Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
6269
34

Формула 1: Наперегонки под светом фонарей

Анонс предстоящего Гран При Сингапура Формулы 1 на Sport.ua

Формула 1: Наперегонки под светом фонарей

Формула 1 переїхала до Азії і… потрапила на екрани українського телебачення (але про це пізніше). Після розвеселих і видовищних уїк-ендів у Спа і Монці Великий цирк перебрався до ділового Сінгапура, де вже вп’яте відбудеться єдина в календарі повністю нічна гонка.

Звісно організатори Гран Прі хотіли слави як у Монако, але на відміну від своїх іспанських колег розуміли, що для цього необхідно зробити щось зовсім неординарне. Рішення проблеми було знайдено у проведенні гонки о восьмій вечора за місцевим часом, коли вулиці міста накриває ніч, а гоночну трасу освітлюють тисячі прожекторів. Перевершити перлину Середземномор’я все-одно майже неможливо, але в Сінгапурі з поставленим завданням впоралися добре. Незвична картинка, незвичний розпорядок дня для учасників у поєднанні з не самим простим кліматом перетворюють уїк-енд для пілотів на справжнє випробування.

Цілком очікувано, що ця міська траса цілком відповідає загальним уявленням про такі види трас – вона є однією з найповільніших в календарі (тільки в Монако середня швидкість на колі є повільнішою ніж тут), будь-яка помилка загрожує майже неминучим контактом з відбійниками, до того ж гонка тут триває практично дві години, випробовуючи фізичний стан гонщика та його концентрацію.

Кільце складається переважно з повільних поворотів, а швидкісним є тільки 6-й, довга пряма також тільки одна (саме на ній і знаходиться єдиний швидкісний поворот, який машини проїжджають на швидкості 280 км/год). Така конфігурація траси вимагає високої притискної сили, яку можна порівняти з налаштуваннями у Валенсії та Угорщині. Якщо двигуни після Бельгії з Італією отримають певний відпочинок, то дуже високе навантаження чекає на гальма. І справа тут полягає в тому, що на 16 серйозних зон гальмування припадає мало прямих, на яких гальма могли б охолонути. Максимальна швидкість болідів без використання DRS сягає 290 км/год., а з DRS – 305 км/год. Окремою проблемою для гонщиків на міських трасах завжди є обгони, які в Сінгапурі можна здійснити насамперед у 7-му повороті, а також у 1-му, 14-му і зрідка 8-му. Під час гонки використовувати DRS можна буде так само як і минулого року тільки на одному відрізку між 5-м і 7-поворотами, в той час як лінія виміру відставання буде знаходитися в 4-му повороті.

Компанія Pirelli привезла до Сінгапура свою найм’якішу комбінацію гуми – Soft і SuperSoft, цього року такий вибір італійці вже робили в Монако і Канаді. Пол Хембрі каже: «Мені подобається Гран Прі Сінгапура: зазвичай це цікаве нічне видовище, яке супроводжується відмінною атмосферою, але є й труднощі, пов’язані з гумою. Гонка відбувається під світлом прожекторів, а командам доводиться присвячувати багато часу на розробку тактики, бо стан траси змінюється не так, як під час звичайного гоночного уїк-енду. Одним з факторів, який може втрутитися в розвиток подій на трасі – це автомобіль безпеки. Це значить, що командам треба придумати достатньо гнучку та ефективну тактику, яка може дозволити їм максимально швидко використати той час, коли на трасі знаходиться сейфті-кар».

Погода в Сінгапурі завжди передбачає можливість опадів, але за 4 попередні роки під час гонки на трасу не впало жодної краплі. На цей раз прогноз погоди обіцяє високу імовірність дощів протягом усіх трьох днів вдень, але на час проведення кваліфікації та гонки така імовірність зменшується. Температура повітря становитиме близько +29С – все в рамках минулих років.

Букмекери, насамперед, ставлять на McLaren і Алонсо, коефіцієнти на перемогу Льюіса – 3,25; Фернандо – 5,00; Дженсона – 6,50; далі в лінії розташувалися: Феттель – 7,00; Ряйкконен – 9,00; Веббер – 15,00 і Грожан – 17,00. Малореальними на думку букмекерів є шанси Переса – 29,00; Масси – 34,00; Росберга і Шумахера – по 41,00.

Цікаво, що серед команд жодна тут ще не перемагала двічі, а от серед пілотів дві перемоги має Алонсо, який переміг з Renault у 2008-му та Ferrari у 2010-му. По одній перемозі мають Хемілтон (2009) і Феттель (2011). Тож цього разу у нас висока імовірність того, що вперше одна з команд зможе тріумфувати тут вдруге.

На тактику команд безумовно може вплинути поява машини безпеки, яка є неодмінним атрибутом Гран Прі Сінгапура усіх попередніх років. Срібний Mercedes виїжджав на трасу 6 разів за 4 гонки. Якщо врахувати, що кожного разу Бернд Майландер проїжджає по 3-5 кіл, це суттєво може допомогти тим пілотам, які обрали тактику меншої кількості піт-стопів.

Якщо оцінювати шанси пілотів зараз, то звісно саме дует пілотів McLaren виглядає головним претендентом на перемогу, але орієнтуватися на виступи в Спа і Монці не варто, бо характеристики Сінгапура і близько не схожі на швидкісні європейські траси, але в Угорщині, де автодром все ж таки повільний переміг Льюіс, тому не варто буде дивуватися черговому можливому тріумфу британців. Зрештою, Баттон не приховує, що мета команди – старт з першого ряду. Особливу увагу слід приділити і Ряйкконену з Алонсо, адже Lotus на повільних трасах виглядав досить переконливо, а сам Кімі був другим у Валенсії та Будапешті, в той час як Фернандо переконливо виглядає практично весь сезон.

Окремим відкритим питанням є фактор техніки, особливо у світлі технічних проблем у Монці на машинах Баттона і Феттеля. В McLaren хоч і не одразу, але все ж таки знайшли причину виходу з ладу паливного насосу і тепер команда переконана, що більше таких прикрих сходів не буде. Значно напруженішою є ситуація для клієнтів Renault, оскільки Ремі Таффен керівник гоночного підрозділу Renault Sport повідомив, що його спеціалістам поки що так і не вдалося встановити причини відмов генераторів на двигунах їх клієнтів. Сьогодні пілоти Red Bull будуть випробовувати нову версію генератора, але в суботу-неділю повернуться до старої. Та якщо у когось із клієнтів французів у п’ятницю знову виникнуть проблеми саме з генератором, то «бики» можливо протягом усього уїк-енду будуть їздити з модифікованим агрегатом. Що стосується решти команд, які використовують мотори Renault, то вони отримають нові генератори на наступному Гран Прі в Японії.

А найприємнішою новиною для українських вболівальників перед початком уїк-енду в Сінгапурі звісно має стати повернення Формули 1 на екрани телебачення! Останню третину сезону в форматі «тільки гонка» буде показувати канал МЕГА, який підписав контракт на показ Ф1 до кінця 2014-го.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

 

Гран-прі Сінгапура, Маріна Бей, 21-23 вересня, п’ятниця – неділя

 

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,073 км

61

309,316 км

кваліфікація: 1'44.381  (2011, Себастіан Феттель)

гонка: 1'47.976 (2010, Фернандо Алонсо)

Перша практика 13:00 – п’ятниця 21 вересня

Друга практика 16:30 – п’ятниця 21 вересня

Третя практика 13:00 – субота 22 вересня

Кваліфікація 16:00 – субота 22 вересня

Гонка 15:00 – неділя 23 вересня (пряма трансляція на телеканалі МЕГА)

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

WRC. Рованперя и Халттунен выиграли Сафари Ралли в Кении
Авто/мото | 17 апреля 2024, 23:26 0
WRC. Рованперя и Халттунен выиграли Сафари Ралли в Кении

Завершился третий этап чемпионата мира по ралли 2024

Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»
Футбол | 19 апреля 2024, 08:45 5
Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»

Экс-форвард «Челси» выступил в защиту украинца

Комментарии 34
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
OM27
Поехали!..
CubiQ
Трансляции не поделены. Скай показывает всё, но он платный. ББС показывает только некоторые, но он бесплатный. Кроме Сингапура будет Южная Корея, Абу-Даби и Бразилия.
CubiQ
Сингапур ББС тоже будет показывать.
Hassassin
Хм... Мені здавалося, що я його і на Скай бачив цього року. Хоча в Англії цьогоріч трансляції поділені між Скай і ББС. Сільверстоун точно пам'ятаю був на ББС і там був точно ДіСі.
korradokattani
Траснляция квалификации будет на телеканале Россия 2 в 15.50 http://bit. ly/UgZ1do
CubiQ
Да ладно, так уж и постоянно. Давно такого не замечал.
А насчёт второго, бывает иногда, но не критично.
В основном очень умный и интересный комментатор.
jimmi1986
удивил и приятно!
только толку от этого? ушатали "мегаспорт", хотели сделать что-то типа общеобразовательного канала (дискавери или нешнлджеографик) - не вышло! начали добавлять второсортные сериалы - тоше пшик! потом добавили покер (ну хоть за это спасибо)! потом сериалы по лучше - лютер, декстер! теперь ф1!
такое чувство, что руководство канала идиоты и не могут опредилиться с направлением!
пусть сделают нормальный канал. либо сериалы (нормальные зарыбежные), либо общеобраз. программы (не 2х, 3х годичной давности)!
dimmik2008
наконец-то Ф1 не через интернет с комментариями на английском или арабском!
Дьявол
Он постоянно путает пилотов и машины... А за своими умозаключениями забывает о том, что происходит на трассе...
CubiQ
Култхард, кстати, на ББС работает
Берни всегда бабла мало, перевёл британцев на платный Скай... Итальянцы вроде туда же собираются.
lvurgaft
Да,Макларены сейчас на подъеме,и концовка сезона скорее всего будет их.Но У Алонсо есть возможность удержать первое место,а для этого надо не тольк о третьи места занимать,но и выигрывать.В Сингапуре отличный шанс будет,Алонсо хорошо ездит здесь,да и на того же типа трассе в Венгрии он очень неплохо выглядел.
CubiQ
А чем это Попов напрягает?
Chupakabra86
За трансляцию спасибо. Соскучился за коментарием Макса, Попов реально напрягает.
Жаль только что не по К1, как раньше, ведь всё-таки К1 канал подоступнее будет. Если не ошибаюсь они оба пренадлежат медиагрупе "Интера"
ManUtd
канал МЕГА удивил... жаль квалификацию транслировать не будут... ну и за гонку - большой респект!!!
SeM077
УРА таки можна буде подивитися Формулу по телевізору
Hassassin
Алюзії, алюзії...
Ну в 2013 не буде, а буде в 2014 замість Барси...
Дві гонки в Німеччині - мрія, не більше. Наступного року 2 етапи заплановано в Штатах. Берні взявся доїти американців.
Hassassin
По-перше, про це написано було в тексті:
"Останню третину сезону в форматі «тільки гонка» буде показувати"
Якщо слова "тільки гонка" можна інтерпретувати інакше, мені важко щось додати.
По-друге, в нашій країні ніхто не хоче витрачати гроші просто так, як альтруїзм. ТБ хоче заробляти, а Ф1 наскільки мені відомо ніколи в Україні не була прибутковим проектом.
По-третє, в нашій країні є чимало людей для яких ТБ-трансляції залишаються мало не єдиним джерелом отримання картинки, тому в даній ситуації для цих людей такий варіант дуже і дуже приємний. Не все треба міряти по собі...
Хоча я вже звик до голосів Брандла, Култхарда і ко. які ведуть трансляцію на СкайСпортс, та все одно дуже радий поверненню Ф1 на українське ТБ.
CubiQ
Тогда уж "на відміну від своїх іспанських коллег з Валенсії", а то получается, что испанские коллеги из Монако
И слава богу, что её не будет. Идеально было бы отдать ГП Европы обратно Нюрбургрингу.
Hassassin
А до того, що у Валенсії таку саму мету ставили - стати "другим Монако".
Натомість у попередній версії календаря-2013 етапу у Валенсії немає... (Хоча тепер іспанські гонки будуть чергуватися як в Німеччині)
Дьявол
Мне тоже))) Ну да пофиг - будем жить сегодняшним днем!)))