Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 14 января 2012, 16:15
5554
13

Тарас МИХАЛИК: «На НСК пришлось перелезать через забор»

Защитник киевского «Динамо» про отпуск, прошлый год и перспективы украинской сборной на Евро-2012

| Обновлено 14 января 2012, 16:15
5554
13
Тарас МИХАЛИК: «На НСК пришлось перелезать через забор»
Тарас Михалик

Отримавши наприкінці жовтня у грі з «Таврією» пошкодження, київський динамівець Тарас Михалик змушений був залишитися поза грою до завершення першої частини чемпіонату.

Наразі травму уже заліковано, і футболіст разом з партнерами готовий їхати на тренувальні збори. У спілкуванні з кореспондентом «УФ» Тарас розповів про відпустку, згадав рік минулий, а також поділився власними думками про перспективи збірної України на Євро-2012.

«Ловив рибу, полював на кабана»

— Тарасе, як ваше самопочуття?

— У середу мені зробили останнє УЗД, яке показало, що всі проблеми залишились позаду. Лікарі порадили розробляти ногу, тому з командою на збори я їду, але деякий час займатимуся за індивідуальною програмою.
 

— До речі, а як проводили канікули?

Разом зі Стасом Богушем на тиждень їздили в Емірати. Там до нас приєдналися Денис Гармаш і Роман Зозуля, також поруч відпочивали з дружинами Андрій Ярмоленко та Олександр Алієв. Було весело, бо по сусідству жила практично вся прем’єр-ліга. Щоправда, зважаючи на свою травму, пограти у футбол не вийшло, тому віддавав перевагу плаванню. А ще кілька разів із Богушем, Зозулею та Гармашем їздили на риболовлю. На гачок підчепили три відра окунів і кілька барракуд!
 

— Знаю, що ви також полюбляєте мисливство…

— Так, після Еміратів пощастило, пополювавши під Києвом, підстрелити двох дебелих кабанів!
 

— Гаразд, відпустка це добре, а ось якщо проаналізувати весь футбольний рік, що минув, то для «Динамо» він виявився неоднозначним. Зокрема, на початку 2011-го кияни впевнено перемогли в Лізі Європи «Бешикташ», пройшли «Манчестер Сіті», але доволі несподівано спіткнулися на скромній португальській «Бразі»…

(Усміхається). Ота скромна «Брага» дійшла до фіналу… Тож можна сказати, що від цього клубу постраждало не лише «Динамо». Мабуть, ніхто й не очікував від португальців подібних звитяг, але своїми результатами вони змогли здивувати всю Європу.
 

— Пам’ятаю, в той час багато хто з моїх колег нарікав на те, що динамівці недооцінили опонентів.

— Я не погоджуся: за кілька кроків від фіналу такої недооцінки не могло. Ця команда навіть у вирішальному матчі турніру гідно протистояла «Порту». А це про щось таки свідчить.
 

— На цьому євробіди-2011 для «біло-синіх» не завершилися: вже у новому сезоні ви вилетіли з Ліги чемпіонів, програвши «Рубіну». У чому причина поразок?

— На результат поєдинків з «Рубіном» суттєво вплинув швидкий гол, який ми пропустили на початку першої зустрічі з казанцями. Далі все пішло не так… Росіяни могли спокійно діяти у своїй улюбленій манері: відстоювати результат і грати на контратаках. «Рубін» робить це майстерно, й у нас так і не вийшло зламати їхню оборону.
 

— Згодом, уже в Лізі Європи, ледь не всі оцінювали груповий етап для вашої команди як прохідний…

— Ми програли тільки раз — на виїзді «Бешикташу». Щоправда, забагато поєдинків звели внічию. Начебто команда і не зазнавала поразок, але й виграти потрібні матчі теж не змогла. Після таких євросезонів усі наші футболісти повинні робити висновки, аби подібне у майбутньому не повторювалося. Адже в Європі команда мусить грати набагато краще, це однозначно.
 

«Давати оцінку виступам 2011-го — досить складно»
 

— Нині «Динамо» лідирує в чемпіонаті України, але поруч перебувають «Шахтар» і «Металіст». Харків’яни навіть перемогли «гірників» і певний час опинялися на другій сходинці. Тарасе, як вважаєте, чи настав час йменувати третьою силою дітище Мирона Маркевича?

— Так, протистояння з «Металістом» за останні роки стали набагато цікавішими. До харків’ян долучилися хороші футболісти, які підтверджують свій високий рівень у чемпіонаті України та на євроарені. Але все-таки матчі із «Шахтарем» стоять окремо. Для нас вони надпринципові — як-от у Радянському Союзі поєдинки між «Динамо» і московським «Спартаком».
 

— Яку оцінку загалом дасте виступам «Динамо» за підсумками всього 2011 року?

— Відчуття неоднозначні. Справді, маємо очевидний провал у єврокубках, бо не кваліфікувалися у Лігу чемпіонів, згодом не змогли навіть пробитися у стадію плей-офф Ліги Європи. З іншого боку, «Динамо» лідирує в чемпіонаті, і ми повинні зробити все можливе, аби перша сходинка залишалася за нами до самого завершення першості. Тим більше, команда вже два роки не виграє чемпіонства, і втретє поспіль цього припуститися — злочин.
 

— Поговорімо про конкуренцію в «Динамо». Ось в центрі захисту у вас раніше був тандем із Папом Діакате, який влітку перебрався до іспанської «Гранади»…

Так, приємний хлопець. Раніше, коли він уперше їздив у оренду в «Ліон», то я віднайшов його телефон і ми навіть спілкувалися, але після того, як Пап перебрався до Іспанії, чесно кажучи, зв'язок перервався.
 

— Діакате запам’ятався своїми веселощами?

О, так, Пап точно виділявся на загальному плані (сміється). Зараз, у принципі, веселих людей теж вистачає. Я й сам інколи можу пожартувати. Приміром, якось привіз із Волині для Айїли Юссуфа значок, на якому було написано «Дякую, Боже, що я не москаль». Юссуф поцікавився, чи це, часом, не образливий напис. Я переклав йому російською, і він погодився, що справді — не росіянин, тож можна спокійно на сорочці причепити значка. Після цього ми пішли до нашої їдальні, і коли увійшли всередину, розпочався фурор. Першим напис помітив Олег Лужний, який похвалив Айїлу: мовляв, молодець, наш хлопець! І всі почали дивитися на Юссуфа та сміятися. А він відтак чомусь образився і зняв. А ось Роман Єременко, якому я теж привіз аналогічний подарунок, спокійно з ним ходив, без будь-яких образ. Ромі навіть подобалося.
 

— До речі, а з ним ви підтримуєте зв'язок?

— Так, після того, як він перебрався до казанського «Рубіну», постійно телефонуємо один одному, ділимося новинами. Роман каже, що «Рубін» — хороша команда, з хорошим колективом, правда, на початку йому було трохи нуднувато, адже в Києві він до всього вже звик. Але нічого, потроху приживається.
 

— Зрозуміло. Повернімося до конкуренції. Тарасе, з ким зараз, у центрі захисту, вам грати найкомфортніше?

Мені складно відповісти однозначно. З ким тренер поставить, з тим і гратиму. Врешті, комфортно з усіма. Можливо, у мене краще виходить діяти в парі з Айїлою Юссуфом. На футбольному полі ми розуміємо один одного з напівслова.
 

— Як ставитеся до вчинку ще одного колеги по центру захисту Євгена Хачериді, коли той поліз грубіянити й заробив резонансне вилучення в останній лігоєвропейській грі року з «Маккабі»?

Звісно, він вчинив погано, але вішати всіх собак на нього теж не хочеться. Женя — хороший хлопець і кваліфікований виконавець, проте якби це трапилося вперше… З ним постійно проводять профілактичні розмови, але подібні дії з його боку повторюються і повторюються… Можливо, Хачериді зараз це все переосмислить, адже він потрапив під справжній прес від уболівальників, партнерів, тренера та особисто президента клубу. Він — хороший футболіст, талановитий, але так підводити команду… Ну вигнали з поля Леандро Алмейду, так у нього хоч ігровий епізод був… А Хачериді… Мені розповідали, як наші хлопці висловлюються про його вчинок. Хтось навіть давав інтерв’ю, в якому говорив не зовсім цензурно. Це теж перебір, адже ми — одна команда. Всі проблеми треба вирішувати в колективі, а виносити їх на публіку і розповідати, який Хачериді поганий — це неправильно.
 

— Євген якось сказав, що не знає, як йому прийти на тренування і залишатися в команді, коли всі від нього відвертаються.

— Особисто я не відвертаюся від нього. Якщо він переосмислить свій вчинок, працюватиме над собою та доводитиме власну корисність команді, то я його лише підтримуватиму. Адже як футболіст він дуже хороший. Головне — зробити правильні висновки, бо якщо подібне знову повториться, то я вже навіть не знаю…
 

«На Євро Україні треба виходити з групи»
 

— Тарасе, а як ви можете оцінити 2011 рік для збірної України?

Однозначну оцінку дати складно. Вигравали, програвали… Але кінцівку провели добре — перемоги над Естонією та Болгарією, нічия з німцями, виграш у австрійців. Найголовніше, що у цих поєдинках команда продемонструвала досить непоганий рівень гри. Побачимо, що станеться ближче до Євро.
 

— Ви погоджуєтеся з тим, що на чемпіонаті Європи українці потрапили в «групу смерті»?

— На Євро легких груп не буває. Це ще на чемпіонаті світу можна зіграти проти когось, відносно слабкішого. А на першості Європи слабких суперників просто немає. Зрозуміло, що група у нас складна. Особливо якщо говорити про таких грандів, як Англія та Франція. Та й шведи досить потужна збірна. Але якщо прагнути перемагати і вигравати подібні турніри, то ці команди треба випереджати. У нас висококласний тренерський штаб. Олег Блохін, окрім усього іншого, ще й дуже хороший психолог та мотиватор. Головне, аби напередодні чемпіонату обійшлося без травм для наших збірників.
 

— Два матчі на Євро збірна України проведе в Донецьку. Вам як вихідцю із Західної України, мабуть, хотілося б провести принаймні один поєдинок у Львові?

— Звісно, для мене було би краще зіграти на Західній Україні, адже туди легше добиратися рідним і близьким. Проте в Донецьку — хороший стадіон. І я вважаю, що на чемпіонаті Європи нашу збірну однаково добре підтримуватимуть, навіть попри те, де вона гратиме — в Києві чи Донецьку.
 

— До речі, про стадіони. Як ви оцінили ініціативу вашого «Динамо» з весни перебратися на комфортабельний НСК «Олімпійський»?

Подібні рішення ухвалює керівництво. Особисто я, через травму, ще не грав на «Олімпійському», тому мені складно давати оцінку цьому стадіону. Ходив на матч з Німеччиною — до мене якраз тоді приїздили друзі, — та перші враження від організації футбольного вечора склалися не надто позитивні. Турнікети не працювали, і нам з товаришами, аби потрапити на матч, довелося перелазити через паркан. Але все-таки стадіон справляє досить хороше враження, і я гадаю, що ті недоліки в організації, які проявилися під час гри з Німеччиною, обов’язково виправлять.

Sport.ua

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 17:15 0
Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024

17 июня подопечные Сергея Реброва проведут поединок против Румынии в 1-м туре группы Е

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
webster94
Это 5![/quote]
Это не 5. Это свинство Михалика.
Sirrko
Да, с «Дякую, Боже, що я не москаль» жирно получилось
undryuha
Не туди нажав (натиснув))) Все правильно) просто хотів сказати людині, шо окрім російської і української мови на Україні і діалекту хватає (вистачає)))
SvLutsk
Ну я несказав би що у нас так говорять, скоріше релактор зплужив, адже текст перш ніж потрапити на шпальти обовязково підлягає рецензії, а що тут неправильно написано? Паркан українське слово, перелазити також, прийшлось=довелось? Діалект такий. Хоча весь текст справді якось по дебільному написаний (М. Добкін)
undryuha
На волинській мові це сказано. Так розмовляють на Волині.
Mr.Ferret
"Приміром, якось привіз із Волині для Айїли Юссуфа значок, на якому було написано «Дякую, Боже, що я не москаль». Юссуф поцікавився, чи це, часом, не образливий напис. Я переклав йому російською, і він погодився, що справді — не росіянин, тож можна спокійно на сорочці причепити значка."

Это 5!
Mr.Ferret
"На НСК пришлось перелазить через паркан"
Издеваетесь?!
alyoshenka6
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Болела
Тарас МИХАЛИК: «На НСК пришлось перелазить через паркан»
это вообще на каком языке написано?
kosak-bandera
ja shitaju esli b ne travmy i pobolshe skorosti, Taras og vpolne zaigrat v horoshem klube v evrope!!!
takih malo, on po dushe v igre kak Tymoshuk , poideje defence poluzashitu ih 2-h stavit, eto dolzhyn byt beton!!!
JimmyS
смысл сравнивать? Шахтер совсем другая команда, с другим тренером, другими игроками, другим стилем игры, кто лучше решит матч в Донецке, вроде в апреле.
STEELE1973
И снова оправдание от непрохода "скромной" Браги.
ШД эту Брагу 5-0 в двух играх сделал когда в Браге Матеус тон задавал