Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
|
2805
1

Андрей БАЛЬ: «В Тель-Авиве нереально купить билет на Динамо»

«Маккаби» - техничная команда с хорошей скоростью и плохой дисциплиной, утверждает специалист

Андрей БАЛЬ: «В Тель-Авиве нереально купить билет на Динамо»
Андрей Баль

В інтерв’ю сайту «Футбол 24» тренер збірної України Андрій Баль поділився власними міркуваннями стосовно мотивації футболістів, розповів про спаринги «синьо-жовтих» із болгарами та естонцями і пригадав особливості ізраїльського футболу.

- Андрій Михайлович, ви у складі збірної СРСР двічі вигравали молодіжні чемпіонати Європи, були переможцем юніорського чемпіонату світу. Яку винагороду тоді за це отримали?
- Винагорода була не суттєвою. За ті гроші нічого особливого не можна було купити. Матеріальні блага, взагалі, тоді не були основним мотиватором. Головна ціль для кожного футболіста – потрапити у збірну. Це ж справа престижу. Радянський Союз був величезною країною, а тому конкуренція за місце у збірній була дуже гострою. Не пригадаю точно, скільки отримав за перемогу на молодіжних турнірах. У дорослій збірній СРСР нам платили за кожен матч. За вихід із групи, скажімо, у відборі до чемпіонату світу, преміальні були більшими. Чим далі заходили на турнірах, там виплати були більшими. Але за нинішніми мірками, це взагалі копійки.

- Що саме мали на увазі, говорячи про престиж у Радянському Союзі?
- Член збірної СРСР був гордістю для міста, у якому він виріс, для Республіки. Приємно, що мене на території колишнього Радянському союзу і досі упізнають. Значить, якийсь слід залишив у футболі. А дехто грає роками, а жодного сліду так і не залишає.

- Хоч приблизно згадаєте які були преміальні?
- У нас зарплата була десь 250-300 карбованців. Преміальні нам видавали в інвалютних рублях. Винагорода коливалися в районі 50 доларів.

- Відчуваєте, що сучасне покоління футболістів також вважає престижем потрапляння у національну збірну України?
- В збірну потрапляють найкращі, тому це уже престижно. Їм, думаю, приємно, коли діти носять футболки із їхніми прізвищами, беруть автографи. Футболісти повинні усвідомити, що вони є прикладом для наслідування підростаючим поколінням.

- Мирон Маркевич добився виділення гонорарного фонду для футболістів збірної за виступи у спарингах. Вочевидь, він усвідомив, що одного престижу не достатньо, футболістам потрібні матеріальні бонуси для того, аби вони відповідально поставилися до своєї роботи…
 - Не погоджуюся з цим, за національну збірну футболісти повинні грати не за гроші. Тому преміального фонду зараз не має. Виконавець повинен викладатися на усі сто відсотків, лише тоді він може зацементувати за собою місце у національній команді. У київському «Динамо» колись була така величезна конкуренція, що якщо гравець втомився або зазнав невеличкого ушкодження й пропустив один матч, то він міг втратити місце в основі, а шанс його повернути чекав рік. Така конкуренція повинна бути всюди – в клубі, збірній.

- Кладучи руку на серце, можете сказати, що за вашої каденції усі викликані у збірну, думали так, як ви зараз розповідаєте?
- Більшість гравців так думає. Інших будемо перевчати, а якщо не вдасться, то відмовимося від них.

- Таке враження, що натуралізовані іноземці – Марко Девіч та Едмар мають більше бажання себе проявити, аніж деякі доморощені виконавці?
- Скажу лише, що в обох є дуже висока мотивація потрапити у збірну.

- Наступні спаринг-партнери збірної України є болгари та естонці. Це не найсильніші суперники. Що можна очікувати від товариських ігор з ними?
- Не варто ділити суперників на сильних та слабких. Зараз усі команди вміють грати в футбол. Якщо не налаштуєшся на матч, не варто взагалі виходити на поле. Повинне бути прагнення показати себе із найкращої сторони, щоби тренерський штаб викликав тебе і надалі під знамена збірної. Не варто також забувати про те, що футболісти грають для уболівальників, а глядач байдужості не пробачає.

- Київське «Динамо» завтра в Тель-Авіві зіграє із місцевим «Маккабі». Для вас ізраїльський чемпіонат не є чужим, завершували кар’єру футболіста і починали тренерську ви у цій країні. Що можете сказати про рівень тамтешнього футболу?
 - В Ізраїлі є кілька команд, що показують непоганий рівень футболу. Там є багато легіонерів. Не так давно був в Ізраїлі, переглядав матч національного чемпіонату за участі «Маккабі» із Тель-Авіва. Але в тій грі не брала участь група гравців основи тої команди. Кілька днів перед тим «Маккабі» провів єврокубковий матч, а тому тренер дав можливість відпочити лідерам. Взагалі, це технічна команда із хорошою швидкістю. А ось із дисципліною є проблеми, гаряча кров у футболістів. Та і фізичні кондиції не на хорошому рівні.

- Коли тільки переїхали в Ізраїль, не було відчуття, що тут можна грати і в півсили, оскільки рівень команд не високий?
- Не думав про це, мабуть тому, місцеві люди, з яким пересікався тоді, по сьогоднішній день дякують за допомогу. Тоді в Ізраїлі пішла, так би мовити, епідемія на гравців із СРСР. Ми спричинилися до прогресу місцевого футболу, показали приклад працелюбності, дисципліни. Уже тоді в Ізраїлі були технічні виконавці, але без сили волі.

- Відсутність сили волі – це їхня національна риса?
- Розумієте, Ізраїль є невеликою країною, повсюди люди один-одного знають. Часто бувало, про футболіста якась газета напише хвалебну статтю, а в наступному матчі його на футбольному полі взагалі не видно. Але поступово це усе змінювалося.

- Взагалі, наскільки популярний футбол в Ізраїлі?
- В Ізраїлі люблять футбол та баскетбол. Ці два види спорту там називають «хліб із маслом». Навколо матчу проти «Динамо» в Тель-Авіві неймовірний ажіотаж. До мене звідти телефонували і просили допомогти із квитками. Кажуть придбати в Тель-Авіві квиток зараз просто нереально. Також телефонували ізраїльські журналісти, розпитували про «Динамо».

- І що ви їм сказали?
- Порадив їхнім футболістам готуватися до серйозного матчу. «Динамо» - хороша команда і обіграти киян буде не просто.

- Іврит за ці роки не забули?
- Ні, не забув. Без проблем спілкуюся цією мовою.

- А який ваш прогноз на цей матч?
- Прогнози не даю. Хочу сказати, що багато чого залежатиме від перепадів температури, високої вологості. Природні умови створять нашим футболістам додаткові труднощі.

Андрій Захарчук, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шестеро детей травмированы. Авиабомбой поврежден зал карате в Дергачах
Другие виды | 04 мая 2024, 06:25 3
Шестеро детей травмированы. Авиабомбой поврежден зал карате в Дергачах

Террористы из рф творят террор, повреждая спортивную инфраструктуру

Стала известна сумма премиальных для сборной Украины за выход на Евро-2024
Футбол | 03 мая 2024, 19:12 8
Стала известна сумма премиальных для сборной Украины за выход на Евро-2024

Национальная сборная Украины не будет обделена бонусами

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.