Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
| Обновлено 15 марта 2013, 14:42
3285
5

Мнение. Кто будет тренировать Донбасс?

Александр Сукманский пытается угадать имя нового рулевого ХК «Донбасс»

| Обновлено 15 марта 2013, 14:42
3285
5
Мнение. Кто будет тренировать Донбасс?

…З наступного тижня це питання освіжиться в своїй актуальності. В першу чергу, тому що основний склад «Донбасу» вийде з відпустки і розпочне важливий етап підготовки до другого сезону в КХЛ. Ми з Вами знову стежитимемо за життям команди та паралельно ламатимемо голову над тим, хто ж ця «Людина Х»… Погодьтеся, очікування приходу нового наставника – це завжди штука інтригуюча. Скільки варіантів, скільки простору для польоту вболівальницьких фантазій!

Аби в цих «польотах» не бути самотніми, пропоную усім вам поділитися власними варіантами кандидатів на пост головного тренера «Донбасу» в коментарях. Я, щоб почати, запропоную свій «шорт-лист».
 
Отож, клуб пообіцяв, що ім'я нового головного тренера озвучать одразу після підписання угоди. Значить, поки що процес пошуку (перемовин?) триває. Втім, чекати довго, вочевидь, не доведеться. Поясню, чому настільки впевнений у цьому. Весняні тренувальні табори більшість вболівальників недооцінює, але хокеїстам, тренерам та менеджерам в цей період є про що поговорити, над чим працювати. Перед тривалою літньою паузою потрібно зрозуміти, з ким та з чим команда почне новий хокейний рік. Ось чому більшість команд ще впродовж основного чемпіонату світу, – а переважно ще й до нього, – намагаються підписати/перепідписати усі контракти з гравцями та тренерами, окреслити та озвучити у корпоративному просторі задачі та цілі на майбутнє. Весна та початок літа у клубному хокеї є чи не найважливішим періодом з точки зору організації та планування загальної стратегії на наступний сезон. Після виходу з літньої відпустки в ідеалі залишається тільки розставити останні штрихи – і в бій: тренуватися, готуватися, створювати, як кажуть в Америці, «хімію» в колективі.
 
З огляду на уже озвучені керівництвом завдання – 5-те місце в конференції, можна припустити, що новий наставник «Донбасу» має бути людиною досвідченою та харизматичною. Мабуть, новий тренер буде «іменитішим» — іншими словами, більш успішним — за Шуплера (з усією повагою до пана Юліуса). Клуб має намір серйозно підсилитися новими виконавцями, а з топ-гравцями знайти спільну робочу мову більше шансів має як раз топовий фахівець.
 
Отже, фантазуємо та намагаємося вгадати. Ось мій квартет кандидатів (у порядку найвищої ймовірності – від найреальнішого претендента на тренерську позицію):
 
1. Мілош Ржига
Після неоднозначного звільнення чеха зі «СКА» цей варіант одразу виник в головах багатьох вболівальників «Донбасу». Добре, що керівництво клубу не керується вболівальницькими поривами посеред сезону. Шуплеру дали допрацювати до кінця регулярного чемпіонату, хоча були моменти, коли нерви роботодавців могли не витримати. Як показав час, Шуплер зупинився на відстані якихось двох очок від виконання задачі на сезон. Трохи не пощастило, але я впевнений, що ані Ржига, ані будь-хто інший, прийшовши в «Донбас» по ходу сезону, не виступив би краще. Та й взагалі, моя особиста думка, і коментаторська, і вболівальницька — перший сезон «Донбасу» в КХЛ був вдалим. Тому давайте про можливість УЖЕ мати Ржигу на контракті в українському клубі забудемо. По-перше, це взагалі може бути дуже далека від реальності ситуація, а по-друге, з «бухти-барахти» серйозні рішення не приймають. Інша справа зараз. Ржига ще взимку говорив, що він залюбки повернеться в КХЛ. Очевидно, що саме через своє бажання тренувати в найкращій лізі Європи, в чеському «Пардубіце» він підписався тільки на роль менеджера-консультанта. Такий собі «підробіток» на час вимушеної відпустки… Зараз в «Пардубіце» всі відпочивають, адже минулорічний чеський чемпіон ледь протиснувшись у попередній раунд плей-оф, уже встиг вилетіти звідти. Пан Мілош тепер має купу часу, аби влаштовуватись на роботу в кахаелівських клубах.
 
2. В'ячеслав Биков
Чому росіянин не перший? Тільки тому, що він, по-моєму, міцно засів у Польщі. Хоча, якби поляки не оголосили про вступ свого клубу в КХЛ, оцінював би ймовірність приходу Бикова в «Донбас» навіть вище, аніж шанси Ржиги. Поки ж, схоже, що В'ячеславу Аркадійовичу (в якості тренера: дворазовий чемпіон світу та володар Кубка Гагаріна) явно комфортніше саме в Польщі. Та й клуб кахаелівський явно під них з Захаркіним організовують. Я так розумію, що російський тандем, взявшись покращувати польську хокейну систему, запевнив тамтешніх функціонерів у необхідності росту саме через участь в КХЛ. Що з того вийде — побачимо. В реальність переходу Бикова в «Донбас» віриться завдяки тому факту, що його позиція в збірній Польщі не зовсім зрозуміла. Тренер-консультант. Схоже на те, що і у Ржиги з «Пардубіце» — посада, яка передбачає можливість дострокового звільнення за власним бажанням. 
 
3. Бент-Оке Густафссон
Як Вам? Чемпіон Швеції, Олімпійських ігор та чемпіонату світу. Фантастичний 2006-й для Густафссона та його збірної Швеції ще не забули? Зараз він працює в німецькому чемпіонаті в клубі «Нюрнберг Айс Тайгерс». Угода з «льодовими тиграми» у Бента-Оке закінчується як раз після фінішу поточного сезону. За Густафссона, окрім його регалій в збірній Швеції, говорить ще й досвід роботи в КХЛ. Минулого сезону Густафссон розпочинав чемпіонат на чолі «Атланта». Щоправда, допрацював тільки до листопада. Його звільнили — це явно не «плюс» на користь шведа…
 
4. Андерс Форсберг
Цьому шведу 44 роки. Тренерський досвід на найвищому рівні обмежується трьома сезонами роботи в шведській «Елітсеріен». Але ж яким цей досвід був! Два попередні чемпіонати принесли «Шелефтео», яким керував Андерс, срібні медалі, а в поточному чемпіонаті фактично він зробив команду переможцем «регулярки» та головним претендентом на титул. Втім, одного з найперспективніших тренерів Європи звільнили! Кажуть, що через його перемовини з представниками іншого шведського клуба «МОДО» щодо роботи в наступному сезоні. Керівництво «Шелефтео» такої образи не стерпіло. Чи справді Форсберг спокусився на пропозицію клубу зі свого рідного міста Ерншельдсвік? Напевно, знатимемо вже після закінчення шведського плей-офф. До речі, раджу стежити за оглядами матчів «Елітсеріен» на нашому каналі. Цікаво, як «Шелефтео» без Андерса Форсберга дограє чемпіонат… За чутками, на нього вже претендують деякі клуби з КХЛ. Принаймні, шведська преса писала про це ще наприкінці січня.

Олександр СУКМАНСЬКИЙ, коментатор ТК «Хоккей»

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Лунин оформил крутой сейв в суперматче после удара де Брюйне
Футбол | 17 апреля 2024, 22:40 7
ВИДЕО. Лунин оформил крутой сейв в суперматче после удара де Брюйне

Андрей вышел в стартовом составе Реала на ответный поединок ЛЧ против Ман Сити

Манчестер Сити – Реал. Прогноз и анонс на матч Лиги чемпионов
Футбол | 17 апреля 2024, 20:00 16
Манчестер Сити – Реал. Прогноз и анонс на матч Лиги чемпионов

Есть ли потолок у ажиотажа вокруг этого противостояния?

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
santuzzi
Предлагаю Луческу! А почему нет?! Цыган пропиарился во всех СМИ о том какой он классный специалист, которого хочет видеть вся Европа, только и делают, что спят и видят цыгана у себя. Ну, то, что это чудо просрало по всем статьям Клоппу, так это не в счёт! Подумаешь какая то там Боруссия! вот Шахтёр вот это блин силища!!! Что Боруссия, вот всухую раскать Зарю, Ильичёвец и ещё с пяток фарм-клубов вот где истинный показатель, а Боруссия это говно, это не повод что бы не признать истинных заслуг цыгана. Так пусть этот "мистер" как льстиво его именуют в Донецке потренирует Донбасс. Сразу его акции как "незаменимого и непревзойдённого специалиста" ещё больше возрастут! Будет чем гордиться Донецку и Ахметову. Короче говоря, я за Луческу и ни каких гвоздей!
pechenegg
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
fanat72
Тренер с именем - это конечно очень хорошо но команду нужно усиливать, особенно в защите.
Allar-M
А мне больше вариант с Быковым нравится. У него как раз в таких клубах как Донбасс хорошо получается.
Edisson777
Если Ржига, тогда будет очень интересно. Своеобразный тренер, вспылчив, в тоже время спокойный как удав. Хороший вариант!