Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Борьба
|
1028
0

Марійку Стадник можуть позбавити золотої медалі

Позитивний результат дала допінг-проба новоспеченої європейської чемпіонки у вазі до 48 кг 17-річної Марійки Стадник

Новина про те, що позитивний результат дала допінг-проба новоспеченої європейської чемпіонки у вазі до 48 кг 17-річної Марійки Стадник із села Пісочне Львівської області, викликала справжній шок у представників української вільної боротьби.

Ні найближче оточення спортсменки, ні вона сама не розуміють, як в її організм міг потрапити фуросемід. Нагадаємо, що свого часу дворічну дискваліфікацію за вживання цього препарату відбули російські гімнастки Аліна Кабаєва й Іріна Чащіна.

Фуросемід – це сечогінний препарат. Його, як правило, використовують при хронічній серцевій чи нирковій недостатності. Антидопінгові служби стверджують, що спортсмени іноді застосовують фуросемід для якнайшвидшого виведення з організму залишків сильніших препаратів: стероїдів, анаболіків або для зменшення ваги. Марійка Стадник ні з тим, ні з іншим проблем ніколи не мала. “Її вага 49 кг. Хто розуміється на боротьбі, той знає, що це справа одного тренування”, – пояснює в інтерв’ю “Газеті” тренер Марійки Орест Скобельський. – Найімовірніше, це диверсія з боку суперниць. Не відкидаю навіть, що це міг бути хтось зі своїх. Припускаю також, що це могли зробити господарі змагань – росіяни. Хоча малоймовірно. Випадково фуросемід просто не міг потрапити в організм Марійки. Вона взагалі  не вживала ніяких препаратів напередодні чемпіонату”. Слова львівського тренера підтверджує той факт, що допінг-проба, яку брали в його вихованки напередодні від’їзду до російської столиці, виявилася чистою. І хоча київський антидопінговий комітет неліцензований, це все ж про щось говорить.

Неприємна новина застала Марійку Стадник на зборах в Алушті. Там у чудовому настрої після перемоги на чемпіонаті континенту дівчина готувалася до змагань Кубка світу, які наприкінці травня пройдуть у Японії. “Я не могла повірити, коли тренер збірної повідомив про те, що виявила допінг-проба. Нічого забороненого ніколи не вживала. Де і за яких обставин фуросемід міг потрапити в мій організм – не знаю. Я завжди зосереджувалася на вільній боротьбі й навіть подумати не могла, що хтось може так вчинити зі мною”, – розповідає, ледь не плачучи, сама Марійка Стадник.

Юна спортсменка дуже непокоїться через те, що сталося, і постійно перебуває в пригніченому стані, навіть плаче. “Я намагаюся її заспокоїти, але це важко. Вона дуже емоційна дитина. Тому стараюся завантажувати її роботою, щоб менше думала про все це. Гадаю, лише час зможе вилікувати її, – говорить Орест Скобельський. – Марійка зовсім юна спортсменка, в неї все попереду. Ми взагалі не ставили собі за мету вигравати цей чемпіонат Європи. Хотіли просто про себе заявити, подивитися на суперниць”.

Остаточне рішення щодо санкцій стосовно Марійки Стадник  Міжнародна федерація боротьби (FILA) і Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) ухвалять на початку червня. Марійка Стадник, незважаючи на неприємну ситуацію,  наполегливо тренується, прагне своїми подальшими результатами довести безпідставність звинувачень і не полишає надії взяти участь ще в пекінський Олімпіаді-2008. Асоціація вільної боротьби України зі свого боку обіцяє зробити все, щоб звести термін дискваліфікації до мінімуму, тобто одного року.

Анна Савчик, Львівська газета

борьба
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Калинина обыграла нейтральную теннисистку на пути в полуфинал в Руане
Теннис | 19 апреля 2024, 22:15 16
Калинина обыграла нейтральную теннисистку на пути в полуфинал в Руане

Ангелина в двух сетах оказалась сильнее Мирры Андреевой

Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы
Футбол | 19 апреля 2024, 06:30 19
Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы

В полуфиналах Лиги Европы сыграют: Марсель – Аталанта, Рома – Байер

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.