Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 05 июля 2013, 12:01
2269
1

Александр КУЧЕР: «Потеря нескольких лидеров - это удар»

Защитник «Шахтера» о кадровых потерях команды и подготовке к новому сезону

| Обновлено 05 июля 2013, 12:01
2269
1
Александр КУЧЕР: «Потеря нескольких лидеров  - это удар»

- Олександре, за словами деяких ваших партнерів, перші збори в Австрії цьогорік для гравців видалися складнішими, ніж зазвичай. Згодні?
- Переконаний, що всі збори - тяжкі. Спочатку більше уваги приділяли фізичній підготовці, потім уже проводили матчі. Нелегко було, але нічого, навантаження витримали всі.

- Не секрет, що в Мірчі Луческу гравці набувають функціо­нальної готовності через ігри. Цього разу в Австрії «Шахтар» провів небагато, як для себе, матчів. Невже система підготовки була підкоригована?
- Загалом нічого не змінилося. Ми провели чотири матчі. Одразу в ігри ми, як правило, не втягуємося, спочатку потрібно пройти період бігової роботи. Підготовчого часу в літнє міжсезоння замало, однак треба все встигнути. І тренерський штаб намагається максимально нас підготувати.

- На зборах із основним складом працювала велика група молоді. Судячи з усього, Болбат і Гришин справили на Мірчу Луческу хороше враження. Це так?
- Не можу сказати, що тільки ці хлопці вдвох себе добре проявили. Містер залишився задоволений усіма молодими футболістами, він цього не приховував. Просто, напевне, через кількісні обмеження, він вирішив обрати названих вами футболістів.

- Нині вперше проходить об’єднаний турнір чотирьох провідних команд України та Росії. Як він уписується в процес підготовки та й, узагалі, що думаєте з приводу протистояння команд із сусідніх держав?
- Головне все-таки те, що ігри з хорошими, сильними суперниками дадуть нам можливість краще підготуватися до чемпіонату України. Правильно кажете, що Містер готує «Шахтар» через ігри. А тут турнір йде десять днів, і за цей час ми зіграємо чотири матчі з принциповими суперниками. Попри це, ми не відмовилися від дворазових тренувань, словом, проводимо поєдинки на тлі навантажень. Головне, повторюся, підійти в оптимальній формі до офіційних зустрічей.

- Чи не вважаєте, що даний турнір - пробний варіант до можливого об’єднаного чемпіонату України та Росії?
- Я, як гравець, собі не забиваю голову тим, потрібен об’єднаний чемпіонат чи ні. У нас є чемпіонат України. Ось ми до нього й готуємося. А нинішній турнір… Такі змагання були й раніше, тільки в зимове міжсезоння. Пам’ятаєте Кубок першого каналу? Так що нічого дивного в цьому немає. Схожий турнір, що проходить тільки в літній час і в різних містах.

- У літнє міжсезоння на позицію центрального захисника, крім вас, Ярослава Ракицького, Сергія Кривцова та Дмитра Чигринського, приєднався Олександр Воловик. Як вважаєте, купівля ще одного гравця на цю позицію сталася для підвищення конкуренції чи Мірчу Луческу дуже турбує центр оборони команди?
- Я такі речі не вирішую. Якщо хочете отримати відповідь на це запитання, то зверніться до головного тренера. Од себе зауважу, що конкуренція - завжди добре. Вона дає можливість прогресувати як гравцям, так і команді. Чим вона вища, тим краще.

- Олександра Воловика знаєте давно?
- Як гравця донецького «Металурга», звичайно, знаю. Близько ми не спілкувалися, але знайомі, природно, були.

- Як команда сприйняла перехід Вілліана, Фернандіньо, Раца і ймовірний - Мхитаряна?
- Утратити кількох футболістів-лідерів за півроку для будь-якої команди - це певний удар. Але «Шахтар» славиться здатністю знаходити хлопцям гідну заміну. Минулими роками вже не раз «гірники» доводили, що незамінних немає. Ішли, здавалося б, виконавці, без яких неможливо показати той же високий рівень гри. Але «Шахтар» не опускається нижче певної планки. Відтак свій потенціал розкривали інші виконавці. Думаю, так буде й зараз. Прийдуть молоді хлопці, й постараються замінити тих гравців, які перейшли в інші клуби. Ось Веллінгтон Нем і Фред уже дебютували проти «Зеніту». Хотілося, щоби вони якомога швидше «притерлися» в команді. Звичайно ж, їм потрібен час, щоби вписатися в гру «Шахтаря». Але ми їм допомагатимемо.

- Велінгтон Нем і Фред провели першу гру за «Шахтар». Як іде процес їхньої адаптації?
- Якщо помітили, ще в грі із «Зенітом» вони не загубилися, а показали властивий «Шахтареві» футбол. Це за тієї обставини, що, наприклад, Фред приїхав лише напередодні ввечері, провів із командою лише одне тренування й Містер його випустив на поле. Головне, взаєморозуміння з новими партнерами було присутнє.

В атаці в нас грають переважно бразильці, вони спілкуються однією футбольною та розмовною мовами (сміється). Вони добре розуміють один одного.

- Недавно в інтерв’ю «УФ» Геннадій Зубов зізнався, що ще один новачок «Шахтаря» Фернандо цілком може замінити в опорній зоні Фернадіньо. Що думаєте з цього приводу?
- На відміну від Геннадія Зубова гру Фернандо в чемпіонаті Бразилії не бачив, а тому не аналізуватиму. Він зараз виступає на Кубку Конфедерацій за свою національну команду. Сподіваюся, що він підсилить наш колектив.

- Спочатку взимку, а тепер і влітку київське «Динамо» дуже активне на трансферному ринку, серйозно зміцнивши свій склад. Не стали, як мінімум, слабкіше «Металіст» і «Дніп­ро». Отож, багато фахівців передрікають перерозподіл місць у новому сезоні…
- Кожен чемпіонат складний по-своєму, незалежно з яким очковим відривом виграється «золото». Ураховуючи, що «Шахтар» чотири роки поспіль здобуває перше місце, завойовує інші трофеї, настрій проти нас буде взагалі просто приголомш­ливий. Ми це чудово розуміємо й будемо до цього готуватися. Постараємося виходити на поле й доводити, що ми все-таки найсильніші.

Дмитро ДОЙНІКОВ, «Український футбол»

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Шалений Вуйко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил