Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 03 октября 2012, 13:49
1973
0

Юрий БЕНЬО: «Костову нужны зимние сборы»

Бывший игрок «Карпат» проанализировал прошедшую игру с «Арсеналом»

| Обновлено 03 октября 2012, 13:49
1973
0
Юрий БЕНЬО: «Костову нужны зимние сборы»

На недільному матчі у Львові за грою обох команд спостерігав колишній гравець «Карпат» та «Арсенала» Юрій Беньо. Після поєдинку він погодився проаналізувати гру, поділитися враженнями про дебюти молодих карпатівців і спрогнозувати, що ж чекає «зелено-білих» у майбутньому.

– Пане Юрію, чи виправдав матч ваші сподівання?

 – Чесно кажучи, ні. Я сподівався на більш видовищний матч, в якому було б більше голів та боротьби. А у першому таймі ми бачили здебільшого академічний футбол, на жаль, особливо від «Карпат».

– Ви пограли за обидві команди. Кому більше симпатизували?

 – Тут іншого варіанту бути не може. Однозначно, я підтримував «Карпати».

– Багатьох уболівальників здивував вихід Олега Білого у стартовому складі...

 – У принципі, мене також здивувало таке рішення Ніколая Костова. Для Білого це була перша гра в основі. І тут уже як вдасться – або «попав» на емоціях, або ні. В кінці гри видно було, що хлопець втомився і функціонально йому важко, хоча до атаки він майже не підключався. Але в таких ситуаціях, коли ти дебютуєш і тебе переповнюють внутрішні переживання, без помилок просто не може бути. Але давайте подивимося на результат – з його помилки гол не забили, а це вже для нього особистий плюс. Так, у кількох епізодах він губив зону, тут уже Богатінов страхував і виручав.

– Фішкою Леоніда Кучука є вміння вивчати і розбирати своїх суперників. Чи побачили ви руку тренера в цьому матчі?

 – За роботу тренера говорить результат, що його показує команда. Минулого чемпіонату «Арсенал» здобув право грати в єврокубках, зараз також веде боротьбу за високі місця. Зі сторони видно, що його команда дійсно дуже дисциплінована. Усі гравці знають, куди бігти і що робити. Особливо це помітно під час переходу від оборони до атаки. «Арсенал» мені дуже сподобався, особливо їхня передня лінія. Зараз так грають усі сучасні команди. Кучук виставив чотирьох атакувальних гравців, але вони не трималися свого місця, а постійно мінялися позиціями. Однак коли треба було оборонятися, вся команда відходила в захист дуже компактно. Поки «Карпати» тримали м’яча на одному фланзі, кияни вже встигли закрити інший. Господарям доводилося грати верхом, за рахунок довгих передач, а це, як правило, мало коли дає результат. Можна було розраховувати і на індивідуальні дії. Якщо про перший тайм говорити, коли в «Карпат» мало що вдавалося в атаці, то звернув увагу на себе Штіліч, який міг заробити пенальті, але суддя вирішив, що була симуляція. І ще в одному моменті Худоб’як добре зіграв індивідуально, але йому не дали пробити. Словом, в «Арсеналі» рука тренера помітна. Команда грала швидко, з підтримкою. А такої гри «Карпатам» якраз і не вистачало. Шацьких чи Гоменюк, отримавши м’яча, коли стояли спиною до воріт, вже мали зліва та справа підтримку, з’явилась можливість продовжити атаку. У «Карпат» так не було. Коли Гладкий вийшов, то вже він почав вперед відкриватися, а йому допомагали Кополовець і Пучковський. А це вже інша гра. До перерви цього не було.

– То чому ж в «Карпат» не вдався перший тайм?

 – «Арсенал» дуже зіграний. Там виступають сильні і класні виконавці. Особливо в середній лінії. «Карпати» у першому таймі програли середину поля. А кияни швидше переходили від оборони в атаку і перекривали всі зони. «Зелено-білі» довго намагалися знайти «дірку» в обороні, але через повільний розіграш м’яча не змогли цього зробити. По центру пройти було нереально, тому й доводилося переводити м’яча на половину поля суперника за рахунок довгих передач, в боротьбу. А там вміло працювали оборонці і знімали м’ячі. Карпатівці не встигали підстрахувати партнерів. Ось і вся причина. А у другому таймі вже багато чого змінилося, зокрема, за рахунок проведених замін. Кополовець і Пучковський підсилили гру, хоч і помилялися у доволі простих ситуаціях. Але вони додали в швидкості – і «Арсеналу» стало значно складніше. Також треба відзначити те, що Худоб’як відійшов на позицію опорника, просив м’яча в захисників і йшов у напад. Вже було легше пройти по центру й продовжити атаку. Активно заграв і Штіліч – тому «Карпатам» вдалося переломити хід матчу.

– Кого б ви виокремили у складі обох команд?

 – Якщо про «Карпати» говорити, то відзначу другий тайм у виконанні Худоб’яка. Він виконав великий об’єм чорнової роботи, дуже багато працював. Тут проявилися його лідерські якості. Звичайно, Богатінова не можна не згадати. І після забитого гола відзначу Балажіца. У першому таймі він діяв якось невпевнено, загалом, уся оборона помітно нервувала. А після гола він почав грати спокійно, так, як і має діяти центральний захисник, виграв багато боротьби. В «Арсеналі», як я вже казав, мені вся команда сподобалася. Але виокремлю Кобахідзе – гравця з неординарною технікою і швидкістю. Максим Шацьких також провів добрий матч, особливо небезпечними були його подачі зі стандартів. Добре для «Карпат», що минулося, бо м’яч двічі прокотився по лінії воріт, але ніхто його не добив. Зате він віддав результативну передачу. Ще відзначу Валяєва і його дії у центрі поля.

– Уболівальники «Карпат» визнали Богатінова кращим гравцем матчу. Він переміг з грандіозним відривом. Погод-жуєтеся з ними?

 – Так, він виручав. Коли Адійя опинився перед ним, то мав забивати, але як Богатінов примудрився відбити м’яча ногою, я не знаю. Не часто такі сейви можна побачити. Ще він потягнув кілька м’ячів, зокрема, коли в ближній кут били. У другому таймі «Карпати» зіграли добре, а в першому нервували.

– На ваш погляд, про що говорить те, що Ніколай Костов ледь не щоматчу ставить в основу дебютанта? Таким чином він хоче «подражнити» старожилів, показати їм, що на колишні заслуги уваги не звертатиме, чи все ж бачить в молодих хлопцях перспективу і потенціал?

 – Важко оцінку дати зі стовідсотковою впевненістю. Щоб відповісти, треба перебувати в середині команди. Тренер бачить, хто зараз краще готовий до гри, хто як до неї підходить. Те, що він дає шанс молоді, – безперечний позитив, і я двома руками йому аплодую за це. Бо коли ж вони будуть грати? З іншого боку, зараз в «Карпат» кожна гра на вагу золота. Треба набирати очки. Якби «зелено-білі» мали їх більше, були, скажімо, на 10-у місці, то молодь було б легше вводити. Думаю, Костов ставить молодь не від хорошого життя. Очевидно, є певні проблеми на деяких позиціях. Але те, що він їх ставить, – це добре. Деякі тренери підводять молодих поступово, так легше досвіду набиратися. Коли команда виграє 2:0 чи 3:0, тоді випускаючи дебютанта, йому буде спокійніше психологічно. А в матчах, де висока напруга, де ціна помилки може закінчитися поразкою, стартувати дуже важко. Я впевнений, що якби в тренера був під рукою досвідчений виконавець, то він би і грав. Старші футболісти психологічно стійкіші. А молодий хлопець переживає за дебют, боїться підвести команду. Цікаво, що в таких моментах якраз вони найбільше і помиляються. Зважте ще й на те, що зараз в «Карпат» нема стабільного складу. Тренер шукає, експериментує. Нещодавно була пауза в чемпіонаті, тож Костов міг більше вивчити можливості своїх гравців і подивитися їх у дії в товариському матчі проти «Волині». Раніше справа грав Озарків, також молодий гравець, причому діяв він непогано. Зараз Костов поставив Білого.

– Справді, деякі тренери вводять молодь поступово. А Ніколай Костов належить до тих спеціалістів, які можуть кинути юнака під танки, щоб він навіть не встиг злякатися. З вами, здається, було так само...

 – Справді, мене також кинули під танки. Було це у матчі проти «Дніпра» на виїзді. Їх тоді тренував В’ячеслав Грозний, команда йшла на другому місці і виступала дуже серйозно. Перед грою, години за три до початку, Мирон Маркевич сказав мені, що я гратиму. Тоді у нас також були кадрові проблеми. А я думав, що може, на заміну вийду. І просто не встиг злякатися. Тоді мені пощастило, я зіграв добре. На тих емоціях показав хорошу гру. Багато залежить від самого гравця, від його впевненості. Буває, що помилиться раз, другий і вже ноги трясуться. Є такі флегмати, які дебютують, а на обличчі впевненість, ніби він вже сотню матчів провів. Тут і від тренера багато залежить. Скаже гравцю за добу до матчу. То він не спить вночі, переживає. На дебют впливає багато факторів. Нема такого рецепту, за яким можна було б підпускати молодих гравців до основи. Якби був, то зірки у нас росли б як гриби після дощу. А ще не забувайте про мікроклімат. Якщо молодий помилиться, то старший партнер його заспокоїть, підтримає. Так вже легше психологічно.

– Наостанок скажіть, скільки часу треба Костову, щоб вивести команду на рівень?

 – Він прийняв команду, коли чемпіонат вже розпочався. Це було перед грою з «Таврією». Він не готував її до сезону, не проводив комплектації. Лише зараз вивчає, хто на що здатний. Йому потрібні зимові збори, щоб зі всім розібратися, провести товариські матчі, награти схеми, заготовки. Зараз йому важко. На команду тисне результат. А є обмеження у часі та виборі. Нема поки у «Карпатах» 20 рівноцінних гравців, нема поки з кого особливо вибирати. Тому треба зимових зборів.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

7 украинцев – лучших бомбардиров зарубежных чемпионатов
Футбол | 16 мая 2024, 13:28 12
7 украинцев – лучших бомбардиров зарубежных чемпионатов

Блогер Sport.ua Алексей Рыжков – о голевых достижениях наших соотечественников за пределами родины

ВИДЕО. Динамо готовится к матчу с Кривбассом. Супряга – индивидуально
Футбол | 17 мая 2024, 06:11 2
ВИДЕО. Динамо готовится к матчу с Кривбассом. Супряга – индивидуально

Команды уже гарантировали себе окончательные 2-е и 3-е места в таблице

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.