Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 14 июня 2013, 17:45
6336
15

Михаил ФОМЕНКО:«Метод кнута и пряника в сборной не работает»

Наставник сборной Украины рассказал об особенностях работы с командой

| Обновлено 14 июня 2013, 17:45
6336
15
Михаил ФОМЕНКО:«Метод кнута и пряника в сборной не работает»

Постфактум легко зізнаватися в багатьох речах, отож тепер, опісля того, як інтерв’ю з тренером «синьо-жовтих» стало реальністю, можу визнати перед читачем таке: я сподівався, що, за наслідком феноменальної перемоги наших у Чорногорії, зможу «взяти» Михайла Івановича, як мовиться, «ще теплого». Попередній досвід ніби спонукав до цього: після попереднього виграшу в молдован Фоменко мав якийсь особливо теплий тембр голосу… Та ба! Колишній ліберо київського «Динамо» знову засвідчив, що не існує явища, здатного вивести його з рівноваги, - ні позитивного, ні негативного…

- Михайле Івановичу, розумію, що вам уже трохи набридло відповідати на запитання, пов’язані зі збірною…
- …Як сказати: ви, мабуть, помітили, що я людина небагатослівна, надаю перевагу відповідям коротким, по ділу. Розтікатися мислію по древу - то не моє… Веду то того, що язика особливо не напружую, навіть коли ваш брат журналіст стає надто настирливим… Ну, ну?

- Так ось, ви знаєте, що найближчими днями (трохи більше ніж за тиждень) у вас буде ювілей?
- Не зрозумів… Я тут одразу вирахував, скільки мені років, - на круг­лу дату якось не особливо тягне… Чи ви знаєте щось про мене таке, чого я не знаю?

- А я поясню! Два десятиріччя тому, 20 червня 1993-го… пригадуєте?
- (Після паузи). Та ні…

- Ех! Цього дня київське «Динамо», на чолі якого ви перебували, стало чемпіоном України - вперше у незалежній історії!
- Так, так, тепер зрозуміло, куди й до чого хилите… Так це давно було!

- Невже ви ніколи не згадуєте про той період? По суті, то ж була вершина вашої тренерської стезі!
- Ну, так, щоби дуже пригадувати, то не дуже пригадую… Я, вочевидь, скажу річ доволі банальну, проте все ж вважаю, що жити треба днем сьогоднішнім. Насамперед тому, що така установка не дає людській душі розслабитися: сьогодні кожен із нас має багато проб­лем, тривог, тому розсіюватися ще й на якусь ностальгію… Не моє це… Окрім того: ви вжили фразу «вершина кар’єри тренера», проте в мене ж був непоганий період у Грузії - повірте, вивести у вищу лігу СРСР команду «Гурія» з провінційного міста Ланчхуті, багато чого варте! Не набагато менше, ніж «золотий дубль» мого «Динамо» зразка сезону-1992/1993.

- А чи могли би пояснити мені (може, ще когось це зацікавить…), що відтоді змінилося? Маю на увазі, яку еволюцію пройшов футбол загалом і амплуа наставника (й клубного, й для збірних) зокрема?
- Якщо брати гру в цілому, то особливих змін не помітив: на мою думку, все основне сталося ще в середині 1970-х, коли відбувся т.зв. «тотальний футбол», а відтоді все рухається прокладеною колією. Іще: не мною помічено, що якісь міні-революції в грі трапляються винятково після чемпіонатів світу та Європи, іншими словами - нечасто. Що змінилося? Швидше стало все (причому йдеться не лише про фізичний аспект: нині від гравців вимагається мислити скоріше), атлетичніше… 

Щодо еволюції функції тренера клубної команди: даний аспект я би не хотів зачіпати, насамперед через те, що вже роками не маю стосунку до цього діла… 

Про особливості роботи наставника збірної теж нібито не зовсім коректно з мого боку вести мову - я ж-бо тільки опановую для себе цей аспект, сам, можна сказати, вчуся, досвід здобуваю… Для мене тут особливо незвичним є те, що, трудячись у клубі, бачу підо­пічних ледь не щодня, а в збірній… самі розумієте. До речі, можете відзначити такий момент: за останні 20 років трансформувалося те, що ФК по всьому світу вигризли у ФІФА право відпускати своїх виконавців до таборів національних команд іще на менш тривалий час! А це, звісно, ще більше ускладнює роботу моїх колег… 

Що можу сказати на додачу? Нині тренери більше працюють із футболістами, більше проводять часу, більше спілкуються, причому не лише про суто ігрові моменти - спілкуватися треба про все!..

- …То це як: значить, спортсмени стали… раниміші, чи що?
- Інші. Нині ж у нас усе інше - держава, суспільство, відтак люди, принципи (моральні, етичні, професіональні). Солдафонство не пройде… Тим паче у збірній: я переконаний, що правило про батога та пряника в контексті футболістів національної команди категорично не спрацьовує! Категорично… Тут багато чого відмінного, тож доводиться ставитися до підопічних, маючи в руках винятково пряники.

- Отакої!.. Гадаю ТЕПЕР вам не складно це робити: базуючись передовсім на візуальному враженні, припускаю, що й ви за дві декади змінилися. Стали, сказати б, м’якішим, спокійнішим…
- Цілком із вами згоден (сміється)!! До слова: навіть у клубі жорстким тренер має бути не завжди, а час од часу, бо в зворотному випадку можна так зашкодити, що це стане непоправним.

- Іще трохи про «іншість»: нині у вітчизняній національній команді є люди… назвемо їх «іншокровними»: серб Девич, бразилець Едмар.
- Якщо ви слідкуєте за футболом, то мали би помітити, що ми тут у фарватері не перебуваємо, аналогічні тенденції легко простежуються чи не в кожній збірній.

- Простежуються… Я ось до чого хилю: один із «не наших» - Девич - «відкосив» од запрошення під національні прапори, натомість другий, випадково вийшовши в стартовому складі, був чи не найкращим у нас.
- Он як виходить: випадково Едмар зіграв, значить… А чому б це?

- Ну, бо в нас були проблеми з центром оборони, туди довелося відсунути Тимощука, тому на місце останнього ви змушені були ставити україно-бразильця.
- По-перше, неприїзд Девича не коментуватиму. По-друге, нічого випадкового в тренерському штабі збірної не допускається. Так, трапляються певні речі, спровоковані неочікуваними факторами, та невже ви гадаєте, що в нас усе наосліп: якщо немає того, то поставимо того?..

- Щиро вірю в продуманість вашої роботи: маєте реноме наставника насамперед системного, вимогливого до дисципліни. Чи не в цьому причина весняного ренесансу «синьо-жовтих»?
- То ви так провокуєте мене на порівняння з попередніми тренерами? Ні, не робитиму порівнянь, без коментарів, даруйте.

- Та все ж: восени мали пов­ний хаос та крах ідеалів, навесні - зовсім іншу команду… Бодай натякніть, де шукати пояснення!
- Жодних натяків: візьму це із собою…

Володимир БАНЯС, «Український футбол»

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 15
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Senior...S
Молодец!Вот таким должен быть тренер!
nik0_dim
Сегодняшние победы сборной-только заслуга Фоменко и игроков, и НИКОГО более!
nik0_dim
Ех! Цього дня київське «Динамо», на чолі якого ви перебували, стало чемпіоном України - вперше у незалежній історії!
Тогда и упустили (не поняли и не разобрались) тренера, который был способен и делал из ТОГО, молодого и неопытного Динамо, команду. Барсу в Киеве хлопнули 3-1, с Ребровым и без Шевченко. Пора бы это признать......
funnyFAN
Фоме после вью надо было еще нос журналюге сломать)))
Fletch_64
От тому, що "Український футбол" - так би мовити, найбільш народне видання. На мою думку, давно сформовану. Така ото там лексика, такі пасажі...(((
rokkino
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Dron
Паскудные писаки хоть бы сборную оставили в покое. Только где-то что-то налаживается - сразу нужно подковырнуть, потролить и развести срач.
CubiQ
Баняс вообще чертило, не публикуйте больше его на этом сайте...
CubiQ
Фоменко молодец, не повёлся на провокации! А если англичан вздрючит, то будет героем Украины!
CubiQ
"Девич - «відкосив» од запрошення під національні прапори, натомість другий, випадково вийшовши в стартовому складі"
И как таких как Баняс держат?
Такой бред нести это надо уметь!
Anti-Surkis
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
barcavovan
мені теж ці питання здались якісь з внутрішнім під-текстом і це зовсім не сподобалось. А Фоменко професійно повівся і не дав себе спровокувати. А то би вже заголовки були як Фоменко крутіший за Блохіна (хоча так воно і є).
vismut58
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
sergmarrr24586marrr
журналюге надо статьи в сельский вестник писать, а не о футболе
p2012u
журналист ужасный, вопросы тупые, пишет плохо. Даже спасибо не сказал и не пожелал удачи в дальнейшей работе. Или вчерашний школьник или тормоз по жизни.