Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 23 августа 2013, 11:41
6270
6

7004 метра гоночного наслаждения +ВИДЕО

Анонс Гран При Бельгии на Sport.ua

| Обновлено 23 августа 2013, 11:41
6270
6
7004 метра гоночного наслаждения +ВИДЕО

«Дурний сезон 2013» закінчився, хоча жодної відповіді так і не дав. В час великої літньої перерви і такого ж великого затишшя в інформаційному просторі всі чекали бодай якоїсь конкретики стосовно підписання контрактів між командами й пілотами. Але все, чого за чотири тижні ми побачили вдосталь, так це нескінченних потоків чуток, обговорювати які стомилися, здається, уже всі без винятку – і вболівальники, і журналісти, і самі «об’єкти».

Red Bull продовжує мовчати, хоча практично всі, хто відслідковує тему наступника Марка Веббера в команді з «рівними правами для обох пілотів» розуміють, що майже напевно цим гонщиком стане Ріккардо (звісно допоки офіційно команда про це не оголосить, варіанти ще залишаються). Менеджери Кімі Ряйкконена разом з самим фіном продовжують шукати найкращий для них варіант, а Ferrari традиційно продовжує мовчати, спростовуючи по кілька разів на тиждень чутки про повернення до Маранелло її останнього на часі чемпіона. Традиційно, бо зазвичай оголошення про склад пілотів на наступний сезон команда робить в Монці по завершенні гонки. Тож по суті затишшям на ринку переходів можна завдячувати саме цим двом командам і чемпіону 2008-го. Як тільки перші контракти в рамках цього трикутника буде офіційно підтверджено, все найцікавіше набуде лавиноподібного ефекту. Можна в цьому навіть не сумніватися.

Що ж до майбутнього уїк-енду, то немає в пелотоні жодного пілота пульс якого не частішав від думки про одну з найкращих гоночних трас світу. Так само як і немає вболівальників, які з байдужістю або недовірою чекають на перегони цим бельгійським кільцем, особливо коли чують такі милозвучні слова як La Source, Eau Rouge, Raidillon, Blanchimont і Bus Stop. Фернандо Алонсо яскраво описав свої відчуття від Спа такими словами: «Одне коло трасою в Спа рівне двадцятьом на будь-якій іншій – з погляду наснаги, яку ти отримуєш». Мабуть важко краще ніж іспанець описати це фантастичне кільце, яке завжди дарує нам багато видовищної боротьби й обгонів, гарантованих сюрпризів небесної канцелярії, а відтак найвищої насолоди від побаченого. Особливо в такі або такі моменти!

На семикілометровому кільці Спа завжди непросто підібрати найкращі налаштування для болідів, адже з одного боку на першому й третьому секторах потрібна Швидкість. Максимальна. На другому ж машині потрібна стабільність і чіткість проходження повільними та середньошвидкісними поворотами. Але насправді всім начхати на повороти – тут максимальна швидкість на прямих дає такий ефект, що перекрити його за рахунок більшої притискної сили ніхто особливо не наважується, дорожче обійдеться. Зрештою нічого дивного тут немає, адже в цьому аспекті – середня швидкість на колі – Спа знаходиться на другому місці в чемпіонаті (а в календарі виступає своєрідним прологом для «ультразвукової» Монци).

Попри те що в Спа ніколи не було проблем з обгонами, для пілотів FIA робить все можливе аби їх було більше і вони були простішими для виконання. На бельгійському кільці діятиме дві незалежні зони DRS: перша – на прямій між Kemmel і Les Combes, друга – на старт-фінішній прямій. Залишається тільки сподіватися, що обгони перед 5-м поворотом не будуть занадто простими.

Швидкісні повороти з їх сильними поперечними навантаженнями на гуму змусили Pirelli знову консервативно підійти до вибору шин на цей уїк-енд. Італійці привезли свої найтвердіші комплекти – Hard і Medium.

Керівник Pirelli Motorsport Пол Хембрі прокоментував цей вибір так: «Спа – не тільки легендарна траса, але й одна з найвимогливіших для наших шин у сезоні. Здебільшого це пов’язано з напрочуд високими навантаженнями, які випадають на долю гуми протягом усієї дистанції, причому як вертикальними – через великі перевантаження в Eau Rouge, так і бічними у швидкісних віражах на кшталт Blanchimont. Часто на шини діє навантаження у кількох напрямах одночасно, що ще більше ускладнює роботу з ними. Тому дуже важливою є правильна робота з гумою, особливо на такій довгій трасі. Все це значить, що у Спа може бути чимало різних варіантів стратегії, що при правильному виборі дозволить відіграти чимало часу».

Звісно, обираючи тактику, команди триматимуть в голові можливу зміну погодних умов, яка є alter ego Спа. Особливо непросто доводиться інженерам і гонщикам за умов, коли над однією частиною довгого (за сучасними мірками Формули 1) кільця іде дощ, в той час як інша залишається сухою. Що ж до прогнозу погоди, то він обіцяє нам цікавий уїк-енд, а командам справжній головний біль. Дивіться самі: температура повітря буде поступово спадати з +26 С у п’ятницю, до +24 С в суботу та +20 С у день гонки, при цьому якщо сьогодні під час практичних заїздів передбачається перемінна хмарність, то вже на вихідних синоптики чекають на дощ, імовірність якого саме в неділю є найбільшою.

Традиційно команди під час літньої перерви навіть враховуючи обов’язкову двотижневу відпустку і закриття фабрик продовжують працювати над удосконаленнями своїх болідів, нерідко для багатьох із них серпнева модернізація стає останньою в сезоні, бо ресурсів розпилюватися і на машину наступного року, і на чинну елементарно не вистачає. Але така ситуація цього року не повториться – занадто вже великими будуть зміни у 2014, тож абсолютна більшість команд свої найбільш серйозні напрацювання й оновлення протестували в липні у Сільверстоуні й більше відчутних якісних стрибків та зміни розкладу сил ми можемо й не дочекатися. Звісно це не значить, що топ-команди не будуть «допилювати» і доводити до пуття різноманітні дрібниці, які можуть їм у підсумку допомогти.

Після довгої паузи в чемпіонаті цікаво дізнатися прогнози людей далеко не останніх в Ф1, особливо якщо їх думки добряче розходяться. Джекі Стюарт ставить на перемогу Феттеля, а от Тімо Глок вважає, що вдруге поспіль тріумфуватиме Льюіс Хемілтон. Що ж, в минулому обоє тут вигравали, але нам не варто забувати і про їх напарників, а особливо про Кімі Ряйкконена. З чотирма перемогами (по дві за McLaren і Ferrari) він – найуспішніший гонщик у цьогорічному пелотоні, крім того його Е21 залишається одним з найшвидших болідів, а це гарантує нам безкомпромісну боротьбу від фіна. Що ж до букмекерів, то вони ставлять на Себастіана з коефіцієнтом у 2,75. Далі розташувалися Льюіс – 4,00; Кімі – 7,50; Фернандо – 8,00; Ніко (звісно ж Росберг) – 11,00 і Марк – 15,00.

Хоч на даний момент на нашу думку саме Mercedes і виглядає найбільш імовірним претендентом на перемогу, але лідерам чемпіонату обов’язково треба буде зважати і на сторонні фактори, вплинути на які вони не можуть. Насамперед це погода і Грожан. І хоча й кажуть, що снаряд (а в нашому випадку болід Lotus) двічі в одну воронку не падає, але остерігатися франко-швейцарця будуть всі. Особливо під час старту – ніхто не може гарантувати, що таргани в голові Ромена знову не піднімуть бунт, як це сталося минулого разу:

Як не дивно але і Ferrari, і McLaren обіцяють дати справжній бій головним фаворитам. І якщо з «червоними» це звучить як гарна міна при не надто вдалій грі, але в ситуації коли обоє пілотів зі шкіри будуть пнутися (Фернандо щоб втриматися в гонці за Феттелем і зберегти шанси на титул, а Феліпе – щоб продовжити знущання над уболівальниками Скудерії ще на рік) виглядає хоч якось виправдано. У випадку з McLaren ситуація виглядає як відвертий блеф, причому значно відвертіший, ніж у героя Адріано Челентано в однойменному фільмі. Все чим команда з Уокінга може похвалитися в Спа так це статусом Дженсона як чинного переможця Гран Прі, а також своїм ювілеєм – саме тут 45 років тому засновник команди Брюс Макларен вперше в історії колективу тріумфував, відкривши лік славетним звершенням McLaren. Цього ж разу навряд чи від Баттона з Пересом можна чекати навіть потрапляння на подіум, вже не говорячи про перемогу.

Та якими б не були всі попередні розклади та припущення, але один з найкращих формульних десертів буде подано в неділю по обіді, гонка в Спа – це завжди одна з найбільш очікуваних #mustsee подій року.

Гран-прі Бельгії, Спа-Франкоршан, 23 серпня – 25 серпня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

7,004 км

44

308,052 км

кваліфікація: 1'45.778 (2010, Марк Веббер)

гонка: 1'47.930 (2008, Кімі Ряйкконен)

Перша практика 11:00 – п’ятниця 23 серпня

Друга практика 15:00 – п’ятниця 23 серпня

Третя практика 12:00 – субота 24 серпня

Кваліфікація 15:00 – субота 24 серпня

Гонка 15:00 – неділя 25 серпня (трансляція на каналі МЕГА)

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Напряженный финал. Билодид выиграла чемпионат Европы 2024 по дзюдо
Другие виды | 25 апреля 2024, 20:47 3
Напряженный финал. Билодид выиграла чемпионат Европы 2024 по дзюдо

23-летняя украинка в Загребе последовательно одолела 5 соперниц

Стало известно, сколько Реал заплатил за трансфер Лунина Заре
Футбол | 26 апреля 2024, 12:40 10
Стало известно, сколько Реал заплатил за трансфер Лунина Заре

На украинского вратаря в свое время претендовали «Наполи» и «Ливерпуль»

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Aliaze222222
Квалификация прошла по принципу "Кто неуспел ,тот опоздал" Маруся воспользовалась на все 100% но развить успех неудалось !!!
LFC-WIN
Королева автогонок!
Hassassin
Cам в шоке
kurtov83
наконецто
Дьявол
Капец... Месяц паузы пролетел, как один день...