Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 16 апреля 2012, 10:43
14718
42

Фантастика!

Гран При Китая завершился дебютной победой Росберга и запомнился невероятным ходом событий

| Обновлено 16 апреля 2012, 10:43
14718
42
Фантастика!

Ще в суботу результати кваліфікації та перестановки, пов’язані зі штрафами, обіцяли багату на події гонку, але те, що цьогорічний Гран Прі Китаю буде настільки видовищним, цікавим та непередбачуваним стало справжнім одкровенням для багатьох уболівальників і навіть фахівців.

Пол Хембрі прогнозував, що більшість лідерів робитимуть по 2 піт-стопа, а от Mercedes – 3. Як же помилився головний шинник Формули 1! Взагалі стартове поле виглядало нереально: обидва німці з Mercedes на першому ряді, Кобаясі та Ряйкконен на другому і тільки потім звичні для всіх лідери, серед яких не знайшлося місця для чинного чемпіона. Феттель не пробився навіть до третьої частини кваліфікації і стартував 11-м.

Коли згасли вогні світлофора Ніко Росберг спокійно й упевнено виграв старт, Шумахер трохи забарився, але другу позицію за собою зберіг. Надалі було значно веселіше: Кобаясі відкотився на 6-те місце, Баттон прорвався на 3-тє, Ряйкконен залишився там, де й був, а Хемілтон уже був 5-м. Протягом першого кола Веббер і Алонсо двічі помінялися позиціями й іспанець, зрештою в цій локальній битві переміг.

Попри очікування темп німецьких стріл виявився цілком конкурентоспроможним, а шини не зносилися так швидко, як на те чекали конкуренти – це була перша велика несподіванка гонки. На 7-му колі Веббер, розуміючи, що надовго може застряти за спиною Алонсо і вибути з боротьби за високі місця, проводить свій перший піт-стоп. Австралієць, хоч і відкотився аж на 20-те місце, але уникнув трафіку й зумів сильно підняти свій гоночний темп, але протягом кількох наступних кіл ніхто не став наслідувати приклад Марка. Себастіан Феттель ще на старті «провалився» на 14-ту позицію і до свого першого візиту в бокси ретельно міг вивчити задню частину Force India Пола Ді Рести. Саме німець разом із Кобаясі та Хюлькенбергом на 10-му колі стали наступними відвідувачами піт-лейн, по-справжньому відкривши хвилю зміни гуми. На наступному колі паралельний піт робили Ряйкконен і Хемілтон – механіки McLaren виявилися більш вправними і британець опинився попереду, але на вході до першого повороту між двома пілотами вклинюється Веббер, якого Кімі намагався обійти одразу ж, але не зумів. Дженсон Баттон зупиняється в боксах на 12-му колі, а пара Росберг-Шумахер спокійно продовжує їхати далі, от тільки розрив між напарниками сягає 6,2 секунд.

Зрештою на 13-му колі в бокси їде Міхаель, а разом із ним Алонсо, Маса і Сенна, проте для семиразового чемпіона цей піт-стоп став фатальним – механіки погано закріпили колесо і Шумахер сходить. Зрештою, німець так і залишиться єдиним гонщиком, який не дістався фінішу цієї неймовірної гонки. У Росберга на піт-стопі проблем не було жодних і він, тимчасово поступившись лідерством Пересу, продовжував віртуально очолювати гонку – відрив від обох пілотів McLaren був достатньо комфортним і навіть потроху зростав! Неймовірно Mercedes в гоночному (не кваліфікаційному!) темпі нічим не поступався британським конкурентам – несподіванка номер два.

Другу хвилю піт-стопів (знову більш раннім візитом в бокси) відкрив Веббер на 22-му колі, поступово його хід повторили і Хемілтон з Баттоном, які після повернення на трасу опинилися в трафіку. Зрештою, Дженсон розібрався з парою Williams, а Льюіс і Марк – з Массою (обійшлося без жодного інциденту) та Ді Рестою. Прорив нагору пелотону вимагав не тільки повної концентрації, а й забирав у британців такий дорогоцінний час в боротьбі з Росбергом.

Видовищна боротьба на трасі зав’язалася між Пересом, Хемілтоном і Веббером, мексиканець робив усе можливе, щоб не пропустити більш іменитих конкурентів – наприкінці прямих жорстко блокував колеса на гальмуванні, здіймаючи димову завісу, але сили були нерівними й зрештою Серхіо відправився в бокси міняти зношені покришки.

Тим часом Ніко Росберг тільки на 35-му колі заїхав на свій другий піт-стоп, разом із ним туди відправився й Веббер, але для австралійця це була вже третя зупинка. Це вивело в лідери гонки Баттона, але стало цілком зрозуміло, що McLaren їде з тактикою трьох пітів, а от відтягнуті візити Ніко говорили на користь того, що німець до фінішу в бокси не заїжджатиме – ну хто міг таке уявити ще до старту цієї гонки?!

Дженсону необхідно було створити відрив, достатній для того, щоб здійснити зайву зупинку, або принаймні мінімізувати втрати і спробувати наздогнати Росберга наприкінці дистанції.  Проте затримка під час самого піт-стопа на 40-му колі ледве не коштувала англійцю навіть 2-го місця – після цього Баттон виїхав тільки четвертим, але у неймовірному трафіку позаду Ряйкконена (фін відстав від Ніко на 22 секунди) і Феттеля та попереду Грожана, Веббера, Хемілтона, Сенни, Мальдонадо і Переса.

У другій половині 2000-х років поширеним явищем в гонках був «паровозик Труллі», відомий насамперед тим, що італієць на не самій швидкій Toyota збирав за своєю спиною багатьох конкурентів, але оборонявся так майстерно, що пройти Ярно на трасі завжди було дуже і дуже складно. Сьогодні таким «паровозом» став Кімі, який зібрав за своєю спиною 8! «вагонів». Навіть в зоні дії DRS Феттель і компанія довгий час нічого не могли вдіяти проти чемпіона-2007. А Росберг тим часом слухав з боксів настанови про те, що треба уважно слідкувати за станом гуми і поспішати повільно.

Зрештою саме шини на Lotus Ряйкконена зносилися настільки, що протягом лише двох кіл (48-49) фін скотився з другого на дванадцяте місце! Феттель став другим, але не надовго – Дженсон Баттон був нестримним і зумів випередити німця, зрештою те саме змогли з ним зробити й Хемілтон та Веббер (все-таки інколи в Red Bull дійсно існує рівноправ’я гонщиків).

Ніко Росберг без проблем довів гонку до власної першої в кар’єрі перемоги, яка прийшла до німця на його 111-му Гран Прі! Для Mercedes ця перемога стала першою після повернення до Формули 1, попередній раз перемога срібної стріли відбулася на Гран Прі Італії 1955 року, коли переміг легендарний Хуан-Мануель Фанхіо!

Льюіс Хемілтон стабільно окупував третю сходинку подіуму, але найголовнішим є те, що така стабільність британця дозволяє йому очолювати загальний залік, от тільки напарник дихає в потилицю, відстаючи лише на 2 очка. Все це дозволило McLaren ще більше відірватися в Кубку конструкторів від Red Bull – фантастичний початок сезону.

Крім переможця перші очки в сезоні здобули Грожан і Мальдонадо, а Камуі Кобаясі вперше в кар’єрі встановив найшвидше коло в гонці, яке підкріпив одним очком, здобутим завдяки шикарному обгону напарника на головній прямій.

Чемпіонат з кожною наступною гонкою стає все цікавішим і цікавішим, а наступний етап таки відбудеться в Бахрейні вже наступної неділі.

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Гран Прі Китаю

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Н. Росберг

Mercedes

1:36:26.929

2

2.

Дж. Баттон

McLaren

+ 20.626

3

3.

Л. Хемілтон

McLaren

+ 26.012

3

4.

М. Веббер

Red Bull

+ 27.924

3

5.

С. Феттель

Red Bull

+ 30.483

2

6.

Р. Грожан

Lotus

+ 31.491

2

7.

Б. Сенна

Williams

+ 34.597

2

8.

П. Мальдонадо

Williams

+ 35.643

2

9.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 37.256

3

10.

К. Кобаясі

Sauber

+ 38.720

3

11.

С. Перес

Sauber

+ 41.066

2

12.

П. ді Реста

Force India

+ 42.273

2

13.

Ф. Масса

Ferrari

+ 42.700

2

14.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 50.500

2

15.

Н. Хюлькенберг

Force India

+ 51.200

2

16.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

+ 51.700

3

17.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

+ 1:03.100

2

18.

В. Петров

Caterham

+ 1 коло

2

19.

Т. Глок

Marussia

+ 1 коло

2

20.

Ш. Пік

Marussia

+ 1 коло

3

21.

П. Де Ла Роса

HRT

+ 1 коло

2

22.

Н. Картікеян

HRT

+ 2 кола

2

23.

Х. Ковалайнен

Caterham

+ 3 кола

4

Найшвидше коло: Камуі Кобаясі (Sauber) - 1:39.960 (40-ве коло)

Не фінішували:

М. Шумахер

Mercedes

16 коло

кріплення колеса

Загальний залік після 3-х етапів:

Особистий залік

1.

Л. Хемілтон

McLaren

45

2.

Дж. Баттон

McLaren

43

3.

Ф. Алонсо

Ferrari

37

4.

М. Веббер

Red Bull

36

5.

С. Феттель

Red Bull

28

6.

Н. Росберг

Mercedes

25

7.

С. Перес

Sauber

22

8.

К. Ряйкконен

Lotus

16

9.

Б. Сенна

Williams

14

10.

К. Кобаясі

Sauber

9

11.

Р. Грожан

Lotus

8

12.

П. ді Реста

Force India

7

13.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

4

14.

П. Мальдонадо

Williams

4

15.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

2

16.

Н. Хюлькенберг

Force India

2

17.

М. Шумахер

Mercedes

1

Кубок конструкторів

1.

McLaren

Mercedes

88

2.

Red Bull Racing

Renault

64

3.

Scuderia Ferrari

Ferrari

37

4.

Sauber F1 Team

Ferrari

31

5.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes

26

6.

Lotus F1 Team

Renault

24

7.

Williams F1 Team

Renault

18

8.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

9

9.

Toro Rosso

Ferrari

6

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Кошмарный сон лис. Лестер может начать новый сезон в АПЛ с вычета очков
Футбол | 29 марта 2024, 12:22 5
Кошмарный сон лис. Лестер может начать новый сезон в АПЛ с вычета очков

Клуб обвинила сперва английская Премьер-лига, а затем и английская Футбольная лига…

Экс-чемпион мира: Фьюри выставляет себя идиотом. Он знает, что попал в беду
Бокс | 29 марта 2024, 01:57 0
Экс-чемпион мира: Фьюри выставляет себя идиотом. Он знает, что попал в беду

Карл Фроч прокомментировал поведение Тайсона перед боем против Александра Усика

Комментарии 42
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
hybrid
ну про самовозку я спеціально для кубіка написав ("у феттеля самовозка блаблабла"), але ми з ним не прийдемо до консенсусу, бо там коли макларен виграє, так гонщики дуже круті, а коли феттель виграє, так самовозка, клініка карочє
я теж вважаю, що те, що є в таблиці, і показує реальний комплексний стан справ. крапка.
МН
OM27 — 16.04.2012 13:36
тобі ж кажуть - не порівнюй те, чого порівняти не можеш))
---
класна гонка!!
тільки но додивився в запису
Ніко - каліф на тиждень ИМХО. по при це - респєкт, адназначна!
той самий червоний міг би його оприходувать, або, як мінімум - зробить дубль на подіумі.
не сталося....мабудь, таки, "мєтіт"....)))
ще один гарячий скандинавський парубок - нема слів...
шкода Дженса.
хоча, там більш винні власні механіки, наче..
та й не хвакт, що було б те, на що я сподівався
вопчем - "развалінами рейхстага удовлєтворён"
і так сойдёт
---
маки вам не до вподоби?
кажете, не реалізували свій потенціал, вищий на 3 голови від інших?
а звідки ви узяли, що там такий потенціал??
самі ж кажете - "треба оцінювати в комплексі"
ну так і оцінюйте
те, що є зараз в табличці - реальний стан справ
були б вони справді на 3 голови вищі (в гонці, в квалі, в тактиці, в роботі тех персоналу, в передбаченнях прогнозу погоди і т.д.) - були б самі дублі.
--
ті, хто постійно згадують про євроетапи, мабудь дуже їх чекають, насправді)))
так от - не дочекаєтєсь!!))
МАКИ - ВПЕРЕД!!
CubiQ
"най" это если бы отрывы были такими, как у прошлогоднего РБ. А так просто "краща".
А каким боком это к Макларен? Я считаю, что у Маков сильнейший состав в пелетоне. А Феррари тащится только на горбу Алонсо.
П.С. Каков красавчик был вчера Уэббер, когда прошёл Фета(пусть у второго были убитые шины, но всё же!). Интересно, что предпримет Феттель дальше. Будет ездить на "своей" старой конфигурации или всё-таки возьмёт "Уэбберовскую"?
OM27
Я про це і кажу, що пілоти МакЛарена і Ред Булла приблизно рівні між собою по класу, хтось краще сьогодні, хтось - завтра, але ця різниця невелика. Інша справа велика різниця у класі між пілотами Феррарі.
Hassassin
Не треба порівнювати непорівнюване...
Хто такий Алонсо і що, тху, хто такий Масса - різні галактики
OM27
Если говорить о заслуге пилотов, так это нужно посмотреть на выступление Феррари: какие результаты в Алонсо, а какие у Массы.
Hassassin
Ну, я не казав, що у них саме "самовоз", але тачка наразі найкраща. "Самовоз" - це коли конкуренти в іншій лізі виступають. австралія-98, наприклад, дубль Мікі та Девіда, а решта програли коло і більше...
CubiQ
Разве самовозки проигрывают в квале 0,5 секунды?
Конечно не ведро, но и не самовозка. Чуть лучше других (возможно это "чуть" заслуга пилотов), отрывы в квале и гонке это показали.
Hassassin
А хіба ж відро?
Так, поки що саме у Маків найкращий болід. Темп тільки в кваліфікації брати до уваги не варто - комплексно треба все розглядати. Відрив обох Маків мав бути більшим ніж він є - бритіши поки що не реалізували весь потенціал тачки.
Shahid88
А що, по результатам квали за три гонки не видно?
hybrid
ну кагбе самовозка у твого хема, ага;)
Lanfer_2012
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
CubiQ
У Маков лучший болид?
Hassassin
Покажуть, ага, на каналі Інтернет-ТБ!
Joshua
McLaren вперёд! Удачи!!!
Shahid88
Скоріш за все чемпіон цього року зміниться. Було б добре бачити кожної гонки пілотів Мерседесу в першому ряді. Шкода лише, що Шумінатор ніяк не закріпиться серед лідерів на фінішній прямій.
smert6vorogam
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
hybrid
та нормальний звіт, враховуючи те, що ніко він не дуже полюбляє. а от з комами в складнопідрядних реченнях все-таки уважнішим треба бути, навіть з такою оперативністю
hybrid
вітаю ніко і мерседес. думав по ходу гонки "блін, крийте баттона!", але вийшло і так дуже непогано. якщо наступної гонки буде щось схоже, то вони ще з макларенами і редбуллом поговорять в цьому сезоні. рено кімі сьогодні запороло гонку капітально, спочатку на піт-стопі, потім з тактикою, шкода.
сама гонка вийшла, як на мене, класною. багато екшена, але не таке все дурнувате і хаотичне, як минулого року.
justhateme
Отсутствие шноркеля, сказывается на команде Редбулл, грустно =(