Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Парусный спорт
|
1525
0

«Кубок Вадима Гетьмана» додав у справедливості. Хоча «Інноваційний приз» і виграв президент федерації

Бiльше честі в холодній воді

«Кубок Вадима Гетьмана» додав у справедливості. Хоча «Інноваційний приз» і виграв президент федерації

Організаторами вітрильних перегонів на «Кубок Вадима Гетьмана» свого часу виступили ті люди, які знали Вадима Петровича, були його учнями або соратниками. Відповідно, філософією найбільшої в країні регати стали чесність, гідність, професіоналізм - якості, що були притаманні людині, яка заклала підгрунтя незалежної фінансової системи України. На жаль, щороку, нагадуючи читачам «УМ» про принципи цих змагань, доводиться ловити себе на думці, що в суспільстві згадані постулати за цей час не поширилися. Принаймні хоча б настільки, щоб знайти замовників брутального вбивства екс-голови Нацбанку, народного депутата Вадима Гетьмана. Добре, що хоча б вітрильний спорт залишається таким собі «острівцем», де щороку торжествують цілком природні для порядних людей принципи. Під час нагородження за підсумками «Кубка Гетьмана-2006» усі новачки найбільше відзначали добру організацію, чесне суддівство та професіональні новації.

Цього року, як ніколи, регату супроводжував постійний потужний вітер. Для вітрильного спорту це, з одного боку - «плюс», з іншого - вимога максимальної концентрації уваги. Авторові цих рядків довелося відчути всі принади примхливої погоди, коли колишній капітан далекого плавання на своєму моторному човні вивіз журналістів у відкрите Київське море. Ми мали можливість упритул спостерігати за стартом останніх етапів перегонів крейсерських яхт. Видовищність і наповненість адреналіном цього виду спорту описати важко, ще важче було фотокорам, які намагалися зловити статичний кадр на бурхливих хвилях.

Сьомий «Кубок Гетьмана», певно, виявився найбільш «спортивним» порівняно з попередніми. Цьому сприяла низка змін, про які розповів голова оргкомітету турніру Ігор Мітюков: «Ми прийняли Кодекс класифікації яхтсменів, запровадили систему гандикапу, організували новий тип змагань. Відтак є переконання, що всі ці нововведення стануть новим кроком у розвитку українського вітрильного спорту. Ми вдячні всім компаніям, які своєю участю і підтримкою проекту засвідчили не лише повагу до принципів Вадима Гетьмана, що лежать в основі змагань, а й готовність активно втілювати в життя ідею соціально відповідального бізнесу». 

Отже, цього разу команди, чиї яхти належать до різних класів, мали рівні можливості у змаганні за статуетку з кубинського мармуру. Уже вп`яте (і вчетверте поспіль) почесну нагороду з рук вдови Вадима Гетьмана Валентини Опанасівни отримав шкіпер яхти «Океан» Олександр Казнадій. «Ці змагання для мене - свято, адже це спосіб життя яхтсмена. Регата для нас - як день народження», - поділився емоціями шкіпер. І, звісно, «новонароджений» із задоволенням прийняв процедуру вкидання у холодну воду - так традиційно вітають переможців-яхтсменів.

Утім це був лише вінець змагань, які виявилися напрочуд різнобарвними. У кожного виду програми - дитячих перегонах на «Оптимістах», турнірі судномоделістів чи катамаранів «Топкет» - були свої цікаві особливості, а найважливішим, мабуть, став розіграш «Інноваційного призу». «Гетьманські» перегони в цьому класі повинні допомогти Федерації вітрильного спорту України просунутися далі в гострій проблемі створення національного українського класу, власного монотипу. Адже поки на Київському водосховищі ми спостерiгаємо  своєрідний парад  іноземних розробок, а вони не є доступними для всiх.

«Інноваційний приз» виграв президент вітрильної національної федерації, народний депутат від «Нашої України» Василь Гуреєв. І ця перемога була дійсно справедливою - це факт, підтверджений його спортивними візаві. «Ти не переміг, якщо на шляху до перемоги втратив повагу своїх суперників», - констатував пан Гуреєв.

ТАБЛО

«Малий Кубок Гетьмана» (перегони на «Оптимістах»): Артем Савчук, Олексій Логвін, Олексій Гумін (хлопці); Євгенія Пущінська, Анастасія Тищенко, Анастасія Виноградова (дівчата)

Судномодельний спорт: Олексій Огієнко (юніори); Сергій Огієнко, Андрій Коваль, Андрій Казанцев (дорослі)

Катамарани «Топкет» (капітани): Ерік Брандштаттер, Сергій Кальченко, Сергій Ананьїн.

«Інноваційний приз»: «Бармалей» (Василь Гурєєв), «Дашка» (Юрій Орлов), «Алі-Мар» (Олександр Мазін)

«Кубок Вадима Гетьмана»: «Океан» (Олександр Казнадій), «Гетьман» (Віктор Сидоренко), «Анатолія», «Скорпіо», «Оксамит України»

Ігор КОРОЛЬОВ, Україна молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.