Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
639
0

Стефан Решко: "За дискримінаційні висловлювання зніматимемо очки"

Розмова зі Стефаном Решком, головою КДК ФФУ

Минулої п’ятниці відбулося засідання КДК ФФУ, на якому найрезонанснішими виявилися питання щодо поведінки вболівальників львівських “Карпат” під час календарних виїзних матчів клубу проти бурштинського “Енергетика” та столичного “Динамо”.

В обох випадках клуб покарали за дискредитаційні й образливі вигуки на трибунах під час матчу. У першому випадку галицький клуб буде змушений заплатити 2000 у. о., а за поведінку організованих уболівальників на столичному НСК “Олімпійський” – 5000 у.о. Голова КДК ФФУ Стефан Решко докладніше розповів про це рішення. 

– Усе частіше на вітчизняних стадіонах доводиться стикатися з випадками порушення регламенту, пов’язаними з проявами дискримінації, – сказав Стефан Михайлович. – Створюється враження, що деякі глядачі, яких важко назвати справжніми вболівальниками, під впливом емоцій від футбольного матчу ігнорують будь-які морально-етичні норми, втрачають поняття загальноприйнятих людських цінностей. До речі, міжнародні футбольні інституції доволі жорстко реагують стосовно всіх футбольних суб’єктів, котрі не виконують положень регламенту та “беруть участь” у цих інцидентах. На початку квітня на адресу ФФУ надійшов циркуляр ФІФА із зазначенням жорсткіших санкцій у разі схожих негативних проявів. У ньому йдеться про рішення щодо рішучих дій проти цієї негативної тенденції.

– Які нововведення передбачає цей документ?

– Згідно зі змінами до ст. 55 Дисциплінарного кодексу ФІФА, що його Виконком ФІФА затвердив 16-17 березня, за будь-які вигуки або дії дискримінаційного характеру з боку футболіста передбачено дискваліфікацію цього гравця на п’ять матчів, а офіційна особа змушена буде сплатити штраф щонайменше 30000 швейцарських франків.

Якщо вболівальники виставлять на загальний огляд транспарант із гаслами дискримінаційного характеру або їх звинуватять у дискримінаційній поведінці, то клуб, за який вони вболівають, сплатить 30000 швейцарських франків, а наступний офіційний поєдинок команда буде змушена провести без глядачів. Кожного вболівальника, якого помітять у зазначених порушеннях, упродовж двох років не допускатимуть на стадіон.

Четвертий параграф циркуляра ФІФА передбачає автоматичне зняття трьох очок у змаганнях внутрішньої першості за будь-який акт дискримінації, описаний вище. Повторна схожа “витівка” коштуватиме команді шести очок, а за систематичні такі порушення її взагалі можуть перевести до нижчої ліги. Важливо зазначити, що окремим пунктом ідеться про те, що національні асоціації, в регламентах яких є стаття щодо неприпустимості дискримінації, зобов’язані дотримуватися зазначеного циркуляра з моменту його ухвалення. А ті федерації, котрі лише планують включити цю статтю, мають зробити це до 1 липня ц.р.

– Але ж згідно з таким рішенням ФІФА, Контрольно-дисциплінарний комітет національної федерації мав ухвалити жорсткіше рішення.

– ФІФА попередила нас про те, що в разі невиконання цього рішення Виконкому будь-яку асоціацію відсторонять від міжнародного футболу на два роки. Та, незважаючи на це, справді, поставилися лояльно до львівських уболівальників, виносячи рішення щодо зазначених матчів. Ми спрямували до ПФЛ 11 і 13 квітня відповідні листи й розуміємо, що складно за короткий час поінформувати вболівальників про такі жорсткі заходи до їхніх клубів. Але хочу попередити всіх вітчизняних прихильників футболу, що вже наступний схожий випадок ми розглядатимемо в рамках вимог міжнародної футбольної асоціації. При цьому сподіваємося, що нам більше не доведеться мати справи з такою негативною тенденцією.

Так, в Україні, схоже, виникла нагальна необхідність на жорсткі санкції. Протягом кількох днів у двох матчах “відзначилися” прихильники одного клубу, який має в Україні самобутню історію та традиції. І якщо під час календарної зустрічі І ліги “Карпати” (Львів) – “Енергетик” (Бурштин) була неорганізована група львівських уболівальників, які порушили регламент під час зазначеного поєдинку, то під час півфінального матчу-відповіді Кубка України “Динамо” – “Карпати” образливі вигуки лунали з уст прихильників львівської команди, котрі прибули до Києва організовано.

Через це ми хочемо закликати вболівальників гідно поводитися на стадіонах. Адже на трибунах є жінки, діти, яким навряд чи приємно перебувати в середовищі, в якому звучать брутальні лайки та ганебні висловлювання. І до таких горе-вболівальників ми більше не будемо поблажливими. Вони мають розуміти, що через їхні емоції можуть постраждати рідні клуби.

Розмовляв Анатолій Янголь, Львівська газета

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор
Футбол | 18 апреля 2024, 01:40 8
Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты ответного матча главного еврокубка

АНЧЕЛОТТИ: «Пенальти – азартная игра. Доверял Лунину, который был спокоен»
Футбол | 18 апреля 2024, 02:05 4
АНЧЕЛОТТИ: «Пенальти – азартная игра. Доверял Лунину, который был спокоен»

Карло коротко прокомментировал серию пенальти в матче «Манчестер Сити» – «Реал»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.