Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1113
0

Іноземний легіон у Донбасі

Минулого тижня стартував перший тур чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги, який учора закрив матч між донецьким “Металургом” і дніпропетровським “Дніпром”

Попри те, що учасники чемпіонату ще укомплектовують свої склади, з кістяком усі вже визначилися. Цього сезону в заявках трьох команд кількість іноземців перевищує кількість українських футболістів.

Рекордсменом цього сезону за кількістю легіонерів є донецький “Металург”. У розпорядженні головного тренера донецької команди Анхеля Алонсо Ерреро перебуває 19 іноземців. За “Металург” гратиме представник екзотичної Буркіна Фасо, Перу (країни, яку теж важко назвати футбольною) й аж троє представників Кот-д’Івуару. В українському чемпіонаті футболістів із паспортами цих країн більше немає. На противагу іноземцям, у команді лише п’ятеро українців. Це абсолютний рекорд української першості за співвідношенням легіонерів і місцевих виконавців.

Традиційно, кількість іноземців перевищує українців у таких командах, як київське “Динамо” та донецький “Шахтар”. У заявці “гірників” – імена 16 закордонних футболістів і лише 13 громадян нашої держави. Головний тренер столичної команди Анатолій Дем’яненко вирішив скористатися послугами 13 легіонерів і сімох вітчизняних гравців. Із незначною різницею у заявці сімферопольської “Таврії” на цей сезон більшість становлять гравці з українськими паспортами – 15 проти 13 легіонерів. Представники Сербії і Чорногорії (зазначимо, що ці футболісти перебувають у нашій державі як громадяни вже неіснуючої Сербії і Чорногорії, оскільки не змінили паспортів, – “Газета”) мають найбільшу “громаду” в “Таврії” – їх п’ятеро, а також четверо литовців, два бразильці, нігерієць і росіянин.

Найбільш українською командою чемпіонату, безумовно, є маріупольський “Іллічівець”. Наставник команди Іван Балан послуговується лише одним іноземцем – це литовець Дайнюс Глевецкас. Окрім нього, в заявці маріупольської команди 17 українців. Тільки два іноземці та 19 вітчизняних футболістів наразі перебувають на контракті в дніпропетровському “Дніпрі”.

Початкова заявка двох новачків вищої ліги – львівських “Карпат” і луганської “Зорі” – за співвідношенням іноземців і легіонерів була майже ідентичною – чотири легіонери та 17 місцевих футболістів у луганчан, на іноземця більше в “зелено-білих”. Як відомо, дозаявка п’ятого легіонера “Карпат” Лакі Ідахора є справою часу.

Найчисельнішою командою вищої ліги є полтавська “Ворскла”. Наставник полтавчан вирішив унести в заявку прізвища аж 40 футболістів – п’ятьох іноземців і 35 українців. На гравця менше у заявці ФК “Харків” – четверо іноземців і 35 місцевих. Найменше футболістів – у заявці вже згаданого “Іллічівця” – 18. Лише 20 гравців на озброєнні наставника “Динамо”. Стільки ж – у запорізькому “Металурзі”.

За статистикою, футболісти з бразильським паспортом є надзвичайно популярними серед українських клубів. Їх у нашому чемпіонаті аж 18. Із “чарівниками м’яча” за кількісною присутністю в державі можуть посперечатися лише гравці з Сербії та Чорногорії, яких також 18. Білоруська “громада” в нашому футболі налічує 13 виконавців. Ще одна країна, яка скерувала до нас більш-менш численну делегацію, – Грузія: громадян цієї держави в Україні десятеро. Хорватів семеро, молдован восьмеро. Деякі географічні регіони мають по одному представникові – Сенегал, Марокко, Голландія, Перу, Буркіна Фасо, Аргентина, Туркменія, Камерун.

Останній день дозаявки футболістів – 11 серпня. Нагадаємо, згідно з регламентом проведення змагань у вищій лізі, на полі в одній команді одночасно можуть перебувати семеро іноземців.

Гліб Ваколюк, Львівська газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.