Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
| Обновлено 12 сентября 2013, 13:13
1246
5

Тарас СТЕПАНЕНКО: «Матч с Англией я запомню на всю жизнь»

Украина могла обыграть подопечных Роя Ходжсона, сичтает полузащитник

| Обновлено 12 сентября 2013, 13:13
1246
5
Тарас СТЕПАНЕНКО: «Матч с Англией я запомню на всю жизнь»
Тарас Степаненко

Появу Тараса Степаненка в основному складi матчу Україна - Англiя мало хто прогнозував. Але наставник нашої збiрної Михайло Фоменко вирiшив посадити на лаву запасних досвiдченого Анатолiя Тимощука i на його мiсце поставив Степаненко. I пiвзахисник «Шахтаря» не пiдвiв. Вiн багато долучився до того, що англiйцi не змогли вразити ворота «синьо-жовтої» дружини. А пiсля гри Тарас Степаненко люб'язно погодився подiлитися враженнями вiд резонансного поєдинку з Англiєю з кореспондентом газети «Експрес».

-- Ви погоджуєтеся з тим, що взяли участь у найнапруженiшому поєдинку у своїй кар'єрi?
-- Так, це правда. Цi вiдчуття я можу порiвняти з емоцiями матчу проти сербського «Партизана», коли у складi «Шахтаря» дебютував у Лiзi чемпiонiв. Тодi я дуже переживав. Вiдтодi брав участь у низцi поєдинкiв, якi були важливi, але все одно вони не мали такої напруги, як гра проти Англiї. Цю зустрiч я запам»ятаю на все життя. По-перше, ми грали проти одного iз лiдерiв європейського футболу. По-друге, за нас тримали кулаки близько 70 тисяч уболiвальникiв на стадiонi i мiльйони телеглядачiв. Фактично, за нас переживала не лише футбольна Україна, але вся нацiя. I я радий, що ми не впали обличчям в багнюку. Це добре. А погане те, що ми не виграли. Я вважаю, що ми могли взяти три очки. Тому цей матч залишив певний осад.

-- Чи просив вас тренер Михайло Фоменко зiграти агресивнiше в атацi, щоб будь-що забити переможний гол?
-- Так, у перервi тренер дав настанову частiше атакувати. Думаю, дався взнаки величезний накал та гучне iм»я суперника. Ми переживали i робили все можливе, щоб не програти Англiї. Саме тому не змогли яскраво зiграти в нападi. Так вийшло, що вся команда поверталася, щоб захистити свої ворота, а в атаку не всi бiгли.

-- Чому наприкiнцi зустрiчi Україна грала на утримання рахунку? Це була настанова тренера?
-- Я б не сказав, що ми грали на утримання рахунку. Навпаки, останнi 20 хвилин ми бiльше часу провели бiля чужих ворiт.

-- А як пояснити двi останнi замiни, якi провiв Михайло Фоменко? Хiба це не був сигнал для того, щоб зберегти нульову нiчию?
-- У такi хвилини ми не знаємо, що саме хотiв сказати тренер, зробивши цi замiни. У напружених матчах ми думаємо лише про футбол. Чесно кажучи, у ходi матчу я навiть не цiкавився, скiльки ще часу до фiнального свистка. Тому дуже здивувався, коли резервний арбiтр показав, що настає додатковий час. 90 хвилин проминули дуже швидко.

-- Перед грою Михайло Фоменко дозволив десятьом ключовим гравцям назвати свiй стартовий склад. Ви потрапили в цю «десятку»?
-- Нi, i це не дивно, бо я не маю великого досвiду виступу за збiрну України, а попереднi два офiцiйнi матчi пропустив через дисквалiфiкацiю. Я ж отримав червону картку у матчi з Молдовою. I щоб входити до числа ключових гравцiв, треба не повторювати таких помилок, як у грi з молдаванами.

-- Чи знаєте, хто з гравцiв вiддав перевагу вам, а не Анатолiю Тимощуку?
-- Нi, я цим не цiкавився. Все одно кiнцеве кадрове рiшення ухваляє головний тренер. I кожен його вибiр треба сприймати з повагою. Нiхто не повинен ображатися за те, що не потрапив до складу. Ми єдиний колектив i робимо спiльну справу. А нiчия з Англiєю -- це заслуга усiх, у тому числi й запасних.

-- Хто з ваших родичiв i друзiв уболiвав за вас на трибунах?
-- Спецiально на цей матч iз рiдного Запорiжжя приїхала моя мама, а компанiю їй склала моя тiтка, яка мешкає у столицi та брат, який працює у Києвi. Тож я вiдчував погляд трьох найпалкiших уболiвальникiв. Думаю, я їх не пiдвiв.

-- Ви вiдбiгали з першої i до 90-ї хвилини i витратили немало фiзичних зусиль. Скiльки часу тривала «крiпатура»?
-- Я регулярно тренуюсь, тому наступного дня зовсiм не вiдчув болю у м»язах. Я просто був втомлений. Масаж, здоровий сон, добротне харчування -- i ця втома минає.

-- Харчування до i пiсля матчу... Воно якось вiдрiзняється?
-- Рiзниця невелика. Головне -- не переїдатися пiсля футболу i споживати легку їжу. Маю на увазi салатики, свiжу рибку i соки. Це мiй рецепт харчування, який я нiкому не нав»язую.

-- Футболiсти «Днiпра» тренувалися одразу на наступний день пiсля матчу Україна -- Англiя. Чи дозволив вам вiдпочити Мiрча Луческу?
-- Нi-нi. Ми також прийшли на тренування наступного дня пiсля зустрiчi з англiйцями. Часу на вiдпочинок нам не дали, адже у чемпiонатi України напружений календар.

-- А як вiдновлюєте емоцiйнi зусилля?
-- А в цьому мiй помiчник -- дружина, з якою ми побралися у травнi. Щоправда, вона за мене уболiвала в Запорiжжi. А безпосередньо пiсля гри я поспiлкувався з мамаю та з тiткою, якi дали менi емоцiйний заряд на наступнi поєдинки. I ще я забув про цуценя Жорик, яка також є членом нашої родини. Вона так само за мене уболiває.

Олег ЗУБАРУК, газета «Експрес»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lvros
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Ukraine_Forever
Ну да! Фоменко приказал не забивать!
hunt1973
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
diesel78
тре було пару прийомів кунгфу як проти молдаван-і все було б окб а так маладец!
Ukraine_Forever
Украина могла обыграть подопечных Роя Ходжсона, сичтает полузащитник
=================================================
Вы все считаете, а чего же вы не выиграли?! Ничью катали? стратеги млин