Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 27 сентября 2013, 21:04
1529
4

Сергей КЕРНИЦКИЙ: «Иногда опасно высоко подниматься»

Генеральный директор «Черноморца» рассказал о последних успехах одесского клуба

| Обновлено 27 сентября 2013, 21:04
1529
4
Сергей КЕРНИЦКИЙ: «Иногда опасно высоко подниматься»
Сергей Керницкий

Телеведучий Олександр Денисов якось влучно зазначив, що свого часу вся країна була без тями від «Динамо», яке дісталося півфіналу Ліги чемпіонів. Відтак симпатія українців перейшла до «Шахтаря», який досяг перемоги в Кубку УЄФА. Далі всенародною любов’ю користувалися «Карпати», які демонстрували таку гру, що дозволила посісти високі місця у чемпіонаті та пробитися в груповий раунд Ліги Європи. Наразі завойовує подібне ставлення й «Чорноморець», який посідає третю сходинку в турнірній таблиці, випереджаючи «Шахтар», і має в активі рекордну для себе серію з семи поспіль перемог у прем’єр-лізі.

«ВАЖЛИВО, ЩОБИ ГРА КОМАНДИ НЕ ЗАЛИШАЛА ГЛЯДАЧІВ БАЙДУЖИМИ»

- Сергію Степановичу, останнім часом «Чорноморець» дарує радість уболівальникам виступами у чемпіонаті України та в Лізі Європи. Чи відчуваєте, що в команди стає все більше симпатиків?
- Справді, вболівальників «Чорноморця» побільшало. У клубі робиться все для того, щоби трибуни нашого стадіону ще більше заповнювалися. Для нас важливо, щоби гра команди не залишала глядачів байдужими. Сподіваюся, «Чорноморець» приваблює людей і з інших регіонів. Але є й інша сторона медалі - з’являється багато охочих заробити на цьому якісь дивіденди. Аби використовувати бренд клубу, нам пропонуються просто сміховинні умови співпраці. Це не вписується в жодні рамки.

- Які бачите складові успіху?
- Сьогоднішня ситуація виникла не на порожньому місці. Заради цього впродовж останніх трьох років працювала команда однодумців - керівництво клубу, адміністрація, різні служби, які працюють на «Чорноморець», зрозуміло, що й тренерський штаб, і безпосередньо футболісти. Ми поступово йшли до намічених цілей і продовжуємо розвиватися.

- Відправною точкою для переосмислення мети стало пониження «Чорноморця» в класі?
- Виліт у першу лігу спонукав під іншим кутом подивитися на ситуацію в клубі, відтак дати новий поштовх для подальшої роботи. Почали працювати, так би мовити, з чистого аркушика. Важливу роль зіграло й завершення будівництва нашого стадіону.

- Багато кажуть про «Донбас Арену», на якій суперникам «Шахтаря» тяжко через неймовірну атмосферу. Стадіон «Чорноморець» також має свою магію?
- Звичайно, на рідній арені футболісти просто зобов’язані показувати максимальну самовіддачу та досягати таких же результатів. Тим паче, за такої чудової підтримки вболівальників. Десь звучало, що «Чорноморець» - домашня команда, але наочно показуємо, що спроможні брати очки й у матчах на виїзді. Хоча роботи ще багато.

- Уболівальники бувають різні. Не хвилюєтеся за безпеку на міжнародній арені?
- На груповому етапі Ліги Європи вищі вимоги, ніж у кваліфікації, тому в Загреб вирушила розширена делегація нашого клубу. Хочу подякувати за всебічну підтримку керівництву загребського «Динамо». Ми вітаємо перфоманс од уболівальників, якщо це справді красиво і гарно, але ми завжди проти речей, які виходять за рамки пристойності, регламентних і загальнолюдських норм - це кидання фаєрів, образливі вислови чи непристойні банери. Уважаю, глядачі повинні підтримувати команду, а не використовувати матчі як спосіб з’ясувати стосунки з уболівальниками іншої команди. Потрібно поважати один одного.

- Довелося чути про захмарні фінансові апетити колишніх гравців «Дніпра» Сергія Самодіна та Олексія Антонова. Як вдалося з ними домовитися?
- Ніхто з цих гравців не висував ніяких нереальних вимог. Щодо Антонова, то в нас були тяжкі перемовини з «Дніпром», і Олексій не зразу до нас приєднався, та головне, що цей форвард зараз дуже корисний команді результативними діями. Та й у нього також не було якихось захмарних апетитів. До речі, Антонов ще в минулому сезоні повинен був опинитися у «Чорноморці» ще півтора року тому. А, взагалі, перед тим, як когось підписати, ми вирішуємо найважливіші питання: чи є бажання у футболіста виступати за наш клуб, на яких умовах він на це згоден. Одразу окреслюємо позицію клубу в плані фінансів. Хочемо, щоби всі крапки над «і» були зразу розставлені і гравцям комфортно працювалося в Одесі. Додам, що зараз «Чорноморець» спроможний дати футболістам шанс показати себе в Європі. Думаю, це - стимул, аби гравці прагнули захищати кольори нашої команди.

«ГАЙ, САМОДІН, ПРИЙМОВ І АНТОНОВ ОДНОЗНАЧНО ЗМІЦНИЛИ СКЛАД КОМАНДИ»

- Після того, як «Чорноморець» здобув путівку в Лігу Європи, команду залишили лідери - Максим Шацьких і Лучіан Бурдужан. Чи можна стверджувати, що їхня відсутність не позначилася негативним чином, а, навпаки, поява нових виконавців пішла на користь команді?
- Гай, Самодін, Приймов і Антонов однозначно зміцнили склад команди. За будь-яких обставин здатний посилити гру й Валєєв, який є вихованцем «Чорноморця» і на якого ми також розраховуємо. Звичайно, якщо буде й далі розвиватися. Відзначу, що плюсом для нас стало й те, що Самодін, Антонов, Прийомов і Валєєв були зіграні в «Кривбасі», тож їм не знадобилося багато часу, щоби адаптуватися в нашому колективі. А в Гая за плечима великий досвід. У нас він став отримувати постійну ігрову практику, тож, уважаю, відіграє зараз важливу роль у команді.

- Читав інтерв’ю Анатолія Азаренка, який казав, що Сергій Політило перспективніший за Гая. Що думаєте з цього приводу?
- Розумієте, є різні експерти: одні весь час розвиваються із футболом, а інші живуть минулим. Так, Політило був корисним для «Чорноморця», вніс свій внесок в успіхи нашої команди і в подальшому бажаємо йому всього найкращого, але це вже в минулому, і зараз гра команди базується на інших виконавцях.

- «Чорноморець» пройшов непросте випробування в кваліфікації Ліги Європи. А в груповому турнірі стартував із виїзної перемоги над загребським «Динамо». Як нині оціните виступи на міжнародній арені?
- Думаю, команда непогано впоралася з усіма труднощами, що були на її шляху. Окрім того, у столиці Хорватії наш клуб дебютував у груповому етапі Ліги Європи, й зробив це доволі успішно. Президент клубу Леонід Клімов поставив завдання вийти в наступний раунд змагань. Поки на це претендують усі чотири команди, але ми не приховуємо амбіцій, і хотіли б якомога довше протриматися на євроарені. Цікаво, на що ми здатні зараз, коли у футболістів з’явилася спортивна злість і впевненість у своїх силах.

- На прес-конференцію перед матчем із загребським «Динамо» Роман Григорчук узяв Андрія Слінкіна. У вас прагнуть, аби в першій команді виступали якомога більше клубних вихованців?
- Це пріоритетна для нас задача. Думаю, не тільки у «Чорноморці», а й в інших вітчизняних клубах прагнуть виховувати свої кадри. Ми би залюбки розраховували лише на наших вихованців. Але для цього ще багато чого треба зробити. Великі надії покладаємо на реорганізацію нашої дитячо-юнацької школи, яку поділили на академічну, тобто професіональну, і спортивну-оздоровчу частини. Зараз ламаємо голову, як отримати з цього максимальну користь.

- Вас влаштовує рівень молодіжної команди «Чорноморця»?
- Мені подобається, як працює наша команда U-19, де підібрався цілісний колектив. У цій команді ми зробили ставку не тільки на молодих хлопців, а й на молодих тренерів, які ще недавно виступали за «Чорноморець».

- Зараз провідні клуби намагаються збирати таланти по всій країні. Чи може таке дозволити собі «Чорноморець», чи охоплюєте лише одеський регіон?
- У молодіжній команді та U-19 виступають хлопці з усієї України - Дніпропетровська, Києва, Львова, Луцька, Полтави. Географія не обмежуються кордонами Одещини. Намагаємося забезпечити молодих футболістів усім необхідним. У деяких випадках згодні навіть більше заохочувати юних гравців, але в нас є одне правило - гроші треба заробляти, а не просто виходити на поле й відбувати номер.

- У Південній Пальмірі зробили собі ім’я легіонери - Пабло Фонтанелло, Маркус Бергер, Андерсон Сантана та Франк Джа Джедже. Збираєтесь і надалі з ними співпрацювати?
- У них чинні контракти з нашим клубом. Звичайно, ми контролюємо, щоби з усіма виконавцями, які потрібні головному тренеру, були продовжені контракти. Знаємо ситуацію щодо того чи іншого футболіста. Зараз чекаємо, як зіграємо в Лізі Європи. Поки ні в кого із хлопців немає бажання залишити «Чорноморець». Усі хочуть довести справу до кінця, а потім уже щось вирішувати.

«ІЗ ЛЕГІОНЕРАМИ, ЯКИХ ЗАПРОСИЛИ ОСТАННІМ ЧАСОМ, ПОВНІСТЮ ВГАДАЛИ»

- Із іноземцями, яких ви запросили останнім часом, поталанило?
- Ми дуже ретельно підходимо до підбору виконавців. Якщо запрошуємо гравців, то тільки завдяки їхнім професіональним здібностям. І не грає ролі, гравець долучається до складу нашої команди як вільній агент чи ні. Дивимося, щоби футболіст підходив нам за стилем, за манерою гри. Вважаю, з тими легіонерами, яких запросили останнім часом, повністю вгадали. Віримо в те, що хлопці здатні на більше.

- «Чорноморець» минулого сезону посів п’яте місце, пробився в груповий етап Ліги Європи, а в нашій національній збірній команда не представлена жодним футболістом. Хіба це справедливо?
- Це не мені вирішувати. Знаю, що тренери збірної дивилися за нашими гравцями під час літнього міжсезоння, й зараз вони часті гості на нашому стадіоні. Сподіваюся, згодом гравці «Чорноморця» будуть корисними й у збірній України.

- Що думаєте з приводу ролі в команді Романа Григорчука?
- Роман Йосипович вражає своїм ставленням до футболу та працездатністю. Ось вам приклад: після важкої гри із загребським «Динамо» ми вночі прилітаємо в Одесу, команда збереться о першій годині дня, а Григорчук уже о дев’ятій ранку на базі. Він дуже прискіпливо підходить до кожного матчу. Та й будь-який виїзд чи якийсь інший захід у нас розписаний по годинах, навіть по хвилинах. Вважаю, це правильно, адже такий підхід дисциплінує футболістів.

- Григорчуку не подобається запитання про преміальні. Не могли би ви про це розказати?
- Мені також це запитання не довподоби. Але якщо вже запитуєте, то скажу, Леонід Клімов на зустрічі з командою озвучив, що футболісти вже заробили і за що можуть отримати в разі подальших вдалих виступів. Гравці виконують свою роботу, яка повинна відповідним чином стимулюватися. За рахунок тих грошей, які ми вже заробили, вийшовши в груповий раунд Ліги Європи, та які ще можемо заробити, якщо будемо досягати позитивних результатів. Усі ці гроші, в тому числі і від трансферів, ідуть на клуб.

- Наразі «Чорноморець» - серед лідерів у чемпіонаті. Які завдання на внутрішній турнір?
- Знаючи специфіку нашого чемпіонату, іноді небезпечно високо підніматися. Але, звичайно, хочеться виступити не гірше, ніж минулого сезону. Головне, щоби команда прогресувала. Для цього потрібні грошові вливання. Зараз основний фінансовий тягар лягає на нашого генерального спонсора - «Імексбанк». Є ще додаткові надходження - від трансферів, продажу квитків, телебачення тощо. Але зараз для нас важливо дотримуватися вимог фінансового fair play, коли витрати повинні відповідати прибуткам. Цілком очевидно, що для постійного покращення інфраструктури клубу, досягнення більш амбіційних цілей постійно необхідне залучення додаткових фінансових ресурсів, тому ми відкриті як для потенційних інвесторів, так і для будь-яких зацікавлених у співробітництві партнерів.

Сергій ТАЛИМОНЧИК, «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ПУШИЧ: «Шахтер вернулся в игру как реально сильная команда»
Футбол | 18 апреля 2024, 21:30 2
ПУШИЧ: «Шахтер вернулся в игру как реально сильная команда»

Главный тренер «Шахтера» поделился выводами о матче с «Зарей»

Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор
Футбол | 18 апреля 2024, 01:40 8
Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты ответного матча главного еврокубка

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ChMP
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
mikulenko1003
ВДАЧІ І ПЕРЕМОГ ЧО!!!
Николай(Донбасс)
...и судейский свисток не будет вас насиловать.
Николай(Донбасс)
Сергей КЕРНИЦКИЙ: «- Знаючи специфіку нашого чемпіонату, іноді небезпечно високо підніматися.»
Никто вас не заставляет повторять судьбу Днепра в прошлом чемпионате. А если взялись - не ныть. А впрочем пропустите вперед Шахрай-клуб, и судейский свисток вас не насиловать.