Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 07 сентября 2012, 13:48
8241
25

Быстрее не бывает + ФОТО + ВИДЕО

Sport.ua представляет анонс Гран При Италии

| Обновлено 07 сентября 2012, 13:48
8241
25
Быстрее не бывает + ФОТО + ВИДЕО

Поки погода в Україні яскраво демонструє зміну пори року Великий цирк дуже швидко перебрався з Бельгії до Італії на останні цього року європейські гастролі. Певен, що перед очима багатьох уболівальників і частини учасників досі чітко видно картину старту в Спа – починаючи з диму гальм Sauber Кобаясі, транзитом через фальстарт Мальдонадо і завершуючи ультракороткими польотами машин Хемілтона, Грожана й Алонсо. Але місце цих кадрів вже зовсім скоро займуть нові, не менш захопливі – в Монці, так само як і в Спа, по іншому просто не буває!

Італійська траса вибивається з загальної групи автодромів на яких проводяться Гран Прі, насамперед тому, що далекого 1922-го коли її проектували та будували, то розраховували на досягнення максимальних швидкостей, сучасна Формула 1 навпаки намагається цю швидкість постійно зменшувати заради безпеки гонщиків та глядачів, а інженери команд шукають всі можливості повернутися до попередніх показників.

Та все-одно для багатьох уболівальників Монца є однією з найбільш улюблених трас саме через її олдскульну простоту старих класичних автодромів, коли прямих було більше ніж поворотів, а головним фактором для перемоги є потужність двигуна. В календарі Формули 1 більше немає такої траси, де боліди без проблем долають рубіж у 320 км/год аж чотири рази. Зрештою саме тут було встановлено неофіційний рекорд швидкості для болідів Формули 1, коли у 2004 під час практики Хуан-Пабло Монтойя за кермом Williams з двигуном BMW V10 подолав позначку в 367 км/год. Сучасні «вісімки» так розганятися не можуть і їх межею є 340 км/год, але і тут є свої нюанси. Звісно що мова йде про налаштування машини.

Коло в Монці є настільки унікальним, що для команд аеродинамічний пакет, розроблений для італійського Гран Прі, є ексклюзивним, бо більше ніде не використовується. Тут потрібна мінімальна притискна сила, але не менш важливим питанням є підбір передаточних чисел коробки передач. Більш «короткі» передачі дозволяють краще розганятися, але тоді й двигун швидше упирається в лімітатор обертів. «Довгі» ж передачі трошки повільніші при наборі швидкості, але вони дозволяють набирати вищу максимальну швидкість до того моменту, коли на довгих прямих двигун все-одно дійде до свого обмеження встановленого на позначці 18000 тис. обертів на хвилину (а ще ж слід пам’ятати, що команди часто-густо самі «придушують» двигун, щоб він залишився якомога більш неушкодженим – ліміт на 8 агрегатів на сезон поки ніхто не відміняв). Ще одним принциповим питанням є налаштування підвіски для того, щоб можна було ефективно атакувати поребрики, насамперед, у перших двох поворотах не втрачаючи при цьому дорогоцінного часу.

Особливими є й робота KERS і DRS – серйозних гальмувань, де батареї можуть нормально зарядитися, протягом кола дуже мало – тільки перед 1-м і 4-поворотами, а мінімальна притискна сила машин робить ефект від відкритого крила значно меншим ніж на інших трасах. Це звісно зменшить ефект від використання DRS під час гонки. Так само як і минулого року в Монці буде дві окремих зони активації крила: перша на стартовій прямій з лінією вимірювання відставання на вході до «Параболіки» (останній поворот), друга на прямій між другим Lesmo (7-й) і Variante Ascari (8-й) поворотами з заміром відставання перед 7-м поворотом. Але і без DRS на цьому кільці завжди є багато можливостей для обгону.

Ще однією особливістю траси, про яку мало хто здогадується є те, що вона є найбільш економною (за винятком Монако, де загальна дистанція гонки є меншою за стандартну) в плані споживання пального. Попри те, що 75% кола двигун видає свою максимальну потужність, ця траса є найефективнішою, що пояснюється високою аеродинамічною ефективністю болідів, сталим режимом їзди, відносно невеликою кількістю перемикання передач на колі.

Супер-швидкісна траса зі швидкими поворотами дуже інтенсивно зношує шини, тому Pirelli на свій домашній етап привезла таку ж пару комплектів, що й тиждень тому в Спа – Hard і Medium. Італійці зробили цікавий ролик, який показує з яким навантаженням доведеться зіткнутися їх шинам:

Пол Хембрі у своїх коментарях перед початком уїк-енду сказав: «Для нас гонку в Монці можна вважати найважливішою в сезоні, адже ми приїдемо на домашню трасу і зможемо продемонструвати наші унікальні технології багатьом співробітникам компанії та італійським уболівальникам. Цей етап супроводжує особлива атмосфера, але справа не тільки в цьому, бо Монца через високі швидкості та серйозні бокові навантаження – одна з найбільш вимогливих до гуми трас в календарі чемпіонату. Перевантаження, з якими доведеться справлятися шинам в Монці – другі після Спа. Ці етапи проходять один за одним, команди змогли досягти максимум від сумішей Hard і Medium, а боротьба в чемпіонті неймовірно загострилася – скоро нас чекає хвилюючий фінал. Погода в Італії може бути дуже спекотною, що ще збільшить навантаження на шини, тож ми чекаємо два піт-стопи на дистанції гонки».

Що стосується погоди, то прогноз обіцяє ясну теплу сонячну погоду з температурою повітря у +28 +30 С протягом усього уїк-енду.

Крім лідерів особливої уваги заслуговують також Пастор Мальдонадо і Жером д’Амброзіо, який замінив в Lotus дискваліфікованого Грожана. Перший цікавить тим чи зробив бодай якісь висновки з власних покарань та штрафу француза, а молодий бельгієць несподівано отримав шанс проявити себе за кермом дуже конкурентоспроможного боліду, який не йде у жодне порівняння з минулорічним Marussia Virgin.

Як не дивно це звучить, але серед чинних пілотів Гран Прі Італії підкорювалося тільки трьом гонщикам: по два рази Алонсо і Феттелю та п’ять разів Шумахеру. Що ж, для багатьох інших фаворитів – це відмінна нагода поповнити власний доробок кубком, якого ще немає у власній колекції.

Такого тотально-непередбачуваного сезону в Формулі 1 на моїй пам’яті не було, а отже братися за прогнози найкраще тільки після перегляду котирувань букмекерів (хоча і це не допомагає й у половині випадків). А вони, побачивши супер-швидкість McLaren в Спа, ставлять саме на команду з Уокінга в першу чергу. Хемілтон – 4,00; Баттон – 5,50; далі з однаковим коефіцієнтом розташовані лідери трьох інших команд: Алонсо, Ряйкконен і Феттель – по 6,00; а замикає цей секстет Веббер із 15,00.

Звісно пара британців на папері виглядає найкраще серед лідерів, а шанси клієнтів Renault Motorsport навпаки знижуються, та минулого року досить неочікувано виграв Феттель (хоча коли Себастіан в Монці перемагав очікувано?), тому скидати з рахунків не можна навіть пілотів Sauber, Force India, Mercedes і Williams (але у «срібних» ненажерливе шасі, яке стирає гуму, а «синіх» пам’ятаємо про «+10» у Мальдонадо). Взагалі-то перша третина сезону 2012 навчила тому, що ні про кого не варто забувати (крім трьох команд-аутсайдерів, тим паче, що сценарій а ля Монако-1996 чи США-2005 не передбачається жодним чином – по-перше, прогноз обіцяє ясну та сонячну погоду, а по-друге, бенкінгу та шин Michelin також немає). Тож чим більше цікавих ребусів перед пілотами поставлять шини, траса і обставини (наприклад, старт), тим цікавішою буде сама гонка, яка промайне на одному подиху за 75-80 хвилин.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Гран-прі Італії, Монца, Аутодромо Націонале, 7-9 вересня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,793 км

53

306,720 км

кваліфікація: 1'20.089  (2004, Рубенс Баррікелло)

гонка: 1'20.046 (2004, Рубенс Баррікелло)

Перша практика 11:00* – п’ятниця 7 вересня

Друга практика 15:00 – п’ятниця 7 вересня

Третя практика 12:00 – субота 8 вересня

Кваліфікація 15:00 – субота 8 вересня

Гонка 15:00 – неділя 9 вересня

* – час київський

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 25
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Aliaze222222
МАССА СУПЕР 3 !!! А Алонсо обратно с машиной что-то !!!
OM27
Квалификация
1. Хемилтон
2. Баттон
3. Масса
4. Ди Реста
5. Шумахер
6. Феттель
7. Росберг
8. Райконен
9. Кобаяси
10. Алонсо
Ди Реста будет стартовать 9-тым, так как в него 5 позиций штрафа.
Алонсо выиграл первые 2 части квалификации, но в решающий момент не был похож на себя, возможно, что-то случилось с болидом. Узнаем позже.
CubiQ
Пока мой прогноз сбывается!
Алонсо 10-й - это хорошо(хотя интересно узнать, что с ним случилось). Феттель 5-й - это плохо. Ди Реста красавчик, жаль что +5 у него. Так же жаль Халка, нигде больше Форс Индия не заберётся так высоко.
OM27
11. Уэббер
12-10 позиций = 22. Мальдонадо
13+1 позиция = 12. Перес
Не прошли в 3 часть квалификации.
Феттель и Райконен прошли с трудом.
OM27
Практика 3.
1. Хемилтон
2. Алонсо - отставание в 0,001с!!!
fylhtq191082
На длинных сериях кругов с полными баками лучшее время было у мерседесов стабильно из 1.30!!! Заметка верхнему: Феттель глубоко в ауте!!! - На прямых самая маленькая скорость, даже ниже чем у Маруси! Какой нафиг Феттель???
Trubeckoj
приємно читати.
щодо майбутньої гонки, то цу з розряду "обов'язково подивитись"!!
Trubeckoj
приємно читати.
щодо майбутньої гонки, то цу з розряду "обов'язково подивитись"!!
Trubeckoj
приємно читати.
щодо майбутньої гонки, то цу з розряду "обов'язково подивитись"!!
Trubeckoj
приємно читати.
щодо майбутньої гонки, то цу з розряду "обов'язково подивитись"!!
Trubeckoj
приємно читати.
щодо майбутньої гонки, то цу з розряду "обов'язково подивитись"!!
Aliaze222222
ДУБЕЛЬ ФЕРРАРИ !!!
CubiQ
Та и в 2008-м "шикарная квалификация". Но всё когда-нибудь заканчивается. Не будет горячить, шансы велики. Благо, машина позволяет.
Дубль красных это если найдутся последователи Гросжана или Льюцци
Масса тут только раз на подиум заехал. Не велико достижение.
MIIKKA
если в квале никто не помешает,то ближе к дублю красные чем маки,хоть по скорости они малехо получше,но..)+италия одна из двух трасс где раздупляется Масса.))
Hassassin
в першій практиці всі на Харді їздили.
в другій вже й Мідіум пробували, плюс підбирали гоночні налаштування і довгі серії кіл катали.
OM27
Кстати, Шумахер выиграл 1-ую практику.
2-ая практика:
1-2 места - Макларен,
3-4 места - Феррари.
Hassassin
Останні три роки ЛХ виступає як... хм... ну... погано виступає - 2009 аварія на останньому колі гонки, 2010 аварія на першому колі, 2011 їзда на хвості Шумахера майже пів-гонки і крики про допомогу команди по радіо... Не складається у Хема в Монці...
Кімі? Ну з тактикою напартачити в Монці складно, але для штабу Лотуса немає нічого неможливого, от тільки є певні сумніви щодо його мотору...
OM27
Шумахера так написал, просто отдал должное 5-ти победам в Монце.
А вообще, в этом сезоне в каждой гонке претендентов немало.
OM27
Не везёт Хемилтону на этой трассе,
то обгоняя кругового вылетит,
то за 1-2 круга до финиша закончится топливо.
CubiQ
Ладно Алонсо и Феттель. Но ставить на Шумахера не беря в расчёт разнос Баттоном СПА и всегда сильного Хэма? Да и Райкконен далеко не аутсайдер.