Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 11 января 2012, 20:37
1984
1

Анатолий ПИСКОВЕЦ: «Демьяненко - демократичный тренер»

Наставник молодежного состава «Волыни» хочет, чтобы его подопечные умели использовать разные схемы

| Обновлено 11 января 2012, 20:37
1984
1
Анатолий ПИСКОВЕЦ: «Демьяненко - демократичный тренер»
Анатолий Писковец

2012 рік розпочався для ФК «Волинь» із кардинальних змін у тренерському штабі. Зокрема молодіжний склад клубу очолив Анатолій Пісковець. Допомагати йому будуть Сергій Чабан та Роман Максимюк, який, до речі, нещодавно завершив кар’єру гравця і керівництво «Волині» планувало призначити його директором дитячої футбольної школи. Однак згодом змінили свою думку і відправили на допомогу Пісковцю. Щодо нового наставника дублерів, то в свої 63 роки він встиг попрацювати за кордоном та в Україні. Левову частку своє кар’єри він присвятив роботі з молодими гравцями.

- З 1984 року я працював з молоддю у футбольній школі № 15 міста Києва. У 1993 році поїхав працювати до чемпіонату Об’єднаних Арабських Еміратах в клуб «Аль-Ахлі». Там була ціла група тренерів з України, яка готувала молодь різних вікових груп. До речі, Валерій Лобановський тоді очолював національну збірну ОАЕ.

Згодом я працював з криворізьким «Кривбасом», з охтирським «Нафтовиком», з футбольною жіночою національною збірною України, в Азербайджані. Потім мені запропонували роботу в Грузії. Я два роки провів в ФК «Гагри» з міста Тбілісі. Зумів підняти команду до вищої ліги та виграти кубок Грузії. Однак, у команди виникли проблеми з фінансуванням. Згідно з контрактом я міг звільнитися в разі фінансових труднощів.

Польська «Олімпія» мене давно запрошувала і я пристав на їхню пропозицію. Проте потренував лише 3 місяці, і до мене зателефонувало керівництво «Волині». Я зараз жартую, що не доїхав до кордону з Польщею. Зупинився в Луцьку.

- Що пріоритетніше в роботі з молодими гравцями – фізичні навантаження чи робота з м’ячем?
- Я б нічого не виділяв. Впевнений, що це все має бути в комплексі. Головне – методично вірний, організований тренувальний процес. У нас є чітко розписаний графік на 59 днів, які затверджував головний тренер клубу Анатолій Дем’яненко. Якщо цього не буде – не буде прогресу.

На кожен день у нас все чітко розписано. Кількість тренувальних, контрольних, відновлювальних ігор. На початку зборів ми проведемо тестування, виявимо, які гравці відстають в певних компонентах гри. Тоді ми попрацюємо з ними додатково.

Дуже важливо, щоб гравці підходили один одному, щоб вони були сумісні. Важливо створити колектив, який виконуватиме конкретні цілі. Буває таке, що грає 11 майстерних футболістів, а команди – немає. Велику роль відіграють людські якості гравця. Я краще виберу футболіста, гіршого в футбольному плані, але з хорошими людськими якостями.

- До якої тактичної схеми привчатиме гравців?
- У мене є улюблена тактична схема – з трьома центральними захисниками. Я її називаю - 5-2-1-2. Тобто крім захисників, 2 лінійних, два «опорники», один або два атакуючі хави та один або два нападники.

До речі, Дем’яненко – демократичний наставник. З ним ще не було розмови щодо тактичних побудов, але він не встановлював мені обмежень. Я б хотів, щоб молоді вміли грати декілька тактичних схем.

- У екс-наставника «Волині» Віталія Кварцяного була команда «гренадерів», тобто більшість гравців ростом 180 см і вище. Ви підтримуватиме цю традицію?
- Це не завжди добре. Є багато низькорослих гравців, які такого велетня можуть обіграти. Той самий Олександр Заваров. Але такою була концепція футболу Віталія Володимировича. Для нас важливий не ріст гравця, а – його футбольні вміння.

- Чи доводилося Вам працювати з нинішнім наставником «Волині»?
- Ні.

- Ви працювали головним тренером жіночої збірної України з футболу. Чим робота з жінками відрізняється від роботи з чоловіками?
- Багато спільного. І методика, і тактика, і поле, і тривалість гри. Існують відмінності функціональні. В роботі з жінками є свої плюси та мінуси. Жінкам не потрібно повторювати. Якщо один раз сказав, то вони все зрозуміли. А чоловікам, інколи, треба деякі речі розжовувати. У дівчат серйозне відношення до дисципліни. Хоч і бувають сльози, істерики. Але я скажу, що ті збірні, проти яких ми грали (Норвегії, Бразилії, Німеччини, Китаю та інші)… Так от, я вважаю, що деякі наші команди чоловічої першої ліги не змогли б змагатися з ними.

- Також Ви працювали в чемпіонатах ОАЕ, Азербайджану, Грузії та Польщі. Чим вони відрізняються від українського?
- В Еміратах вже в 1993 році були дуже хороші умови для роботи. Інфраструктура на високому рівні. Хоча тамтешні футболісти технічні, але їх ахіллесова п’ята – недисциплінованість. В Азербайджані і Грузії така ж ситуація з місцевими гравцями. В Азербайджані багаті клуби, але проблема з полями. Футболісти – невисокої якості. Українці та інші легіонери вирізнялися на тлі місцевих, але по майстерності – це наша перша ліга. У грузинських клубів – мало грошей. Лише три-чотири можуть похвалитися хорошим фінансуванням. Але рівень чемпіонату доволі високий – 5-6 рівних команд, які борються за призові місця.

А у Польщі варто відзначити високий рівень інфраструктури та ставлення людей до гри. Якось я дивився по телевізору матч суперника, а жінка мені каже, що я якийсь європейський футбол дивлюся, бо там заповнений стадіон, достойне освітлення, якісне поле, хоча грали команди місцевої першої ліги.

- У Польщі не доводилося спостерігати за безчинствами фанів?
- Була одна гра, під час якої мене здивувало, що навколо стадіону стояв масивний поліцейський кордон. Коли я приїхав туди в жовтні минулого року, то там за три вулиці стояли правоохоронці з щитами і в масках, хоча приїжджали якісь нещасні 500 вболівальників іншої команди. Якщо вони так турбуються про безпеку, то, мабуть, якісь проблеми існують.

Волинські новини, fc.volyn.net

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Aleksandr710
Конечно, после Кварца любой тренер демократом покажется, но даст ли результат? Это огромный вопрос