Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
|
1837
3

У Польщі українець виграв підземний забіг

Вінничанин у Польщі бігав за золотом

У Польщі українець виграв підземний забіг
Андрій Старжинський

У підземній штольні, де колись видобували золото, поляки провели легкоатлетичний марафон, на якому переміг п'ятикурсник Вінницького національного аграрного університету Андрій Старжинський.

Марафон мав назву «BIEG PO ZLOTO - 2011» («Біг за золотом»). Відбувався він у містечку Злотий Сток, по-нашому – Золотий Схил. Воно відоме у Європі, як одне з найдавніших і найбільших місць видобутку золота. Місцева штольня має більш ніж 1000-літню історію. У 14-16 століттях тут протягом року «намивали» по 150 кілограмів золота. Після Другої світової війни золотовидобуток зменшився до 20 кілограмів на рік. Загалом його тут видобули 16 тонн. У 1961-му році золотошукачі припинили роботи. Тривалий час штольня була полишена напризволяще. А в 1995-му тут відкрили першу туристичну трасу під назвою «Золота Шахта». Загалом для туристів відкрито 300 кілометрів лабіринтів і підземних ходів. Тут створено музей. Тепер ще й організовують оригінальні змагання з марафону «BIEG PO ZLOTO». У нинішньому році на них приїхало 300 спортсменів з багатьох країн світу. На дистанції п'ять кілометрів вінничанин Андрій Старжинський фінішував першим. Крім золотої медалі, Андрій отримав грошову винагороду у сумі 600 польських злотих та квиток на дводенний відпочинок в одному з розважальних клубів Польщі.

- Взяти участь у такому марафоні мені запропонували після виступу на чемпіонаті України з легкої атлетики, - каже Андрій. – Пропозицію сприйняв з подивом, бо ще ніколи не доводилося бігати у підземеллі. Не тільки бігти. Я взагалі не бачив такого великого підземелля. Нітрохи не шкодую, що погодився.

Турнір «BIEG PO ZLOTO - 2011» тривав протягом двох тижнів. На кожній з п'яти дистанцій були свої перешкоди, бо підземелля до цього часу не очищено повністю від залишків старих шахт. Для спортсменів організували екскурсію. Від побаченого залишилося безліч приємних вражень.

- У цьому підземеллі є єдиний підземний водопад, його висота аж вісім метрів, - розповідає Андрій. – Туристам показують його у тому місці, де вода падає до низу, при бажанні можна навіть ноги намочити. У підземеллі вода шумить сильніше, ніж на поверхні. Здається, аж гуркотить. Це створює особливе враження. Ще запам'ятався підземний перехід через кордон. В одному з місць тунель заглиблюється на територію сусідньої держави – Чехії.

На поверхню туристів вивозять невеликим трамвайчиком, пофарбованим у помаранчевий колір. Андрій радить тим, кого захоплює екстрим, обов'язково знайти можливість побувати у «золотій» шахті Златого Стоку. Щоправда, зробити це можна буде вже в наступному році – для туристів музей-шахта відкрита з 1 квітня по 31 жовтня. Екскурсія триває півтори години. Вартість – 15 злотих.

Довідка
Андрій Старжинський – кандидат у майстри спорту з легкої атлетики, дворазовий призер чемпіонату України з кросу, неодноразовий переможець обласних змагань. В аграрному університет опановує спеціальність інженера-технолога з переробки продуктів тваринництва.

20minut.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
veek
Наші заробітчани і тут засвітилися)
DocRoberts
А че в Донецке нет подземных забегов? )