Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 10 октября 2013, 16:19
3416
7

Восходящее Солнце интриги заката +ФОТО +ВИДЕО

Чего ждать от Гран При Японии в анонсе Sport.ua

| Обновлено 10 октября 2013, 16:19
3416
7
Восходящее Солнце интриги заката +ФОТО +ВИДЕО

Японський уїк-енд в Сузуці продовжує неквапливу ходу 64-го чемпіонату в якому головні питання вже перетворилися на секрети Полішенеля, але заради їх остаточної формалізації декому ще доведеться трошки попрацювати.

Єдина формульна траса-вісімка завжди манить уболівальників на трибуни, а пілотів на автодром, де вони під пильними поглядами десятків тисяч пар очей намагатимуться показати у всій красі свої уміння. Як, наприклад, це 8 років тому робив Кімі в боротьбі з Фізікеллою.

Характеристика японського кільця добре всім відома – це насамперед дуже пілотажна траса, але пілоти все-одно перед візитом до Японії завжди наголошують на неперевершених відчуттях, які їм дарує перший сектор, який немов спагеті покручений так, щоб вони насолоджувалися власним пілотажем, не забуваючи й про те, що саме у зв’язці 3-7-го поворотів можна як виграти, так і програти достобіса багато часу. Тож пілотам з їх інженерами доведеться добряче попітніти на практичних заїздах, щоб підібрати ключі, необхідні для перемоги. Зрештою, саме через такі характеристики кільця фаворитами в Сузуці завжди є пілоти тих команд, які мають боліди з найкращими аеродинамічними характеристиками. А це погані новини для всіх, хто не вболіває за прима-пілота Red Bull.

Відео битви за перемогу в 2005-му яскраво свідчить про те, що в Сузуці обганяти можна було і без KERS або DRS, але все минає і тепер «помічник обгонів» став незамінним елементом чи то гонок, чи то шоу. От тільки в Японії, так само як й у Монако FIA вирішила задіяти тільки одну зону активації рухомого крила. Що ж – тепер ми отримаємо можливість побачити трошки менше простих випереджень і трохи більше чистих обгонів.

На швидкісних віражах японського кільця на гуму дія таке серйозне навантаження, що Pirelli для Сузуки «не пожаліла» своїх двох найтвердіших комплектів Hard і Medium, хоча минулого року в пару до найтвердішої суміші було обрано Soft. Чим керувалися італійці цього року Пол Хембрі, керівник Pirelli Motorsport пояснювати не став обмежившись традиційними коментарями: «Сузука – траса з одним з найбільших рівнів зношування гуми протягом сезону через абразивний асфальт і значні навантаження на шини. Саме тому для гонки в Японії ми обрали дві найбільш жорсткі суміші зі свого арсеналу. Та нас чекають не тільки швидкі повороти – тут є місця серйозних гальмувань й достоту непрості віражі – бічні навантаження на цій трасі достатньо високі, але вони не надто значні при розгонах машини, бо один поворот плавно переходить у інший. Стратегія знову зіграє важливу роль – минулого року ми привозили комплекти Hard і Soft і побачили два піт-стопи в гонці. Сузука – траса, яка, завдяки високим швидкостям, подобається усім гонщикам. Це швидкість у чистому виді, а ті шини, які ми привезли на цей уїк-енд, повинні дозволити пілотам продемонструвати це фантастичним японським уболівальникам». Якщо спробувати передбачити стратегію команд на уїк-енд, то навряд чи вони намагатимуться винайти велосипед, і ми знову побачимо традиційні два піт-стопи. Хоча, звісно хтось завжди може ризикнути проїхати дистанцію з однією зупинкою, розраховуючи не надто втрачати свій темп на довгих відрізках під час гонки.

Прогноз погоди, який попередні чотири етапи обіцяв дощ на гонку, цього разу значно стриманіший – опади очікуються у п’ятницю, а дні кваліфікації та гонки мають бути сонячними. Можливо, і тепер прогнози синоптиків не збудуться? Подивитися на мокрі перегони в Сузуці все ж таки було б значно цікавіше…

Після двох поспіль Великих шоломів у виконанні Феттеля букмекери не просто мало сумніваються в його перемозі, даючи лише 1,50; але пропонують ставки на віртуальну перемогу інших пілотів без врахування результату Себастіана. В цій категорії, яка нам, з огляду на обставини, видається значно цікавішою, лідирує Хемілтон – 3,50; позаду британця розмістилися: Алонсо – 4,50; Ряйкконен – 5,00; Веббер – 6,00; Росберг – 8,00 і Грожан – 9,00.

Теоретично Феттель вже в неділю може стати чотириразовим, але для цього йому треба обов’язково перемогти, а от Алонсо при цьому має фінішувати не вище 9-го місця. Хоч темп червоних машин в Кореї не викликав захвату ні в пілотів, ні у вболівальників, але такий песимістичний сюжет для Фернандо видається мало реальним.

В цілому ж головні інтриги японського уїк-енду можна розділити на кілька напрямів: чи здобуде Себастіан свою 5 поспіль перемогу, чи все ж таки знайдеться в пелотоні пілот, який не просто спробує нав’язати боротьбу німцю, як це зробив Росберг на старті в Сінгапурі, а по-справжньому позмагається з чинним-майбутнім чемпіоном. Надії можна покласти, насамперед, на Веббера – Марк не має штрафів, тож гарний результат у кваліфікації може йому суттєво допомогти, головне не проспати старт.

Не менш цікавою обіцяє бути боротьба за другу позицію в Кубку конструкторів між Ferrari та Mercedes – обидві команди до останнього етапу відступати не збираються. Ну і від Хюлькенберга варто чекати виводу Sauber на чисте шосте.

Збудуться попередні очікування чи ні – побачимо зранку в неділю.

Гран Прі Японії, Сузука, 11-13 жовтня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,807 км

53

307,471 км

кваліфікація: 1'29.599 (2006, Феліпе Масса)

гонка: 1'31.540 (2005, Кімі Ряйкконен)

Перша практика 04:00 – п’ятниця 11 жовтня
Друга практика 08:00 – п’ятниця 11 жовтня
Третя практика 05:00 – субота 12 жовтня
Кваліфікація 08:00 – субота 12 жовтня
Гонка 09:00 – неділя 13 жовтня (пряма трансляція на каналі МЕГА)

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 7
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
VLADLeoN
Чем вам так не угодил Чеко?
CubiQ
Ну это понятно, в Ф1 целая куча разных факторов может повлиять на ход гонки, но всё-таки Феттелю может помешать именно какой-то форс-мажор. Машина на порядок лучше, нежели у соперников.
Шило на мыло. Чеко просто не хватает опыта, тем более первый год в команде, тем более машина ведро.
hybrid
то не маки, то кімі;) наскільки ж все-таки гарніші машини навіть у 2005му були... побачимо, як воно наступного року буде.
а макларену треба прощатися з пересом. а якщо хочуть боротися за чемпіонство, то баттона максимум другим пілотом. найслабша пілотокомбінація в топ-командах наразі. халка треба брати.
Hassassin
Кімі-Льюіс-Марк - якось так. Ну і Ромка-балбєс буде десь поруч
Ну я наприклад уже далекого 2001-го в Малайзії поставив на перемогу Міхаеля з кефом 2,10-2,20 - приблизно щось таке. Ставка була невелика, але ж який емоційний вибух я пережив, коли обидві Феррарі, підслизнувшись на маслі з машини Пані, прочесали через гравійку та виїхали в другому десятку. Так, Міхаель тоді все-одно виграв, але це історія про те, що навіть відчайдушно однозначний фаворит може спіткнутися на рівному місці...
urfinjus
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Дьявол
Ну що, які прогнози на гонку? Маю на увазі, хто фінішує другим и нижче...
CubiQ
1,50 просто подарок. Если не загорится болид, то палец третий шлем привезёт...
Скорей бы уже следующий сезон. Маки ведь должны быть на том месте, на котором они на видео