Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 14 мая 2012, 20:02
4387
10

Владимир ВЕРЕМЕЕВ: «Больше всех мне импонирует Девич»

Известный специалист поделился мнением о составе сборной Украины

| Обновлено 14 мая 2012, 20:02
4387
10
Владимир ВЕРЕМЕЕВ: «Больше всех мне импонирует Девич»
Владимир Веремеев

Уже у вівторок, 15 травня національна збірна України приступає до безпосередньої підготовки до Євро-2012. Перший збір команда Олега Блохіна проведе у Туреччині. Напередодні початку збору «Футбол 24» попросив відомого фахівця, колишнього тренера збірної Володимира Веремєєва проаналізувати кадрові проблеми «синьо-жовтих».

- Володимир Григорович, погоджуєтеся з тим, що восени в Олега Блохіна був кращий вибір футболістів? Менше гравців було травмованих, більше збірників мали регулярну ігрову практику у своїх клубах, із воротарями проблем не було…
- Безперечно, восени ситуація була краща. Ви самі практично відповіли на питання. В захисті у нас було достатня кількість хороших футболістів. І в лінії атаки. А що уже говорити про голкіперів. Восени ми були впевнені у тому, що у нас є хороший вибір голкіперів та захисників, в цих ланках була конкуренція. А теперішня ситуація поставила у важке становище нашу збірну і її тренерський штаб.

- Давайте пройдемося по лініям. Серед запрошених воротарів Андрій П’ятов та Олександр Горяїнов. Обоє є досвідченими голкіперами. Не здається вам, що воротарська проблема аж надто роздута спеціалістами та журналістами?
- Мені не здається, що вона роздута. Горяїнов не має досвіду виступів за збірну. Варіант із П’ятовим у збірній виник після травм Диканя та Шовковського. Очевидно, що, мабуть, Рибка був сильнішим за П’ятова, оскільки частіше грав в основі донецького «Шахтаря». Тільки форс-мажорні обставини сприяли його виклику у збірній. Хоча я завжди вважав П’ятова достойним воротарем. А воротарська проблема не є роздутою, це те що сталося і так її потрібно сприймати. Думаю, якби були в строю Шовковський та Рибка, усі б віддавали перевагу цим голкіперам.

- В захисті, крім Дмитра Чигринського усі в строю. Хіба Тарас Михалик ще не набрав оптимальних кондицій. Які проблеми ви бачите в обороні?
- Михалик дуже мало грав. Розумієте, одна справа набирати кондиції на тренуваннях, а інша – ігрова практика. Без практики дуже складно. Євген Хачеріді не завжди грає. Ця проблема також існує. У тренерського штабу мало часу на те, щоби створити чітку лінію захисту із хорошим взаєморозумінням оборонців. Наставники повинні налагодити зв’язки в усіх лініях, вони повинні зробити із команди ансамбль. Тільки тоді можна говорити про виконання першого завдання – виходу із групи.

- Нехай в Михалика не оптимальні кондиції, можливо в Хачеріді мало практики. Але ж є ще Ярослав Ракицький, Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук, Віталій Мандзюк, Богдан Бутко та Євген Селін. Вибирати ж є з кого…
- Вибір є… Ви правильно зауважили, що є ще трійця із «Шахтаря». Зважаючи на те, що у воротах П’ятов, кістяк лінії оборони у збірній повинні складати «гірники». Цих хлопців не потрібно награвати. Але це справа тренера, йому вирішувати. Можу лише висловити свою думку – ці чотири людини грають разом, мабуть, їм простіше разом починати турнір.

- Погоджуєтеся, що найкраща ситуація із середньою лінією, де у нас чимало гравців із іменем, досвідом?
- Так, безперечно. Тут тільки потрібно підібрати і сумістити гравців, які здатні виконати тренерські завдання. Гармаш, Гусєв, Ярмоленко, Коноплянка, Ротань, Тимощук – це ті гравці, які повинні і можуть підсилити гру збірної на чемпіонаті Європи.

- А найбільші проблеми у нас у нападі? Артем Мілевський, Андрій Шевченко, Євген Селезньов та Андрій Воронін на поле виходять не регулярно, тільки до Девіча проблем не має, він регулярно виступає. Хто, на ваш погляд, може взяти на себе роль лідера атак збірної? Хто у найкращій формі?
- З перелічених вами виконавців, мені найбільше імпонує Девіч. Він має практику, упевнено проводив ігри навіть виходячи у «Металісті» на заміну. Девіч на сьогодні є найбільш підготовленим нападником. У Вороніна практики не має, у Шевченка є проблема. Андрій же сам сказав, що не повністю готовий. Можливо, за цей місяць він спробує підготуватися, але йому буде важко – у збірної буде мало спарингів. Побачимо, яку пару форвардів та яку тактику обере тренерський штаб. Вочевидь, усе залежатиме від суперника.

- У матчах із англійцями та французами, вважаєте, буде пара форвардів чи тільки один?
- Після першого матчу зі шведами може багато чого прояснитися. Тільки тоді можна думати як зіграти в наступних двох протистояннях. Якщо обіграємо шведів, то матимемо хороші шанси. Тоді вже треба думати, як грати далі. Стратегія виходу із групи, впевнений, розробляється тренерським штабом.

- Коли Марко Девіч приймав українське громадянство, було чимало скептиків, які були проти того, аби його залучати у збірну. Теперішня ситуація, в якій на Марко покладаються великі сподівання на Євро-2012, це і є відповідь цим скептикам?
- До цього питання потрібно підходити тонко і з великою відповідальністю. Потрібно виходити із людських якостей футболіста. Якщо людина з повагою ставиться до країни, любить її, збирається тут жити, заводити сім’ю, то це одна справа. А якщо громадянство змінюється заради появи у збірній та вирішення якихось своїх особистих питань, то я вважаю, що такі футболісти не потрібні.

- Перед Євро українці та наші суперники проводитимуть спаринги. В цих іграх наставники награватимуть бойовий склад, відпрацьовуватимуть тактики, які використовуватимуть на чемпіонаті Європи. Не ризиковано суперникам показувати свої задуми у товариських іграх?
- У кожній грі ставитимуться певні завдання. Чітко визначити як команда гратиме з тою чи іншою збірної не так вже просто. У кожного тренера є набір тактичних схем, під час гри їх можна міняти і застати суперника зненацька. Кожна команда вирішує свої завдання, будує свою організацію гри. А як вони гратимуть один проти одного, вгадати дуже важко. Не забувайте той момент, як футболісти виконають установку, наскільки вони будуть готові до виконання вимог наставника. Тому боятися тут нічого не треба. Потрібно готуватися без оглядки.

- Усі спеціалісти називають фаворитами Євро-2012 збірні Іспанії, Німеччини та Голландії. Хто, на ваш погляд, може стати відкриттям чемпіонату Європи?
- Важко сказати… Потрібно переглянути усі збірні. Фахівці правильно говорять – фаворитами будуть перелічені вами команди. А, можливо, будуть на Євро і відкриття. Футбол цим і цікавим. Дай Бог, щоби були відкриття, несподіванки, які би потішили уболівальників та допомогли розвитку футболу.

Андрій Захарчук, football24.ua

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
cerokee
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
LeonidZhitomir
Что-то никто не видит в составе АЛИЕВА.К чему бы это?
cia11
Да, взять дерево-Милевского и упорно отказываться от Эдмара-это в стиле Украинских тренеров
gri_ngo
К Девичу еще бы Эдмара. Эдмар может сыграть как и атакующего так и опорного полузащитника. Зря Блохин, зря ...
Monster
Зато абсолютно не странно, что хотя бы один знаток-болела МХ в любом посте о Киеве да не умолчит. Не "клиника" ли?
Zhez53
Я бы еще добавил, что Веремеев был "разведчиком" в команде Блохина на ЧМ 2006 г.Так что этот товарищ действительно спец авторитетный
dr.bel1562
Веремеев для меня в 70-х был лучшим игроком-полузащитником ДК, думающим игроком. Его звали Балериной или Бразильцем, так как виртуозно раздавал пасы партнерам, очень здорово закручивал подачи "щечкой" или "тылом" причем без разбега, повторил (после Лобановского и Мунтяна) "сухой лист". После окончания карьеры игрока стал одним из лучших помощников Лобановского:
- занимался селекционной работой
- по поручению Мэтра выезжал на просмотры игр будущих соперников ДК
- был рядом с Лобановским и в Кувейте и в ОАЭ, с ним же вернулся в ДК
Не помню, чтобы кто-то ранее ставил бы под сомнение высказывания Веремеева...
seniors
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
dsugar
Больно представить, как они будут справляться с Рибери, Бенземой...
MetalistHaifa
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил