Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1585
4

Степан МЕЛЬНИЧУК: «Потрібно вкладати в молодь»

Президент футзальної Екстра-ліги Степан МЕЛЬНИЧУК підбиває підсумки 2012 року

Степан МЕЛЬНИЧУК: «Потрібно вкладати в молодь»

Підбиття висновків 2012 року − такою була тема інтерв’ю з президентом футзальної Екстра-ліги Степаном Мельничуком. Організація діє вже другий рік, вдруге проходить чемпіонат України під її егідою, тож настав час для оцінки результатів та побудови планів на майбутнє.

- Степане Зиновійовичу, на ваш погляд, які найбільш важливі події сталися у Екстра-лізі протягом року, що минає?
- Ще у першій половині року ми вирішили змінити формат змагань. Якщо раніше переможець визначався протягом ігор у чотири кола, то з нового сезону ми впровадили також серію плей-офф, яка відбудеться серед 4 сильніших команд ліги після завершення регулярного чемпіонату. А три команди з нижньої частини турнірної таблиці розіграють між собою Кубок Ліги. Вважаю, що наше завдання, в першу чергу, професійно створювати якісний «продукт» - чемпіонат, який був би привабливим як для вболівальників, так і для спонсорів та рекламодавців.

Нововведеннями стали обов’язкові онлайн-трансляції матчів Екстра-ліги - це закріплено в її регламенті. Проведено й телетрансляції ігор − це стало можливо завдяки зусиллям луганського «ЛТК». Взагалі інфраструктура цього клубу на цей час є взірцем. Восени була відкрита «ЛТК Арена», сучасна спортивна споруда побудована за приватні кошти. Новий спорткомплекс вміщує в себе 2 зали, готель, конференц-зал та харчові блоки. Можна тільки мріяти, щоб кожний український клуб мав таку інфраструктуру.

Також однією з центральних подій року стало святкування 10-річчя клубу «Ураган» з Івано-Франківську. Справжньою прикрасою святкових заходів став матч зірок на початку листопаду.

В цілому, на мій погляд, Екстра-ліга як організація, яка не так давно створена, пройшла критичну точку у своєму розвитку. Дуже важливо, що ми навчилися не тільки приймати, але й виконувати рішення, які були погоджені більшістю керівників клубів.

- Чи можливо розширення кола команд, які беруть участь у змаганнях на найвищому рівні? Адже 7 топ-клубів − це не так вже й багато для нашої країни.
- Безумовно, розширення учасників та географії чемпіонату дуже важливе для нас. Можливо, на наступний сезон буде заявлено 10 команд. Ми над цим працюємо. Вже навесні нами було зроблено кроки, якими створені сприятливі умови для бажаючих. Наразі керівництво 6-7 клубів розглядає можливість підвищення свого класу та переходу до Екстра-ліги.

- Цього року футзальні збірні були лідерами одразу на кількох міжнародних турнірах. Які клуби є найважливішими «донорами» національних команд?
- Наразі найбільшими поставщиками гравців для збірних є львівська «Енергія», харківський «Локомотив» та луганську «ЛТК». Декілька збірників запрошуються й з інших команд. Лише Михайло Романов запрошується з іноземного клубу (пітерського «Політеху»). Тому, звісно, можна говорити про високий рівень українських футзалістів, якщо українська команда перемагає на студентському чемпіонаті світу, виграє фінал міжнародного турніру «Петербурзька осінь», а національна збірна доходить до чвертьфіналу світової першості. Велику роль у цьому відіграє й підхід президентів провідних клубів. Крім результатів власної команди, ігри збірних для них також є пріоритетом.

- Якщо рівень вітчизняних виконавців настільки високий, то проблеми легіонерів взагалі не існує?
- До зимового трансферного вікна у нашому чемпіонаті грає два легіонери − це бразилець Тіаго у «Єнакієвці» та гравець збірної Польщі Павел Будняк з «Урагану». У Екстра-лізі немає ліміту на залучення легіонерів. Наскільки мені відомо, деякі клуби мають наміри підсилюватися ними у міжсезонні. Тому чекати вже недовго. Моя особиста думка така, що іноземні гравці високого класу стануть прикладом для молодих, вони зможуть навчатися у них різної футбольної філософії. Для вирішення тактичних завдань легіонери безумовно потрібні, а от стратегічно треба вкладати у молодь та дітей. Саме тому, чотири з семи команди «Екстра-ліги» мають молодіжні колективи, які виступають у Першій лізі.

- З яким світовим чемпіонатом ви би порівняли український?
- Номером один у Європі я вважаю першість Іспанії − і з боку якості футзалу, і якщо порівнювати кількість команд-учасниць, а також маркетингову складову. На другому та третьому, думаю Росія та Італія. Не дивлячись на наші проблеми, футзальна Україна зараз, напевне разом з Португалією, знаходяться за ними. Але це, власне, моя особиста думка.

- Дякуємо за відповіді. Бажаємо, щоб наступного року збулися усі заплановані зміни та покращення.

ФФУ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же
Футбол | 27 марта 2024, 14:39 5
ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же

Болельщики очень хотели получить общую фотографию с капитаном сборной Украины

Андрей ЛУНИН: «Я считаю, что мы не имеем права пропускать такие мячи»
Футбол | 27 марта 2024, 17:23 9
Андрей ЛУНИН: «Я считаю, что мы не имеем права пропускать такие мячи»

Голкипер сборной Украины прокомментировал победу над командой Исландии

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tarakan48
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
keegan
а причем здесь он к ЛТК-Арене и 10-летию Урагана??? а там где он причем(7 клубов ЭЛ!!!)полный провал, а так ни о чем интервью
firman101
Честно говоря, уже надоело читать скучные и ни о чем интервью Мельничука. Вот скажите реально что вы сделали за два года? Изменили регламент чемпионата? Смешно правда? Даже сайт Экстра-лиги уже нищий и никому не нужен. скорее всего, что и он пойдет по пути Шахтера и других команд.
То, что чемпионат Испании является одним из лучших в Европе и так известно всем. Вот говорите о нашем чемпионате, не смотрите на других, мы уже далеко отстали. При чем здесь Ураган и ЛТК? Это не ваши заслуги, что у них произошли какие-то грандиозные события в году. Нет сомнений в том, что вы вообще не знали что такое футзал, когда эти клубы только создавались. Все знают с какого вида спорта вы пришли. Лучше делайте что-то и не давайте таких интервью
pasgol2012
"Три команди з нижньої частини турнірної таблиці розіграють між собою Кубок Ліги"...дуже цікавий кубок Ліги))),нікому не потрібний,хіба що щоб заробляли гроші арбітри,інспектора,делегати,і федерація Екстра ліги.....