зовсім стала концертною атмосфера на «Дніпро Арені». Фанатські сектори охопив хаос. Ультрас із «Дніпра» проходить над сектором фанів «Металіста» і під схвальні вигуки «своїх» кидає запалений фаєр у ворожий табір.

Розгулялися не на жарт і фани «Металіста» – вони розвели багаття із сидінь «Дніпро Арени». За повідомленнями Дніпропетровської міліції, знищено 310 крісел.

Харків’яни розраховували на технічну поразку «Дніпра» за недограний матч. При цьому посилалися на регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» сезону 2012-2013 рр.:

Стаття 10, пункт 5: У разі незабезпечення підготовки футбольного поля або необхідних умов для проведення матчу Чемпіонатів, команді клубу-господарю зараховується технічна поразка (0:3), команді-суперниці – технічна перемога (3:0), а до клубу-господаря поля застосовуються дисциплінарні санкції.

Однак Дирекція прем’єр-ліги вирішила, що матч, в якому «Дніпро» перемагав 2-1, потрібно догравати.

АНДРІЙ ПАВЕЛКО, віце-президент Федерації футболу України:

– К сожалению, там были форс-мажорные обстоятельства, которые, кстати, очень редко происходят. Матч не поставил точку, поставил троеточие. В резервный день, который есть в календаре ФФУ и премьер-лиге, в резервный день провести доигровку второго тайма.

На щастя, уже наступна зустріч на харківській арені пройшла без ексцесів. І, що приємно, 11 жовтня збірні України та Польщі грали із заповненими трибунами – ФІФА таки призупинила санкції на час розгляду апеляції, яку отримала від Федерації футболу України.

А українські фани святкували перемогу не лише збірної, а й ідеологічну. Адже націоналісти не тільки пронесли червоно-чорні стяги на харківський стадіон, а й розгорнули їх на трибунах.

АРТЕМ ХУДОЛЄЄВ, представник ультрас-руху ФК «Динамо»:

– Я посилаюся на слова одного із координаторів ФАРЕ, який сказав, що це не є заборонена символіка, що методичка має рекомендаційний характер, тобто вони зробили крок назад фактично.

Після чорної смуги навколофутбольних перипетій для української збірної нарешті настала світла. Після перемоги над збірною Польщі наші хлопці отримали реальний шанс на поїздку до Бразилії. І будемо сподіватися, що на їхньому шляху не стануть ні нові скандали з ФАРЕ, ні санкції ФІФА.

ТВi

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 85
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Haronius
Админы много ватных свинособак на ветке, жгите их
jwls
Удивительно, как можно связать в одну статью всю эту ерунду с ФАРЕ и недоигранный матч ДД - МХ О.о
Nord-West
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
NEVALACHKA
САЛВА УКРАЇНІ !!!
vismut58
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
vismut58
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
gawril
хто всрався? - невістка
serg_zp_city
солдаты красной Армии воевали за государство в котором жили, так же как воюют все остальные, а многие так-же как и фашисты издевались над гражданскими и своими и чужими, эта война не спасла ни 1 жизни, она загубила миллионы жизней. И да, они не герои, они были сознательными гражданами государства в котором жили, и они его защищали, что есть нормально.

Мне не 10 лет, и я прекрасно знаю кто такие казаки... Если ты веришь в те сказки, которые в школе рассказывают, то нам не о чем общаться. Казаки это история моего края, я люблю свой край и принимаю его историю и положительную и отрицательную, казаки грабили, убивали, были по сути вольными наемниками, их главное достоинство в том, что они были свободны, но моральными нормами казаков гордиться не стоит... А насчет снеси памятники...так на то они и памятники чтобы память о своей истории была.
mano_kh
Всем постящим умникам хочу НАПОМНИТЬ - и ФИФе, И УЕФЕ глубоко ПЛЕВАТЬ на все "конституции" вместе взятые, ибо все Федерации Футбола Европы и Мира подчиняются ВСЕМ решениям сих вышеупомянутых ИНСТАНЦИЙ....на основании т.н. "комфортной уверенности"...
если НЕПОНЯТНО, то прочитайте еще раз...
megacola
Неси прапори хоть Кот-д'Івуара,якщо я приїшов на стадіон я буду дивитись те, що я хочу, а не шукати,те що мені заважає.І питання: якщо хтось з вболівальників закури на стадіоні-стадіон дискваліфікують?(те саме що "вільне вираження своїх переконань" і бить "витрины")
tyigena
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Taker.ua
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
tyigena
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Taker.ua
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
megacola
КУ Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Методичка фаре певно має більшу юридичну силу, ніж КУ.
tyigena
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
tyigena
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
tyomych
Ржавченко забирає команди з поля – ось таке рішення головного арбітра зустрічі.
Что за идиот, автор этой статьи?
Hartmann22
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
serg_zp_city
Героем можно считать человека, который спасает жизнь(жизни) других людей, а не отбирает её...
Перед тем как тут начертать свой неотразимый опус, для начала вникните в суть беседы и осильте смысл и содержание моего поста...