Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
2845
4

СТЕФАНКІВ: «Гучна заява АМФУ не має достатньо підстав»

Президент львівської «Енергії» Олександр СТЕФАНКІВ про підсумки чемпіонату-11/12 та долю Екстра-ліги

СТЕФАНКІВ: «Гучна заява АМФУ не має достатньо підстав»

Президент львівського клубу «Енергія» Олександр Стефанків про підсумки попереднього чемпіонату, долю «Екстра-ліги», новачків, плани та завдання команди на наступний сезон

- Олександре Миколайовичу, цього сезону львівська «Енергія» показала, що на даний момент є найсильнішою командою. Наскільки Ви задоволені результатами, і які висновки Ви зробили підводячи підсумки сезону?
- Я вважаю, що результат є закономірним. Команда в такому складі та з таким тренером була основним претендентом як і в минулому році, так і в цьому. В принципі, на цей результат ми і розраховували. Звичайно, що це завжди досягається у важкій боротьбі. В минулому сезоні ми були за крок від перемоги, а в цьому році команда все ж довела, що є найсильнішою. На турнірі на довгі дистанції команда постійно перебувала в лідерах і витримала цю дистанцію, незважаючи на те, що під час сезону були спади в команді, були втрати гравців. Тим не менше, команда завершила сезон із максимальними показниками, тобто найбільше перемог, найбільше забитих м‘ячів, найбільше набраних очок. Тобто, за всіма цими показниками, команда підтвердила, що вона є найсильнішою.

Звичайно, дуже хотілося, щоб цей результат давався трохи легше, меншою кров‘ю, скажемо так. Потрібно віддати належне і суперникам в цьому сезоні. Це зокрема харківському «Локомотиву», який також гідно пройшов всю дистанцію. Хоча вони кажуть, що в очних зустрічах були сильнішими, загальний показник у них кращий. Але це не говорить про те, що вони і є найсильнішими. Треба згадати і матч першого кола, коли вони за одну хвилину врятували два м‘ячі, але це все-таки був збіг обставин. Ще одним штрихом був «Фінал чотирьох» в Івано-Франківську. На очній зустрічі результат вже не можна списати на суддів, чи на 10-ти метрові. Це звучало з вуст головного тренера. Черговий раз наша команда підтвердила, що є найсильнішою, перемігши і «Ураган», і «Локомотив» в очних зустрічах і поставивши величезну крапку в цьому сезоні.

- Минулий сезон чемпіонату проходив під егідою Екстра-ліги. Охарактеризуйте, будь ласка, таке явище в українському футзалі за рік його існування.
- Треба почати з того, що ми довго до цього йшли. Більшість клубів вже давно зрозуміли, що для того, щоб чемпіонат України проходив якісно і ефективно, треба його проводити самостійно і керувати цим процесом. Насправді зробити це було не дуже легко. В минулому році невелика кількість команд, напевно, була своєрідним плюсом, адже ми зуміли об‘єднати свої інтереси та цілі. Ми все-таки змогли створити юридичну особу,  засновниками якої стали клуби вищої ліги. Завдяки цьому ми отримали права на проведення чемпіонату України. Плюсом також є те, що ми керували процесом, слідкували за перебігом подій, за перенесенням матчів. Все це було в наших руках, ми зустрічалися, шукали шляхи для покращення процесу проведення сезону. Мінус – це те, що ми не змогли достатньо розкрутити бренд Екстра-ліги для того, щоб вийти на телебачення та зацікавити спонсорів. Негативним аспектом є також недостатній вплив на рівень суддівства, адже, нажаль, це від нас не залежить. Але, звісно, потрібно працювати в цьому напрямку, щоб надалі уникати негативних вражень через те, що суддівство не відповідає рівню Екстра-ліги.

Тим не менше, я вважаю, що ми на правильному шляху. Те, що не вдається одним, може вдатися іншим, тут процес залежить від засновників. Якщо сьогоднішній менеджмент не буде влаштовувати, ми в будь-який момент можемо його замінити, знайти інших людей, які доведуть, що цей проект має право на життя. Сподіваюсь, що і в наступному сезоні команди будуть єдиними і будуть продовжувати працювати в цьому напрямку.

- Нещодавно виконком АМФУ постановив недоцільним підписання договору з Екстра-лігою про проведення наступного чемпіонату. Яка Ваша думка щодо цього рішення? І коли передбачаються збори президентів клубів, коли вже буде відомий формат і кількість учасників на наступний сезон?
- Я думаю, це надто гучна заява, яка не має достатньо підстав. Ми пам‘ятаємо, що приблизно два місяці тому нас вже виключали з колективних членів Асоціації і на Екстра-лігу постійно нападають. Та всі ці «напади» зводяться до фінансових питань і зобов‘язань, які ми, звісно, підтверджуємо. Але, форс-мажорні обставини не дали нам змогу виконати їх у повному обсязі.  Я вважаю, що їхнє рішення не є остаточним. Розширене засідання виконкому заплановане на 16 липня в Асоціації, але оскільки на сьогоднішній день запрошення ще не надійшло, тому взагалі поки не зрозуміло, чи ця зустріч відбудеться. А збори президентів клубів Екстра-ліги повинні відбутися 20 липня, учасниками в яких будуть представники наших 6 команд, та інших клубів, котрі виявлять бажання грати в Екстра-лізі. Гадаю, що компроміс все-таки буде знайдений, адже і Асоціація, і «Екстра-ліга» зацікавлені в тому, щоб чемпіонат проходив легітимно, тобто погоджено з АМФУ, отже є шанс знайти спільне рішення, яке задовольнить і команди Екстра-ліги. Ми ж всі знаємо, що саме в Екстра-лізі зібрані найкращі футболісти України, які захищають честь збірної України. Думаю, що і головний тренер, і Президент Асоціації це прекрасно розуміють. Тому такі категоричні заяви, щодо відмови у співпраці з Екстра-лігою я вважаю трохи передчасними.

- Давайте повернемося назад до теми «Енергії». Яка наразі трансферна політика клубу? Чи передбачається поповнення, окрім Павла Пічкурова? Чи залишить хтось із гравців команду крім Олександра Вершиніна?
- В Олександра завершився контракт, і за згодою сторін було вирішено його не продовжувати. А загалом, чемпіонський склад ми зберігаємо. Команда підтвердила, що в них ще достатньо пороху в порохівницях. Звісно, нас зараз в першу чергу цікавить виступ на європейській арені. З цієї точки зору є доцільним зберегти склад, хоча хотілося б, можливо, трохи «влити свіжої крові» в команду, щоб її підсилити. Пічкуров, я думаю, гравець на перспективу, ми будемо його перевіряти на зборах та контрольних поєдинках. Можливо, дійде до підписання контракту, адже і головний тренер зацікавлений в його послугах. Але розраховуємо, все-таки, на старожилів команди, з якими контракти були підписані ще два роки тому. На європейській арені, ми сподіваємося, їм вдасться довести, що команда згуртована, стабільна, досвідчена і зможе досягти результатів і в Європі. Хотілося б пройти цей шлях до кінця, а потім вже робити якісь кардинальні висновки. Плюс до всього, ніхто не знімає завдання підтвердити чемпіонство, тому, звісно, буде нелегко.  Питання щодо нових гравців у нас відкрите. Прийшов запит з іранського клубу, тобто в серпні повинен з‘явитися в нас гравець збірної Ірану. Він виявив бажання вчитися в Україні і паралельно виступати за наш клуб. Тому, якщо все вдасться, він також може стати нашим гравцем, і, може, додасть якоїсь новизни нашій грі. Якщо на горизонті з‘являться хороші гравці, то двері для них відкриті. На внутрішньому ринку, нажаль, всі сильні гравці вже на контрактах, тому завдання пошуку ми перед собою не ставимо.

- Окрім «Кубка Львова», чи планується участь команди «Енергія» в інших турнірах?
- Так. Через тиждень після нашого турніру, який відбудеться 14-18 серпня у місті Львові, ми виїжджаємо в Бєльсько-Бялу на традиційний турнір, який проводить місцева команда «Рекорд». Там ми зустрінемося із чемпіоном Словаччини та чемпіоном Польщі. Це дозволить перевірити команду напередодні Кубку УЄФА. І цей турнір буде завершальним, після якого ми цілеспрямовано будемо готуватися до перших матчів чемпіонату.

- Щодо згаданого Кубка УЄФА, як ви оцінюєте жереб для «Енергії»?
- Жереб, все-таки, однозначно невдалий. Ми пам‘ятаємо, що раніше можна було  визначити дві команди, які були явно сильнішими за дві інші, і, як правило, вже перед стартом прогнозувалися переможці тієї чи іншої групи.  Вперше ми потрапили в досить сильну групу з командами, які мають досвід на європейській арені, які вже стабільно потужно грають у своїх чемпіонатах. І Чехія, і Румунія – це ті країни, де вміють грати в футзал, тому матчі мають бути досить важкими. Вихід в наступний етап – це серйозне завдання перед командою. Тим не менш, ніхто не боїться, і ми докладемо максимум зусиль, щоб вийти з групи.

- А які зараз перспективи розвитку футзалу на Львівщині і яка ситуація з дитячо-юнацькими школами?
- Не знаю, чи можна говорити окремо про Львівщину. Звичайно, не я один вважаю, що футзал – це дуже масовий вид спорту. Сьогодні за кількісним складом він переважає всі інші види спорту, окрім футболу. Проводиться дуже багато змагань і ці змагання залучають достатню кількість команд. Тобто, цю проблему кількості, яку ми зустрічаємо на чемпіонаті України, на внутрішніх, регіональних змаганнях ми не бачимо. Люди грають з величезним бажанням, і грають, до речі, на дуже високому рівні, залучають багато хороших гравців. Хоча, звичайно, поповнення шкіл – це проблема. Багато гравців футзалу – це ті, які не проявили себе у великому футболі. Шкіл, які мають зали для міні-футболу дуже мало, одна з них – наша. Але, ми розуміємо, що наш зал не відповідає тим вимогам, які б дозволили виховувати хороших дублерів та гідну команду. Тобто, для залучення дітей цих вимог вистачає, але залів бракує для підвищення майстерності. Наша школа, яка працює вже не перший рік, має поповнення в основній команді та багато додаткових груп, все одно не дає потрібного рівня. Сподіваюся, що в майбутньому зали будуть будуватися і кількість переросте в якість.

- Тобто Ви оптимістично дивитися в майбутнє?
- Так, звісно. На Львівщині ж достатньо команд в першій лізі. Нажаль у вищій лізі наші команди зникли, але нові команди народжуються і вони достатньо хороші та перспективні. На Львівщині футзал розвивається гідно, тому хочеться вірити, що ми й надалі залишимося в лідерах українського футзалу.

- Відходячи від теми міні-футболу, чи слідкували Ви за чемпіонатом Європи і яка зі збірних була Вашим фаворитом?
- Звичайно, слідкував. Був і в Києві, і в Донецьку, і у Львові. Їздив на матчі збірної України. І вболівав також за Німеччину. Ця команда вже давно є моїм фаворитом, але, нажаль, прогнозований фінал Німеччина – Іспанія не відбувся. М‘яч круглий, і далі так сталося, що іспанці у фіналі досить легко перемогли італійців. Але, звичайно, свято відбулося, з величезним задоволенням я спостерігав за вболівальниками інших країн. Хочеться вірити, що ці заходи будуть проходити і в честь турнірів футзалу, щоб грати і приносити задоволення вболівальникам.

Андрій СТАДНИК, Ангеліна КАЛАШНІКОВА для Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Куртуа или Кепа. Лунин точно не сыграет в следующем матче Реала в Ла Лиге?
Футбол | 02 мая 2024, 04:34 3
Куртуа или Кепа. Лунин точно не сыграет в следующем матче Реала в Ла Лиге?

В ближайшее время Карло Анчелотти решит, кто будет играть против «Кадиса»

ЧМ по хоккею. Календарь сборной Украины (обновляется)
Хоккей | 02 мая 2024, 10:00 7
ЧМ по хоккею. Календарь сборной Украины (обновляется)

Очередная попытка сборной Украины вернуться во второй дивизион

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
andreas_lv
Не підійде, - ніхто його не буде тримати...
starter90
Прийшов запит з іранського клубу, тобто в серпні повинен з‘явитися в нас гравець збірної Ірану.
Обычно покупатели делают запросы, предварительно просмотрев, а тут наоборот. И сразу - появится у нас. Как-то несолидно А вдруг не подойдет...
fiorentina10
"Гучна заява АМФУ не має достатньо підстав"
Не дуже гучна відповідь.
andreas_lv
Цікаво, що сезон новий нам подарує.. чекаємо зборів та рішення АМФУ..