Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 09 августа 2011, 14:10
6346
41

Марко ДЕВИЧ: «Уверен, что сборники тепло примут Эдмара»

Атмосфера взаимоподдержки - визитка коллектива сборной Украины, считает игрок «Металлиста»

| Обновлено 09 августа 2011, 14:10
6346
41
Марко ДЕВИЧ: «Уверен, что сборники тепло примут Эдмара»
Марко Девич

Запрошення до національних збірних натуралізованих гравців-уродженців інших країн уже давно стало поширеною практикою. Перший «справжній» іноземець у складі національної команди України − форвард «Металіста» Марко Девич. Поєдинок проти шведів для нього, напевне, особливий. По-перше, гра пройде в Харкові, по-друге, саме у ворота скандинавів Девич у лютому забив свій перший гол за Україну.

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю, яке Марко дав для офіційної програмки матчу Україна − Швеція.

− Вас не бентежить, що ця гра у збірній для вас − тринадцята?
− Я не забобонний, тож жодних проблем із «чортовою дюжиною» не маю. Куди складніше чекати виходу на поле. Останні дні та години перед матчем тягнуться так довго!.. Кожного разу їду в розташування збірної з таким бажанням, наче це перший виклик. Гадаю, ви мене розумієте.

− Що ви, уродженець Сербії, відчуваєте, слухаючи перед черговою зустріччю збірної гімн України, яка стала для вас другою батьківщиною?
− Це одне з найпопулярніших журналістських запитань у розмовах зі мною. Десь навіть зациклюються на цьому... Україна для мене давно вже не чужа країна, я тут багато років, і подальші життєві та професійні плани пов’язую саме з нею. Сподіваюся, вболівальники це бачать, відчувають. Кожна гра у складі збірної − це наче подарунок від України, за який прагну віддячити максимальною самовідданістю на полі. Намагаюся бути корисним команді, демонструвати якісну та яскраву гру, здобувати перемоги. Для мене це дуже принципово: хочеться, як кажуть, стрибнути вище голови, викластися навіть не на сто, а на двісті відсотків!..

− Збірна втретє гратиме у Харкові: востаннє синьо-жовті розгромили тут Литву − 4:0. Напевно, зайве питати − наскільки приємно вам буде виступити на домашній арені...
− Харківські вболівальники − найкращі в Україні. Атмосфера, яку вони створюють, неповторна! Страшенно радий, що свій матч проти Швеції збірна проведе саме на арені «Металіста». Знаю, що від нас очікують забитих м’ячів і яскравої гри. Можу запевнити: віддамо всі сили для перемоги, тим більше, що треба реабілітуватися перед прихильниками після прикрої поразки від французів.

− Напевно, мрієте забити шведам?
− То була б подвійна радість. Але я не переймаюся особистою статистикою. Просто хочу забити або віддати гольовий пас у кожній грі, на яку виходжу. Мені настільки ж приємно забивати самому, як допомагати робити це партнерам. Попередня зустріч із шведами знаменна для мене тим, що саме в ній я відкрив лік своїм голам у збірній України. Подивимося, може ця команда дійсно для мене фартова...

− Чим іще запам’яталися вам шведи як суперники?
− Дуже дисциплінований і збалансований колектив, багато футболістів грають у сильних європейських клубах, у провідних чемпіонатах. Гра в Харкові буде дуже й дуже непростою. Очікую від матчу боротьби, на перший план вийде самовіддача. Та я вірю в бійцівські якості своїх партнерів.

− Наскільки важливий результат у цій та інших товариських іграх?
− Немає футболістів, які б задовольнялися поразкою чи нічиєю. Завжди хочеться і перемогти, і показати при цьому змістовну гру. Але, якщо мені запропонували б вибір − красивий футбол чи перемога, не вагаючись, обрав би перемогу.

− У збірній вашими наставниками були Михайличенко, Маркевич і Калитвинцев. Ось тепер − Олег Блохін. Вочевидь, усі вони оцінюють вас як гравця високого рівня. А як вам було співпрацювати з різними за досвідом і поглядами тренерами?
− Із Михайличенком попрацювати багато не вдалося, але я вдячний йому за те, що дав шанс дебютувати в збірній. Методи Мирона Маркевича мені добре знайомі по клубу, до того ж перший збір відбувся на нашій клубній базі у Харкові. З Юрієм Миколайовичем і досі працюємо: раніше він був головним тренером, а зараз асистує Блохіну. У мене нормальні робочі стосунки з тренерським штабом. Блохін, Баль, Калитвинцев прагнуть прищепити нам той малюнок гри, який має відкрити збірній гарні перспективи. Впевнений, ми − на правильному шляху. В Олегові Володимировичі мені подобається те, що він прямий і відвертий. Якщо щось не так, чітко говорить гравцеві, що саме не так. Дає зрозуміти, що в разі подальшого «нерозуміння» й, отже, невиконання − можна й не отримати запрошення в збірну...

− На матч із командою Швеції викликаний ваш одноклубник Едмар. Він може стати другим після вас представником дальнього зарубіжжя, котрий дебютує в збірній України.
− Едмар − кваліфікований гравець і дуже хороша людина. Його футбольні якості добре всім відомі, й запрошення від Олега Блохіна є підтвердженням того, що цей гравець досяг певного рівня майстерності й заслужив шанс розвиватися далі. Впевнений, що хлопці у збірній тепло приймуть Едмара. Суджу про це з власного досвіду: не було жодного моменту, коли б я відчув себе у команді чужим. Атмосфера взаємної підтримки і згуртованості − це наче візитка цього колективу.

− Із ким у вас у збірній найбільш приязні взаємини?
− Із усіма хлопцями − гарні стосунки. Можливо, трохи більше часу проводжу з Тимощуком та Олійником, коли останнього викликають до збірної. Анатолій − один із видатних гравців, котрий багато досяг у кар’єрі, є прикладом для молодих гравців. З іншого боку, він підтримує колег, хоч у потрібний момент може й дати прочухана прямо на полі. І це також важливо − під час гри в команді має бути людина, яка тримає в тонусі, не дає розслабитися, втратити концентрацію. За таких умов тільки прогресуєш.

− З іншим ветераном і лідером збірної − Андрієм Шевченком, ви, схоже, швидко знаходите порозуміння на полі.
− Так, порозумітися з Шевою − не проблема. У грі для нього немає таємниць, тож достатньо перекинутися з Андрієм кількома словами. Виступати в одній команді з таким майстром − це велика честь і велика школа для будь-якого гравця.

− Запитання особистого плану. Ваш бразильський одноклубник, а тепер уже й партнер по збірній одружився з українкою, ставши Едмаром-Головським. Серце Марко Девича − вільне?
− Ні. Ось уже більше трьох років зустрічаюся з дівчиною з Сербії. І, здається, мені вже недовго залишатися холостяком...

Sport.ua

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 41
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
f1aund3r
Это так принципиапльно что они родились в Германии? Не смущает что родители ихние только что приехали с Африки, Польши, Турции и прости боже Израилия, и все они владеют немецим на уровне со своим родным? Эдмар уже под 10 лет в украине детей тут родил, и женился... ни чем не хуже че твои немцы с фамилиями Вестерман и Боатенг и Аого.
AndrijUA
Mi tut edinstvennie Ukrainskie Patrioti!
Local78
DynamoMSC игнорирует вас — 09.08.2011 17:42
Наверное ты писал на украинском
------
Если "наверно" - креститься надо. Тебе и остальным ,кто пишет комментарии на русском отвечаю тем же языком.А если считаешь что писать по-украински на украинском сайте нельзя, тогда зря ты сюда зашел ,"гость" северный ...
AndrijUA
Pretki horvati?
Darko1982
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Darko1982
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
AndrijUA
Darko a ti sam HORVAT chto li?
Horvatskaya imya!
veek
90% з перерахованих тобою гравців народжені в Німеччині і їх предки там живуть 3-4 покоління. Так що твоє порівняння недолуге, як і незрозуміле згадування Гітлера.
Darko1982
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Darko1982
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
DynamoMSC
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
AndrijUA
Privet narod!
Local78
О ,северные "гости" с этим не известно откуда HERO срач развели. В баню их.
А DynamoMSC привет! В игнор меня, может напишешь за что? Или ты решил зайти на украинский ресурс провоцируя спор, но боишься ответить на адекватные комментарии ?
AndrijUA
Edmar dolzhen sovtra gol zabit!
AndrijUA
Kto eto herun?
Ne znayu takowo
AndrijUA
Ne dumayu chto ukrainez
Sedan
Посмотрим как он заиграет, хотя не уверен что его выпустят на поле
WildCat
Что именно я тебе должен дать?
Tmaaticho1703
Давай))
WildCat
Сможешь сейчас процитировать где я сказал, что меня забавляют русские? Или так, тему на межнациональный срач перевести?