Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 18 мая 2012, 18:48
3329
18

СТУПАР: «Коллина создал тоталитаризм в украинском футболе»

Известный в прошлом арбитр очень недоволен работой куратора комитета арбитров ФФУ

| Обновлено 18 мая 2012, 18:48
3329
18
СТУПАР: «Коллина создал тоталитаризм в украинском футболе»
Мирослав Ступар

Федерацiя футболу України пролонгувала контракт з куратором вiтчизняної системи арбiтражу П'єрлуїджi Коллiною.

Це означає, що одiозний iталiєць вiдповiдатиме за суддiвство в Українi аж до кiнця 2015-го року. Угоду продовжили також з Лучано Лучi, асистентом Коллiни, який також приїхав до нас з Iталiї. В Українi далеко не всi експерти схвально вiдреагували на рiшення ФФУ продовжити спiвпрацю з Коллiною. Своє рiзке ставлення до роботи iталiйця в iнтерв'ю сайту «Футбол24» висловив Мирослав Ступар, вiдомий в минулому арбiтр.

- Одразу пiсля того, як ФФУ запропонувала Коллiнi продовжити угоду, ви припустили, що iталiєць не погодиться i далi працювати на теренах України. Ваш прогноз не справдився...
- Так, я думав, що Коллiна пiде вiд нас. А вiн лишився. Сказати, що церiшення мене подивувало - замало. Я просто шокований рiшенням Коллiни. За два роки вiн нiчого не зробив позитивного для покращення рiвня українського арбiтражу. Розумiю, що два роки - це невеликий термiн. Але ж не потрiбно було робити кардинальнi змiни. Треба було зберегти напрацьоване i додати щось своє. А Коллiна вирiшив кардинально омолодити суддiвський корпус. Це все одно, що якби я прийшов тренером у професiйну команду Прем'єр-лiги i рiзко омолодив би склад. Який був би результат?

- Вилiт у першу лiгу...
- Звичайно. Ось ми отримали те, що рiвень суддiв опустився до рiвня першої лiги. За тi кошти, якi йому платять, можна було зробити революцiю у суддiвському корпусi. Могли б ми подбати про арбiтраж у регiонах, забезпечити молодих суддiв iнвентарем. Ми забули про арбiтрiв з регiонiв, забули про мiсця, де формуються суддi, де арбiтри отримують першi задатки. У регiонах немає коштiв, немає викладачiв, якi б навчали азiв суддiвства. А Україна викидає грошi на Коллiну на те, щоб вiн полiпшив якiсть арбiтражу окремого кола реферi. Результату немає через омолодження складу. Взаємини мiж суддями i футболiстами стали поганi. Чому? Бо Коллiна зробив ставку на молодих. А їх футболiсти не сприймають. Вони їм в очi кажуть: «А хто ти такий? Ти навiть у футбол не грав!» Гравцi зневажають арбiтрiв, а тi нiчого не можуть вдiяти. Ось Юрiй Вакс. Андрiй Шевченко тикає м'яча Фернандiньйо, а суддя побоявся покарати Шеву. На суддiв налiтає одинадцятеро гравцiв, вони не витримують такої атаки i тiкають. Це ненормально. Словом, наразi зi своїми обов'язками Коллiна не впорався. I це при тому, що йому надали цiлковиту владу.

- Що саме ви маєте на увазi?
- Iталiєць звик у кожному реченнi вживати слово «я». Вiн сам керує, сам призначає i сам карає. Щоправда, наразi не видно, кого гiсть з Iталiї покарав. Дiйшло до того, що iнспектори ставлять оцiнки за матч, а Коллiна їх самотужки змiнює. Це недовiра до українських iнспекторiв. Iталiєць створив тоталiтаризм в українському футболi. За вiкном -21-ше сторiччя. Усi рiшення ухваляють колегiально. I лише П'єрлуїджi Коллiна одностайно вирiшує долi багатьох футбольних людей. Донедавна експертна комiсiя мала право висловитися. Тепер всi питання вирiшує Коллiна. В Українi завжди кожен мав право голосу. Коли нас, iнспекторiв та арбiтрiв, збирав iталiєць, то всi мовчали або пiдтакували. Хто посмiє заперечити Коллiнi, той не отримає призначення на матчi i вiдповiдно залишиться без грошей. Через свою позицiю такi досвiдченi iнспектори як П'яних та Звягiнцев мають менше призначень, анiж молодi хлопцi. Ось на Юрiя Вакса вiдкрили дисциплiнарну справу. Вердикт для Юрiя Вакса також винесе Коллiна.

- Чому аж наприкiнцi 21-го чемпiонату України ми довiдалися про iснування явища пiд назвою «дисциплiнарна справа». Чи можна її називати судом над арбiтром?
- В Українi справдi не було прецедентiв, щоб на арбiтра вiдкривали справу. I взагалi, у свiтi такi випадки поодинокi. Пригадую, якось вiдкрили справу на суддiв за те, що вони привласнили пiсля гри три футбольнi м»ячi. На згадку. За це їх покарали. Польська бригада отримала подарунок вiд однiєї з команд краватки. Це також стало приводом для вiдкриття дисциплiнарної справи, бо на краватках не було клубної атрибутики. I ось тепер це явище прийшло в Україну. Чому аж на 21-й рiк? Бо в нас не працював П'єрлуїджi Коллiна. Вiн прийшов i захотiв вразити Україну футбольною новинкою. Вчинок Коллiни -не бiльш нiж реклама i показуха. Дисциплiнарну справу вiдкривають здебiльшого через пiдозру участi суддi в корупцiйних схемах. Проста помилка справдi не тягне на справу. Подiбнi речi виникають, коли є доказ, нiбито арбiтр контактував iз представниками клубiв. Як менi вiдомо, жодних серйозних доказiв про «грiхи» Вакса немає. Тому менi незрозумiло, навiщо П'єрлуїджi Коллiна вiдкрив цю справу.

- Чи може бути приводом для вiдкриття дисциплiнарної справи те, що Юрiй Вакс пiсля матчу змiнив трактування скандального вилучення? У його рапортi зафiксовано «неспортивна поведiнка Гармаша», якої насправдi не було...
- Вакс справдi вирiшив нечесним способом приховати свою помилку i якось себе виправдати. Але такi дiї не тягнуть на вiдкриття справи. За таке можна покарати дисквалiфiкацiєю на кiлька матчiв. Тим паче, що рапорт заповнюють вiдразу пiсля гри, а не на наступний день. А пiсля матчу суддя був при температурi, якою нормальною не назвеш. Вiн був дуже збуджений, пережив серйозний стрес, на нього тиснула вся команда «Динамо»! Так, те, що написано пером, сокирою не вирубаєш. Покарання мало бути, але, повторюся, дисциплiнарнi справи порушують за пiдозру у корупцiї.

До речi, Коллiна мав чiтко пояснити людям, чому вiдкрили справу i що саме вони шукають. Iталiєць звик використовувати подвiйнi стандарти. Спочатку вiн каже, що суддя помилився, але упереджено не дiяв, а за декiлька хвилин розповiдає про вiдкриття дисциплiнарної справи, щоб розiбратися чи, бува, чимось тут не пахне. Невже Коллiна не знає, що приводом для таких речей є пiдозра у корупцiї. Вiн вводить в оману всю Україну. Такими дiями iталiєць далеко не зайде. I справу Вакса спустять на гальмах. Про цю справу вже забувають.

- В Українi чимало фахiвцiв визнають, що Коллiна все-таки покращив арбiтраж...
- У кожного своя думка. Я вважаю, що Коллiна не виправдав покладених на нього сподiвань. Зрештою, вiн обiцяв, що нашi суддi будуть працювати на чемпiонатi Європi. Невдовзi буде Євро-2012. Де ж нашi суддi? А Коллiна чомусь лишився. Я не вiрю, що вiн щось добре зробить. Чому? Бо вiн не має базової освiти. Вiн не є фахiвець в галузi фiзичної культури i спорту. Вiн не має команди. А це рушiйний фактор у будь-якiй справi. Коллiнi допомагає iталiєць Лучi. Хто вiн такий? Вiн десь судив? Вiн «солдофон», який вмiє кричати i говорити iнодi те, чого говорити не варто. Я не кажу, що Коллiна бездарний. Але майбутнього в Українi вiн не має. Вiн думає, що потрапив у бананову республiку, де нiчого не росте. А страждають самi суддi. Їх критикують тренери. Суддi не виннi. Виннi тi, якi їх призначають.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 18
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Rama
Ступар - эксперт экспертов... оппозиция не молчит, ждёт своей власти
tyigen
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Cenitel
...одiозний iталiєць...
___________________________
Интересно, а автор понимает значение этого слова) Если да, то он сам изначально был настроен против Коллины))
Ossa8860
Только введение электронного фиксирования взятия ворот, офсайта, аута и забегания в штрафную при пенальти может как-то подтянуть судейство. В идеале - принятие решений о спорных и сложных моментах по видеоповторам. Двадцать первый век на дворе, а судят как в средневековье.
igorvt
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
olexyn
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
FirstCapital
Нах гнать этого хера лысого!
Николай(Донбасс)
Точнее, из бардака сделал бардачище...
WILDERTIER
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Nord-West
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
berkyt_1
Я не вiрю, що вiн щось добре зробить. Чому? Бо вiн не має базової освiти. Вiн не є фахiвець в галузi фiзичної культури i спорту.
----------------------------------

А ишо он нашим преподавателям за взятки не сдавал зачеты и экзамены. Какой из него специалист?!
Zimmark
Сегодня Ахметовский Ступар долбит Суркисовского Колину.
berkyt_1
Ось на Юрiя Вакса вiдкрили дисциплiнарну справу. Вердикт для Юрiя Вакса також винесе Коллiна.
------------------------------------
Наказать коррупционера так, шоб другим неповадно было!
vlagur
говорил говорю и буду говорить:гколину коленом под з..на 100%согласен со Ступаром...молодец мужик...
alyoshenka6
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
CHR7
Ху из Ступар? И кто такой Колина?!
Днепрянин
СТУПАР: «Коллина создал тоталитаризм в украинском футболе»
Этот итальяшка создал ещё больший бардак в нашем футболе,чем он был до его прихода!