Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 10 июля 2012, 15:27
1828
5

Владимир ПЯТЕНКО: «Сегодня Шахтеру придется нелегко»

Донецкий «Металлург» серьезно настроен на сегодняшний поединок за Суперкубок Украины

| Обновлено 10 июля 2012, 15:27
1828
5
Владимир ПЯТЕНКО: «Сегодня Шахтеру придется нелегко»
Владимир Пятенко

Для донецького «Металурга» нинішній сезон буде, певною мірою, знаковий, адже у ньому команда вперше у своїй історії братиме участь у матчі за Суперкубок України.

Саме з цієї причини, а також тому, що доведеться розпочинати виступи у Лізі Європи з другого кваліфікаційного раунду,на донеччан очікує доволі ранній старт сезону. Команда провела в Австрії два навчально-тренувальних збори та загалом сім контрольних поєдинків. Коли колектив повернувся в Україну, до головного тренера «металургів» Володимира П’ятенка назбиралося вдосталь запитань.

«Потрібен забивний форвард»

— Володимире Миколайовичу, для початку дозвольте поцікавитися підсумками підготовчого періоду. Чи можете відзначити якісь його особливості?
— Вважаю, що цей етап пройшов нормально. Єдине, що засмутило, — травма Шини. Було нелегко і гравцю, і нам. Ще зазначу: працювали під час спеки, але хлопці — молодці, витримали всі примхи погоди.

— Та ще й сім контрольних матчів зіграли. Питання до гравців були?
— Не хочу деталізувати. Ми побачили, що помилок вистачає, тож є над чим працювати. Щодо індивідуальних якостей футболістів. Це питання поки що обговорювати не будемо.

— Який фізичний стан ваших підопічних, зокрема, як почувається Драман Траоре?
— Нещодавно приступив до тренувань за індивідуальним графіком, а точніше, розпочав пробіжки. Тож зараз шукаємо забивного нападника.

— Тобто купуватимете. Обмежуватися внутрішніми ресурсами не будете?
— Аж ніяк. На жаль, реалізація голевих моментів у нас накульгує. Тому, якщо будуть хороші пропозиції з інших команд щодо форварда, — обов’язково розглянемо.

— Були чутки, що угоду з командою укладе бразилець Жуніор Мораєш. Наскільки це відповідає дійсності?
— Поки що його в команді не буде. Скажімо так: перемовини тривають.

— А в чому затримка?
— Є деякі нюанси…

— А українські гравці Олексій Антонов та Андрій Гурський можуть з’явитися в «Металурзі»? Про можливість переходу останнього заявив президент «Оболоні» Олександр Слободян…
— Гурський і справді був у нас на перегляді, але… Не дотягує він трохи. А щодо Антонова, то переговорів стосовно його переходу ми не вели.

«Працюємо не лише з вірменами»

— Добре, з чутками та можливими варіантами закінчимо. Є група гравців, які вже точно стали новими футболістами «Металурга». Це Едигарян, Маноян, Макрідіс і Мусієнко. Як вони влилися в колектив?
— Ми купуємо українців — молодих і перспективних, а легіонерів — сильних. Така характеристика, сподіваюся, дає відповідь на ваше запитання (усміхається).

— Приймається. А чому вирішили позбутися Маріо Сержіо, який не один рік був основним футболістом вашого клубу?
— У нього завершився контракт, який не було продовжено.

— Португальцем чи клубом?
— За спільною згодою.

— Проблемні місця у кадровому плані залишаються?
— Звичайно, вони є. Які саме — говорити не буду. Втім, селекція у нас триває завжди.

— І її тенденції вказують на те, що клубу до вподоби вірменський напрямок. Чому так? Вас приваблюють в ігровому плані футболісти цієї країни?
— Ми працюємо в різних напрямках. Візьміть Макрідіса, хіба він вірмен? Повірте, ми звертаємо увагу на ігрові якості, і нам байдуже, якої національності потенційний новачок.

— До речі, про Константиноса Макрідіса. Як виникла ідея повернути кіпріота? Чи зустрічалися ви з ним, коли той грав за «Металург» минулого разу?
— І не просто зустрічалися, ми співпрацювали. Можливості цього футболіста я добре знаю. Тож цього разу він повертався не до чужого тренера, а ми запрошували не стороннього футболіста.

«Спочатку зробимо, потім мріятимемо»

— Не секрет, що для успішного виступу на українському та європейському фронтах необхідно мати два рівноцінних склади. Такий кадровий потенціал у «Металурга» є?
— Ми над цим працюємо. Рівноцінного складу — немає. До того ж, новації щодо ліміту нам дуже завадили. Їх так різко і раптово ухвалили! Все-таки треба подібні новації запроваджувати поступово, а не кардинально. Зараз у складі обов’язково мають бути четверо власних вихованців клубу. В заявці на Лігу Європи і то легше: там теж йдеться про чотирьох гравців, але двоє — це власні вихованці, а ще двоє — з національної асоціації. Тож нинішні реформи дуже заважають будувати трансферну політику так, як того б хотілося.

— Уже сьогодні «Металург» поміряється силами із «Шахтарем» у матчі за Суперкубок. Що змінилося у грі вашої команди і у таборі суперника порівняно з кубковим фіналом?
— Я думаю, що «гірникам» буде нелегко, адже багатьох збірників не було в їхньому таборі через виступи на Євро-2012. Маємо записи їхніх останніх контрольних поєдинків. Щодо змін у грі нашої команди, то є ще моменти, над якими потрібно працювати.

— І брати реванш…
— Безумовно! Все залежатиме від того, в якому фізичному стані перебуватимуть наші гравці.

— Не зовсім коректне питання, та все ж: чи потрібен матч за Суперкубок, якщо одна з команд робить «Золотий дубль»?
— Такі матчі обов’язково потрібні! Навіть якщо в турнірному плані вони нічого не вирішують. Це потрібно для самих футболістів. Можливо, «шахтарі» розпещені та перенасичені подібними поєдинками. Ми ж — ні. Та й для вболівальників це — свято.

— Ви розумієте, що в разі перемоги ви станете першим тренером «Металурга», хто здобуде цей трофей?
— «Металург» уперше завоює Суперкубок України, я стану першим тренером донеччан, який здобув цей трофей — про всі подібні речі думатимемо, коли виграємо. А зараз — немає про що говорити.

— Так само невдовзі ваша команда гратиме у Лізі Європи. Імена майбутніх суперників вам про щось говорять?
— Ні! Але на першому матчі «Бораца» (Боснія та Герцеговина) та «Челика» (Чорногорія) (2:2. — О.?К.) наш представник був. Знаємо, що «Борац» у своєму чемпіонаті здобув бронзові медалі, а «Челик», як і ми, став фіналістом Кубка країни, хоча ще зовсім недавно грав у першій місцевій лізі, а тепер у вищій. Головне, що інформацією про суперників ми володіємо.

— Мабуть, і підготовка до сезону, враховуючи такий ранній старт у Суперкубку та в Лізі Європи, відрізнялася від попередніх років?
— Ми її розпланували наперед, враховуючи ці моменти. Звичайно, було дещо незвично, але головне, що з програмою команда впоралася. Наскільки правильно ми підготувалися — покажуть стартові матчі.

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vitalya50
да нет, было как раз нелегко изображать борьбу в купленном матче
A77A12
Пришлось легко.
CoreyUnder
сегодня шахтеру будет тяжело...поднимать кубок!
Шалений Вуйко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
illich-50
Владимир ПЯТЕНКО: «Сегодня Шахтеру придется нелегко»
Чезаре ПРАНДЕЛЛИ: «Мы не сдадимся Испании без боя»
Не правда, ли чем-то похожи заявление главных тренеров.