Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 18 декабря 2020, 02:17
6784
36

Черная книга Восточной Европы: а где же Украина?

В книге, посвященной договорным матчам в Восточной Европе, Украине отведен лишь один абзац

| Обновлено 18 декабря 2020, 02:17
6784
36
Черная книга Восточной Европы: а где же Украина?

7 лютого Міжнародна федерація професіональних футболістів (FIFPro) опублікувала книгу, що здатна спричинити гігантський скандал…

«Заґраніца нам паможет»? Навряд…

Ми отримали страхітливі результати, масовий тривожний дзвінок для футболу, в тому числі — для західноєвропейського. На Сході гравці регулярно наражаються на ситуацію, коли клуби їм не платять, а потім стають мішенню корумпованих дій. Вони надто вразливі… (Ентоні Хіггінс, директор FIFPro)

Хочу відразу закликати всіх: давайте без емоцій! Розумію, що коли пахне смаленим, кожному хочеться насолодитися відповідним запахом — смажать бо не тебе! — але…

Офіційно щойно виданий фоліант називається Black Book Eastern Europe, тобто «Чорна книга Східної Європи». В цій назві приховано алюзію на фундаментальне (майже 900 сторінок!) дослідження групи французьких авторів під назвою Le Livre noir du communisme. Crimes, terreur, répression — «Чорна книга комунізму. Злочини, терор, репресії», 1997 року видання. Відчуйте розмах амбіцій…

Ми в «УФ», учора здобувши її, встигли з нею ознайомитися. Й оте ознайомлення вкотре підтвердило, що робити передчасні висновки принаймні нерозумно. Справа в тому, що питання договірних матчів розкрито у «Чорній книзі…» поверхово! Дуже!

Аби доповнити тему, ознайомлю читача зі структурою книги й розділом про Україну зокрема…

Отож після змісту й викладення загальних положень ми знаходимо глави конкретно по окремих державах. Загалом їх 12: Болгарія, Хорватія, Чехія, Греція, Угорщина, Казахстан, Чорногорія, Польща, Росія, Сербія, Словенія, Україна. Також зазначено, що відповідні анкети FIFPro отримали в Румунії, Кіпрі та Мальті, але з певних причин вони (анкети) були визнані недійсними: у розділі «Методологія» (стор.21) дається з цього приводу вельми туманне пояснення, з якого складно зрозуміти, чи-то футболістів неправильно опитували, чи-то їх — футболістів — виявилося замало для об’єктивної (цілісної) оцінки.

Тепер переходимо до найцікавішого — розділів по окремих країнах, конкретніше — по нашій із вами Вітчизні. І тут якраз знаходимо оту закопану — й трохи смердючу — собаку: з’ясувалося, що дослідження стосувалося не стільки питання «матчів із фіксованим результатом», скільки невиплат (або ж несвоєчасних виплат) зарплат гравцям, ставлення (часто нелюдського) до них із боку клубного керівництва, правильності/неправильності укладання контрактів тощо, натомість ТЕМІ ДОГОВІРНЯКІВ ПРИДІЛЕНО ОДИН АБЗАЦ І ОДНУ ТАБЛИЦЮ!!!

Тож питання: наскільки все це було серйозно? Або, перефразовуючи: чи треба всерйоз зважати на таке дослідження? От я — не знаю.

P. S. На жаль, додзвонитися до Ігоря Кочетова — голови Комітету з етики та чесної гри ФФУ — нам не вдалося. Респондент не забажав виходити на зв'язок.

КОМЕНТАРІ ДО ТЕМИ

В’ячеслав ЗАХОВАЙЛО, футбольний експерт:

— Досі цю книгу я не тримав у руках, але знав про її появу вже давно. Й одразу для себе вирішив, що вона не варта особливої уваги: я переконаний, що «Чорна книга…» — поверхова. На чому ґрунтується таке передбачення? Я багато жив у Європі, тож ознайомлений із менталітетом тамтешніх людей: загалом вони не цікавляться нами, не прагнуть нас зрозуміти, розібратися, що й до чого. Судіть самі: що можуть написати про український футбол західні журналісти — люди, які тут ніколи не жили, не знають вітчизняних реалій? Чесно кажучи, я навіть не розумію, в чому полягає суть отієї витівки, виникають думки про якесь замовлення… Ось у книзі написано, що 13% футболістів, які грають у нашій прем’єр-лізі, знають про договірні матчі. А насправді ВСІ ВСЕ ЗНАЮТЬ! Згадайте: за останні кілька років про це у нас говорять навіть люди з найвищого керівництва — і тренери команд, і президенти клубів, і навіть президент ФФУ. Й що відбувається після таких заяв? Нічого. А чому? Бо відповідна інформація нікого не дивує: усім достеменно відомо, в якій країні ми живемо, з яким рівнем корупції. З нею — корупцією — українці стикаються змалку: хтось — уже з дитячого садка, хтось — зі школи. І кожен наступний життєвий етап не обходиться без неї, через що вона наче вростає нам у кров. Отже, якщо суспільство наше таке, то чи може футбол бути іншим?.. За моїми спостереженнями, у Західній Європі — в середньому — кількість договірних матчів коливається у межах 5-7%, а в Німеччині — не більше 3%. Знову ж таки — чому? Бо суспільні організми цих країн не настільки прогнили… Ситуація у нас може змінитися лише тоді, коли відбудуться значні соціальні зрушення. Наприклад, боротьба з корупцією буде справжня, а не декларативна.

Ігор ГАТАУЛЛІН, заступник голови Комітету з питань етики і чесної гри ФФУ:

— Я тепер (розмова відбулася в середу по обіді. — В.Б.) у Брюсселі, на засіданні FIFPro. Про цю книгу знаю, ми її тут на засіданні отримали. Коментувати інформацію по телефону не можу, однак при зустрічі розповім про неї все, що цікавить журналістів.

Олександр ГАЙДАШ, футбольний експерт:

— «Чорну книгу» я ще не читав, хоча планую. А щодо питання договірних ігор… Я, мабуть, повторюся, проте все ж спробую розвинути тему, свого часу зачеплену в «УФ», а саме — відповідальності за власні вчинки й слова. Я абсолютно впевнений, що це — надзвичайно важлива річ, яку треба опанувати кожному з нас: вміти прораховувати — (хоча би приблизно!) наслідки мовленого. Бо якщо цього не робити… Давайте звернемося до іншого виду спорту — біатлону. Яка там система? Ось відбувається певне змагання, його виграє такий-то спортсмен, але коли через півроку його допінг-проба дає позитивний результат, у нього відбирають медаль. Тепер поміркуймо: що буде, коли такі ж принципи застосувати у футболі? КАТАСТРОФА! Припустімо, виграє «Шахтар» поточний чемпіонат України, тож у нього треба буде забрати «золото» — через «Справу Олександра Рибки»?.. Мені ситуація у футболі чимось нагадує формулу існування силових відомств або спецслужб: там існує практика, коли документи з грифом «Цілком таємно» розсекречуються через 50-100 років (чи взагалі не розсекречуються). Чому так? Бо якщо певні документи передчасно набудуть широкого розголосу, це може призвести до непоправних наслідків. А ось коли пройде значний проміжок часу, зміниться кілька поколінь людей, больовий шок буде вже не такий. Так і у футболі. Я не кажу, що ця «кругова порука» є правильною, я кажу, що вона є, і вона багато в чому виправдана.

Євген ЛОВЧЕВ, екс-гравець збірної СРСР, футбольний експерт (інтерв’ю для сайту Gazeta.ru):

— Я завжди вважав, що доки не буде політичної волі, війна з договірними матчами даремна. Ми, своєю чергою, за такі порушення можемо давати тільки спортивні покарання. Лише кримінальна відповідальність змінить ставлення до договірняків. Буде конкретний закон, в якому все буде прописано. Нині у нас недостатньо законів. За договірні матчі я б саджав довічно. Але позаяк у нашій країні скасували смертну кару, то, думаю, п’ять років за договірняк — достатньо.

ДОВІДКА

FIFPro — (фр. Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels), Міжнародна федерація професіональних футболістів. Створена 15 грудня 1965 року в Парижі представниками футбольних профспілок Франції, Шотландії, Англії, Італії та Голландії.

Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Даниэле ДЕ РОССИ: «Было нелегко. Милан – сильная команда»
Футбол | 19 апреля 2024, 05:25 2
Даниэле ДЕ РОССИ: «Было нелегко. Милан – сильная команда»

Наставник «волков» рад триумфу своих подопечных

Известно, кто подсказал Лунину остаться на месте перед ударом Бернарду
Футбол | 18 апреля 2024, 12:44 1
Известно, кто подсказал Лунину остаться на месте перед ударом Бернарду

Тренер вратарей «Реала» считал, что не прыгать стоит только в одном случае из трех возможных

Комментарии 36
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
korsar_kharkov
ниочём
JimmyS
честно, вот не могу тебе как плюсик поставить, так и минус...не бывает абсолютно черных тел так же как и абсолютно белых, в нашей политике полно мрази, но есть я уверен и положительные личности, которых надо только найти и поддержать - это задача народа, если народ конечно хочет мирным путем решать проблемы.
Serge
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Deyy12
ниочем конечно)))
Deyy12
думаю статья выложена чтоб заполнить информационный вакуум в межсезонье. ну книга так книга. посмотрите как повернуло обсуждение с футбола на социальные темы)))))
Deyy12
а вы знаете хоть одного честного"политика" в украине?Можно проверить)))))пусть пользователи напишут плюс цитируя мой пост если верят в то что каждый политик украины пришел к власти через взятки а минус поставят пусть те кто знает что украинские политики все честные люди и взяток никогда небрали и недавали.все они потенциальные зеки что синие ято белые что оранжевые что в крапинку.
payman
Сори за продолжение оф-топа, но когда читаю или слышу - оранжевые меньше воруют, типа Пр-ишли и приватизируют и т.д. - ребята, проснитесь, все уже давно расписали, а земелька Украины, не дожидаясь Закона о приватизации, на 60% принадлежит бывшим и нынешним "социалистам" во главе с Морозом.
У нас нет и не будет в ближайшие годы власти, выбранной демократическим путем, только если будет как в арабских странах, а они поверьте, испугались когда все это видели.
И вообще - забудьте слово "демократия", ее у нас, восточно-европейцев, не будет никогда.
t2_grin
К чему эта статья?
vladka76
JimmyS — 10.02.2012 15:54
УкрТелеком продали в марте 2011 г., так что все перечисленное наврядли связано со сменой владельца. Сам давно сижу на ОГО! (очень нравится, к слову), так что про изменение тарифов на Инет от них в курсе, само собой.
Да, есть и другие ценности, кроме вот таких, небольших и малозначительных...
JimmyS
тут расшифровка:
Etan
О чем эта статья я так и не понял.
funnyFAN
статью противно читать, читаешь - читаешь и никак не поймешь где оно то, на что стоит обратить внимание, бред какой то )
JimmyS
акей , я и сам от работы отвлекаюсь...
JimmyS
Возможно не совсем удачный пример с Укртелекомом, да, стратегический объект, да монополия, но лично мне больше нравится телефонная связь сейчас, чем 3-4 года назад (+интернет, тарифы на который за 3 года упали примерно в 5-7 раз, зависит от пакета). Государству объект определенно стал приносить меньше денег, убрались все затраты и стабилизировалась прибыль в виде налогов, но качество услуг выросло в разы, мне как обычному обывателю это намного приятнее, я от такого положения дел только выиграл, возможно вам важнее другие ценности.
vladka76
Джимми, предлагаю с офф-топом завязывать... Один пост - и харе.
vladka76
JimmyS
Аваков навряд ли бы СМОГ (хватило бы наглости/крутизны) делать то же самое, коренная разница здесь заключается ИМХО, в том, что "рэги" значительно организованнее и наглее, это, фактически, ОПГ национального масшатба. БЮТ, все же, попроще и менее сплоченный (хотя там бандюков, типа Портнова, хватает)...
Если без четкой позиции - да, тогда идти вроде как не имеет смысла идти на выборы, правильно, вот только мне непонятно - как можно эту самую позицию не иметь...
Мои "страшилки" - да никакие не страшилки, а уже свершившиеся события, факты. Предположения же - да, может и похожи на страшилки, но я лишь пытаюсь "экстраполировать", т.е., отталкиваясь от прошлого и настоящего, строить прогноз на ближайшее будущее. И ничего в этом будущем хорошего не вижу, т.к. у руля Украины стоит банда. Неужели Вам это не очевидно?..
Очень и очень странно, что разницы между "течениями во власти" Вы не заметили, львиная доля сограждан Вам скажут обратное...
УкрТелеком был в списке объектов, НЕ подлежащих приватизации (и это было правильно, т.к. это стратегический объект, связь - важнейший компонент гос-ва). Очень сомневаюсь в том, что дела в УкрТелекоме были печальны - все население за услуги платит исправно, иначе - отключение... К тому же - монополист фактически.
Другое дело, что это нац.предприятие - лакомый кусок добычи для таких вот "охотников".
Эх, не читает меня Serge, мог бы сейчас тут пару абзацев дописать про свое видение проблемы, с колокольни экономиста...
JimmyS
да чего тут понимать? снобы с запада говорят, что у нас отстой, "не ходите в Африку мальчики играть", на мой взгляд обычная заказуха, направленная на то, чтоб в Россию, Украину и т.д. футболисты боялись ехать даже за хорошие деньги, а выбирали менее денежные, но зато "надежные" контракты в европейских клубах, вроде все очевидно .
Жоня(Севаст-Днепр)=FCDK=
Чивота я нифига нипонял...
JimmyS
так Аваков у власти делал бы тоже самое я в этом уверен на 99,9%, есть правда вероятность, что не было бы лавочек по цене ланоса, просто эта сумма пошла бы в карман (как было раньше). Я не причисляю себя к анархистам, просто считаю, что без четкой позиции "за кого голосовать" идя на выборы я буду действовать только деструктивно, развалить-то на самом деле раз плюнуть, а вот строить потом на руинах будет не просто. А по поводу ваших страшилок - на данный момент, лично на себе, я не ощутил разницы между властью оранжевых и властью голубых или БЮТ - все х*ровые , та же приватизация Укртелекома стала возможной только после полного развала, который был учинен при Ю+Ю, они всего-лишь не дождались своей возможности его приватизировать.
vladka76
не *мало*, *много*, конеша...