Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 31 августа 2011, 10:20
2887
13

Маленький, но гордый Уругвай

Скоро нашей команде предстоит встретиться со сборной самой маленькой страны, которая выигрывала ЧМ

| Обновлено 31 августа 2011, 10:20
2887
13
Маленький, но гордый Уругвай
Сборная Уругвая - чемпион Олимпиады-1928

У п’ятницю, 2 вересня, на полі харківського ОСК «Металіст» зустрінуться національні збірні України та Уругваю. Підопічним Олега Блохіна протистоятиме найсильніша команда Південної Америки − трохи більше місяця тому уругвайці завоювали свій 15-й титул чемпіонів континенту, за цим показником очоливши реєстр переможців.

Головний тренер Оскар Табарес везе до України основний склад, із такими зірками, як Дієго Форлан, Луїс Суарес, Едінсон Кавані та інші.

Збірна Уругваю − команда з цікавою та яскравою історією. З нею ми починаємо знайомити вас сьогодні.

• Уругвай − найменша держава, чия команда володіла футбольним Кубком світу та вигравала змагання Олімпійських Ігор у командних видах спорту. Із своїми всього 3,5 мільйонами населення «південноамериканська Швейцарія», як іноді називають цю країну, спромоглася зробити просто неймовірний внесок у розвиток і популяризацію найулюбленішої гри людства.

• Футбол в Уругвай завезли британські моряки в другій половині XIX століття. Нова заморська гра припала до душі місцевому населенню, яке почало приборкувати м’яч у дворах, на вулицях і пляжах. Перший матч відбувся в Монтевідео в 1881 році між командами Клубу веслування та Клубу крикету.

• Першим колективом, що культивував виключно футбол, став «Альбіон», заснований 1 червня 1891 року. 30 березня 1900-го була утворена футбольна федерація країни. Під її егідою в тому ж році пройшов прем’єрний чемпіонат країни, переможцем якого став столичний «Пеньяроль» (на той час він називався Центральний уругвайський залізничний клуб крикету).

• 16 травня 1901 року свій дебютний матч провела збірна Уругваю, програвши Аргентині − 2:3. Ця зустріч була першою в світі дуеллю національних команд, що відбулася за межами Великої Британії. Утім, досить швидко уругвайці з учнів перетворилися на законодавців футбольної моди не тільки в Латинській Америці, а й у світі. До другої світової війни «Селесте Олімпіка» (блакитне олімпійське небо − прізвисько команди) була однією з найсильніших збірних світу, вигравши поспіль три турніри планетарного масштабу − змагання Олімпіад 1924 і 1928 років, а також прем’єрну світову першість, яка пройшла в Уругваї.

• У фіналі Паризьких Ігор-1924 гості з Південної Америки розтрощили швейцарців − 3:0. Зачаровані діями прибульців, європейці охрестили команду Уругваю восьмим дивом світу, а її гру назвали «сонячною», «казковою». Цікаво, що сьогодні збірну Уругваю кваліфікують як «найбільш європейську» з південноамериканських команд, а чіпкий колективний стиль, що базується на атлетичності, грамотній обороні й контролі над м’ячем, іноді іменують «гарра» − лапа з пазурами.

• Чотири роки потому в Амстердамі олімпійське «золото» уругвайці відібрали в своїх запеклих суперників-аргентинців − 2:1. Переможний гол у додатковому матчі, після того, як перша зустріч принесла нічию − 1:1, провів Ектор Скароне, котрий і досі ділить із Дієго Форланом першість в історичному списку бомбардирів уругвайської збірної.

• В Амстердамі ж, на Конгресі ФІФА 1928 року було прийнято рішення провести перший чемпіонат світу. Право провести його віддали Уругваю, котрий у 1930-му відзначав 100-річчя незалежності країни. Глобальна фінансова криза, на жаль, позначилася на складі учасників − лише завдяки особистому авторитету президента ФІФА та хресного батька турніру Жюля Ріме в ньому виступили чотири представники Європи.

 • Єдиний раз в історії всі матчі турніру пройшли в одному місті − Монтевідео. Церемонія відкриття на 80-тисячному стадіоні «Сентенаріо», спеціально збудованому до футбольного форуму, відбулася через кілька днів після першого матчу, коли деякі учасники вже пакували валізи додому.

• У фіналі суперником господарів знову була команда Аргентини. Оскільки офіційних м’ячів тоді ще не було, кожен з фіналістів запропонував свій шкіряний снаряд. Рефері поєдинку бельгієць Ланженю кинув жереб: перший тайм футболісти мали грати аргентинським м’ячем, другий − уругвайським, трохи легшим. Може це тільки випадковий збіг, але гості виграли «свої» 45 хвилин − 2:1, але по перерві уругвайці провели три голи без відповіді, ставши першими володарями титулу чемпіонів світу та золотої богині Ніки.

• Ось склад тієї диво-команди, більшість гравців якої додали тріумф на домашній першості до двох олімпійських перемог. Воротар − Енріке Бальєстерос, захисники − Хосе Насацці, Ернесто Маскероні, Домінго Техере, півзахисники − Хосе Андраде, Лоренцо Фернандес, Альваро Хестідо, нападники − Педро Сеа, Сантос Іріарте, Пабло Дорадо, Ектор Скароне, Хуан Ансельмо, Ектор Кастро, Педро Петроне, Сантос Урдінаран, головний тренер − Альберто Супіччі.

Пряма трансляція матчу Україна − Уругвай розпочнеться на телеканалі «Інтер» 2 вересня о 21.00.

Sport.ua

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Brian10
Читай внимательней: "Скоро нашей команде предстоит встретиться со сборной самой маленькой страны, КОТОРАЯ ВЫИГРЫВАЛА ЧМ!!!!!" Фареры выигрывали чемпионат мира? Думаю врядли.
esken_simfi
хоть бы много не пропустить.
Treto
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
karvaleri
Извини за ошибку. Солидарен.
karvaleri
Солтдарен.
taurus150
Играть будем как всегда- на вынос. Сначала от ворот, потом из ворот... Забивать некому, защищаться тоже. Игры не было никогда. Лучше вечер провести с пользой, чем в очередной раз увидеть очередной позор. Оптимизм весь вышел, остался реализм
karvaleri
Вот и я о том же. Хоть бы гол забить.
И достойно выглядеть...
gricakov
хотелось бы что бы это было так но не очень уверен .хочу видеть достойную игру в защите.и мобильное нападение.хоть бы гол забить и будет уже успех .если достойно сыграем.но я не очень уверен )
karvaleri
Привет.
Уверен, что именно в такой футбол будет играть наша сборная?
gricakov
будем играть на красивый и качественный футбол которого так долго не показывает украина !
karvaleri
Как будем играть: "на 0:0" или на победу?