Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 16 ноября 2012, 10:43
6588
9

Формула 1: Возвращение в Штаты + ФОТО + ВИДЕО

Борьба за корону чемпиона Формулы 1 продолжится в США – анонс на Sport.ua

| Обновлено 16 ноября 2012, 10:43
6588
9
Формула 1: Возвращение в Штаты + ФОТО + ВИДЕО

Цьогорічний чемпіонат вийшов на фінішну пряму і спарений уїк-енд в США та Бразилії дасть остаточні відповіді на всі питання, що ще залишилися на порядку денному. Передостанній етап вперше приймає техаський Остін і Автодром Америк – перша траса, збудована не для американських гоночних серій, а для їх європейських колег-конкурентів.

Історія відносин США з Формулою 1 є достоту багатою, але водночас стосунки часто були доволі швидкоплинними. Себрінг, Ріверсайд, Уоткінс-Глен, Лонг Біч, Лас Вегас, Детройт, Фінікс й Індіанаполіс – усі вони колись тимчасово ставали ареною боротьби пілотів Гран Прі, але на жодній з трас європейській серії прижитися не вдалося. Наприклад, в Себрінгу та Ріверсайді було проведено тільки по одному Гран Прі (у 1959 та 1960 роках відповідно), а найбільше Формула 1 гостювала на трасі Уоткінс-Глен – 20 разів з 1961 по 1980 роки. Більше того, часом стосунки між американськими промоутерами та їх колегами з Формули 1 були дуже плідними, а інтерес глядачів піднімався настільки, що протягом одного року до США пелотон приїздив двічі, а у 1982-му навіть тричі – до Лонг Біч у березні, Детройту в червні та Лас Вегасу у вересні. Останнім прихистком став легендарний Індіанаполіс, але скандал 2005-го, коли Michelin не змогли гарантувати своїм клієнтам безпеку на бенкінгу, а компромісу з FIA та клієнтами Bridgestone досягти не вдалося, і глядачі змушені були замість нормальної гонки спостерігати фарс за участю лише 6 болідів (Ferrari, Jordan і Minardi) поставив чергові три крапки у стосунках Штатів з Формулою 1 (так, після тої «епічної» гонки відбулося ще 2 Гран Прі, але вони були законтрактовані заздалегідь та й перед глядачами треба було вибачитися). Так настала чергова пауза і протягом чотирьох років американці були позбавлені можливості бачити гонки та чути симфонію формульних-V8.

Та Берні Екклстоун не був би самим собою, якби не намагався б виправити ситуацію – вже у 2010-му було підписано десятирічний контракт на проведення Гран Прі в Остіні. Справа залишалася за «дрібничкою» – збудувати сучасний автодром, якого в столиці Техасу і близько не було. Проект спорудження було довірено звісно ж бюро Германа Тільке – хто б сумнівався. Та на тлі фінансових проблем інвесторів і деяких інших невирішених юридичних питань здавалося, що трасу вчасно не збудують, але всі основні споруди були зведені й автодром пройшов ліцензування в FIA у вересні цього року. Свій успіх промоутери закріпили ще й підписанням контракту на проведення етапу Moto GP починаючи з наступного року. Цього року до Гран Прі інтерес просто надзвичайний і організатори вже кажуть про аншлаг, але настрої місцевої публіки дуже швидко можуть змінитися, якщо побачене в Техасі її не задовольнить.

Слід віддати належне архітекторам – конфігурація траси вийшла досить цікавою. Тут є чималий (близько 40 м) перепад висот, різної складності повороти і тільки одна довга пряма. Першим оцінив складність проходження траси Жером Д’Амброзіо за кермом минулорічного R31, після чого злі язики почали стверджувати, що Ромен Грожан залишився задоволений першим поворотом.

Новий автодром – це завжди безліч загадок і великий головний біль для команд, гоночних інженерів і навіть шинників. Звісно команди отримали всю технічну інформацію і більшість із них навіть провели тести на своїх симуляторах, але тільки реальна траса дасть відповіді на зібрані питання. Наприклад, зв’язку 3-5 поворотів порівнюють з віражами Maggotts-Beckets у Сільверстоуні – побачимо вже дуже скоро. Базові налаштування болідів найімовірніше будуть нагадувати корейську або індійську конфігурації. На перший погляд здається, що гарних місць для обгону тут три – 1-й, 11-й і 12-й повороти, крім того в самій гонці буде діяти одна зона DRS на довгій прямій саме між 11-м і 12-м віражами з лінією вимірювання відставання через 150 м після 10-го повороту.

Компанія Pirelli знову вирішила украй консервативно підійти до проведення уїк-енду і привезла в Остін суміші Hard і Medium – зрозуміти італійців можна, вони не хочуть аби головні дійові особи звинувачували компанію в фаворитизмі на користь когось із претендентів на титул. Традиційний спіч Пола Хембрі перед початком Гран Прі: «Circuit of the Americas – одна з трьох незнайомих нам трас цього сезону, а тому Гран Прі США багато в чому стане для нас найбільш серйозним випробуванням протягом року. Проте, нам не звикати робити крок у невідомість, адже минулого року ми не знали особливостей більшості автодромів. З огляду на зразки асфальту та даних симулятора, в Остіні доволі складна траса, тож ми обрали гуму Hard і Medium – більш консервативний підхід є цілком виправданим, бо ми не хочемо втратити жодного шансу на незнайомій трасі. Зрештою, в Абу-Дабі ми також були консервативними, але побачили одну з найцікавіших гонок сезону. В Pirelli радіють поверненню до США разом з Формулою 1 – це важливий ринок для нашої компанії. Крім того, тут дуже гарні уболівальники. Ми з великим ентузіазмом чекаємо майбутньої гонки, а оскільки ситуація в чемпіонаті будь-якої миті може змінитися, то важко знайти кращий час для проведення Гран Прі США».

Звісно крім Pirelli симуляції проводили і команди. Так, попередній розрахунок вказує на те, що найбільш вірогідною тактикою буде тільки один візит на піт-стоп, хоча в Остіні піт-лейн відносно недовгий, тож втрата часу не буде великою і провести більш агресивну гонку з трьох відрізків також хтось може захотіти.

Прогноз обіцяє сонячну, але прохолодну погоду без опадів – усі три дні температура повітря вдень становитиме +16 +18С.

Боротьбу за чемпіонський титул між Феттелем і Алонсо букмекери розглядають доволі однозначно – перевага німця в 10 очок в особистому заліку та й форма Red Bull даються взнаки і на котируваннях: 1,25 – що титул дістанеться Себастіану та 4,00 – Фернандо. А от щодо самої гонки, то тут хоч і знову фаворитом є Феттель, але його перевага не виглядає надто переконливої – 2,25; слідом ідуть Хемілтон – 4,00; Алонсо – 6,50; Веббер – 10,00; Баттон – 12,00; а от переможець гонки в Абу-Дабі, Ряйкконен має тільки – 17,00.

Вже в неділю Red Bull найімовірніше здобуде свій третій Кубок конструкторів, стати достроково чемпіоном має шанси і Феттель, але для цього треба щоб у Алонсо виникли серйозні проблеми і він програв 15 очок за результатом гонки. Не менш цікавою та запеклою обіцяє бути боротьба Sauber з Mercedes за п’яте місце в Кубку – відставання не критичне, а результати німців на останніх етапах промовисто говорять, що швейцарській команді цілком до снаги набрати на 13 очок більше за два останніх в сезоні етапи. Аналогічним чином і навіть по-своєму більш драматично ведеться боротьба за 10-те місце між Marussia і Caterham – ціна питання більше 10 млн. призових, що для обох команд є дуже пристойним бонусом. Зрештою останні два Гран Прі – це й шанси для декого з пілотів вибороти право на продовження кар’єри гонщика Ф1. Тож залишається вірити що недільного вечора буде по-справжньому цікаво.

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

 

Гран Прі США, Остін, Автодром Америк (Circuit of the Americas), 16-18 листопада, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

5,513 км

56

308, 405 км


Перша практика 17:00 – п’ятниця 16 листопада

Друга практика 21:00 – п’ятниця 16 листопада

Третя практика 17:00 – субота 17 листопада

Кваліфікація 20:00 – субота 17 листопада

Гонка 21:00 – неділя 18 листопада (пряма трансляція на каналі МЕГА)

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 00:28 17
Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ

Украинский вратарь совершил наибольшее количество сейвов в одном матче

Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти
Футбол | 18 апреля 2024, 07:15 1
Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти

Карло прокомментировал победу «Реала» в ответном матче 1/4 финала Лиги чемпионов

Комментарии 9
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
mocca76
Спасибо за инфу
justhateme
Что-то Себ пока что всех в ноль дрючит)
alexsanju
Спасибо за ссылку!!! Круто все снято на 5+!!!! сама же гонка должна быть интересной.... и не предсказуемой!!!! думаю Фетель!!!
alexsanju
Видео шикарно сделано!! Спасибо за ССЫЛКУ!!!! Думаю в штатах все шикарно пройдет!!!!!
Hassassin
Якщо я правильно зрозумів, то питання стосується фотки, що в заголовку.
Це фото зроблено під час будівництва автодрому - приблизно рік тому Ред Булл приїхали на трасу, що являла собою суцільний офф-роад (пісок, місцями гравій). Обриси самої траси та її рельєф вже були готові і ДіСі, сівши за кермо РБР проїхав коло майбутньою трасою. Все як завжди знімалося для майбутніх маркетингових цілей "биків"...
Тут повна версія:
http://www.youtube.com/watch?v=6Mthr9KP_nw
mocca76
А откуда фото на главной?
VLADLeoN
Ну что ж господа делаем ставки?
Я думаю квалу Себ или Хем.У Феррари авто слабо едет посравнению с РБ или Маками
CubiQ
Конфигурация трассы довольно-таки интересная, ещё и против часовой стрелки. Но вот будет ли она интересной в обгонном плане и плане борьбы? Будем посмотреть.
arpiua
ставим на Алонсо!