Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Разное
|
1085
0

Рімас Гірскіс: "Баскетбол розпочинається від оборони"

Десять днів тому визначився переможець чемпіонату України з баскетболу в чоловічій Суперлізі 2006 року

Рімас Гірскіс: "Баскетбол розпочинається від оборони"

Як і в двох попередніх сезонах, національне "золото" у фінальній серії до трьох перемог виборювали маріупольський "Азовмаш" та столичний БК "Київ", які подарували шанувальникам цієї захопливої гри незабутній чотирисерійний трилер. Цього разу сильнішими виявилися баскетболісти з Донбасу, які виграли серію з рахунком 3:1. Напевно, кожен із фахівців та вболівальників має свою думку стосовно того, хто саме з гравців "Азовмашу" зробив найбільший внесок у тріумф маріупольської команди. Але при цьому всі погоджуються, що головним творцем "золотого" дубля "Азовмашу" (окрім національного титулу, клуб здобув і Кубок України) є добре знаний у Європі 56-річний литовський фахівець Рімас Гірскіс, який працює у Маріуполі з осені 2004 року.

- Рімасе, що Ви відчули, коли пролунав фінальний свисток четвертого поєдинку фінальної серії, перемога в якому повернула "Азовмашу" титул найсильнішої команди України?

- Напевно, перше, що я відчув, - це радість від досягнення поставленої мети. Адже перед початком сезону керівництво клубу поставило перед командою конкретне завдання - вибороти золоті нагороди національного чемпіонату. І це завдання ми виконали. Думаю, ніхто не може сказати, що чемпіонського титулу ми не заслужили. Адже ми були найкращими у регулярній першості, а загалом за весь чемпіонат зазнали лише трьох поразок. При цьому в більшості поєдинків наша перевага над суперниками була доволі відчутною.

Хочу також сказати, що після нашої поразки в першому фінальному матчі у столиці в багатьох ЗМІ можна було прочитати, що справжня боротьба за "золото" між "Азовмашем" і БК "Київ" лише розпочинається. Ознайомившись із такими прогнозами журналістів та фахівців, ми з гравцями вирішили, що зробимо все, аби не доводити справу до вирішальної п'ятої зустрічі. Звичайно, нам приємно було би здобути вирішальну перемогу в "золотій" серії на очах своїх уболівальників. Але повірте, не менше задоволення ми одержали і від звитяги на майданчику суперника.

- Мабуть, після перемоги у фіналі Ви не маєте відбою від представників ЗМІ. Цікаво було б дізнатися, скільки інтерв'ю Ви дали після завоювання національного "золота"?

- Справді, одразу після фінального свистка в четвертому переможному матчі я одержав масу привітань та прохань про інтерв'ю. Намагався задовольнити всіх представників ЗМІ. Однак я не підраховував, скільки саме інтерв'ю дав. Можу лише сказати, що відчував себе найпопулярнішою людиною як в Україні, так і у Литві. А мій мобільний телефон аж почервонів від перенапруження.

- "Золото" чемпіонату України "Азовмаш" здобув у Києві. А як команду привітали в рідному Маріуполі?

- Хочу зазначити, що під час обох поєдинків у Києві ми відчували підтримку наших уболівальників, які разом з нами прибули до столиці України. Звичайно, фанів БК "Київ" у залі було значно більше, проте наша група підтримка проявила себе якнайкраще. Переконаний, що таких відданих уболівальників, як у "Азовмаша", не має жоден клуб в Україні. І наша перемога - це значною мірою і їхня заслуга. Коли ми прилетіли до Маріуполя, в аеропорту нас зустрічали не лише рідні та друзі, а й величезна група вболівальників. А офіційне святкування третього національного титулу "Азовмашу" відбулося в Маріуполі 1 червня, коли на головній площі міста було влаштовано грандіозне свято. Описати його словами неможливо, це потрібно бачити.

- Здобуте разом із "Азовмашем" "золото" чемпіонату України - це найбільший успіх у кар'єрі тренера Рімаса Гірскіса?

- Справді, моя тренерська доля склалася так, що до цього сезону золоті нагороди я одержував лише як асистент головного тренера. Було це зовсім недавно, 2003 року, коли національна збірна Литви на чемпіонаті Європи в Швеції здобула титул найсильнішої команди Старого Світу. На Euro-2003 я допомагав добре знаному фахівцеві Антанасу Сірейці. А працюючи самостійно, ще далекого 1979 року я привів до бронзових медалей чемпіонату колишнього СРСР "Статібу" з Вільнюса, в якій я був тренером-гравцем. Медалі такого ж ґатунку під моєю орудою в чемпіонаті Росії завоював "Локомотив" із Мінеральних Вод. А з "Азовмашем" минулого року в українській Суперлізі ми були другими.

- Можна стверджувати, що Ви задоволені своєю роботою та виступом Ваших підопічних у сезоні 2005/2006 року?

- Звичайно. Адже "Азовмаш" упродовж сезону, який щойно завершився, демонстрував якісний і доволі видовищний баскетбол. Не забувайте також, що ми здобули перемогу і в Кубку України. Так що на внутрішній арені ми здобули всі трофеї. А тому вважаю, що маємо чим гордитися.

- А як щодо виступу "Азовмашу" на європейській арені. Перед початком Кубка Європи перед Вашою командою було поставлено завдання щонайменше пробитися до Фіналу чотирьох.

- Ми справді планували, і небезпідставно, здобути право зіграти в Фіналі чотирьох престижного євротурніру. І хоча нам не вдалося виконати це завдання, я не можу розцінити результат "Азовмашу" в Кубку Європи як провальний. Ми не вийшли зі свого квартету в другому груповому турнірі лише через дещо гіршу різницю очок в особистих зустрічах з російськими "Хімками" з Підмосков'я та іспанським "Ховентудом". Фактично нам не вистачило одного влучного кидка в одному з чотирьох матчів з цими командами. Також не можна забувати і про те, що саме "Хімкі" та "Ховентуд" у вирішальній зустрічі розіграли почесний євротрофей. До того ж на той момент у складі "Азовмашу" ще не було Ліаделіса, Б'юфорда, Хижняка та Ярутіса. Повірте, якби цей квартет був у моєму розпорядженні і в матчах Кубка Європи, ми б обов'язково дійшли до вирішального матчу. Сподіваюся, що наступного року саме так і буде.

- Наскільки Ви задоволені селекційною роботою клубу? Чи можна говорити, що селекціонери "Азовмашу" недаремно одержують зарплату?

- Якщо ми досягли результату, а ті, хто прийшов у команду упродовж сезону, зробили вагомий внесок, то, напевно, це справді так. Хоча, як на мене, найцінніші придбання "Азовмаш" зробив минулого літа, коли нам вдалося підписати контракти з Ліщуком та Ель-Аміном. Обидва дуже добре проявили себе у вирішальних матчах сезону. Особливо хочу виділити Ліщука, який, на мою думку, був єдиним гравцем у складі обох команд-фіналістів чемпіонату України, який усі чотири зустрічі провів на найвищому рівні. Відверто кажучи, я до нього не маю жодного зауваження.

- Якщо не секрет, яке тренерське кредо Рімаса Гірскіса?

- Жодного секрету немає. Моє тренерське гасло - баскетбол розпочинається з оборони. Одразу зазначу, що я в цьому питанні не оригінальний. Це вболівальники полюбляють, коли команди грають у так званий відкритий баскетбол. Та й у більшості баскетболістів душа зазвичай лежить до атакувальних дій. Серед гравців навіть є такий вислів: "В атаці відпочиваємо, а в захисті працюємо". І це справді так. Проте, як свідчить практика, якщо тренер хоче разом зі своєю командою досягти серйозних результатів, то насамперед повинен налагодити командну гру в обороні. У баскетболі, як і на війні, перемога кується в тилу. І я дуже радий, що в українській Суперлізі "Азовмаш" у цьому сезоні зумів продемонструвати найнадійнішу оборону (в середньому суперникам маріупольців за матч вдавалося набирати лише 68,6 очка - Авт.), що давало нам суттєву перевагу над конкурентами.

- Зазвичай тренери баскетбольних команд дуже емоційно реагують на події на майданчику під час матчів. Натомість Ви майже завжди, навіть у непростих ситуаціях, тримаєтеся доволі стримано. Чим це можна пояснити?

- Такий стиль моєї роботи. Я завжди намагаюся стримувати свої емоції, це допомагає спокійно керувати діями команди, а також зберігати "тверезу" голову в будь-якій екстремальній ситуації. Холоднокровність тренера, на мою думку, додає гравцям упевненості в своїх силах. А довіра тренера до своїх підопічних - один із компонентів, без якого неможливо сподіватися на перемогу.

- На відміну від коуча БК "Київ" Ренато Паскуалє, Ви доволі часто випускали на майданчик баскетболістів з українськими паспортами.

- І вважаю, що робив правильно. Врешті-решт "Азовмаш" виступає на чемпіонаті України. А тому глядачам приємно, коли на майданчику, окрім легіонерів, є й вихованці національної школи баскетболу. Та й скажу відверто, українці, як кажуть, каші не зіпсували. Щобільше, Ліщук був чи не найкращим у команді, а Скутельник і Хижняк зробили вагомий внесок у перемогу "Азовмашу" над БК "Київ" у фінальній серії. Після завершення чемпіонату ми з моїм асистентом Сергієм Заваліним відзначили, що хлопці повністю виправдали наші сподівання: Хижняк добре відпрацював у трисекундній зоні, до того ж як у нападі, так і в обороні; а Скутельник не раз упевнено входив у гру з лави запасних у найвідповідальніші моменти матчів і організовував швидкі прориви. Задоволений я і діями упродовж сезону інших гравців команди з українськими паспортами.

- Які подальші плани тренера Рімаса Гірскіса?

- У мене контракт із "Азовмашем" ще на рік. Схоже на те, що керівництво маріупольського клубу й надалі зацікавлене в нашій співпраці, а тому не бачу жодних причин, через які я повинен залишити "Азовмаш". Хоча можу сказати, що маю чимало доволі серйозних пропозицій. Наразі я відпочиваю, але відпустка довгою не буде. Вже незабаром розпочну розробляти план роботи на новий сезон. Також необхідно добряче подумати над питанням комплектування команди.

Розмовляла Оксана ПАВЛЮК, газета Поступ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Куртуа рассказал, когда вернется в строй и высказался о Лунине
Футбол | 23 апреля 2024, 20:17 0
Куртуа рассказал, когда вернется в строй и высказался о Лунине

Бельгиец рассказал, что никуда не торопится

Игрок Реала заявил, что гол Барселоны в ворота Лунина должны были отменить
Футбол | 24 апреля 2024, 07:31 2
Игрок Реала заявил, что гол Барселоны в ворота Лунина должны были отменить

Тони Кроос считает, что Андреас Кристенсен придерживал его во время забитого мяча

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.