Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 19 апреля 2013, 11:44
5383
6

Формула 1: На резиновом перепутье

Анонс Гран При Бахрейна Формулы 1 на Sport.ua + ВИДЕО + ФОТО

| Обновлено 19 апреля 2013, 11:44
5383
6
Формула 1: На резиновом перепутье

Емоції від побаченого в Шанхаї все ще залишаються достоту сильними, а зорова пам’ять ще тримає в голові найцікавіші моменти китайського уїк-енду, але душа вже бажає продовження бенкету і що найголовніше – отримує його вже на цих вихідних.

Формула 1 таки дісталася Бахрейну попри всі проблеми в країні, які нічого доброго не обіцяли ні для самих жителів, ні для команд. Опозиція обіцяла використати Гран Прі як трибуну для протестів у той час як влада недвозначно дала зрозуміти, що діятиме доволі жорстко. Минулорічний досвід і побоювання за власну безпеку під час перебування на острові призвели до того, що низка команд найняла додаткову охорону, а в Ferrari взагалі пішли на доволі безпрецедентний крок заборонивши своєму персоналу у вільний час покидати автодром і готель. Тож другий рік поспіль Великий Приз Бахрейну буде проводитися в атмосфері дуже далекій від свята автоспорту.

Траса Сахір, збудована Германом Тільке, не мала б жодної родзинки якби не кліматичні умови – постійна спека і пісок з пустелі, який тут просто всюди, а за допомогою вітру може з’явитися будь-де і коли завгодно. Для команд це означає, що системи охолодження і фільтри на повітрозбірниках болідів будуть стояти більш ефективні порівняно з традиційними трасами.

Обганяти в Сахірі є де – цьому сприяють три прямі, що закінчуються повільними поворотами, ну і не варто забувати про дві зони активації DRS на трасі. От тільки вибір FIA першої такої зони між 10-м і 11-м поворотами є доволі несподіваним, адже ця пряма є найкоротшою з чотирьох. З іншого боку, обганяти перед 11-м віражем буде не так просто.

Головний тренд початку сезону і цього тижня – дебати стосовно шин, які Pirelli привезла до Китаю, особливо бурхливо обговорюється гума Soft через її практично моментальну втрату ефективності й катастрофічне падіння гоночного темпу. Зрештою ця критика подіяла й на Pirelli, яка збиралася привезти комплекти Hard і Soft, але в підсумку рішення змінила і на Сахірі будуть використовувати Hard і Medium. Ці шини мають забезпечити не просто нормальне щеплення на абразивному бахрейнському асфальті, а бути достатньо витривалими при традиційній спекотній погоді.

«На цій трасі шини піддаються одним з найбільших навантажень за сезон, здебільшого через високу температуру повітря й асфальту. Ми очікуємо, що пілоти проїдуть гонку з трьома піт-стопами, хоча більш точний прогноз можна буде зробити у п’ятницю, коли ми вивчимо зібрані дані. Головною проблемою в Бахрейні є те, що вкрай складно передбачити стан гоночного полотна, адже він залежить від того, скільки вітер наніс піску. Враховуючи побачене минулого року, варто чекати, що в гонці команди використають різноманітні стратегії, а пілоти, які проведуть кваліфікацію не так добре, як розраховували, матимуть змогу відігратися на гоночній дистанції», – Пол Хембрі говорить про майбутній уїк-енд.

Саме напередодні Гран Прі Бахрейну в контексті дискусії про гуму Pirelli почала циркулювати інформація про проблеми з підписання нового контракту між італійською компанією та FIA на постачання шин наступного сезону. Масла у вогонь підливають чутки про корейців з Hankook, які начебто також хочуть отримати контракт на монопольне постачання шин в Формулі 1.

Прогноз погоди не обіцяє нічого особливого для Бахрейну – має бути традиційна спека протягом всіх трьох днів з температурою повітря близько +36 С. Але природа приготувала сюрприз на ранок п’ятниці, коли очікується дощ.

Після блискучої перемоги Алонсо в Шанхаї букмекери переглянули свої лінії як у чемпіонській гонці, так і прогнози на перемогу в Бахрейні. Себастіан Феттель все ще утримує лідерство не тільки в особистому заліку чемпіонату, а й в лінії на перемогу в сезоні, та коефіцієнт на потенційний титул для Фернандо Алонсо майже наздогнав цифру німця – 2,62 проти 2,50 у Феттеля. В чемпіонське майбутнє Кімі Ряйкконена і Льюіса Хемілтона віри небагато – 7,50 і 8,00 відповідно, про коефіцієнти інших можна навіть не згадувати.

Що ж стосується безпосередньо уїк-енду в Сахірі, то тут фаворитом є лідер Скудерії, ставки на Алонсо приймаються з показником 3,00. Слідом за Фернандо в лінії розташувалися Феттель – 3,75; Ряйкконен – 5,00; Хемілтон – 10,00; Веббер – 15,00 і Росберг – 17,00.

Серед п’ятьох чемпіонів світу, які змагаються в пелотоні цього року, Льюіс і Кімі жодного разу не тріумфували на цій трасі – можливо в неділю хтось з них виправить таку прикру дрібницю. От тільки враховуючи гоночний темп і роботу з гумою шанси фіна виглядають краще, особливо якщо його болід під час гонки обійдеться без фейсліфтингу.

Прогнозуючи можливого переможця Гран Прі варто насамперед відштовхуватися від шинного фактору і тут головними фаворитами однозначно виглядають Фернандо і Кімі. Схоже, що Mercedes буде швидким, але наскільки швидко їх шасі з’їсть гуму сказати непросто. Не варто забувати і про Red Bull – твердіша гума краще підходить шасі Едріана Ньюі, але все-одно «червоні» і «чорно-золоті» виглядають краще. Тож якщо нічого надзвичайного не станеться, схоже що бахрейнський подіум не сильно відрізнятиметься від китайського.

В очікуванні ж головних подій уїк-енду варто пригадати найцікавіші моменти минулорічної гонки, де пілоти Lotus змогли здивувати багатьох, і приготуватися до асфальтових баталій протягом найближчих днів:

Гран-прі Бахрейну, Сахір, 19-21 квітня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,412 км

57

308,238 км

кваліфікація: 1'31.431 (2006, Міхаель Шумахер)

гонка: 1'32.408 (2006, Ніко Росберг)

Перша практика 10:00* – п’ятниця 19 квітня
Друга практика 14:00 – п’ятниця 19 квітня
Третя практика 11:00 – субота 20 квітня
Кваліфікація 14:00 – субота 20 квітня
Гонка 15:00 – неділя 21 квітня (пряма трансляція на каналі МЕГА)
(* - Час київський)

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
solova63
"Старая карга" достал уже со своими понтами! Чи не супергонщик! На таком болиде выиграть чемпионат смогли бы половина пилотов Формулы-1! А после подлого обгона собственного напарника он вообще потерял для меня остатки уважения! Надеюсь на достойное выступление конюшни Феррари! Буду рад успеху Лотус
Nosovik
Быки идут в лес. Настолько омерзительная команда с этим фитилем(
tar_anor
Что-то вы быков не уважаете, по-моему их тоже из лидеров исключать не стоит.
CubiQ
Без форс-мажоров победа будет у Алонсо. Остальные будут бороться за подиум.
VictorOd
Та не, Алонсо затащит, хотя я его не люблю.
Shakhtar The Best Fan
Жду победу Хемилтона или Райконена