Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 06 июня 2013, 14:28
6384
10

«Коллина угрожает украинским арбитрам»

Экс-арбитр ФИФА Мирослав Ступар поделился своим мнением о работе Пьерлуиджи Коллины

| Обновлено 06 июня 2013, 14:28
6384
10
«Коллина угрожает украинским арбитрам»

Останні кілька років, коли завершується черговий розіграш чемпіонату в прем’єр-лізі, футбольно стурбована громадськість України резюмує: наступний сезон наші арбітри мусять провести краще, бо гіршого за попередній бути не може в принципі. Проте починається новий ігровий рік, а ми констатуємо: гірше таки може бути… Те, що коїлося з українськими рефері впродовж першості-2012/2013, є, без перебільшення, чимось унікальним: такого, вибачте за слово, «бєспрєдєла» від арбітражу не доводилося бачити в нашій незалежній історії!.. Отож знову: чи може бути гірше? І чи буде краще?.. Після певних роздумів вирішили подати цей матеріал не у вигляді інтерв’ю, а як монолог — розривати коментар видалося нам недоречним.

— Пропоную зосередитися не на всьому щойно проминулому чемпіонаті, а на його весняній частині, уречевленій 12 турами. Читачі «УФ» мають пам’ятати, що літньо-осінній відрізок сезону аналізувався нами торік. Окрім того, вважаю за доцільне брати до уваги роботу наших арбітрів не лише в рамках ПЛ, а й кубкових зустрічах — так буде правильніше…

Отож, після зими було зіграно 102 матчі (95 в чемпіонаті та 7 у Кубку), в яких взяли участь 24 арбітри; асистентів і помічників асистентів було майже вдвічі більше. Найперше, що бачать очі, — процес пошуку та експериментів: куратор українського суддівського корпусу Колліна постійно тасує арбітрів, відтак один і той же в одному поєдинку є головним, в іншому — асистентом, а в третьому — додатковим. Чого тут більше: пошуку чи метання з боку в бік?..

Ідемо далі. Очікувалося, що минулий сезон, особливо його закінчення, буде надзвичайно цікавим, інтригуючим, тобто складним для рефері, бо в таких випадках раптово стрибає в ціні їхня помилка. Проте вже після 27 туру все в нас, за великим рахунком, вирішилося, тому й очікуваної напруги для «людей у чорному» не було. Із цього погляду такий розвиток подій, звісно, став позитивом. Утім, із іншого боку, якраз у проміжку між 19-м і 26-м турами траплялися резонансні суддівські помилки, хоча їхня кількість із плином ігрових днів зменшувалася.

Чому так? Перша причина — нас­лідки передсезонних зимових зборів, де вітчизняні рефері не отримали достатньої підготовки, відтак змушені були наганяти її впродовж матчів. Я вже наводив ці факти, але нагадаю знову про них: Колліна взяв на збори 100 суддів, які, за його планом, не відпрацювали жодного повного поєдинку, а лише по тайму! То чого ж можна навчитися за такий короткий термін? Тут же як: більшість помилок арбітри допускають на тлі фізичної (та й психологічної…) втоми, яка проявляється вже по перер­ві, впродовж другого тайму, а коли ти працюєш лише 45 хв., то йдеш із поля свіжим і бадьорим.

Причина № 2 також неодноразово мною згадувана: невиправдано різке омолодження особового складу суддівського корпусу. Ось і вийшло, що всі дебютанти 22-го чемпіонату (й весняної його частини зокрема) не залишили по собі позитивних спогадів. Винятку жодного немає! На їхній захист можна сказати, що часто їх кидали в найскладніші матчі, не даючи змоги перед тим попрацювати в легших. Отак зробили з молодим Бондарем, пославши того напризволяще в Луганськ, де «Зоря» приймала «Волинь». Це виглядало так, наче йому сказали: «Виживай!» А він не вижив…

Третя причина: різношерстість бригад арбітрів. Раніше ми практикували поняття психологічної сумісності рефері один з одним. Припустімо, на підготовчих зборах роздавали кожному закриті анкети, де вони мали вписати прізвища колег, із якими їм комфортно працювати. Нині в нас панують інші методи: суддів поєднують навмання, за принципом лотереї.

…Тепер слід звернути увагу на наше вітчизняне нововведення — пару додаткових асистентів. Таке собі українське ноу-хау, яким хочемо когось здивувати. Я особисто вважаю, що цей експеримент провалився, додаткові соратники зі своєю роллю помічників головного не впорались, а найкращим виходом звідси бачу ліквідацію «новаторства». Припустімо, в сусідській Польщі вчинили саме так, причому не по завершенні сезону, а впродовж змагань! Промовистий факт: лише в двох (!!) матчах зі згадуваних 102-х траплялися моменти, коли допоміжні асистенти рятували головного рефері від результативних помилок: Березка в матчі «Таврія» — «Металург» Д указав на необхідність призначити пенальті, натомість Д. Кутаков змусив зарахувати гол у зустрічі «Карпати» — «Шахтар». І все… Проте в даній ситуації наші клуби можуть картати лише себе, бо це з їхньої колективної згоди відповідне рішення було ухвалене. Й на них тепер лежить його фінансове обслуговування.

Спробую окреслити причини цієї невдачі. Ключова, на мою думку, лежить у царині психології: я переконаний, що головний суддя мусить, задля комфортної та успішної роботи, відчувати, що його асистент (а тепер — і додатковий) є рівним йому, за віком і за класом. А що маємо? Маємо величезний різнобій: рефері може бути з ім’ям, а його помічники — дебютантами… Окрім того, зверніть увагу на такий момент: арбітр у полі дуже багато рухається, наганяє кілометри, він насправді відчуває гру, її дух і ритм, натомість його колеги на бровках і, особливо, за воротами стоять, майже не рухаючись. Фактично не пітніють. І ось що виходить: рефері весь у напрузі, в нього гарячий мозок, але асистенти його холоднокровні, тож уявіть, який дисонанс виходить, коли ці два боки арбітражу ухвалюють різні рішення — як тоді прийти до спільного знаменника?

Мені здається, згадуваний експеримент був запроваджений із метою відвести частину відповідальності за помилки від судді в полі: тоді вина лягає на всіх. Тобто винних, виходить, наче й немає. Хоча з оцією функцією відволікаючого фактора асистенти не впоралися, бо ж остаточно рішення в будь-якому випадку ухвалює головний…

Також на не зовсім упевнену роботу всіх ланок корпусу арбітрів упливають доволі складні умови роботи в нашому чемпіонаті. Припустімо, в нас на порядок більше, ніж у Європі, грубих порушень правил, коли футболісти кидаються в ноги суперникові. Так само часто гравці вітчизняних ФК грішать симуляціями, причому навіть у центрі поля, не кажучи вже про зону штрафного! Ще з одним видом карних дій — ідеться про гру руками у верховій боротьбі — в нас просто біда. Тут якась пошесть спостерігається: за такого штибу стрибків футболісти ПЛ майже завжди забувають, що верхніми кінцівками розмахувати не можна. А якщо згадати поведінку гравців!

У вітчизняному чемпіонаті нормальним явищем є крик і матюки в бік арбітра, причому це не карається. Інколи навіть доводиться спостерігати, коли якийсь виконавець крутить пальцем поблизу скроні, адресуючи це судді, й залишається без жовтої картки! Тобто, «люди в чорному» відчувають себе нижчими за людей в ігровій формі.

Відтак проблеми чисто ігрові, футбольні створюють проблеми для рефері…

Щодо суто фахових помилок українських суддів, то виокремив би такі: не всі дотримуються принципу переваги (якщо команда «А» атакує, проти її гравця порушує правила команда «Б», проте м’яч у нього залишається, то навіщо свистіти зразу?); немає послідовності при винесенні дисциплінарних санкцій та фіксації порушень; інколи відчувається поділ колективів на господаря та гостя; надто часто в нашому чемпіонаті показують жовті та червоні картки. Останній момент особливо болючий, бо є прямою вимогою Колліни: як мені розповідали, він погрожує суддям, що за умови нечастого винесення покарань ті не допускатимуться до матчів! Цю ситуацію поглиблює те, що рефері в Україні існують в режимі одностороннього руху, бо їхній куратор заборонив їм давати публічні коментарі. А якби після помилки якийсь суддя вибачився, хіба це не підняло б його престиж в очах громадськості?

…Тому й маємо 26 результативних помилок у 12 весняних турах ПЛ! Це тільки результативних, не рахуючи дрібних і не зовсім. То доволі солідна цифра. Й сумна. А ще сумнішою є інша: з усіх 24-х рефері, про яких згадував, тільки четверо (!) попрацювали, можна згадати, бездоганно: Можаровський (провів 8 матчів), Даньковський (дали попрацювати лише на 4-х зустрічах), Березка та Іванов. Так, двох останніх по одному разу підвели асистенти, та все ж...

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
yomayo17
Ху, накінець-то!!! Слава тобі, Коліно, помахай на них пальцем, або язика покажи, шоб боялись!!! (статтю не читав, НЕЦІКАВО!!!, результат Коліна на морді...
Шалений Вуйко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Поручик Ржевский
Хитрец и балабол этот Коллина.
Обтесался в украинских реалиях, понял, куда ветер дует и теперь он здесь, как рыба в воде...
Главное, как он сам говорит, чтобы судья после матча меня набрал...
Виталий
На мой взгляд ситуацию можно исправить,обязательным просмотром всех игрр в записи дисцеплинарным комитетом и обязательным наказание симулянтов,провокаторов и грубиянов.Понимание неменуемого наказания-дисквалификации, остудит горячие головы которые хотят выиграть любым способом.И меня не пугает что работы прибавится,хоть чем то путним займется КДК ФФУ.
Mr.Ferret
Арбитры стали судить лучше! Это факт, кто бы там что ни говорил. И это несмотря на то, что у многих этот сезон был дебютным в Премьер-лиге. Не идеально конечно, и местами даже предвзято, но в целом арбитраж этого сезона был сравнительно неплохим. А все эти возгласы бывших арбитров по поводу Коллины были бы интересны только в том случае, если бы до его прихода судейство в Украине было идеальным.
А уже сам факт того, что бывшие арбитры начали открыто обсуждать ошибки своих коллег говорит о многом.
Надо исходить из существующих реалий, причем не только в арбитраже, но и в стране в целом, а не требовать сиюминутного идеального судейства. Или вы всерьез думаете, что Коллина является тем человеком, который не дает нашим арбитрам нормально судить матчи?
p2012u
Коллина не может противостоять играм олигархов. У него нет пары меткомбинатов или нефтеперерабатывающих заводов. Нашему цирку никакое УЕФА не поможет, тут свой футбол, по понятиям.
Tmaaticho1703
его работа была заметна только в первые месяцы
когда наши арбитры действительно его боялись
пока до них не дошло що цэ наш хлопець)
Anti-Surkis
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
BekXan
Колина не Колина это до лампочки!
1,У вітчизняному чемпіонаті нормальним явищем є крик і матюки в бік арбітра, причому це не карається.
Да неужели?Эти твари игру порят и продаются а им улыбаться?А за то что они творят на поле кто их наказывать будет?
2.Продажность судейского корпуса зашкаливает и это видели все!При том хоть до Колины что творилось в чемпионате что после Колины твориться дальше!И автор статьи явно вешает ярлыки.
3,Щодо суто фахових помилок українських суддів, то виокремив би такі: не всі дотримуються принципу переваги (якщо команда «А» атакує, проти її гравця порушує правила команда «Б», проте мяч у него залишається, то навіщо свистіти зразу?); немає послідовності при винесенні дисциплінарних санкцій та фіксації порушень; інколи відчувається поділ колективів на господаря та гостя; надто часто в нашому чемпіонаті показують жовті та червоні картки.
Всех наших арбитров стажироваться за рубеж!И аттестацию проходить только там!Наш взброд не годиться для обучения!(Это касается и тренеров,бездарные аттестации и такие же потом показатели в командах)
4.А что вы хотели ломать мафиозную и продажную систему и что бы сразу результат был?Я не говорю что Колина вариант но он разворошил осиное гнездо!И щас все валят друг друга.И Колину будут плавить он не может справиться с тем на что замахнулся.Это не Европа!Продажность чемпионата достигла апогея во всём в матчах,в судьях,в клубах.Чемпионат трещит просто по швам.
spinking
А как по мне что есть тут Колина что его нет...разницы никакой.