Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гандбол
|
975
0

На шляху до Швеції

Українська жіноча збірна з гандболу здобула путівку до фінальної частини чемпіонату Європи, що відбудеться в грудні у Швеції

Українки продемонстрували просто блискучу гру наприкінці виїзного матчу з дуже сильними суперницями – словачками – 27:22. Нагадаємо, що домашній поєдинок серії плей-оф також завершився на користь наших гандболісток (27:24).

Вихід до вирішального раунду континентального форуму дещо спантеличив головного тренера національної збірної Леоніда Ратнера. До величезної радості і гордості за українських гандболісток додалися побоювання. Адже з пам’яті досвідченого наставника ще не стерлися спогади про акти суддівської сваволі щодо підопічних на торішньому чемпіонаті світу в Санкт-Петербурзі. Оновлена українська збірна посіла тоді десяте місце. Не можна не згадати про дискваліфікацію бригади угорських арбітрів, що обслуговувала матч між українською та датською командами. Вона допустила шість помилок на користь наших суперниць, утім нічийного результату гри тоді не змінили. Цікаво, що ті самі судді обслуговували й один із домашніх поєдинків українок у рамках відбірного раунду до цього європейського чемпіонату. “Ми можемо лише сподіватися на прихильність фортуни, а також на те, що нарешті Феміда визнає, що в гандболі є така держава як Україна”, – зазначив в інтерв’ю “Газеті” Леонід Ратнер.

Головний наставник не приховував захоплення від перемоги своїх підопічних в останньому матчі плей-оф. “Словаччина виявилася дуже серйозним суперником. Особливих успіхів у цієї збірної не було, проте в країні дуже добре розвинений гандбол. І як казали самі словаки, вони зібрали одну з найкращих за складом жіночих команд упродовж останніх десяти років. Майже всі їхні провідні гравці виступають в іноземних клубах”, – оцінив рівень суперників пан Ратнер.

Після впевненого початку та проваленої середини матчу були доленосні останні п’ятнадцять хвилин, під час яких українки ліквідували відставання в п’ять голів і вийшли вперед. “Ми просто спіймали нашу гру, – так пояснив чудове перетворення команди тренер. – Дівчата прекрасно діяли в захисті, Тетяна Ворожцова впевнено стояла на воротах. Переходячи в напад, не зазнали жодної втрати, всі атаки завершували голами”.

Леонід Ратнер зазначив, що чудово зіграли всі наші гандболістки: і досвідчені, і молоді, і навіть травмовані, як, наприклад, Анна Сюкало. Остання, радше за все, незабаром покине лави національної збірної: вона не продовжила контракту зі своїм закордонним клубом і має намір завершити спортивну кар’єру. Це буде серйозною втратою для збірної. Втім тренерський штаб не полишає надії, що доти відновиться Оксана Сакада. Серед тих, хто може спробувати замінити досвідчену українську гандболістку, також називають Анастасію Сокол (“Мотор”) і Вікторію Борщенко (“Галичанка”). “На олівці” в головного наставника ще кілька гравців львівського клубу, зокрема: Ващук, Травян, Майдабура, Кузьміна. На місце у воротах збірної претендує голкіпер “Галичанки” Вікторія Тимошенкова. І вже закріпилася в основному складі Регіна Шимкуте. Перевага останньої в тому, що вона може і гол забити, і в захисті зіграти. Шимкуте має всі шанси через кілька років стати провідним гравцем команди, вважає Леонід Ратнер.

Комплектація збірної до чемпіонату континенту також великою мірою залежить від фінансових стимулів, питання яких наразі не вирішили. “Призові за ці матчі ми, на диво, отримали дуже швидко. Відчувається, що федерація працює в цьому напрямі, – розповіла в інтерв’ю “Газеті” Регіна Шимкуте. – Я лише рік граю в національній збірній, тільки нещодавно підписала з нею контракт. Для мене як початківця багато означає вже сам факт, що запрошують на ігри за Україну. Одна така зустріч зі словачками дає значно більше досвіду, ніж декілька матчів у національній суперлізі. Вдома ми всі добре знайомі. Зовсім інші відчуття виникають, коли виходиш на майданчик проти гандболісток, від яких не знаєш, якої гри очікувати.

Для наших легіонерок питання призових справді має значення. Вони залишають іноземні клуби, щоб зіграти за збірну. І загалом річ не лише в грошах, а й в екіпіровці, якої в українській збірній дуже часто не вистачає. Хоча повинна зазначити, що всі дівчата в команді – патріотки, розуміють, що честь держави відстоювати треба за будь-яких умов”.

Наступного разу українські гандболістки зберуться разом аж у жовтні, щоб підготуватися до листопадового Кубка світу. Жеребкування ж фінального раунду європейського форуму відбудеться через два тижні. Втім уже нині точно можна сказати, що його учасницями, крім українок, будуть гандболістки з Норвегії, Данії, Угорщини, Росії, Німеччини, Швеції, Австрії, Хорватії, Іспанії, Франції, Македонії, Нідерландів, Сербії і Чорногорії, Словенії.

Анна Савчик, Львівська газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Анна Музычук в Торонто сыграла вничью с шахматисткой-нейтралкой
Другие виды | 15 апреля 2024, 10:40 0
Анна Музычук в Торонто сыграла вничью с шахматисткой-нейтралкой

В Канаде продолжаются Турниры претендентов 2024 по шахматам

Как выглядит таблица Ла Лиги после фиаско Жироны в принципиальном матче?
Футбол | 16 апреля 2024, 09:00 1
Как выглядит таблица Ла Лиги после фиаско Жироны в принципиальном матче?

12–15 апреля состоялись поединки 31-го тура чемпионата Испании 2023/24

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.