Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Вторая лига
| Обновлено 28 ноября 2011, 18:11
2063
0

Милетий БАЛЬЧОС: «Останусь на должности президента ПФЛ»

Президент ПФЛ провел пресс-конференцию, в ходе которой подвел итоги первой части сезона

| Обновлено 28 ноября 2011, 18:11
2063
0
Милетий БАЛЬЧОС: «Останусь на должности президента ПФЛ»
Милетий Бальчос

25 листопада відбулася прес-конференція президента ПФЛ Мілетія Бальчоса, у ході якої підбито підсумки осінньої частини чемпіонату України з футболу серед команд клубів першої та другої ліг.

Крім керівника ПФЛ, у роботі прес-конференції взяли участь віце-президент ПФЛ Ігор Шам, виконавчий директор Сергій Макаров, інспектор другої ліги Євген Мороз та фахівець з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Геннадій Жданов, керівник юридичної служби та голова ДК Юлія Гречко.

Розпочавши прес-конференцію,  Мілетій Володимирович зосередився на наступному:

- Поповнився склад клубів ПФЛ порівняно з минулим сезоном:  сезон 2010-2011 рр. розпочався у кількості 42 клубів, а завершився у складі 37, адже протягом сезону та у міжсезоння зі змагань знялося 5 команд. У сезоні 2011-2012 рр. кількість команд збільшилася до 46.

Протягом осінньої частини змагань сезону 2011-2012 років Професіональною футбольною лігою проведено 410 матчів   серед команд клубів першої-другої ліг.

У чемпіонаті України з футболу серед команд клубів першої ліги проведено 188 матчів. Середня результативність склала 2,49 м’ячі за матч. Переможцем змагань цієї частини сезону став ФК «Металург» Запоріжжя, друге місце посіла ужгородська «Говерла-Закарпаття», третє – білоцерківський «Арсенал». Футболісти «Говерли-Закарпаття» спромоглися досягнути 100% результату в домашніх матчах (9 перемог), тоді як ФК «Львів» не привіз жодного залікового пункту з 10 виїздів цього сезону.

За підсумками осінньої частини відвідуваність матчів у першій лізі значно зросла (в середньому на кожному матчі цього сезону свої команди підтримували 2 036 глядачів).

В групі «А» другої ліги старт взяли 14 команд.  За підсумками 16 турів чемпіонату лідирує ФК «Суми» Суми, на другій позиції – «Десна» Чернігів, третє місце посідає «Славутич» Черкаси. 

Середня результативність у другій лізі (гр. «А») склала 2,92 м’яча за матч. А найголовнішим результатом  стало підвищення глядацького інтересу до змагань: середня відвідуваність матчів зросла до 1409 глядачів.

В групі «Б» другої ліги першість розпочали 14 команд. Перше місце за результатами змагань впевнено посів ФК «Полтава» Полтава, другим став «Кремінь» Кременчук, третім – ФК «Авангард» Краматорськ. Варто додати, що в обох групах досить впевнено відчувають себе саме новачки чемпіонату як групи «А», так і групи «Б», посівши відповідно треті місця у своїх групах.

Основні показники в цій групі знизилися: середня результативність –2,54 м’ячів за матч, середня відвідуваність – 675 глядачів.

В цілому ПФЛ успішно впоралася із завданнями на перше коло та початок другого. Варто відмітити стабільність календаря змагань, дати проведення матчів змінювалися тільки через проведення заходів під егідою інших організацій.  Тобто, як і було обіцяно перед початком осінньої частини змагань, можна впевнено стверджувати, що протягом цього періоду проведено значну роботу щодо поліпшення структури та ритмічності календаря.

Найскладнішою проблемою залишається фінансове становище клубів і Ліги. З одного боку, ПФЛ вдалося зупинити процес масового зняття команд зі змагань. У ході сезону з певними фінансовими труднощами стикнулися ФК «Нива» Тернопіль, ФК «Прикарпаття», ФК «Нива» Вінниця та ФК «Львів»,  що поставило під сумнів подальшу участь команд цих клубів у змаганнях під егідою ПФЛ. Після тривалих переговорів з керівництвом областей та міст-осередків цих клубів ситуацію поки що не вдалося стабілізувати.

Адміністрація ПФЛ робить все можливе для підвищення якості організації та проведення змагань в першій та другій лігах. На даний час ведуться активні переговори з провідними компаніями України та Європи щодо спонсорської підтримки змагань. 

Вперше за 15-річне існування Професіональної футбольної ліги адміністрації ПФЛ спільно з маркетинговим партнером компанією «Ліга Футбол» вдалося створити єдиний пул команд першої ліги.

Створення подібного комерційного пакету є необхідною умовою на шляху залучення спонсорів змагань та майбутньої співпраці з телеканалом «Футбол» в рамках трансляцій кращого матчу туру чемпіонату серед команд першої ліги.

Наразі ведуться переговори з компанією InStat Fotball, лідером ринку професіонального футбольного аналізу. Невдовзі з цією компанією планується заключити колективний договір, дія якого розповсюджуватиметься на усі клуби першої ліги на весняну частину чемпіонату сезону 2011-2012 рр.

У контексті вдосконалення роботи футбольних клубів проведено низку семінарів за різноманітною тематикою. Наприкінці липня відбувся навчальний семінар для вболівальників команд клубів ПФЛ, на якому обговорено питання ефективної взаємодії між клубами, вболівльницькими об’єднаннями  та Професіональною футбольною лігою.

 9 вересня у приміщенні ПФЛ відбувся консультативно-практичний семінар з питань правової діяльності футбольних клубів. Семінар став корисним як для Професіональної футбольної ліги, так і для представників юридичних служб клубів, адже порядок денний містив питання, що подекуди викликають певні суперечки. Завдяки піднятим темам та дискусіям, які проходили у форматі «питання – відповідь», стало можливим визначити напрями підвищення взаємодії всіх сторін, що беруть участь у діяльності та функціонуванні професіонального футбольного клубу.

22 листопада відбувся навчально-методичний семінар для координаторів служби безпеки футбольних клубів з питань безпеки проведення футбольних матчів, за результатами якого прийнято низку рішень, що здатні значно покращити стан сучасного футболу. 

Наступного сезону планується значне розширення складу учасників змагань серед команд клубів другої ліги. Так, заявку на проходження процедури атестування подали наступні клуби: ФК «Олімпік» Кіровоград ФК «Словхліб» Слав’янськ, ФК «Тернопіль» Тернопіль, «СКА» Одеса, ФК «Жемчужина» Ялта, ФК «Бастіон» Іллічівськ, ФК «Карпати» Коломия. Наразі вирішується можливість стосовно подання заявок  ФК «Полісся»  Житомир, ФК «Берегвідейк» Берегове, ФК «Мукачево» Мукачеве та командою з Ірпеня.

Не оминуло уваги журналістів питання стосовно кандидатури Мілетія Бальчоса на посаду президента української Прем’єр-ліги:

- Щодо висунення власної кандидатури на вибори президента вищого дивізіону, то я відчував і підтримку, і розуміння з боку клубів. Від мене очікували, що я здатен забезпечити більш високий рівень довіри та взаємодії між клубами та адміністрацією Прем’єр-ліги. Як приклад, на відміну від клубів елітного дивізіону, ПФЛ вдалося утворити пул команд першої ліги. На мій погляд, це велике досягнення та свідчення нашої єдності. Вбачаючи далекоглядні перспективи, ТК «Футбол» був готовий розпочати трансляції матчів першої ліги у складі 12 клубів у пулі. Нам же вдалося залучити практично всі клуби першої ліги.

Мені вже ставили запитання: хто в ПФЛ залишиться? Що ж.. Враховуючи те, що на пост президента ПЛ вже є два кандидати, а стосовно ПФЛ зроблено ще не все заплановане, я прийняв рішення залишитися на посаді керівника ПФЛ. Для мене та моєї команди більш логічним здається завершити всі завдання, які наразі стоять перед нами саме тут.    

Крім цього, Мілетій Бальчос зосередився на завданнях, що стоять перед ПФЛ на наступну частину чемпіонату:

- Пріоритетами у роботі ПФЛ на найближчий час є збереження та примноження кількості клубів ліг, забезпечення більш високого рівня безпеки на стадіонах під час проведення матчів та створення привабливого комерційного продукту, що транслювався би по телебаченню та поступово залучав спонсорів до нижчих дивізіонів українського футболу.

Поміж іншим Мілетій Бальчос виокремив питання відвідуваності стадіонів вболівальниками, відповівши на запитання журналістів.

-  Слідкуючи за статистикою відвідуваності Миколаєва, побачив, що в одному турі команда недорахувалася великої кількості вболівальників. Як виявилося, у той же день і практично у той же самий час в місті відбувся матч баскетбольної суперліги, який, природно, відібрав чимало глядачів, які надали перевагу теплому залі, а не   осінньому стадіону з дощем. Чи не можна якось регулювати час початку різних спортивних подій, концертів, підлаштовуватися під них, щоб людям не доводилося вибирати між ними?
- Якось у Южному (ФК «Реал Фарм») в один день проводили матчі баскетбольної, волейбольної, футбольної ліг! Так, ми знаємо про подібні проблеми в деяких містах, тому і просимо клуби враховувати подібний фактор в планах-календарях. Якщо у футболі ми можемо розводити в часі матчі Прем'єр-ліги, інших ліг в одному місті, то з іншими видами спорту або, тим більше, з концертними гастролями, нам важко домовлятися, футбольним клубам на місцях видніше, з ким їм треба синхронізувати свої заходи.  У нас взагалі бували випадки, коли клуби просили перенести матчі у зв'язку з Днями міста, головними професійними святами своїх регіонів. Але, даруйте, це ж футбол! Це свято! Він повинен бути в плані святкування поряд з концертами! Для мене еталон - робота в цьому плані ПФК «Олександрія». Вони хотіли відсвяткувати вихід команди у Прем'єр-лігу, готували концерт, але ж не просили відмінити матч! Навпаки, провели гру, а сцену змонтували за однією з трибун. Тому відразу після матчу красиво почали торжество.

 - Доброю традицією стає плей-офф між другою і першою лігами. Вже визначено міста-кандидати на цей турнір, які вимоги до таких?
- Наразі склад учасників плей-оф не визначено, тому, як наслідок, круг стадіонів знаходиться на стадії опрацювання. Вимоги зрозумілі: стадіон - не гірше, ніж був минулого літа в Умані, і місто, в якому немає професіонального футболу, адже такі серйозні змагання можуть послужити пропагандою великого футболу у регіонах.

Завершилася прес-конференція приємною подією. За результатами осінньої частини чемпіонату України з футболу серед команд клубів першої та другої ліг Адміністрація ПФЛ вирішила відзначити бездоганну роботу прес-служб клубів ліги. Так, грамотами та сувенірами Професіональної футбольної ліги президент Мілетій Бальчос нагородив керівників прес-служб ФК «Говерла-Закарпаття» Романа Сенишина, ФК «Севастополь» Максима Каратаєва, ФК «Геліос» Юрія Остроумова,  ФК «Львів» Юрія Капраля, ФК «Металург» Ігоря Павленка, ФСК «Буковина» Олексія Мамчука та працівника прес-служби ФК «Сталь» Алчевськ Артема Циганенка.

pfl.ua

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.