Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 09 сентября 2012, 19:58
8252
49

Гран При Италии: победа Хэмилтона за явным преимуществом

Феноменальный Перес и суперстабильный Алонсо дополнили подиум + ФОТО

| Обновлено 09 сентября 2012, 19:58
8252
49
Гран При Италии: победа Хэмилтона за явным преимуществом

З приходом осені в Формулі 1 змінилася одна літня тенденція – п’ятничні практики перестали проходити під дощем, і команди вперше за пару місяців отримали можливість провести повноцінні тести для своїх новинок.

В McLaren дуже добре справилися з поставленою задачею і зуміли підтвердити свою велику перевагу над конкурентами на супер-швидкісній трасі Монци. В кваліфікації між британськими пілотами й Алонсо точилася запекла боротьба, особливо добре виглядав іспанець, який по суті був єдиним пілотом здатним реально завадити Льюісу з Дженсоном окупувати перший ряд стартового поля, але в Q3 на боліді Фернандо зламався стабілізатор поперечної стабільності. Завадити команді з Уокінга більше не було кому і поул на італійській трасі цілком очікувано розіграли Хемілтон і Баттон – повторити досягнення тижневої давнини чемпіону 2009-го не вдалося, але з огляду на боротьбу за титул команда навряд чи залишилася невдоволеною порядком старту своїх пілотів. Ситуація виглядала так, що команді світив дубль, звісно якщо пілоти зможуть уникнути аварії або технічних проблем.

Свої кваліфікаційні позиції втратили Мальдонадо за подвійний штраф, зароблений ще в Спа, і Ді Реста (шотландець кваліфікувався 4-м, що стало його найкращим в кар’єрі результатом) – за заміну коробки передач.

Перед початком уїк-енду в Pirelli  казали про найбільш імовірну тактику двох піт-стопів, але вже у п’ятницю ввечері казали, що тепер очікують на одну зупинку пілотів у боксах, тож до останнього не було ясно яку тактику оберуть команди. Для багатьох команд проведення зайвого піт-стопу є великою розкішшю, бо піт-лейн в Монці довгий (значить довго доведеться їхати з обмеженням швидкості), а швидкість болідів на трасі не просто висока, а найвища в сучасній Формулі 1, тож компенсувати час, втрачений на додаткову зупинку в боксах, завдання дуже непросте. Наприклад, Росс Брон за 10 хвилин до початку гонки в ефірі Sky Sports, усміхаючись, сказав, що час покаже який з двох варіантів обере його команда.

Для свого першого гоночного відрізка абсолютна більшість пілотів обрала м’якішу гуму Medium, але Перес, Д’Амброзіо, Хюлькенберг і Мальдонадо стартували на Hard.

Як не дивно, але чи то спрацював ефект відсутності Грожана, чи то жорстке покарання француза так вплинуло на інших пілотів, але старт гонки пройшов без жодного вагомого інциденту (маленький контакт був між машинами Переса і Веббера), і всі 24 боліда без жодних пошкоджень подолали перше коло.

Старт спокійно і напрочуд упевнено виграв Льюіс, а от Дженсон свою другу позицію програв Феліпе Массі – бразилець на гальмуванні перед першим поворотом навіть на якусь мить був попереду машини Хемілтона, але Ferrari займала гіршу позицію. Провалив старт Росберг, який з 6-го місця опустився на 11-те. Дві позиції відіграв Кобаясі й цілих чотири Алонсо. Баттон намагався контратакувати Феліпе, але нічого не вийшло й англієць надовго став дослідником задньої частини червоного боліду.

В принципі на цьому для Хемілтона гонка перетворилася на цікавий, приємний, але все-одно напружений заїзд під час якого від британця вимагалося не заснути за кермом і довести болід до перемоги, що блискуче почав втілювати у життя чемпіон 2008-го. Спочатку Льюіс від’їхав на таку відстань, щоб Масса не мав можливості використовувати DRS, але поступово відрив між першими двома машинами збільшувався.

На відміну від минулорічної гонки швидкість болідів Mercedes на прямих не стала недосяжною для конкурентів і Міхаеля Шумахера хоч і в боротьбі, але зуміли випередити пілоти, для яких кожне очко на вагу титулу. На 4-му колі німця обігнав Феттель, а на 7-му Алонсо.

Несподіваний для себе політ, хоча і дуже короткий здійснив Жан-Ерік Вернь на початку дев’ятого кола – в момент початку гальмування перед першим поворотом машину француза розвернуло спочатку на 90о, потім на всі 180о, при цьому болід підстрибнув на лежачому поліцейському, який там знаходиться для любителів зрізати першу шикану, й остаточно завмер. Цілковито неприємна відмова гальм і з біллю в спині та голові Жан-Ерік повернувся в бокси.

В цей час дуель, яка кілька разів протягом минулої гонки тішила очі багатьох людей, розгорталася знову. Це Кімі Ряйкконен наздогнав Шумахера і намагався пресингувати його. Шкода, але довгим це протистояння не вийшло, бо лютому пожирачеві гуми W03 був саме час отримати чергову порцію свіжих шин. На цьому стало абсолютно очевидним, що Міхаель і Ніко їдуть з тактикою двох піт-стопів. Росберг заїхав на 15-му, а Шумахер на 16-му колах.

Раптове і незвичайне пожвавлення в боксах Ferrari викликало чимало запитань, адже і Масса, і Алонсо за шинами не збиралися, їх гоночний темп не падав, і взагалі нічого не показувало про будь-які проблеми у «червоних». Занепокоєння в стані Скудерії було викликано тим, що припинився зворотній зв’язок з боліду Феліпе – телеметрія в бокси не надходила і команда за сучасними мірками просто «осліпла».

Тим часом Баттон активізувався, наздогнав і обігнав бразильця на 19-му колі. Масса одразу ж поїхав у бокси за свіжою гумою. На 21-му витку дистанції до механіків заїхали Феттель, Алонсо і Кобаясі, причому на виїзді з боксів ледь не розгорілася серйозна дуель між дворазовими чемпіонами, але Себастіан зумів захистити власну позицію від зазіхань Фернандо.

Серед лідерів гонки останніми на піт-лейн з’явилися Баттон (на 23-му колі) і Хемілтон (на 24-му). Британець залишився б лідером гонки і надалі, якби не Серхіо Перес зі своєю дзеркальною тактикою – нагадаємо, що мексиканець стартував на жорстких шинах.

Досить цікавим видався відрізок гонки коли пілоти провідних команд після своїх піт-стопів наздоганяли і обганяли гонщиків, які вирішили затягнути час своїх зупинок. Так, наприклад, за половину 22-го кола Даніеля Ріккардо пройшли Масса, Феттель і Алонсо.

Найскладніше в цей час було Себастіану, взятому в облогу двома Ferrari. І якщо Феліпе намагався не підпускати німця до себе, то Фернандо дуже активно взяв розхитувати оборону одного з головних конкурентів в чемпіонаті. Для початку на 26-му колі іспанець спробував здійснити обгін на гальмуванні перед першим поворотом – невдало, потім в правому повороті Curva Grande червоний болід вискакує на оперативний простір по зовнішньому радіусу, але Себастіан блокує цю спробу, витісняючи Алонсо на траву. І це на швидкості близько 290-300 км/год. Залишається поаплодувати Фернандо за те, що зумів «зловити» болід і повернути його на асфальт. Трьома колами пізніше Алонсо таки взяв гору в цій боротьбі, а стюарди виписали Феттелю проїзд через піт-лейн. Разом із локальною перемогою Фернандо в боксах Скудерії був привід і для іншої радості – зв’язок з машиною Масси поновився і вся телеметрія знову стала потрапляти до інженерів.

Серхіо Перес недовго зумів покрасуватися на чолі пелотону, бо  на 29-му колі Хемілтон повернув собі перше місце, а мексиканець вже наступного кола перевзувся у шини Medium. Тепер перед пілотом Sauber стояло завдання прорватися нагору з восьмого місця, але маючи при собі новий комплект більш м’якої гуми.

Гонка упевнено і розмірено йшла до свого логічного завершення: McLaren їхали на дубль, і ніхто не сумнівався що в Ferrari проведуть рокіровку пілотів, аж тут як грім серед ясного неба над королівським парком Монци стався схід Дженсона Баттона. На 34-му колі на прямій перед «Параболікою» машина втратила швидкість, й англійцеві нічого не залишалося робити, як припаркуватися на узбіччі. Віртуальні друге-третє місця діставалися Ferrari на радість місцевим тіфозі, які завжди під зав’язку забивають трибуни автодрому, шалено підтримуючи авто спортивну гордість своєї країни.

Феттель на 35-му колі поїхав відбувати своє покарання, залишивши Алонсо в безпеці, але саме тут Перес почав своє сходження нагору. Молодий мексиканець провів прекрасну дуель з Ряйкконеном на 36-му колі: спочатку Серхіо обігнав Lotus в Roggia, але Кімі зумів повернути позицію в Lesmo, але на наступному витку фін нічого не зміг вдіяти проти значно швидшого опонента. Наступною «жертвою» Чеко мав би стати Шумахер, але пілотам Mercedes потрібна була друга зупинка в боксах, яку Міхаель здійснив на 37-му колі, а Ніко на наступному.

Маючи свіжіші та м’якіші покришки Перес встановлював одне найшвидше коло за іншим, стрімко наздоганяючи пару пілотів Ferrari, які в цей час провели таку очевидну рокіровку. Роб Смедлі намагався по радіо заохотити бразильця більш активно атакувати, але воювати з Серхіо, який без проблем знімав з результату Масси 1,3 -1,6 секунд було просто нереально. Зрештою на 43-му колі мексиканець вийшов на третє місце в гонці і почав швидко наближатися до Алонсо. Звісно в цей час у пам’яті багатьох постали кадри їх боротьби за лідерство в Малайзії, тоді нерви підвели Переса і він задовольнився другим місцем, зараз він знову стрімголов наближався до Фернандо і на 46-му колі на гальмуванні перед Variante Ascari  випередив Ferrari! Залишалося ще 7 кіл, і відставання від Хемілтона було занадто великим – 11,2 сек., хоча Серхіо й продовжував атакувати, скоротивши відстань до Льюіса на 6,9 сек.

Після того як Перес вийшов на друге місце Хемілтону по радіо повідомили не тільки про це, а й попросили підняти темп на кілька десятих, що британець без особливих проблем і зробив, спокійно довівши гонку до логічної перемоги. Пілоти McLaren перемогли вже у третій гонці поспіль, що звісно має сильно непокоїти Red Bull і Ferrari.

Поки лідери розбиралися з тим хто і на якому місці фінішує справжня драма відбулася в Red Bull – на 48-му колі ідучи головною прямою Феттель буквально чує по радіо крик про необхідність негайно зупинитися інакше двигун вибухне. Гонка для Себастіана несподівано закінчилася на узбіччі перед першим поворотом. На 51-му колі машину Марка Веббера розвернуло на виході з Variante Ascari, і хоча австралієць зумів продовжити рух по трасі опустившись на десяте місце, проблеми з болідом виявилися значними – подвійний схід Red Bull за якихось шість кіл до кінця гонки… За час до Сінгапура в Мілтон-Кейнс однозначно буде над чим попрацювати.

Хемілтон втретє в сезоні піднявся на верхівку подіуму, а Перес просто на подіум, Алонсо став третім, знову збільшивши перевагу в особистому заліку – тепер його головним переслідувачем є Льюіс, який програє 37 очок. По суті спарений уїк-енд в Спа і Монці залишив статус-кво між головними претендентами на титул: Алонсо і Хемілтон не отримали очок в Бульгії, а Феттель і Баттон в Італії. Тільки Ряйкконен тримається в групі лідерів за рахунок стабільного фінішу в першій п’ятірці.

В Кубку конструкторів Ferrari випередила Lotus, і якщо Масса зможе і надалі їхати так як в Спа і Монці, то третє місце Скудерія навряд чи втратить. Sauber вперше в історії цієї швейцарської команди «вибила» сотню очок, але звісно, що зупинятися на досягнутому колектив з Хінвіля не буде і спробує нав’язати Mercedes боротьбу за п’яте місце.

Гран Прі Італії вийшов як завжди цікавим, напруженим, дещо нервовим, хоча і трошки передбачуваним якщо говорити про його переможця. Європейська кампанія-2012 на цьому завершилася і за два тижні нас чекає Сінгапур зі своєю неповторною нічною гонкою.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Гран Прі Італії

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Л. Хемілтон

McLaren

1:19:41.221

1

2.

С. Перес

Sauber

+ 4.356

1

3.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 20.594

1

4.

Ф. Масса

Ferrari

+ 29.667

1

5.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 30.881

1

6.

М. Шумахер

Mercedes

+ 31.259

2

7.

Н. Росберг

Mercedes

+ 33.550

2

8.

П. ді Реста

Force India

+ 41.057

1

9.

К. Кобаясі

Sauber

+ 43.898

1

10.

Б. Сенна

Williams

+ 48.144

1

11.

П. Мальдонадо

Williams

+ 48.682

2

12.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

+ 50.316

1

13.

Ж. Д’Амброзіо

Lotus

+ 1:15.861

1

14.

Х. Ковалайнен

Caterham

+ 1 коло

2

15.

В. Петров

Caterham

+ 1 коло

2

16.

Ш. Пік

Marussia

+ 1 коло

2

17.

Т. Глок

Marussia

+ 1 коло

2

18.

П. Де Ла Роса

HRT

+ 1 коло

1

19.

Н. Картікеян

HRT

+ 1 коло

1

20.

М. Веббер

Red Bull

+ 2 кола

2

21.

Н. Хюлькенберг

Force India

+ 3 кола

2

22.

С. Феттель

Red Bull

+ 6 кіл

2

Найшвидше коло гонки: Ніко Росберг (Mercedes) - 1:27.239 (53-тє коло)

Не фінішували:

Дж. Баттон

McLaren

 коло

мех. проблеми

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

8 коло

гальма

Загальний залік після 13-ти етапів:

Особистий залік

1.

Ф. Алонсо

Ferrari

179

2.

Л. Хемілтон

McLaren

142

3.

К. Ряйкконен

Lotus

141

4.

С. Феттель

Red Bull

140

5.

М. Веббер

Red Bull

132

6.

Дж. Баттон

McLaren

101

7.

Н. Росберг

Mercedes

83

8.

Р. Грожан

Lotus

76

9.

С. Перес

Sauber

65

10.

Ф. Масса

Ferrari

47

11.

М. Шумахер

Mercedes

43

12.

К. Кобаясі

Sauber

35

13.

П. ді Реста

Force India

32

14.

Н. Хюлькенберг

Force India

31

15.

П. Мальдонадо

Williams

29

16.

Б. Сенна

Williams

25

17.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

8

18.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

4

Кубок конструкторів

1.

Red Bull Racing

Renault

272

2.

McLaren

Mercedes

243

3.

Scuderia Ferrari

Ferrari

226

4.

Lotus F1 Team

Renault

217

5.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes

126

6.

Sauber F1 Team

Ferrari

100

7.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

63

8.

Williams F1 Team

Renault

54

9.

Toro Rosso

Ferrari

12

 

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 49
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Hassassin
А хіба хтось обговорює титули Алонсо або як вони були здобуті??? Мова йде про довколагоночні якості іспанця. Щоб закрити цю тему - немає жодного Великого пілота, який завжди і всюди був супер-джентельменом. Все ж таки Формула 1 - це піранья-клуб...
В принципі стюарди можуть допустити гонщика, який не потрапив у 107%, якщо під час вільних практик його час попадав у цю норму.
Ето - ачіпятка
chernomorets1974
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
chernomorets1974
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Дьявол
Все спят... Странно... Ладно, и я буду падать...
Дьявол
Кстати, я вот тут заметил, что у Хюлкенберга нет времени в квале... А разве это не означает, что он не попал в 107%? Иль это на усмотрение стюардов?..
Дьявол
Альо, пацанчики! Руки прочь от Алонсо, а то если я начну считать титулы Шуми, завоеванные в борьбе, то получится, что Мишка не более титулованный, чем Нандо и Себ))))
CubiQ
Но всегда домашним ГП Феррари была Имола, а не Монца...
Hassassin
Імола ніколи не була "Меккою" італійського автоспорту, ну хоча б тому, що Монцу було збудовано 90 років тому і на європейському континенті - це найстарший стаціонарний гоночний автодром.
Італійці достобіса запальні люди і "за Феррарі пасть порвут" - освистування призерів - не-гонщиків Феррарі є справою відомою.
Це ти про "зісь ізь рідікюлоз"? Справді було смішно. Ще можна згадати рукомахання на адресу Петрова в Абу-Дабі-2010, буцімто Віталій був щось винен і мав розступитися перед Нандо. Можна звісно згадати деякі його в'ю часів Рено (2003-2006), які не менш промовисто говорять про Dark side of Alonso...
CubiQ
Все мы помним 0,6 секунд, которые Алонсо скидывает одним своим присутствием
CubiQ
Просто это Италия. Имолу убрали, теперь "мекка" Монца. Да и все видели, как свистели на Хема и Чако...
hybrid
додам ще до двох постів вище:
алонсо жаліється всім і завжди, коли його щось не влаштовує. всі пам"ятають "фернандо із фастер зен ю", але ніколи не згадують алонсові матюки на адресу команди і масси за пару хвилин до того. алонсо завжди хтось щось винен, патамушо він звізда і бореться за титул, а тому порозбігайтеся петрови швиденько, не вмішуйтесь в боротьбу претендентів.
Hassassin
А на місці Феттеля Алонсо... якого не чіпали стюарди.
Минулого року Алонсо виштовхнув Феттеля, але все минулося, Фет переміг, ще до церемонії на подіумі цю ситуацію пілоти перетерли і на тому розійшлися щоб зустрітися за рік і помінятися ролями
CubiQ
В прошлом году такой же инцидент оставили без внимания. Только на месте Алонсо был Феттель. Италия же...
OM27
1. До подібного усі схильні, а не тільки Алонсо.
2. Все-таки він був правий.
3. Алонсо обігнав Феттеля на трасі, а не внаслідок штрафу.
CubiQ
Вся суть "Большого Цирка". Вспомнить даже Сильверстоун 2011.
"молодой,зелёный"... Но вот из-за этих тёрок про.... и титул ЛЗ и КК (да, даже без штрафа проиграли, но всё-равно начало было положено).
Где "MH"? Я один тут отдуваюсь за Макларен
Дьявол
Та він і хотів на трасі вирішувати, але Себ його виштовхнув за межі полотна))))
hybrid
нє, моя заангажованість стосовно алонсо є наслідком саме таких акцій
hybrid
ну так, мені теж приємно. але об"єктивно дуже смішно
OM27
______________________________________________________________
Це говорить Ваша заангажованість.)))
OM27
hybrid—09.09.2012 22:37
буде дуже смішно, якщо кімі в кінці сезону виявиться двократним чемпіоном
______________________________________________________________
Це буде занадто.