Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Плавание
|
1464
0

”Уперше тренувався в душовій”

Андрій Сердінов гадає, що світове плавання переживає кризу

”Уперше тренувався в душовій”

23-річний Андрій Сердінов завоював три нагороди — золоту, срібну та бронзову — на недавньому чемпіонаті Європи з плавання. З чемпіонатів світу він двічі привозив бронзові нагороди. Завоював ”бронзу” і на останній Олімпіаді.

 

Чому ви обрали плавання?

— Батьки змусили. У дитинстві я впав з дерева, забив спину. Лікарі поставили невтішний діагноз — сколіоз (викривлення хребта. — ”ГПУ”). І порекомендували пройти курс лікувальної гімнастики і зайнятися плаванням. У воді навантаження на хребет зменшується, і він вирівнюється.

Плавати одразу сподобалося?

— Ні. Ми з братом часто замість тренувань тікали в сусідній парк. Там ми гуляли, а ввечері, коли поверталися додому, стрімголов мчали до ванної і мочили в ній свої плавки. Моє перше тренування взагалі пройшло у душовій. Я та брат перевдяглися у роздягальні, трохи постояли під душем і зайшли до басейну. Не впізнали свого тренера і вернулися назад. Постояли у душовій ще півгодини і знову вийшли. Потім повернулися. І так ходили туди-сюди до кінця тренування. А отримувати задоволення від тренування почав тоді, коли мене перевели до спецкласу.

На дистанції 100 метрів батерфляєм у вас немає конкурентів серед європейських спортсменів.

— Зате на Олімпіаді постійно програю американцям Фелпсу та Крокеру. Фелпс — мегазірка світового плавання. Хлопець феноменально відчуває воду. Але, на мій погляд, домінування Фелпса свідчить про кризу жанру в плаванні. На багатьох дистанціях немає яскравого  лідера. Щільність результатів висока, але плавають спортсмени повільно.

Вашого партнера по збірній Олександра Волинця пограбували. Що то за історія?

— Волинець із дружиною були на зборах у Ялті. Поки відпочивали, у їхню тернопільську квартиру забралися злодії. Винесли все: гроші, коштовності, меблі та техніку. У Волинця склалося враження, що грабіжники якийсь час мешкали у нього.

Такі випадки часто бувають у плавців?

— Щоб ”виставляли” житло — ні. А от олімпійського чемпіона росіянина Панкратова ”обчистили” прямо на Олімпіаді-1992 у Барселоні. В олімпійському селищі. Залізли в кімнату, де Панкратов мешкав, і винесли три тисячі доларів. Значна сума на той час. Обікрали Панкратова саме перед фінальним запливом на 200 метрів. Фінішував він тоді п’ятим, хоча перед стартом вважався фаворитом.

Які призові маєте на етапах Кубка світу?

— За перемогу — 1500 доларів, за друге місце — 1000, за третє — 500 доларів. Але ми з цих гонорарів платимо податки. У Росії, наприклад, знімають 30 відсотків, у Кореї — 27, Німеччині — 25, Швеції — 15. На руки ж отримуємо долари або євро. Бувають і винятки. Торік у Москві розплачувалися російськими рублями.

Світовий рекорд заохочують?

— Тут постійної цифри немає. Загальний призовий фонд на рекорди — 40 тисяч доларів. Цю суму ділять на кількість установлених упродовж турніру рекордів.

Правда, що ви дружите з легендарним росіянином Олександром Поповим?

— Так. Коли бачимося, обов’язково спілкуємося. Попов — легенда плавання, за сім років не зазнав на доріжці жодної поразки. Він невдало виступив на останній Олімпіаді в Афінах, але після цих змагань охочих сфотографуватися з Поповим було море. Серед них навіть такі зірки, як Іан Торп та Майкл Фелпс.

Попов пішов, і закінчилася ціла епоха. На чемпіонаті Європи-2000 у Гельсінкі, куди Попов не приїхав, трибуни були майже порожніми. А вже через три роки на чемпіонаті світу у Барселоні 12-тисячна арена була заповнена вщерть. Думаю, для підвищення глядацького інтересу треба виключити з програми дистанції на 400, 800 та 1500 метрів. Адже змагання на коротші дистанції значно видовищніші для глядачів, які не вельми розбираються у плаванні. Вони приходять просто подивитися на боротьбу атлетів.

1982, 17 листопада — народився у Луганську
2003, 2005 — бронзовий призер чемпіонатів світу
2003 — встановив рекорд Європи на стометрівці батерфляєм
2004 — бронзовий призер Олімпіади
Заслужений майстер спорту. Неодружений, зустрічається з віце-чемпіонкою Європи Іриною Амшенніковою

"Газета по-українськи"

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Легендарный Касильяс поздравил Реал с победой над Ман Сити и отметил Лунина
Футбол | 18 апреля 2024, 08:22 2
Легендарный Касильяс поздравил Реал с победой над Ман Сити и отметил Лунина

Икер опубликовал пост в своем Twitter, мадридский клуб выбил «горожан» из ЛЧ

Рассматривает ли Лунин уход из Реала после игры с Ман Сити? Известны детали
Футбол | 18 апреля 2024, 13:54 2
Рассматривает ли Лунин уход из Реала после игры с Ман Сити? Известны детали

Украинский вратарь думает только о «королевском клубе»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.