Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
4041
0

Олександр БУБЕН:«Ніколи не втрачайте віру в те, що ви кращі»

Президент НФК «Ураган» Олександр БУБЕН про підсумки 2011 року та оцінку роботи своєї команди

Олександр БУБЕН:«Ніколи не втрачайте віру в те, що ви кращі»
Александр Бубен

Розпочався новий 2012 рік. Вже за доброю традицією НФК «Ураган» підбиває підсумки року, що минув, згадує позитивні моменти, аналізує все, що відбулося. Для івано-франківського клубу 2011 рік був сповнений цікавими та визначними подіями.

Якщо згадувати рік в цілому, то саме минулоріч «Ураган» вперше в своїй історії став чемпіоном України, завоював Суперкубок України та дебютував на євроарені, де зарекомендував себе з кращого боку.

І вже традиційно на початку року прес-служба клубу поспілкувалася з президентом НФК «Ураган» Олександром Бубеном, який дав об'єктивну оцінку роботи своєї команди, адже він, як ніхто інший, знає всі сторони життя футзального колективу.

- Олександре Олександровичу, як, на вашу думку, команда розпочала ігровий сезон і які перші висновки Ви вже можете зробити?
- Ми виграли Суперкубок - це дуже позитивна подія. Перед початком сезону команда отримала заряд позитивних емоцій і стимул для того, аби на такому високому тонусі розпочати новий сезон і виграти всі інші трофеї, що є одним із завдань клубу. Усе почало відбуватися так, як планувалося, тобто з дуже успішного старту. Оцю першу частину, скажімо, початку сезону я оцінив би позитивно.

Другий етап - виступ на євроарені, а також у повному розпалі українська першість Екстра-ліги. Якщо говорити про це, то команда рухається максимально так, як може на сьогоднішній день. Звичайно, ми не могли спрогнозувати велику кількість травмованих гравців, що зараз не дає нам можливості, скажімо, стабільно і без втрат пройти весь сезон 2011-12. В цьому я також вбачаю причину не такого яскравого дебютного виступу і в Кубку УЄФА. Сьогодні команда складається з восьми боєздатних гравців, а при такому складі дуже важко максимально витискати результат з кожної гри. Я не беру до уваги воротарів, тому що, дякувати Богові, вони у нас в формі і це серйозна надія на те, що все буде в порядку.

Ми знаємо, всі гравці є, по-перше, професіоналами, по-друге - спортсменами, які провели досить потужний тренувальний збір, тобто вони фізично готові витримувати будь-які навантаження. А також із ситуації, що склалася, можна почерпнути багато позитиву. Бо це ще один шанс для тих гравців, які взагалі не попадали в основний склад, скажімо, вважали себе чомусь ще не готовими чи занадто молодими. Сьогодні цим людям випадає хороша нагода реалізувати себе. Я сподіваюся, що кожен це розуміє і намагається скористатися таким шансом на всі сто відсотків. Хочу сказати, що я з оптимізмом дивлюся на всі завдання, які стоять перед клубом на сезон 2011-12. А це, звичайно, чемпіонство. Попереду ще й Кубок України. Тобто достатньо є шансів для того, щоб отримати максимальне задоволення від цього сезону.

- Вперше івано-франківці дебютували в Кубку УЄФА. Спочатку був вдалий старт в Сербії і хороше продовження в Італії. Як ви вважаєте, чи впоралася команда з важливим та відповідальним завданням - участю в єврокубку?
- Команда, яка отримала шанс виступити в єврокубках і вважає, що це єдиний і останній шанс в житті, тоді ця можливість використана не досить вдало. Якщо говорити про нашу команду, то це був не останній виступ «Урагану» на євроарені. Досвід, який отримали гравці, свідчить про те, що вони здатні за певних складових, а це віра в свої сили і можливості, максимально оптимальний склад, - потрапити до «Фіналу чотирьох». Цей виступ довів, що воно дійсно так.

Тому в зв'язку з тим, що в нас не було, на жаль, оптимального складу - команді не вдалося проявити себе на всі сто. Якщо ж говорити про психологічний стан, то гравці були нормально налаштовані, але все ж таки остаточної віри в те, що можна здолати будь-яку команду, в них не було. Але це наш перший досвід, який стане у нагоді в наступних виступах на міжнародній арені. В цілому, я задоволений, як ми показали себе в Європі, і наступний виступ повинен бути яскравішим та результативнішим.

- Ще одне не менш важливе завдання - створення структури клубу. Як проходить процес впровадження, що вже вдалося зробити і що ще попереду?
- Є мрія чи є така генеральна мета - побудувати самодостатній потужний клуб, який зможе представляти наше місто, нашу область, Україну на міжнародному рівні. Є чітке бачення, як це зробити. Однією із складових є розвиток матеріальної бази клубу. Я не бачив таких команд чи клубів з великою історією, які б не приділяли цьому особливу увагу. Тому і наш клуб має на меті широко розвинути свою матеріально-технічну базу. А мова йдеться саме про будівництво спортивного комплексу, створення та розвиток Академії футзалу. Є чітке бачення, що потрібно робити для розвитку дитячо-юнацького напрямку, адже це основа піраміди, на вершині якої - команда майстрів. Якщо рухатися тими кроками, які ми собі намітили в чітко визначеному напрямку, то вдача нікуди від нас не дінеться і буде всміхатися нам.

- Розвиток футзалу починається саме з дітей. Сьогодні цим видом спорту захоплюється більшість хлопчиків, але не всі відвідують секції футзалу. Чи плануєте залучати школярів та вчителів до професійних занять футзалом?
- Наша задача - охопити максимальну кількість дітей, які мали б бажання чи звернули свою увагу на такий вид спорту, як футзал. Не дивлячись на те, що наша держава не дуже спортивна в плані розвиненої інфраструктури, але той мінімум, потрібний для розвитку футзалу, в школах все ж таки є. Тому в нас, як у клубу, є можливість вибирати і давати професійні навики, тобто вирощувати з дітей достойних футзалістів і, окрім цього, давати можливість дитині розвиватися в чоловічому колективі як особистості, як командному гравцю. У будь-якому випадку такий досвід піде дитині на користь, адже це можливість адаптуватися до будь-якого колективу. Якщо говорити більш конкретно про наші кроки для того, аби отримати більшу зацікавленість серед школярі, то, в першу чергу, ми зосередимо увагу наших дитячо-юнацьких тренерів на підбір дітей саме шкільного віку, на тих, хто повинен поповнювати ряди нашого клубу. Звичайно, є програма розвитку саме в напрямку дитячо-юнацького спорту.

По-перше, в лютому ми плануємо запустити пробний турнір під такою робочою назвою як «Малий кубок Президента НФК «Ураган». Він дасть можливість опрацювати всі технічні аспекти проведення масштабного турніру. Цей пілотний проект триватиме до кінця навчального року. Думаю, що він охопить дві вікові групи і дасть нам можливість підготуватися до турніру, що матиме назву «Великий Кубок Президента НФК «Ураган», розпочнеться з нового навчального року та триватиме до травня 2013 року. Це хороша можливість відкритися юним талантам та отримати, окрім задоволення, нагоду позмагатися за цікавий приз, який буде вручений кращій школі міста Івано-Франківська. Ці два турніри, на мій погляд, різко підвищать інтерес до нашого клубу і футзалу загалом.

Також ми вже маємо усну домовленість про відкриття спецгрупи з футзалу в франківській школі-інтернаті, а це дозволить залучити дітей з області та інших міст до професійних занять футзалом. В майбутньому такий спеціалізований клас стане основою для створення Академії футзалу зі своєю матеріально-технічною базою.

- Відомо, що НФК «Ураган» приділяє значну увагу розвитку футзалу серед спортсменів-інвалідів. Ведеться плідна співпраця з осередком спортивної організації глухих...
- Зовсім випадково, а в нашому житті трапляються випадковості, доля звела мене з людьми, які, не дивлячись на їхні обмежені фізичні можливості, досягли певних успіх у футзалі. Тоді ж, поспілкувавшись із керівництвом титулованої команди осередку спортивної організації глухих, народилася ідея спільного проекту, який би допоміг людям з обмеженими фізичними можливостями реалізувати себе в їх улюбленій справі, наприклад, в футзалі.

Ми знайшли інтерес, як об'єднати зусилля та створили для реалізації ідей громадське об'єднання «Єдність». На сьогоднішній день робота об'єднання підтримана багатьма представниками влади, спорту, інваспорту, нашим клубом. Думаю, з січня 2012 року ГО «Єдність» звернеться у міську раду з пропозицією виділення землі під будівництво спортивного комплексу, який би передбачав можливість займатися футзалом людям з обмеженими фізичними можливостями.

- Цьогоріч НФК відзначив своє 9-річчя в новому офісі, який насправді є гордістю нашого клубу. Це приміщення можна по праву вважати приміщенням європейського зразка. Що спонукало вас до створення окремого офісу в центрі міста?
- Ми колись хотіли, щоби «Ураган» став загальновідомим в Івано-Франківську та області клубом, що достойно представлятиме наш регіон як в Україні, так і на міжнародних змаганнях. І так сталося, що наша мета почала реалізовуватися. Ми робили певні кроки і отримали, так би мовити, всенародну любов до нашого клубу. Тому було б доречно давати можливість все більшій і більшій кількості людей відвідувати клуб, бачити трофеї, які завойовують їх улюбленці, мати можливість поспілкуватися з гравцями, тренерським складом, функціонерами клубу.

Раніше наш клубний офіс знаходився на території ПАТ «Прикарпаттяобленерго». На початку вересня нам запропонували непогані умови оренди приміщення, а ми доклали трохи зусиль і зробили, на мою думку, досить комфортний офіс, що тепер знаходиться за адресою: вул. Чорновола, 7 (оф.214). Я цим пишаюся, сподіваюся, що людям, які працюють в офісі чи відвідують клуб, приємно там перебувати. Головне, що це можливість для всіх бачити, скільки нагород вже завойовано та скільки ще місця для нових трофеїв.

- Яскравим моментом наприкінці 2011 року стала презентація талісману клубу. Конкурс завершився, переможці визначені, є талісман - Уракоша. Ми знаємо, що обирали героя члени журі у складі президента та віце-президентів. Тривалий процес обговорень, різних думок та аргументів. І от НФК «Ураган» має свій талісман. Чому саме такий образ?
- По-перше, позитивно, що талісман у нашого клубу є. Дуже приємно, що нас можуть називати не тільки «Ураганом», але й «драконами». Чоловічий клуб з достатньо агресивною грою та максимально націлений на результат уособлює образ обраного талісману. Дракон змушує серце битися частіше, а кров пульсувати у венах з потроєною енергією.

Це дійсно казковий герой, навіть міфічний, це символ сили і благородства, це різноманіття рухів та швидкості. Таку поведінку на майданчику, нестандартність та неочікуваність хотілося б бачити у наших гравців, у виступі нашої команди. І, звичайно, максимально амбіційні задачі, адже дракон народжується для того, щоби перемагати. Це його природне завдання.

Я бажаю «Уракоші» (що у перекладі означає: «ура» - висловлення радості, звук перемоги, та «дракон» - збірна назва, що об'єднує ряд міфологічних та фантастичних героїв) - герою, що вийшов у авторів ідеї та дизайнерів, щоб дракон надихав наших вболівальників і був дійсно талісманом, виручав нас у скрутний момент, схиляв удачу до нашого клубу. Сподіваюся, що з його приходом нас супроводжуватиме успіх.

- І насамкінець побажання президента НФК «Ураган» гравцям та вболівальникам клубу...
- Звичайно, хочу побажати, щоби в сім'ях наших гравців, тренерів завжди було все добре, щоб їх розуміли діти, дружини, щоби вони не хворіли. Що стосується суто професійних побажань, то ніколи не втрачайте віру, ні за будь-яких обставин, віру в те, що ви кращі, що в будь-якій ситуації ви знайдете правильний вихід, зможете реалізуватися максимально. Бажаю, щоби ви вірили в один одного, підтримували, бо це є основою кожної команди.

Ну а вболівальникам - щоби вони не просто любили цю гру - футзал, або приходили для того, щоби гарно провести час, а ставали справжніми прихильниками саме ідеї нашого клубу. Фанатіли від того, що є видовище, яке демонструється на майданчику. Я вірю, що в нашому місті з'явиться новий спорткомплекс, масштаб якого дозволить більшій кількості людей бачити матчі у виконанні НФК «Ураган» та вболівати за улюблену команду.

Розмовляла Олена ЯРЕМЧУК, прес-служба НФК «Ураган»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

В матче отбора к Евро-2024 Украина – Исландия сыграл крупный коэффициент
Футбол | 29 марта 2024, 05:29 0
В матче отбора к Евро-2024 Украина – Исландия сыграл крупный коэффициент

Подопечные Сергея Реброва обыграли исландцев со счетом 2:1 и вышли на чемпионат Европы

Наполи стал обладателем Кубка Италии по футзалу
Футзал | 25 марта 2024, 14:36 0
Наполи стал обладателем Кубка Италии по футзалу

Неаполитанцы впервые выиграли этот трофей

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.