Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
3323
8

Триумф украинских звезд в Варшаве

Збірна українських зірок перемогла польських колег у зустрічі на варшавському стадіоні «Народовий».

Триумф украинских звезд в Варшаве

Трохи більше, ніж за місяць на цій арені відбудеться матч-відкриття Євро-2012.

Об’єднання народів

Автором та втілювачем ідеї «Матчу обох народів» стала  Вероніка Марчук – голова Товариства друзів України у Польщі. Українка, котра вже 20 років мешкає у Польщі, запропонувала  сусідським націям символічно об’єднатися напередодні історичного футбольного форуму. Ця пропозиція знайшла гарячу підтримку в обох країнах.

До почесного комітету матчу з українського боку зокрема увійшли Олег Блохін, Андрій Шевченко, брати Клички. Так само тепло відгукнулися на пропозицію благодійного матчу, кошти від якого будуть переказані у два дитячі будинки – у Варшаві та Києві, й уболівальники. Усі 20 тисяч квитків, які організатори дали  у продаж, були викуплені. Відтак учасники матчу отримали унікальну можливість відчути неймовірну акустику арени в дії, що максимально наблизило їхні відчуття до емоцій, що їх переживатимуть футболісти на Євро.

Мистецтво, довершене спортом

До складу команди, котра захищала честь України у цьому символічному й водночас принциповому поєдинку, увійшли відомі актори, співаки, журналісти, шоумени та бізнесмени. Серед найбільш знаних імен – актор Остап Ступка, лідер гурту «Танок на майдані Конго» Олександр Сидоренко («Фоззі»), котрий одягнув капітанську пов’язку, фронтмен гурту «Козак Систем» (екс – «Гайдамаки») Іван Леньо. Доповнили  колектив зірки спорту: колишні гравці Національної команди  Сергій Мізін та Сергій Нагорняк, а також капітан хокейної збірної України Сергій Климентьєв. За домовленістю таке ж число «профі-атлетів» було і у складі поляків: хокеїст Маріуш Черкавськи і два екс-гравці футбольної «націоналки»  – голкіпер Радослав Майдан та півзахисник Томаш Іван, котрий 2001 року повністю відіграв матч на «Олімпійському», в якому Польща перемогла Україну 3-1.

Без тренера, але з установкою

Попри те, що головний тренер зіркової збірної «синьо-жовтих» Віктор Леоненко не зміг приїхати на матч до Варшави через проблеми з паспортом, його підопічні з перших хвилин зустрічі  чітко виконували установку на гру. У захисті українці діяли дисципліновано, і, щойно відібравши матч, організовували швидкі контратаки. Вже на перших хвилинах в арбітра зустрічі, колишнього президента Польського футбольного союзу і співавтора українсько-польської заявки на Євро-2012 Міхала Лісткевича, були всі підстави  призначити пенальті у ворота своїх земляків. Фінансовий директор українського оргкомітету Євро-2012 Ігор Лещук  на швидкості увірвався у штрафний майданчик, де був взятий «у коробочку» двома оборонцями Польщі. Повтор на чотирьох великих екранах «Народового» красномовно показував очевидну підніжку, однак пан Лісткевич, певно, піддавшись сучасним тенденціям суддівства, пред’явив нашому півзахиснику картку за симуляцію.

Господарі ситуації 

Зрештою, «синьо-жовті» не стали шкодувати за непризначеним пенальті і продовжували загрожувати воротам суперника. Класний удар з-за меж карної зони вдався Максиму Симорозу: якби ворота господарів захищав не голкіпер, котрий лише 2 роки тому закінчив професійну кар’єру, бути б голу. Однак українці свого не випустили на 10-ій хвилині. Той же Симороз віддав пас під удар Євгену Черняку і бізнесмен щічкою ювелірно «вирізав» м’яч у дальній кут – тут будь-який  професіонал  був  би безсилий. Після забитого м’яча українці на певний час віддали ініціативу і господарі  створили кілька перспективних атак, в завершенні яких  польським зіркам забракло майстерності. Небезпечні ситуації біля власних воріт стали для нашої команди ефектним «холодним душем». Повернувши собі контроль м’яча, Україна знову стала господарем ситуації.

Хокеїст для історії футболу  

Другий тайм активніше розпочали поляки і вже за 5 хвилин після поновлення матчу їм вдалося зрівняти рахунок. Пас із глибини розрізав захист гостей по центру і колишній гравець НХЛ Матеуш Черкавськи вискочив сам-на-сам із голкіпером українців Григорієм Солов’єм . Хокеїст продемонстрував футбольний хист і забив перший польський м’яч на новій арені. У двох попередніх іграх польські команди (національна збірна та варшавська «Легія») програвали, так і не спромігшись бодай на один м’яч у відповідь. Відтак   тепер Черкавськи увійшов в історію місцевого футболу. На хвилі успіху господарі спробували розвинути успіх, однак оборона українців під керівництвом Андрія Федорова та Сергія Климент`єва діяла дуже злагоджено. Відомий хокеїст успішно трансформував професійне вміння «читати гру» у футбол і не раз підчищав огріхи партнерів. В одному із епізодів Сергій врятував ворота ціною травми: через розтягнення м’язів задньої поверхні стегна він змушений був залишити  поле усередині другого тайму.

Слово Нагорняка і знак оклику від Фоззі

Розуміючи, що супернику не потрібно давати шансів перевіряти нашу оборону за відсутності ключового захисника, українці одразу ж перевили гру на чужу половину. Вирішальне слово взяв Сергій Нагорняк. Як у найкращі ігрові роки він здійснив рейд до штрафного майдачника і, упіймавши  колегу-професіонала Майдана на «протиході», потужно увігнав м’яча у ворота. Господарі спробували відігратися, однак українські зірки вкотре продемонстрували, що вміють вправно поводитися  не лише з пером і мікрофоном. Більше гольових  моментів господарям створити не дали. Натомість капітан нашої команди Фоззі поставив яскравий знак оклику у грі: обігравши двох захисників, музикант витримав  паузу і майстерно перекинув м’яча через воротаря. 3-1 Україна взяла своєрідний реванш за поразку одинадцятирічної давності на «Олімпійському».

Серія пенальті

На додаток українці не виявили милосердя і у серії одинадцятиметрових ударів, котра була організована для більш яскравого видовища. Під час  пенальті чудово виявив себе голкіпер нашої команди Григорій Соловей, котрий парирував кілька складних ударів, так і не дозволивши нікому себе пробити. У той же час Іван Леньо, чий гол в основний час гри не зарахували через офсайд, реабілітував себе «на всі сто», розвівши Майдана і м’яч по різних кутах. 1-0 : цей гол став єдиним у серії і підсилив беззаперечний тріумф українців у Варшаві. Радіючи успіху, гравці артистичної збірної  найбільше бажали, аби переможний настрій  передався Національній команді України під час фінального турніру Євро-2012.

Поза тим,  матч-відповідь у Києві планується організувати вже після  континентального чемпіонату.  

29 квітня, Варшава, стадіон «Народовий», 20 000 глядачів

«Матч обох народів»  Польща – Україна 1-3

Голи: Україна – Євген Черняк, Сергій Нагорняк, Олександр Сидоренко «Фоззі»

Серія пенальті 0-1 Гол: Леньо

Склад збірної  України:  Григорій Соловей, Андрій Федоров, Сергій Климент`єв,  Ігор Лещук, Сергій Мізін, Сергій Нагорняк, Костянтин Косинський, Євген Черняк, Максим Сімороз, Олександр Сидоренко «Фоззі», Іван Леньо, Вадим Олійник, Остап Ступка,  Андрій Майоров, Дмитро Тимошенко, Віталій Тарасенко, Андрій Розенков, Юрій Сай, Олександр Гливинський, Олег Савкін,  Жора Корольов, Слава Варда, Олександр Борисенко. 

Олександр Гливинський з Варшави 

Фото Михаила Черничкина

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
webster94
Много болельщиков?
GREmI87
Вот кому всякие ЕЭСы не мешают играть в футбол!
MadMixa81
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
GREmI87
Нагорняк есть Нагорняк.Профи.А толстяк походу Глывинский.Как говорится одно дело трындеть ерунду,а другое гонять по полю.
jmen-jmen
Так будет и финале Евро 2012 мы их сделаем!
Карпати Forever!
Я тоже. А белый парень, низкий такой на первом фот с самого края один из близницев с нового канал? Видел матч, сначало подумал что это Спорт УА, а потом опознал Нагорняка. Вратаь у нас очень хорош, скажу. А остальные так сенбе кроме толстяка Фоззи и Нагорняка.
vladislav_taranenko
эту новость еще позавчера по Интеру показывали...
GREmI87
Все первым делом подумали "фига се арбитрочки!"?