Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 05 июля 2013, 12:22
3927
6

Формула 1: Ждем перемен + ВИДЕО

Чего ожидать от Гран При Германии - в анонсе Формулы 1 на Sport.ua

| Обновлено 05 июля 2013, 12:22
3927
6
Формула 1: Ждем перемен + ВИДЕО

Коротенька перерва між британським і німецьким етапами стала майже непомітною завдяки величезному потоку інформації – рішень ФІА, прес-релізів Pirelli та коментарів усіх зацікавлених сторін – яка надходила так стрімко й шалено, немовби вода, що так недавно полонила Європу.

Найголовніше питання, що турбує абсолютно усіх, пов’язано з  безпекою використання шин. Компанія Pirelli оперативно знайшла причини вибуховості своєї продукції в Сільверстоуні та вже до Нюрбургринга привезла проміжну специфікацію задньої гуми – з кевларовим кордом. Інша конструкція покришки разом із категоричною забороною дзеркального розміщення та більш прискіпливою увагою шинників до того як команди дотримуються рекомендацій стосовно тиску в шинах та кутів розвалу повинні унеможливити навіть найменший натяк на повторення британського сценарію.

В іншому ж випадку представниками профспілки пілотів у четвер під час зустрічі з керівництвом Pirelli була знову озвучена можливість бойкоту Гран Прі: «Ми готові боротися на межі, як це завжди і робимо, як цього від нас чекають команди, спонсори та вболівальники, але якщо проблеми з гумою повторяться й у Німеччині, ми негайно покинемо Гран Прі, адже вони піддають небезпеці життя пілотів, маршалів і вболівальників» – суворо і недвозначно заявляє профспілка.



За іронією долі Нюрбургринг – найменш вивчена траса для Pirelli, адже італійці тут були лише один раз у 2011-му. Та попри всі попередні проблеми й ультиматуми Пол Хембрі випромінює оптимізм у своїх очікуваннях не тільки від німецького Гран Прі, а й у ситуації в цілому: «Як не дивно, та Нюрбургринг є трасою, де ми маємо мінімальний досвід роботи, бо до цього брали участь лише в одній гонці Формули 1 на цьому автодромі. Та ми впевнені в тому, що обравши суміші Medium і Soft, знайшли правильний компроміс між швидкістю та зносостійкістю шин. Фактично це ті самі суміші, що використовувалися тут і в 2011 році, але з того часу шини стали м’якішими та швидшими, тож я очікую, що тривалість гонки буде меншою, а більшість пілотів проїдуть дистанцію з трьома піт-стопами. Ми очікуємо, що різниця в швидкості між сумішами буде на рівні 0,8 – 1,0 секунди, що тільки збільшить різноманіття тактичних схем. Оскільки немає чіткої системи контролю, яка б дозволяла Pirelli суворо вимагати від команд використання конкретних значень тиску та розвалу, недотримання яких призвело до проблем з гумою в Сільверстоуні, ми вирішили привезти до Німеччини менш складні шини (з кевларовим кордом). А вже починаючи з Гран Прі Угорщини, ми запровадимо абсолютно нову лінійку шин, які будуть поєднувати характеристики гуми 2012 року з більш високими швидкісними параметрами специфікації 2013 року».



З цього всього логічним є висновок про те, що настає певний перехідний період в середині сезону, який може стати переламним. Як би не протестували проти змін гуми Lotus, Force India та Ferrari, але запобігти цьому вже неможливо, бо ФІА оперативно внесе необхідні зміни до регламенту і Pirelli вже не потрібна буде згода усіх команд для запровадження нових шин. Тож тепер залишається дочекатися перших результатів – наскільки швидко ці три команди адаптуються до нової гуми і наскільки добре з нею себе почуватимуть Red Bull і Mercedes. Хто першим знайде ключі до найбільш ефективного використання шин, той матиме прекрасні шанси на Великий осінній тріумф.

Повертаючись же безпосередньо до траси у гірському лісовому масиві Ейфель варто нагадати про її традиційний для класичних європейських автодромів непідробний шарм, який проявляється на кожному з 5148 метрів кола. Чотири прямі поєднані повільними і середньошвидкісними поворотами приносять неймовірну насолоду самим пілотам, головний біль інженерам під час пошуку оптимальних налаштувань й чималу інтригу глядачам під час кваліфікації та гонки.



З одного боку місць для обгону на Нюрбургринзі небагато – це, насамперед, перший і тринадцятий повороти, але саме перед ними розташовані зони активації DRS, тож, мабуть, із 90% обгонів ми побачимо саме у цих двох найповільніших віражах траси. Траси, яка не надто вимоглива до техніки – двигуни хоч і використовуються на повну потужність близько 61% кола, але висота у 700 метрів (вище тільки бразильський Інтерлагос) над рівнем моря зменшує потужність і дозволить практично всім командам спокійно використовувати один із раніше вживаних моторів, гальма ж часом навіть недогріваються, адже серйозних зон гальмування тільки дві, та й аеродинамічні налаштування тут мають досить середні параметри.

Звісно не треба бути дельфійським оракулом, щоб передбачити, що місцева публіка найбільше бажатиме успіху квартету німецьких пілотів. Але ж при цьому так само зрозуміло, що й шанси на перемогу або потрапляння на подіум у Феттеля, Росберга, Сутіла та Хюлькенберга зовсім різні. Якщо шанси пілотів Red Bull і Mercedes виглядають напрочуд високими і навряд чи хтось здивується якщо і Себастіан, і Ніко-старший піднімуться за призовими кубками, то про можливі здобутки Адріана та Ніко-молодшого говорити тяжко. В принципі Сутіл був недалеко від подіуму минулого тижня, тож за сприятливих обставин таки може туди потрапити на рідній землі. Що ж до пілота Sauber, то нині навіть просте потрапляння до першої десятки виглядає непоганим досягненням з огляду на форму команди.



Виокремити серед імовірних фаворитів Гран Прі когось персонально непросто, адже обоє пілотів Red Bull, Mercedes, лідери Ferrari та Lotus можуть перемогти. От тільки для Кімі ця траса відверто нещаслива (і справа тут не стільки у його аварії на останньому колі у 2005-му, скільки в тому, що фін взагалі в Нюрбургринзі лише одного разу піднімався на подіум та й узагалі ніколи не перемагав у Німеччині), Фернандо в разі невдачі в кваліфікації (тобто старту нижче третього ряду) буде дуже непросто прорватися в неділю на перше місце. Дует Mercedes нині настільки збалансований, що виділити Льюіса чи Ніко на тлі напарника виглядає майже непосильним завданням. Як не дивно, але навіть серед гонщиків Red Bull фаворитом більшою мірою є Марк, який в Нюрбургрингу на відміну від напарника перемагав, а попередні три гонки неодмінно завершував на подіумі, хоча букмекери й віддають перевагу Себастіану.

Котирування букмекерів уже традиційно починаються з прізвища чинного чемпіона, шанси на перемогу в Гран Прі якого оцінюються коефіцієнтом 2,87. Слідом за Феттелем в лінії розташовані: Хемілтон – 4,50; Алонсо – 6,00; Росберг – 7,00; Веббер – 9,00 і Ряйкконен – 13,00. А ще варто відзначити, що на сучасному короткому кільці Нюрбургринга за попередні 17 Гран Прі переможець кваліфікації перемагав у гонці лише тричі.



Лісовий гірський масив несе в собі традиційну інтригу у вигляді погоди, яка звісно може суттєво вплинути на хід усього Гран Прі. Прогноз погоди обіцяє стабільну температуру повітря протягом усіх трьох днів +24 С, але у п’ятницю очікується дощ, а вже на суботу-неділю – сонце.

Напередодні Гран Прі ми зазвичай очікуємо інтриги в боротьбі за перемогу, видовищної гонки, багато обгонів і тактичної боротьби команд, але як ніколи раніше відчувається, що всі без винятку насамперед чекають перемін в одному єдиному гумовому питанні. Чи дочекаємося цього разу?..

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua



Гран-прі Німеччини, Нюрбургринг, 5-7 липня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,148 км

60

308,623  км

кваліфікація: 1’28.351  (2004, Міхаель Шумахер)

гонка: 1’29.468 (2004, Міхаель Шумахер)

 

Перша практика 11:00 – п’ятниця 5 липня

Друга практика 15:00 – п’ятниця 5 липня

Третя практика 12:00 – субота 6 липня

Кваліфікація 15:00 – субота 6 липня

Гонка 15:00 – неділя 7 липня (пряма трансляція на каналі МЕГА)

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Новое направление. Названы два клуба, которые претендуют на Мудрика
Футбол | 25 апреля 2024, 17:13 35
Новое направление. Названы два клуба, которые претендуют на Мудрика

Пока непонятно, зайдет ли речь об аренде или же о продаже украинца

ВИДЕО. Автомобиль врезался в толпу зрителей в Шри-Ланке. 7 погибших
Авто/мото | 24 апреля 2024, 05:00 0
ВИДЕО. Автомобиль врезался в толпу зрителей в Шри-Ланке. 7 погибших

Семь зрителей погибли, еще 21 человек был госпитализирован с травмами

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
justhateme
Значительно интересней было, когда раньше было 2 шинных компании в чемпионате. Эти пирелли с каждым годом все больше и больше расстраивают
hybrid
та, власне, і нюрбургринг цінний своєю нордшляйфе, а так траса як траса... хоча яскравіше хоккенхайму, звісно.
RIF1984
Пирелли на свалку!предлагаю Росаву)))
Hassassin
+100500
Досі серце кров'ю обливається, коли згадую старий довгий лісовий швидкісний Хоккенхайм. А коли бачу фотки колишнього Ostkurve, де тепер немає траси і ростуть ялинки, таке зло бере. Кастрували одну з найкращих тогочасних трас...
CubiQ
Нюрбургринг намного интереснее покоцанного Хоккенхайма.
mj86
Ждемс, будет интересно...