Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Сборная УКРАИНЫ
| Обновлено 29 сентября 2013, 15:36
7241
72

Рішення ФІФА щодо Украіни: хто винен і що робити?

Погляд спортивного юриста на рішення ФІФА про застосування санкцій до України

| Обновлено 29 сентября 2013, 15:36
7241
72
Рішення ФІФА щодо Украіни: хто винен і що робити?

27 серпня 2013 р. Дисциплінарний комітет ФІФА постановив, що наступний домашній матч команда України у відбірковому турнірі на 2014 FIFA World Cup (проти Польщі 11 жовтня 2013) гратиме без глядачів.

Санкції були застосовані за: використання на трибунах Арени Львів банера з символікою «СС Галичина», нацистські салюти, «мавпячі жести та рухи» у відношенні Едмара.

Ці факти були зафіксовані представником FARE та відображені у відповідному звіті, який було передано до ФІФА.

Як видно з тексту звіту по кожному факту додається фото або відео докази. Тобто звіт складено не просто зі слів спостерігачів, а на підставі відповідних доказів.

ФІФА

Статут ФІФА суворо забороняє будь-які прояви дискримінації, в тому числі за ознакою раси. Тому, цілком логічно, що отримавши інформацію від спостерігачів FARE, посадові особи ФІФА розпочали дисциплінарне провадження за вказаним фактами.

Дисциплінарні правила ФІФА передбачають застосування таких санкцій за прояви расизму:

- за дії вболівальників можуть бути покарані самі вболівальники (штраф від 20 000 швейцарських франків; заборона відвідувати стадіон щонайменше протягом 2 років).

- за дії вболівальників може бути покарана асоціація (штраф від 30 000 швейцарських франків; за наявності серйозних порушень – проведення матчу за зачиненими дверима (без глядачів), зняття очків або виключення зі змагання).

Інших санкцій за прояви расизму дисциплінарними правилами ФІФА не передбачено.

У зв’язку з цим, заборона збірній України проводити матчі на Арені Львів протягом 5 років виглядає сумнівною з точки зору законності та об’єктивності.

Разом з тим ми не можемо звинувачувати ФІФА в безпідставному застосуванні санкцій у вигляді проведення матчу зі збірною Польщі без глядачів, оскільки для цього були відповідні підстави (факти, зафіксовані у звіті FARE ). Тим більше у світлі анти-расистської політики, яку проводить ця організація. 

ФФУ

ФФУ є таким собі монополістом, який організовує футбольні змагання в Україні, та відповідає за представлення нашої країни на міжнародному рівні.

А тому саме ФФУ є відповідальною за порядок на стадіонах під час міжнародних матчів.

20.09.2013 р. віце-президент ФФУ Стороженко С.М. повідомив про отримання 11.09.2013 р. від ФІФА листа про початок дисциплінарного провадження у відношенні України за наслідками львівського матчу.

Яких заходів вжило ФФУ для уникнення застосування санкцій з боку ФІФА?

Віце-президент ФФУ повідомив про підготовку для ФІФА правових висновків по питанням, які зафіксовані в звіті FARE. Інші заходи зі сторони ФФУ не планувалися, або ж були засекречені, оскільки про них не повідомлялося.

З вищезазначеного можна зробити висновок, що ФФУ свою роботу по «захисту» інтересів збірної звела до написання листа у ФІФА в якому виклала свою правову позицію.  Та чи достатньо такого листа? Впевнений, що ні.

За прояви расизму дисциплінарні санкції можуть бути застосовані до вболівальників, які вчинили ці прояви, та до відповідної асоціації. При цьому критерії вибору суб’єкта покарання (вболівальники чи асоціація) не встановлені.

У зв’язку з цим не зрозуміло, чому ФФУ не вжило заходів для ідентифікації осіб, причетних до порушень, зафіксованих FARE? Адже факт встановлення таких осіб та надання інформації про них до ФІФА могло бути щонайменше пом’якшуючою обставиною у справі щодо України.

Незрозуміло також і те чому ФФУ, знаючи (зі слів Стороженко С.М.) про постійну присутність заборонених ФІФА банерів на стадіоні у Львові, не вжило: а) заходів для унеможливлення їхньої появи на стадіоні; б) заходів для припинення використання таких банерів безпосередньо на трибунах матчу.

Що робити

З огляду на всі події навколо львівського матчу очевидно, що санкції ФІФА у відношенні України стосуються не скільки самого матчу у Львові, а взагалі ставлення ФФУ до порядку та безпеки на українських стадіонах.

Однак це не позбавляє права ФФУ підготувати та подати до Апеляційного комітету ФІФА апеляційну скаргу.

При цьому необхідно врахувати, що подачі апеляційної скарги недостатньо. Потрібні реальні дії та результати, і першими з них мають стати пошук і представлення до відповідальності перед ФІФА осіб, які безпосередньо причетні до львівських подій.

Сергій ПОШЕЛЮЗНИЙ, спортивний юрист, спеціально для Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Сборная Украины U-16 в Таллинне уверенно обыграла сверстников из Эстонии
Футбол | 25 апреля 2024, 20:23 0
Сборная Украины U-16 в Таллинне уверенно обыграла сверстников из Эстонии

Сине-желтые выиграли на Турнире развития после поражения от Северной Ирландии

Источник: Легионеры Шахтера отказались ехать в Одессу на игру с Черноморцем
Футбол | 25 апреля 2024, 20:28 23
Источник: Легионеры Шахтера отказались ехать в Одессу на игру с Черноморцем

Оба поединка с одесситами «горняки» сыграют в Киеве

Комментарии 72
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Mr.Teash
Даже если бы мне и нравился Бандера, я бы всё равно выбрал бы сторону сборной Украины... А в ситуации сегодняшней, кучка упырей-националистов просто убивает надежду всей страны увидеть свою сборную на ЧМ... И споры о том, "а был ли мальчик", хто такой Шухевич и что оно вообще такое, - это не футбольная тема, а значит ему не место на стадионе...
Зло начинается с малого, а заканчивается войнами... Нам такой футбол не нужен!... Вон Бандеру и Шухевича со стадиона!!!
yulius9
Я живу у Львові і є патріотом України, але вже замахали ці праворадикальні націоналісти які ганьблять моє рідне місто перед усім світом!
vodoley07
Ребята, я почитал подробно ваши высказывания и мне было удивительно видеть, что я не прочитал мнение болельщиков но увидел ни одного коментария юриста или хотя бы студента юрфака по международному праву, хотя на юрфаке есть такой предмет, как международное право. И от того, что народ не знает элементарные свои права, законы, что говорить уже о международном праве.Так вот, все знают о Нюренберском процессе, и в решении Нюренберского Суда над 3 рейхом, были осуждены фашизм, как идеалогия, действия, которые вершились нацистами и их союзниками, но есть один жирный факт, о котором ни все знают у нас, а это то, что ни СС фафен Галичина-14 дивизия, ни УПА тем более, как боевое крыло ОУН, ни тем более Роман Шухевич, со Степаном Бандерой и другими командироми освободительными движениями не были осудными этого международного процесса, на этом основании, полным составом практически СС Галичина здалась Англичанам, и когда СССР потребовала от Англичан, Американцев передать списки и сними солдат СС Галичины, то услышала отказ на основании того, что в Нюренберском процессе эти формирования не были вызнаные союзниками фашистов. И тем более, если учесть то, что по международному праву ни СС Галичину, ни темболее УПА нильзя считать так как такавыми Армиями, на основании того, что Украина как субьект международного права не существовала, она входила в состав СССР
olegm555
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
bambarbiya11
просто некоторым неадекватам их портреты стают как пелена)))
karron
Перепрошую що втручаюсь але правильно БАНДЕРА бАндерівці
santuzzi
Чего вы прицепились к Бандере и Шухевичу? Эти истинно Национальные герои Украины, их портреты и банеры УЕФА не запрещены. За фаера, да, надо наказывать, за расизм, конечно, если он там действительно имел место быть, но Бандеру и Шухевича оставьте в покое, совесть то хоть имейте! Прочтите что это коммунистическое FARE в своем отчете писало, а потом что-то говорите. Там были притензии по штандарту дивизии СС Галичина, по обезьяньим пискам и крикам и по салютованию. Все!!! Где там было хоть что-то сказано о Бандере и Шухевиче?
bambarbiya11
слушай сынок, ето не дикий запад)), тут люде умнее и культурнее намного чем ты!!! а интернетом я начал пользоватся с 1999-го года! сколько тебе тогда было ушлёпок не припомниш?????
bambarbiya11
я не кому не поклоняюсь и никого не агитирую и ни чего не пропагандирую, я просто непонимаю как можно судить людей которые защищали свою територию! я просто непонимаю почему люди на територии которых никогда небыло бендер так яро их обсырают!
Fan_Fan
Мафия УЕФА !
kosukr
Кто стал спонсором UEFA? Правильно "Газпром", кто сейчас диктует правила UEFA?
Hindu
Ага, вот оно, что.
Похоже FARE поняли, что с Бандерой и Шухевичем жестко лоханулись.
FARE зняло з сайту моніторинг, де Р.Шухевича та С.Бандеру прирівняли до нацистів. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН).
WildStylez
На сайте FARE такого документа не нашел. Есть только старые документы, но на тот момент Украины не было в списке государст, которые туда входили. Сейчас же мы там есть и список я тебе привел. Тоже самое можешь увидеть, когда посмотришь "любимое" Денисов-шоу от 15.09 (если не ошибаюсь)
ALplay12
лох ты западенский нормальным болелам со всей Украины нахер не интересны вы тупорылые бандеры и кто они такие, это в кратце что бы ты понял... Одно дело футбол играть, смотреть, болеть, а другое страдать этой гордостью о которой половина псевдо бандер если спросить и сами не ответят. Если тебе тупица важней политика, ходи со своими плакатами под местный "городской совет" и нех сюда футбол путать. Как вы лохи то кампом пользуетесь не пойму....
Хрюн Моржов
Сомнительные герои, надо признать. Во всяком случае, более половины населения страны так считают. И объявлять эти личности "героями", я бы вам не советовал, молодой человек. Если вы им поклоняетесь, это еще НЕ ЗНАЧИТ, что вы поступаете верно. И тем более НЕ ЗНАЧИТ, что другие должны поступать так же!
WildStylez
Скоро это звание у него отберут (если уже не отобрали)...Его героем буду считать только если убью парочку детей и женщин и конец жизни проведу за решеткой...
WildStylez
Там нету, ошибку признал!
andriikaa
От ФАРЕ нашел только это
http://vob.su/doc/euro2012-simvolika.pdf
Hindu
А можно ссылку на сайт FARE, где єто находится, а не на какой-то сомнительный российский сайт? А то я там такого не нашел )
bambarbiya11
как могут герои страны быть запрещены? вы наверно бредиде))