Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Велоспорт
|
848
0

Розмова з Романом Кононенком, чемпіоном Європи з велотреку

Мене часто зупиняють за перевищення швидкості

Розмова з Романом Кононенком, чемпіоном Європи з велотреку

Велотрек належить до тих видів спорту, які, попри брак фінансування, незмінно приносять нашій державі медалі престижних міжнародних форумів, навіть таких як Олімпіада. Феденко, Чернявський, Симоненко та Матвєєв вибороли срібні нагороди в командних перегонах на сіднейських Іграх.

Відтоді минуло шість років. На зміну цим гонщикам прийшло нове, не менш талановите покоління, результатом наполегливої праці якого стало третє місце в командній гонці на нещодавньому чемпіонаті світу в Бордо. Він, зауважимо, відбувався на екваторі підготовки до пекінської Олімпіади. Серед тих, хто так успішно підхопив естафету в сіднейської четвірки, – 25-річний сімферополець Роман Кононенко. Учень Володимира Черченка та Віктора Осадчего, крім бронзової медалі світового чемпіонату, вже може похвалитися також званням заслуженого майстра спорту, численними кубковими нагородами, двома титулами чемпіона Європи й участю в афінській Олімпіаді. Про ціну успіху, взаємини в команді й інше Роман Кононенко розповів в інтерв’ю “Газеті” під час Кубка України, що проходив минулого тижня у Львові.

– Уперше потрапив до вашого міста в тринадцять років. Відтоді з жодних львівських змагань не повертався з порожніми руками, – розповів Роман Кононенко. – Загалом у моїй колекції близько вісімдесяти медалей: усіх їх зберігаю вдома. На цих змаганнях був першим у скретчі. Приємно, але взагалі це не той рівень, перемогам на якому варто дуже радіти. Насправді тут визначали учасників молодіжного чемпіонату Європи. А відбір у дорослу збірну буде в жовтні. Я теж братиму в ньому участь. Те, що став бронзовим призером на останньому чемпіонаті світу, аж ніяк не означає, що мені забезпечено місце в основному складі. До речі, вирішальні змагання так само проходитимуть на львівському треку. Просто іншого такого критого з дерев’яною доріжкою немає в Україні.

– Парадокс якийсь: трек один на всю державу (та й той потребує ремонту), а українські велогонщики щороку привозять по декілька десятків медалей із великих міжнародних змагань...

– Ми намагаємося показувати гідні результати, практично на всіх чемпіонатах світу українські спортсмени в шістці найсильніших. Прикро, звісно, що влада не цінує цього. В багатьох європейських країнах велоспорт за популярністю другий після футболу. А в нашій він, напевно, на останньому місці, незважаючи на всі здобутки.

– То, можливо, варто було не колеса крутити, а ганяти м’яч полем?

– Я в дитинстві два роки ходив на футбол. Потім друг привів мене на велоспорт. До речі, вже давно не бачив його, навіть не знаю, що тепер робить. А мої найближчі друзі по велоспорту – Володимир Загородній і Михайло Радіонов. Узагалі, не жалкую, що став гонщиком. Звичайно, ми отримуємо значно менше за футболістів. Але наразі не бачу іншого способу заробляти в Україні принаймні стільки.

– Ніколи не думали про те, щоб змінити спеціалізацію і перейти на шосейні перегони? Вони значно популярніші, та й гонорари там більші...

– Таке бажання було. Але я залишився на треку. Не мав цікавих пропозицій. Зрештою, змінити спеціалізацію ніколи не пізно. Тим паче, багато часу їздимо по шосе, на треку в нас лише декілька турнірів на рік. Але оскільки команда в нас непрофесійна, то не виступаємо на таких багатоденках як, наприклад, “Джиро д’Італія”. Вони вимагають серйознішої підготовки, до того ж, потрібні гроші на фармакологію. На треку ще можна обійтися без неї. Дистанції короткі, й навіть допінг тобі особливо не допоможе. Головне – щоб людина була здоровою.

– У шосейників, якщо ти не капітан команди, то виконуєш чорнову роботу. На треку все інакше?

– Так, ти завжди працюєш на себе, навіть коли йдеться про командні перегони. Там, навпаки, якщо не викладешся на повну, можеш підвести команду. Хоча товариші зазвичай ставляться до цього з розумінням і намагаються вирівняти ситуацію. Проблеми можуть виникнути в кожного.

– На чемпіонаті світу, де ваша команда здобула бронзові медалі, у вирішальному заїзді замість Віталія Щедова вийшов на старт Максим Поліщук. А якби тренери вирішили замінити вас, якою була б ваша реакція?

– Навіть не знаю, що відчув би. На щастя, зі мною такого не траплялося. Щоб потрапити в команду, ми проходимо жорсткий відбір. Тренери роблять ставку на цю дисципліну, адже вона дає шанс здобути не одну медаль, а відразу п’ять. На торішньому чемпіонаті світу ми стали тільки п’ятими, цьогоріч були налаштовані вибороти нагороду. Пробитися до фіналу не вдалося, але в заїзді за третє місце ми свого вже не втратили. Взагалі перед цим чемпіонатом світу було багато сильних українських гонщиків, готових до командних перегонів. Але деякі з них навіть не поїхали в Бордо. А з тих, котрі поїхали, не всі стартували. В принципі у нас дружна команда, тож спокійно ставимося до таких речей. Є, щоправда, два хлопці, не казатиму хто, які не завжди все розуміють і з якими часом доводиться сваритися.

– Не всі чоловіки, які займаються вільною боротьбою та фехтуванням, схвалюють жінок, які роблять те саме. А як ви ставитеся до велогонщиць?

– Усе залежить від того, як вони виглядають (сміється). Насправді вважаю, що велотрек – це не зовсім жіночий вид спорту. Але якщо дівчата обирають його і їм подобається, то чому б ні. Просто іноді в нас трапляються падіння. Я, наприклад, навчився не звертати на них уваги, якщо, звичайно, не йдеться про якесь серйозне ушкодження: у мене, зокрема, якось плече “вилетіло”. Після падіння, навпаки, намагаєшся якомога швидше відновитися й їхати далі, а про біль не думаєш.

– Таке відчуття, що у вас, як і у ваших двоколісних друзів, немає гальм?

– Можливо. До речі, машиною теж полюбляю швидко їздити. Щоправда, через це періодично виникають проблеми з міліцією. Мене часто зупиняють за перевищення швидкості та неправильні обгони.

– Невже не вистачає адреналіну на треку?

– Я вже звик швидко їздити. Інакше просто не можу.

Розмовляла Анна Савчик, Львівська газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.