Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 08 июля 2013, 09:36
6382
25

Феттель выиграл Гран При Германии +ВИДЕО

Второе и третье места - за пилотами «Лотуса»

| Обновлено 08 июля 2013, 09:36
6382
25
Феттель выиграл Гран При Германии +ВИДЕО

Переміни, які обіцяли Pirelli після минулотижневих шинних проблем, таки прийшли – гума не вибухала, шини не зношувалися несподівано для команд і пілотів, та й узагалі уїк-енд в Нюрбургринзі важко назвати сенсаційним або навіть несподіваним. В суботу найбільшою несподіванкою можна було назвати ганебну помилку в боксах Mercedes під час Q2, коли команда не достатньо добре розрахувала час Ніко Росберга у першій спробі та не випустила німця на другу, розраховуючи, що для виходу в фінальний сегмент кваліфікації показаного часу вистачить. Не вистачило… А Росбергу довелося стартувати з 11-го місця, озброївшись зекономленим комплектом м’яких покришок.

Проміжний варіант шин Pirelli, привезений до Німеччини, становив пару Medium і Soft, при чому більшість учасників віддавали перевагу більш стабільному та витривалому жорсткішому комплекту гуми Medium, навіть попри те, що Soft був швидшим, але зношувався однозначно раніше за основну гуму етапу.

Зрештою на стартовому полі більш жорсткі покришки для початку гонки обрали обоє пілотів Ferrari, а також Баттон, Хюлькенберг і дует гонщиків Williams – Боттас і Мальдонадо. Забігаючи наперед, варто сказати, що Фернандо, Дженсон і Ніко від свого рішення тільки виграли. Мабуть, і Феліпе теж якби не схід…

Як тільки загорілися зелені вогні світлофора Хемілтон агресивно взявся блокувати Феттеля, витискаючи болід німця праворуч, та тільки цього гонщикам Red Bull і треба було – Марк Веббер сьогодні стартував зразково (а коли австралієць провалює старти двічі поспіль?) і спокійно їхав по прямій до повороту, об’їхавши тим часом Льюіса. В перший віраж машини Red Bull зайшли одночасно, але ніхто з пілотів агресивно себе поводити не став (хоча багатьом вболівальникам, гадаю, було б цікаво подивитися на силову боротьбу між Марком і Себастіаном) – Веббер знаходився на зовнішньому радіусі й до першого місця дотягнутися йому було вкрай тяжко, тож він відпустив Себастіана очолювати пелотон.

Ще трошки і Хемілтона «з’їв» би й Кімі Ряйкконен, але фіну виграти позицію у британця не вдалося. Цілком очікувано Масса пройшов Ріккардо, а от Алонсо дещо несподівано залишився позаду Даніеля. Для Феліпе приємні моменти гонки на цьому закінчилися, бо вже на четвертому колі бразилець вилетів, припинивши боротьбу в гонці.

Як завжди агресивно по відношенню до напарника повів себе Серхіо Перес – мексиканець на початку другого кола обігнав Баттона, в черговий час потішивши власне его, от тільки для вдалої фінішної позиції цього знову виявилося замало.

Перші кола дистанції пройшли майже непомітно і вже на 5-му Ді Реста відправився в бокси – перше враження було таким, ніби у шотландця виникли проблеми і його піт-стоп був незапланованим, але вже за хвилину стало зрозуміло, що старт на м’якому комплекті шин для більшості команд означає дуже ранню першу зупинку в боксах. А коли на 7-му колі в бокси звернув Хемілтон стало зрозуміло, що й лідери гонки довго тягнути з візитом в бокси не стануть.

Будь-який піт-стоп – це завжди потенційна небезпека і майже форс-мажор. Особливо тоді, коли топ-команди навчилися міняти шини за дві з половиною секунди. Але так спокійно буває далеко не завжди: якщо з машиною Феттеля у механіків Red Bull проблем не виникло жодних, то обслуговуючи Веббера всім стало не до жартів – заднє праве колесо ніяк не вдавалося закріпити на місці, а коли старший механік дав команду Марку рушати з місця, то виявилося, що злощасне колесо так і не було надійно закріплено. Вилетівши, немов каменюка з пращі, колесо з прицільною точністю влучило в одного з операторів на піт-лейн, відправивши його в нокдаун.

Машину Веббера механіки від штовхали назад, колесо прикріпили заново, але часу було втрачено стільки, що австралієць на трасу повернувся останнім, програючи напарнику майже ціле коло. (Любителям теорії змов буде цікаво почути чергову версію про те, що Гельмут Марко ледь не особисто штрафує механіків команди за невдалі піт-стопи Феттеля та преміює за проколи під час зупинок Веббера – звісно це жарт, але в кожному з них лише частка жарту…)

Перша хвиля піт-стопів яскраво показала, що Баттон і Хюлькенберг, якщо дозволять шини та обставини, проїдуть гонку з альтернативною тактикою – на один піт-стоп менше, ніж інші.

В парі пілотів Mercedes, які тимчасово опинилися на трасі поруч, нічого дивного не сталося, бо коли Росбергу повідомили, що Льюіс їде за іншим сценарієм, переможець гонки в Сільверстоуні без бою поступився місцем напарнику.

Свої перші зупинки в боксах цілком очікувано змогли затягнути Алонсо й Хюлькенберг, а також не надто очікувано Грожан, Ряйкконен, Росберг. Особливо це стосується пілота Mercedes.

Віртуальні лідери Гран Прі ненадовго опинилися в трафіку, який поступово проходили або самостійно, або після того, як їх опоненти звертали в бокси. Гонка поступово набирала рис класичної тактичної боротьби між Феттелем, пілотами Lotus, де Грожан дещо несподівано опинився попереду Ряйкконена, та можливим втручанням у цю боротьбу Алонсо й Хемілтона. Решта гонщиків на перемогу та місця на подіумі вже не претендували.

Аж раптом на трасі з’явився автомобіль безпеки, причому причини його появи достойні окремого деталізовано опису. Здавалося б, ну що може бути екстраординарного у звичайній відмові двигуна на машині Жюля Б’янкі – дим, вогонь, пожежа, паркування на узбіччі, спрацювання протипожежної системи боліду – все як зазвичай буває в таких ситуаціях. Франзуц навіть машину залишив в такому місці, що маршалам достатньо було тільки жовтими прапорцями помахувати в очікуванні поки трактор прибере червоно-чорний болід з узбіччя. Але не все так просто і банально, як могло б бути у більшості випадків – чи то маршали забарилися, чи то Жюль про дещо забув, але машина перетворилася на «Летючого голландця» й у безпілотному режимі покотилася назад зі схилу узбіччя, перетнувши по діагоналі всю ширину гоночної траси. Саме після цього виїзд Mercedes SLS Бернда Майландера став невідворотнім.

Водночас із цим пілоти масово стали заїжджати на піт-лейн для своїх других зупинок. Сейфті-кар вдруге поспіль зіграв на користь Вебберу – Марк вже встиг відкотитися на останнє місце, програючи коло Феттелю й не маючи особливих шансів зачепитися навіть за топ-10. Але саме завдяки машині безпеки австралієць отримав право повернутися в коло з лідером і наздогнати весь пелотон. За три кола, які були у Марка перед рестартом він встиг надолужити час і вже з поверненням у гоночний режим на першій же прямій пройшов двох суперників з Marussia та Caterham. Подальша гонка Веббера традиційно для нього пройшла за відомим сценарієм «обжени мене, якщо зможеш». Австралієць зміг здійснити чимало обгонів, таки повернувшись до очкової зони.

Під час масових піт-стопів в режимі машини безпеки Баттон і Хюлькенберг в бокси не поїхали – в McLaren і Sauber вирішили зекономити на одній зупинці й опинитися на фініші якомога вище. От тільки втілити таку стратегію обом пілотам було вкрай непросто.

Після рестарту Феттель як не намагався, але відірватися від дуету Грожан-Ряйкконен ніяк не міг. Але й пілоти Lotus серйозного тиску на німця не чинили. З кожним наступним колом ставало зрозуміло, що розв’язку команди приберегли на час третіх піт-стопів, от тільки ніхто з лідерів у бокси не поспішав.

Зрештою, першим не витримав Ромен, повернувши в бокси на 40-му колі, через два витки траси на піт-лейн з’явився і Феттель. А от Ряйкконен й Алонсо продовжували свій рух по трасі. При чому якщо іспанцю ще однозначно треба було зробити зупинку (бо Фернандо до того часу відкатав дистанцію на тільки на шинах Medium), то стосовно фіна подекуди закрадалися сумніви – але ж навіть Lotus не може їхати не стираючи гуму Pirelli. Кімі з Фернандо синхронно поїхали в бокси за 10 кіл до фінішу, взувши більш м’які комплекти гуми.

Погоня за Феттелем і Грожаном тільки почалася!

От тільки як і тиждень тому, Ромен у своїх навушниках почув, що його шини в гіршому стані, ніж у Кімі, і що стримувати напарника не варто – пілоти Lotus знову без проблем помінялися позиціями. А коли здавалося, що й для Алонсо Грожан не стане особливою перепоною, виявилося що француз мертвим хватом учепився за третє місце так і не давши Фернандо жодного реального шансу обігнати себе.

Протягом останнього кола гонки Хемілтон обігнав Баттона в боротьбі за п’яте місце, а Веббер Переса – за сьоме. Призову десятку доповнили Росберг і Хюлькенберг. Таким чином німецька публіка на подіумі побачила хоч тільки й одного німця, але ж на головній його сходинці!

Ювілейна 30-та перемога Себастіна дозволила німцю на 34 очка відірватися в особистому заліку від Алонсо. Lotus знову після Бахренйна фінішував на подіумі двома машинами, хоча розчарування Грожана читалося у кожному погляді, жесті, фразі й тим паче інтонаціях француза під час інтерв’ю – поступатися напарнику місцем без боротьби – явно не те, на що розраховував Ромен. З іншого боку гонку він провів на найвищому рівні, тож ніхто й слова поганого про нього не скаже.

В боротьбі за друге місце в Кубку конструкторів зберігся статус-кво – Mercedes продовжує випереджати Ferrari лише на 3 очка, щоправда до них наблизився Lotus. Тут справи обіцяють інтригу ледь не до останнього Гран Прі сезону. Вперше за кілька останніх гонок без очок залишилася Force India, що в свою чергу дозволило McLaren скоротити відставання від індійців. Ну а легендарна команда з Гроув – Williams – продовжила свою сумну серію фінішів без очок…

Pirelli, як і обіцяли представники команди, привезла надійні покришки, скаржитися на роботу яких було годі. Тож відтепер не варто очікувати етапи a la Сільверстоун. Італійці можуть пишатися проведеною титанічною роботою, розраховуючи на підписання нового контракту з FIA.

Команди й пілоти тепер мають три тижні для роботи над помилками, новинками й удосконаленнями, адже наступний етап у Хунгароринзі проведе умовну риску екватора сезону, після чого в календарі наступить традиційна місячна перерва!

 

Гран Прі Німеччини

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

С. Феттель

Red Bull

1:41:14.711

3

2.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 1.008

3

3.

Р. Грожан

Lotus

+ 5.830

3

4.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 7.721

3

5.

Л. Хемілтон

Mercedes

+ 26.927

3

6.

Дж. Баттон

McLaren

+ 27.996

2

7.

М. Веббер

Red Bull

+ 37.562

3

8.

С. Перес

McLaren

+ 38.306

2

9.

Н. Росберг

Mercedes

+ 46.821

3

10.

Н. Хюлькенберг

Sauber

+ 49.892

3

11.

П. Ді Реста

Force India

+ 53.771

2

12.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

+ 56.975

3

13.

А. Сутіл

Force India

+ 57.738

3

14.

Е. Гутьєррес

Sauber

+ 1:00.160

3

15.

П. Мальдонадо

Williams

+ 1:01.929

2

16.

В. Боттас

Williams

+ 1 коло

2

17.

Ш. Пік

Caterham

+ 1 коло

3

18.

Г. ван дер Гарде

Caterham

+ 1 коло

3

19.

М. Чілтон

Marussia

+ 1 коло

4


Найшвидше коло гонки: Фернандо Алонсо (Ferrari) - 1:33.468 (51-ше коло)

Не фінішували:

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

23 коло

гідравліка

Ж. Б’янкі

Marussia

22 коло

-

Ф. Маса

Ferrari

4 коло

-

Особистий залік

1.

С. Феттель

Red Bull

157

2.

Ф. Алонсо

Ferrari

123

3.

К. Ряйкконен

Lotus

116

4.

Л. Хемілтон

Mercedes

99

5.

М. Веббер

Red Bull

93

6.

Н. Росберг

Mercedes

84

7.

Ф. Масса

Ferrari

57

8.

Р. Грожан

Lotus

41

9.

П. Ді Реста

Force India

36

10.

Дж. Баттон

McLaren

33

11.

А. Сутіл

Force India

23

12.

С. Перес

McLaren

16

13.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

13

14.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

11

15.

Н. Хюлькенберг

Sauber

7

Кубок конструкторів

1.

Red Bull Racing

Renault

250

2.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes

183

3.

Scuderia Ferrari

Ferrari

180

4.

Lotus F1 Team

Renault

157

5.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

59

6.

McLaren

Mercedes

49

7.

Toro Rosso

Ferrari

24

8.

Sauber F1 Team

Ferrari

7

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 25
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
CubiQ
Медленней они только в квалификации, а в гоночном темпе уступают только разве что быкам.
А вот за эту гонку Феттелю нужно отдать должное. Почти всё время под прессингом не дрогнул и довёл дело до победы. Вот это был чемпионский пилотаж.
vasya-serega
Ну там убирают всё лишнее ))
Вообще Феррари удивляют, машины явно медленнее конкурентов, до сих пор удивляюсь, как Алонсо так высоко финишировать умудряется.
Дьявол
А вообще дивная вещь... Машины Ф-1 - это почти произведения искусства, однако заводятся только со внешнего стартера...
Hassassin
На четвёртом круге, в тот момент, когда я начал тормозить на стартовой прямой, задние колёса заблокировались, и я не смог избежать вылета. Когда машина остановилась, коробка застряла на пятой передаче, а двигатель заглох.
solova63
мне тоже так показалось. Нужно было раньше давать отмашку Гросжану,тогда вполне возможно Кими достал бы Старую Каргу!
Дьявол
Видимо, просто заглох... А стартер ведь внешний, только в питах...
VLADLeoN
Мне одному показалось что за Себа не много болело людей на трибунах?
Кто знает что произошло с Массой?
Дьявол
И заметь, что Шуми выигрывал гораздо больше, но даже на данном этапе ненавистников у Себа больше, чем у Шуми... Это кое о чем да говорит...
Hassassin
Про перехід Марка до Порше чутки ходили десь так із Китаю починаючи (хтось із британських журналістів-завсідників паддоку про це розтринькав у твіттері). Тож Хорнер не міг цього не знати/ не розуміти. Особлибо після того, що сталося в Сепангу - тут маєш рацію.
Зато тепер ще веселіше буде в боксах биків... Особливо, якщо проколи з Марком повторяться, а Мерси та/або Феррарі в КК підтягнуться й почнуть претендувати на титул Едріана...
Hassassin
Ой! Облиш. Всі завсідниики формульного розділу знають, що ти вболіваєш за Алонсо й недолюблюєш Фітілька (насамперед через його самовозні боліди й утиски Веббера). Інша справа, що Себа реально не любить багато хто і часто вболіває просто проти нього...
Дьявол
И напомню, что недавно Хорнер был зол на Марка, что тот так неожиданно заявил о своем уходе... Хотя все понимали, что уже после Multi21 Марк уйдет...
Hassassin
Ну тих, хто вірить, що Вебберу на пітах навмисне шкодять - до кінця року буде чимало. Цим людям кусочок тексту присвячено! Conspiracy...
Фобії фобіями, але ж хочеться інтриги в сезоні... А так все передбачувано й сумно - я вже після першого повороту на 99% знав майбутнього переможця. Думаю, що й крім мене таких людей вистачало. В другий схід поспіль через тех.проблеми не вірив. Хоча надію плекав до останнього... ;)
Дьявол
Ты о чем? Расскажи о моих фобиях! Аж самому интересно что-то новое узнать о себе)))
Дьявол
Дурня или не дурня, но если одна и та же фигня повторяется именно с Марком, а не с Себом, то пора и задуматься, случайность ли это?..
hybrid
ми всі вже давно знаємо твої фобії. трохи разнообразія треба, бери он приклад з манчестерюнайтед
hybrid
я саме думав, хто стане першим ідіотиком, що таку дурню ляпне. вітаю переможця.
awesome17
Лотус снова командную тактику применили. Вот только поздно. Будь у Кими в запасе 2-3 круга - он вполне мог обогнать Феттеля благодаря софту. Прошла только половина сезона, но похоже уже известно кто будет чемпионом. Хотя всякое может случиться, так что будем надеяться на возобновление интриги
justhateme
Ред Булл - чемпион, Феттель - лучший.
mafiozi250
Надоел уже этот Феттель,вечно ему жопу лижут