Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
838
0

Греки поза футболом

Поки на полях Німеччини триває відчайдушна боротьба, в адміністрації ФІФА ухвалюють буденні рішення

Греки поза футболом

Деякі з них відверто шокують футбольну спільноту. Так, у понеділок ФІФА усунула Грецію від участі в усіх змаганнях, які проводять під егідою цієї організації. Санкції стосуються й національної збірної, і місцевих клубів.

У понеділок спеціальна комісія в складі президентів п’яти континентальних конфедерацій і спецпредставника шостої конфедерації опублікувала заяву, в якій зазначено, що “за політику, несумісну з принципами ФІФА, згідно з якими національні футбольні асоціації мають бути незалежними в ухваленні рішень від влади країн, грецьку футбольну федерацію усунено від змагань, що проходять під егідою ФІФА”.

У вересні 2005 року Виконавчий комітет ФІФА встановив для ФФГ (Федерації футболу Греції) крайній термін – 15 липня 2006 року – домогтися від грецького уряду зміни національного закону про спорт, щоб привести роботу федерації у відповідність з уставом ФІФА й УЄФА.

Незважаючи на кількаразові попередження ФІФА й УЄФА, представники уряду Греції не реалізували намірів змінити закон про спорт, аби повністю визнати: лише ФФГ та її підлеглі структури можуть керувати футболом у країні. Понад те, представлений нещодавно чорновий варіант нового закону про професійні ліги є ще одним прикладом утручання держави в питання футболу. Тому Надзвичайний комітет ФІФА вирішив: установленого терміну не може бути дотримано, дискваліфікація ФФГ необхідна.

Це рішення означає, що “ФФГ і всіх її членів (клуби, гравців, суддів) негайно й до подальших розпоряджень усувають від усіх міжнародних контактів, включно з участю в будь-яких міжнародних турнірах на всіх рівнях, організацію міжнародних матчів у Греції та призначення суддів на міжнародні зустрічі”.

Уже майже впродовж року ФІФА вимагає від Греції змінити закон про спорт таким чином, аби той відповідав вимогам міжнародного та європейського футболу. Ініціатором цього закону вважають міністра спорту Греції Гіоргіса Орфаноса.

Джерело в ФФГ повідомило Reuters, що його організація не раз попереджала Орфаноса про можливі наслідки, однак той не почув їх. “Міністр спеціально літав у Швейцарію й намагався переконати керівництво ФІФА, наобіцяв внести масу змін, однак не виконав обіцяного. Тепер ми опинилися в дуже непростій ситуації. Незабаром АЕК зіграє перший матч кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, грецька команда виступає в Кубку Інтертото, грецьких арбітрів призначено на офіційні матчі під егідою ФІФА. Єдиний спосіб позбавитися цього покарання з боку ФІФА – змінити закон про спорт. Спосіб простий і складний водночас”, – наголосив представник ФФГ.

Голова федерації футболу Вассіліс Гагаціс, який конфліктує з міністром спорту, відмовився коментувати рішення ФІФА. Однак зазначив, що незабаром пройде спеціальна прес-конференція, на якій озвучать позицію ФФГ.

Спрогнозувати розвиток ситуації в довгостроковій перспективі можна майже зі стовідсотковою ймовірністю. Чемпіони Європи, цілком можливо, не візьмуть участі в наступній першості континенту. Найімовірніше, громадськість і влада країни не допустять цього, і нещасливий закон про спорт змінять. Однак коли це станеться?

Караючи греків, ФІФА наголосила, що тільки-но ситуація із втручанням держави в справи федерації зміниться, санкції скасують. 2003 року в аналогічній ситуації перебував Азербайджан, який у підсумку усунули на місяць. Але якщо в Греції не змінять закону, то щонайменше для “Ларісси” (Кубок Інтертото) і для АЕК (Ліга чемпіонів) єврокубковий сезон може закінчитися, так і не розпочавшись.

А.Л., Львівська газета

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.