Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
| Обновлено 23 июня 2013, 10:29
5314
0

Олександр БУБЕН: «Для Урагану минулий сезон – вже історія»

Президент «Урагану» Олександр БУБЕН підбиває підсумки «срібного» сезону своєї команди

| Обновлено 23 июня 2013, 10:29
5314
0
Олександр БУБЕН: «Для Урагану минулий сезон – вже історія»

Емоційне завершення сезону кожному шанувальнику футзалу, без винятку, подарували гравці НФК «Ураган». Срібними медалями «ураганівці» поповнили свою скарбничку трофеїв. Нагород такого ґатунку івано-франківці ще не здобували, тож це новий виток в історії команди, міста, області.

Саме тому НФК «Ураган» вітали не лише палкі вболівальники, але представники влади. 14 червня в приміщенні Івано-Франківської ОДА гравців та керівний склад клубу гостинно зустрічали міський голова Віктор Анушкевичус і заступник голови ОДА Роман Іваницький. А вже сьогодні підбиває підсумки роботи команди та клубу загалом в сезоні 2012/13 президент «Урагану» Олександр Бубен.

- Олександре Олександровичу, чи задоволені ви результатом «Урагану» в сезоні 2012/2013?
- В цілому, стратегія, яка закладалася на цей сезон, практично виконана. Ми дійшли до фіналу і в боротьбі за найвищі нагороди гідно представили наше місто та регіон. Не вистачило якихось деталей, які й стали на заваді чемпіонству. Хтось щось не зрозумів, можливо, не дочув, десь не добіг, не підстрахував, не повірив у себе - саме такі деталі зазвичай вирішують долю того чи іншого поєдинку, тієї чи іншої події.

А коли зустрічаються абсолютно рівні суперники - перемагає той, хто більше уваги приділяє саме деталям. Тому команди заслужено отримали свої комплекти нагород. Безумовно, хотілося б вдруге стати чемпіонами України. Проте вийшло так, що навіть показавши достойну гру в фінальному п'ятому матчі, де у нас була можливість ще до серії пенальті реалізувати свою перевагу, ми не змогли реалізувати свої моменти і забити переможний м'яч.

Якщо говорити про сезон загалом, то багато хто скептично ставився до нашого прагнення стати чемпіонами України. Та лише завдяки хлопцям і злагодженій роботі усього колективу клубу ми показали, що «Ураган» піднявся на той рівень, нижче якого не планує опускатися. А я маю на увазі рівень команд, які змагаються лише за чемпіонство. Тому, в цілому, я задоволений результатами команди, але не тішать мене ті деталі, які стали на заваді до нашого чемпіонства. Це не трагедія, особливо для сильної особистості. Це швидше інформація для роздумів, аналізу - чому так сталося з тією чи іншою людиною та командою, яку вона представляє, і що потрібно робити для уникнення такого результату в майбутньому. Саме такий підхід я закладаю в основу самовдосконалення гравців і розвитку команди зокрема.

- Чи відбудуться кадрові зміни в команді? Хто залишиться в рядах «Урагану», а хто його покине?
- Є принципи, яких ми дотримуємося: якщо все виходить гарно, то не потрібно щось змінювати, потрібно вдосконалювати. А ми не досягли максимального результату, тому потрібні зміни, потрібне підсилення, аби не зупинятися на місці, розвивати колектив і команду, аби давати команді нові емоції та нову «кров». Тому можу сказати, що нас чекатимуть зміни. Звичайно, це не будуть кардинальні зміни, як у ЛТК чи «Енергії», але вони точно будуть. Робота буде спрямована виключно на підсилення команди і продовження контрактів. Безумовно, будемо звертати особливу увагу на те, щоб наступного сезону ми повинні мати повноцінний, злагоджений і тактично готовий склад гравців, які в будь-який момент зможуть рівноцінно замінити свого партнера на майданчику. Можливо, саме такого складу нам не вистачило цього сезону. Адже не повинно бути так, як було наприкінці цьогорічного плей-офф, коли протягом п'яти фінальних матчів грали фактично дев'ять гравців.

По-друге, ми обов'язково будемо адаптовувати наших молодих виконавців з другої команди. Саме зараз ми рухаємося до своєї стратегічної мети, що з часом більшість гравців нашої команди будуть вихованцями клубної школи і нашого регіону. Тому будемо вводити їх у склад першої команди та розраховуємо на їхню швидку адаптацію. Сподіваємося, що вони якнайшвидше проявлять свої позитивні якості і свій талант саме в основному «Урагані».

- Чи вже відомо, хто саме з «Урагану-2» виступатиме за основну команду в наступному сезоні?
- Так, вже можна сміливо констатувати, що Орест Боргун виріс та визрів для дорослого футзалу. Він довів, що фізично, тактично та емоційно готовий до роботи в основному «Урагані». Ми спробуємо взяти на тренувальні збори також Ігоря Корсуна, Юліана Горбатого і Тараса Рудавця. Я би хотів, щоб наступного сезону вони вже виходили на майданчик, набиралися досвіду і налагоджували контакт із партнерами по команді.

- Яку головну мету Ви переслідували при створенні команди «Ураган-2» та чи задоволені ви дебютом дублерів у Першій лізі?
- І справді, головне - чітко визначитись, яку мету ми переслідуємо. Якщо б це була наша головна команда, то, можливо, я був би не дуже задоволений місцем в турнірній таблиці, але радів би з того, як прогресує команда. Однак головне завдання «Урагану-2» - фізично, тактично і психологічно підготувати талановитих виконавців для першої команди. Якщо впродовж сезону чи трансферного періоду з'являються футзалісти, які зможуть поповнити лави «Урагану», швидко і безболісно влитися в колектив та налагодити партнерські відносини зі своїми колегами, то це означатиме, що «Ураган-2» виконує свою функцію і рухається у правильному напрямку.

Повторюся, що я не оцінюю спортивний результат другої команди, адже це для нас другорядна задача. Звичайно, працюючи добре та злагоджено, обов'язково покращиться і спортивний результат. Однак він не буде стабільним, адже гравці постійно мігруватимуть в першу команду. Тренери повинні спрямувати всі свої сили та закцентувати увагу на пошук талановитих хлопців, чітко дати їм розуміння «ураганівського» духу і стилю гри, навчити тактичним властивостям, фізично загартувати футзалістів й передати їх в руки тренерського штабу основного «Урагану». Лише згуртована робота обох тренерських штабів дасть правильний результат.

- Зараз триває період літнього міжсезоння. І, звичайно, є якісь плани, задуми, ідеї. Які будуть пропозиції новому президенту АМФУ від НФК «Ураган»?
- Чесно кажучи, коли ти приходиш в структуру, яка перебуває в не дуже привабливих умовах, то перше, що спадає на думку - антикризові дії задля виведення її на стабільний рівень. Однак я б не рекомендував президенту увесь свій час займатися саме цим. Такі питання повинна вирішувати його команда і дирекція Асоціації. У президента є два напрямки, які потребують більшої уваги. По-перше, потрібно розробити стратегічний план на 4 роки у різних напрямках футзалу. Проаналізувавши наявний стан речей, потрібно розробити чіткі напрямки розвитку різних видів футзалу, починаючи від аматорського і закінчуючи жіночим. І від цього вже виокремлювати завдання. Тому потрібно подумати над стратегічними завданнями Асоціації як керівника всього футзалу України.

По-друге, потрібно відновлювати контакти з регіональними представництвами. Необхідно збирати інформацію про те, який там є потенціал, які люди розвивають футзал в регіонах, які є проблеми і чим можна допомогти. Також не варто забувати про налагодження контактів з Федерацією футболу України, яка має великий людський та методологічний потенціал контактів, як за межами нашої держави, так і в рамках власне вертикалі УЄФА та ФІФА. Ці контакти є дуже необхідними Президенту АМФУ, щоби він не опосередковано через ФФУ, а безпосередньо виходив на впливові фігури футбольного світу і використовував ці зв'язки на користь українського футзалу.

Я говорив, що обов'язково потрібно звітуватись перед футзальною громадськістю не раз на рік, а частіше. Доцільно інформувати кожного місяця чи раз на два місяці, що робить виконавчий апарат та президент. Хтось може назвати це піаром, але я б назвав це простим інформуванням. Я гадаю, що все в нього вийде. Він завжди може розраховувати на підтримку нашого клубу. Бажаю йому успіхів!

- Цьогоріч Екстра-Ліга знову повернулася до системи плей-офф. Якщо відбудеться збільшення команд, чи хочете ви залишити все так як є?
- Ми проводили попередні зустрічі з президентом Екстра-Ліги, з президентами деяких клубів, які приїжджали в Івано-Франківськ. І всі відзначили, що матчі плей-офф в період, коли футзал ще не набрав такої популярності серед широкої аудиторії, є дуже потрібним. Адже плей-офф - це емоції і непередбачуваність. А це, в свою чергу, дуже подобається глядачам. Тому враховуючи той факт, що в наступних сезонах кількість команд не збільшиться в два рази, наш клуб і, сподіваюся, більшість президентів інших клубів будуть виступати саме за плей-офф.

Можливо, будуть певні корективи. Стосуватимуться вони додаткового часу і післяматчевих пенальті. Звичайно, сам процес плей-офф ще буде вдосконалюватися, але буде спрямований на збереження тієї непередбачуваності та драматургії, яка спостерігалася наприкінці цього сезону. З іншого боку, нам потрібно модернізувати Кубок Ліги, а саме змагання тих команд, які не потрапили в плей-офф. Стосовно цього є ще достатня кількість питань, адже цього року Кубок Ліги себе не виправдав. Команди без бажання йшли на ці ігри. Тому необхідно продумати цікавий турнір для тих команд, які не потрапляють в плей-офф.

- Як вважаєте, чи збільшилась кількість пооціновувачів футзалу в Івано-Франківську?
- Я не можу об'єктивно відповісти на це питання, адже дуже люблю футзал. Єдине, що я можу сказати - наш колектив робить усе і буде докладати максимальних зусиль для того, щоби стати клубом європейського рівня, формувати футзальну культуру в Україні та досягти всенародної любові. Тому, беручи за мету цю ідею, я впевнено можу сказати, що кількість любителів футзалу буде збільшуватися кожного року.

- Ми не зраджуємо традиціям, тому чекаємо на побажання з вуст президента НФК «Ураган» команді та вболівальникам...
- Ми пережили досить нелегкий і емоційний сезон 2012/13. Він був нервовим для глядачів, адже на початку сезону команда не показувала той футзал, на який заслуговували наші шанувальники. Був він непростий і для адміністрації клубу, яка чітко малювала шлях до досягнення своєї мети - боротьби за чемпіонство. Але так виходить, що заплановане не завжди реалізується. Однак аналізуючи наш шлях, хочу сказати, що ми зробили усе максимально правильно і ефективно.

Ми не повторили помилок «Єнакієвця» при виборі підсилення для своєї команди у зимове трансферне вікно. Нам вдалося зберегти командний дух і командну силу, чого не змогла досягти «Енергія». Нам вистачило фізичної готовності, щоб перемагати більш молодих та амбіційних гравців, як у команди «ЛТК». На жаль, через серйозну травму ми втратили Морено, на якого дуже розраховували. Також ми не змогли перемогти «Локомотив» і стати чемпіонами України. Але це вже історія. А тому варто на одній із сторінок зробити підсумковий запис сезону 2012/13. Ми стали віце-чемпіонами за наші старання та роботу. Срібні медалі стали тим комплектом, якого в нас ще не було, і це вже великий плюс.

Хочу подякувати за ті надзусилля, які прикладала команда в цьому сезоні. І тим, хто тільки прийшов в команду, і тим, хто вже вважається старожилами, і, звичайно, тренерському та адміністративному складу. Я вдячний вболівальникам, які знаходили в собі сили підтримувати команду. Інколи саме ця підтримка дозволяла нашій команді ламати хід гри і виходити з неї переможцем. Найяскравішим прикладом є домашній матч з «ЛТК», коли, програючи з рахунком 1:4, «Ураган» вирвав вольову перемогу. Саме тому я бажаю, щоб кількість офіційних чи неофіційних вболівальників збільшувалася, віра в команду зростала. А кожен із нас, в свою чергу, докладатиме максимум зусиль, щоб команда радувала усіх видовищною грою та ефективними результатами.

Зараз настає час відпусток, період для відпочинку фізичного та емоційного, кожен має можливість усе обдумати, запланувати свої нові цілі і задачі на наступний сезон, і, звичайно, заскучити за футзалом! Ми усі розуміємо, що буде нелегко. Тому потрібно максимально відпочити, щоб із новими силами розпочати підготовку до чемпіонату і стрімко, злагоджено і на піднесенні пройти новий сезон та здобути чемпіонські нагороди. Цього я бажаю нашій команді й усім людям, які люблять «Ураган» та вірять у нас!

Розмовляла Олена ЯЦИНОВИЧ, прес-служба НФК «Ураган»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.