Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2092
10

«Коллина не хочет лоббировать интересы наших судей в ФИФА»

Сергей Шебек комментирует осутствие украинцев в списке ФИФА на обслуживание матчей ЧМ-2014

Цього тижня із штаб-квартири ФІФА надійшла звістка, яка аж ніяк не впливає позитивно на імідж українського футболу. Стали відомі імена 52 бригад арбітрів-претендентів, які мають шанс судити матчі чемпіонату світу в Бразилії.

У перелік щасливців потрапило 19 європейських суддів у полі. П'ятьох із них відсіють, а 14 таки стануть учасниками мундіалю. На жаль, українських рефері немає навіть у числі претендентів. Чому? На це та інші питання кореспондент сайту ”Футболу 24” попросив відповісти Сергія Шебека, відомого в минулому футбольного суддю.

- Чи здивовані ви тим, що в оприлюдненому списку немає жодного українця?
- Ні, це не сенсація. Усі ми давно знали, що українці не мають шансу поїхати на чемпіонат світу. По-перше, наших суддів немає в еліт-групі. По-друге, нікому лобіювати інтереси українських суддів в органах ФІФА. Дивно, але такі маленькі країни як Сербія чи Словенія мають своїх кандидатів на поїздку до Бразилії. Невже в них футбол сильніший? Невже чемпіонат потужніший?! Значить, хтось лобіює інтереси суддів цих країн у ФІФА. А українці –- як бідні родичі.

- Стривайте, кому-кому, а українцям гріх жалітися на відсутність людини "у верхах". Ми ж маємо П'єрлуїджі Колліну…
- Ось у цьому й парадокс. Я хочу, щоб хтось задав пряме питання Колліні: чому наших суддів не буде на чемпіонаті світу? Колліна може проштовхнути українців на мундіаль, але він просто цього не хоче. До речі, російськими суддями керує Розетті. І росіяни також пролетіли мимо світову першість. Але ж Розетті не має такого впливу, як Колліна. Наш куратор просто не хоче бачити українських арбітрів на чемпіонаті.

- Чи відповідає рівень наших арбітрів рівню учасника чемпіонату світу?
- Я б не сказав, що в нас сильні судді. Принаймні на початку 2000-х років судили фаховіше, аніж тепер. Видно, Колліна це розуміє. Є два варіанти: або наші судді не відповідають рівню учасника мундіалю або Колліна не хоче стояти за них горою. Другий варіант більш реальний. Колліні вигідно лише отримувати українські гроші, багато розповідати і створювати видимість своєї роботи. Коли справа доходить до серйозних речей, італієць вмикає задню. Я думаю, що за період роботи в Україні Колліна мав підготувати і проштовхнути когось з українців в еліт-групу. Це не є щось нереальне. Тим паче, що в еліт-групі не завжди працюють найсильніші.

- Невже?!
- Це правда. У 2000-у році я потрапив на один із зборів молодих арбітрів УЕФА. Одночасно зі мною прийшов італієць. За два роки я зумів дістатися до другої групи, а італієць уже судив матчі Ліги чемпіонів. І не тому, що він був сильніший за мене. Причина в тому, що він – італієць, а я – українець.

Кожного суддю хтось тягне. Якщо ти не маєш свого опікуна, то дорога в еліту закрита. Можна бути класним рефері, але без слівця ти застрянеш на рівні другої групи. Хто має свого хрещеного батька, той може помилятися і йому за це нічого не буде. Помилки українського арбітра пам'ятають, а західноєвропейського – забувають. Ми під тиском, а вони розкуті. Ця різниця відчутна. Ось візьмімо для прикладу піаніста Вольфгана Штарка. У Німеччині він посередній арбітр, у бундесрейтингах займає останні місця, але постійно судить Лігу чемпіонів. Хтось його лобіює. У ФІФА та УЕФА засідають люди, вони обговорюють кандидатів. Коли доходить до вибору, то йде обмін: ти голосуєш за мого, а я підтримую твого. А пізніше уболівальники дивуються, чому суддя далі судить, якщо недавно він допустив такі промахи. До речі, турок Джюнейт Чакир є у списку претендентів на поїздку до Бразилії. Саме він, нагадаю, зганьбився у матчі "Манчестер Юнайтед" - "Реал", коли вилучив Нанні і допустив інші грубі помилки. А чому він їде на мундіаль? Бо йому за той матч поставили високу оцінку? А хто поставив? П'єрлуїджі Колліна, який був інспектором того поєдинку.

- На Євро-2012 у число резервних рефері потрапив Сергій Швецов. Підозрюю, не без сприяння Колліни. Чи допускаєте, що наш куратор має більше вплив на УЕФА, аніж на ФІФА?
- Ні, такого бути не може. Суддівський комітет ФІФА очолює швейцарець Массімо Буззака. Це колишній підлеглий Колліни. На особистих взаєминах італієць міг вирішити питання на користь українських суддів. Не захотів. А стосовно Швецова, то це були "понти" від Колліни. Він показав, що нібито щось зробив. Ми ж хочемо бачити наших суддів на футбольному полі, а не на біговій доріжці з табличкою. Це несерйозно! Нема навіть за що аплодувати Колліні.

- Ви натякнули на невисокий рівень нашого арбітражу. Може причина в омолодженні суддівського корпусу?
- Це одна з причин. Але така тактика від Колліни себе не виправдує. Мені досі шкода молодого Бондаря, якого кинули під танк. Хлопець лише рік відсудив у першій лізі. А треба мати за спиною 50 ігор у першій лізі, щоб перейти в елітний дивізіон. Ось і вийшло, що суддя наламав дров у матчі "Зоря" - "Волинь".

- Пане Сергію, а хто з українців, на вашу думку, кандидат номер один на прорив в Європу?
- Нині є два найперспективніші рефері: Жабченко та Романов. Це моя думка.

Петро ОПЛІВ,  Футбол24

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Habarovskiy
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Habarovskiy
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
qaz2008r
Тому що вони люди і довіра до них є , а наші продажні суки з дебільним радянським менталітетом.
Николай (Донбасс)
Полностью согласен с автором!
А Лысого Козлину, пожирающего украинское сало, надо отправить на макароны. Его пребывание в Украине связано только с отмыванием судей после Шахрай-футбола.
Habarovskiy
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Oleg.Groningen
Га*но ???Мабуть так і є. Але ж що може виходити з такої дупи як Коліна??
pvor
наших суддів немає,тому що наші судді га*но!
Finegrip
венесуэлу
Finegrip
вакса в бразилию. Он если нужно и веесуэлу чемпионом сделает
Cassid
Вот не понимаю. Как можно жаловаться!!!! на то, что кто-то не нарушает правила?