Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1732
3

Маркиян ЛУБКИВСКИЙ: «Это самый ответственный год»

Подготовка к Евро-2012 выходит на финишную прямую

Маркиян ЛУБКИВСКИЙ: «Это самый ответственный год»
Маркиян Лубкивский

Як УЄФА сьогодні оцінює стан підготовки України за рік до старту Євро-2012 – про це в ексклюзивному інтерв’ю журналу Ukraine2012 розповів директор турніру УЄФА Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

- Яким питанням сьогодні приділяється більша увага?
- УЄФА відзначає, що за останній рік темпи будівництва стадіонів у Києві та Львові істотно прискорилися. Введення в експлуатацію і тестування арен заплановано на осінь 2011 року. А серед питань, які потребують вирішення – якраз завершення усіх будівельних робіт.

Друге питання, яким ми переймаємось спільно з Урядом – операційне управління об’єктами. УЄФА отримало гарантії, що усіх об’єкти будуть не тільки завершені, але й введені в експлуатацію. Важливо, що сьогодні працюють експлуатаційні команди на НСК «Олімпійський» і Львівському стадіоні. Готуються до запуску термінали в Донецьку, Києві та Львові. Операційне питання стосується і управління громадським транспортом, що невід’ємно пов’язано з якістю доріг. В усіх приймаючих містах розробляють операційні плани обслуговування великих потоків вболівальників в дні матчів. Це передбачає впровадження системи виділених смуг для громадського транспорту, ознакування, створення автоматизованого управління дорожнім рухом та налагодження сполучення аеропорту з основними об‘єктами приймаючого міста: стадіоном, центром міста, фан-зоною.

Третій блок – питання безпеки і правопорядку, а також медичне забезпечення для вболівальників та цільових груп УЄФА.

- Які головні позиції концепції безпеки до чемпіонату?
- 20 квітня УЄФА спільно з МОК України та Польщі завершили розробку проекту Концепції безпеки та правопорядку на стадіонах та в офіційних місцях Євро-2012. Цей документ визначає філософію комплексного підходу у сфері безпеки під час турніру, шляхи її втілення, а також розмежовує зони відповідальності між організатором та урядовими установами приймаючих країн.

До відповідальності місцевих організаційних комітетів входить забезпечення безпеки у офіційних місцях турніру: приймаючі стадіони, тренувальні центри команд-учасниць та суддів, трансферні готелі та тренувальні майданчики, готелі, у яких розміщуватимуться тимчасові штаб-квартири УЄФА, пункти отримання квитків, міжнародний центр мовлення у Варшаві, медіа-центри та центри акредитації при стадіонах. Робота ведеться у взаємодії з державними органами, адже Уряд несе відповідальність за безпеку, громадський порядок під час Євро. Концепцію було представлено голові Нацагентства з підготовки до Євро-2012 та президенту Федерації футболу України. Наразі концепція допрацьовується, враховуючи коментарі всіх задіяних сторін.

- Квиткова кампанія в розпалі. В УЄФА не вважають занадто складною процедуру продажу?
- Кампанія є дуже успішною. За кількістю заявок на квитки Євро вже встановлений рекорд за всю історію чемпіонату. Згідно статистики, крім українців і поляків, які замовили близько 80% перепусток, активність проявили росіяни, британці, німці, голландці. Проте говорити, які вболівальники масово приїдуть в Україну, можна буде після результатів фінального жеребкування. Тоді стане ясно, де саме гратиме та чи інша збірна. А якраз слідом за командами приїде найбільше вболівальників. Статистичні розрахунки будуть зроблені наприкінці цього року.

Були технічні нюанси з оплатою цих замовлень та в УЄФА вчасно відреагували на ці труднощі - термін оплати банківським переказом був подовжений, а для сплати карткою давалося чотири спроби. Загалом переконаний: процедура розповсюдження квитків, запропонована УЄФА для Євро-2012 – оптимальна, бо закриває шлях для зловживань і маніпуляцій квитками.

- Розкажіть детальніше про календар подій УЄФА до початку Євро-2012…
- До початку Євро УЄФА планує провести ще кілька заходів. 14 червня почалась реєстрація волонтерів на сайті УЄФА. Протягом наступних півроку набиратимуть і навчатимуть майбутніх волонтерів, які допомагатимуть в офіційних місцях проведення турніру і працюватимуть з цільовими групами УЄФА.

У вересні ми завершимо оголошення Друзів Євро, влаштуємо спеціальний захід з цієї нагоди. 2 грудня у Києві відбудеться жеребкування фінальної частини чемпіонату. Того ж дня УЄФА презентує офіційний м’яч турніру, який використовуватиметься на матчах Євро.

У березні-травні 2012-го пройде повітряний промотур з трофеєм Євро - велика надувна куля у вигляді кубку Анрі Делоне мандруватиме над приймаючими містами обох країн, нагадуючи про наближення футбольного свята. А навесні відбудеться презентація офіційної пісні турніру.

- Які тили Євро прикриватимуть помічники турніру?
- Волонтери будуть зосереджені на стадіонах та інших офіційних місцях УЄФА. Вони працюватимуть в команді організаторів турніру у 20 напрямках, займатимуть понад 50 посад. І виконуватимуть як інформаційні, так і організаційні, технічні функції. Протягом року ми відберемо близько трьох тисяч волонтерів. У нас є чимало фахівців, багато знають англійську мову, при чому це люди не тільки молодого віку. Переконаний, що волонтери будуть мати за честь працювати над цим проектом. Важливо, щоб вони усвідомлювали всю відповідальність.

- Коли до України приїде Мішель Платіні?
- Цього року Президент УЄФА планує здійснити в Україну щонайменше один візит – на Жеребкування, яке відбудеться 2 грудня в Києві. Але, очевидно, візитів високопосадовців Європейського футбольного союзу буде кілька, враховуючи і святкування року до старту Євро-2012, інші важливі події.

Sport.ua

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Турнирная таблица УПЛ. Днепр обыграл Кривбасс и сохранил шансы на бронзу
Футбол | 07 мая 2024, 06:30 1
Турнирная таблица УПЛ. Днепр обыграл Кривбасс и сохранил шансы на бронзу

В битве аутсайдеров «Верес» одолел «Минай» и покинул зону вылета

На каком месте Ребров? Рейтинг коучей сборных, которые сыграют на Евро-2024
Футбол | 07 мая 2024, 22:45 4
На каком месте Ребров? Рейтинг коучей сборных, которые сыграют на Евро-2024

Наставник национальной команды Украины занимает 19-е место, лидер – Дидье Дешам

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
xamxam11
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Fallen1
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Serge
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил